Τι είναι shounen (ή shōnen);? Part 3: Η γνώμη του κόσμου

από τον Kalivo


what_does_shounen_mean_anime_dictionary_allanimemag  

Στα προηγούμενα επεισόδια:

Και για να σας θυμίσω τι θα δείτε σε ένα shounen, ήρθε η ώρα να παρουσιάσω την έκπληξη του part3. Λοιπόν, βαρεθήκατε να «βλέπετε» τον kalivo να σας λέει τι είναι shounen και να εξηγεί σε έναν ατελείωτο μονόλογο. Έτσι, σαν καλό shounen άρθρο, δεν θα «κολλήσουμε» στον πρωταγωνιστή και θα προσθέσουμε στην ιστορία δευτερεύοντες χαρακτήρες. Στην «περιπέτειά» μου να περιγράψω τι είναι shounen και τι θα βρεις σε αυτά, ρώτησα κάποια από τα μέλη του σταθμού μερικά πράγματα και… (character’s ost starts playing) πάμε να δούμε τις απαντήσεις και με αφορμή αυτές να καταλάβουμε καλύτερα τα shounen!

— Τι σκέφτεσαι, με μία μόνο φράση, όταν σου λένε την λέξη shounen; Τι περιμένεις να δεις ή να διαβάσεις;

Και απαντάει η Ιωάννα: «"Never give up!". Περιμένω η ιστορία που θα διαδραματίζεται να έχει ως κύριο χαρακτήρα ένα παιδί ή έναν έφηβο ή μία παρέα στις ζωές των οποίων εμφανίζονται διάφορες δυσκολίες-περιπέτειες από το πουθενά και τις αντιμετωπίζουν με θάρρος και ηρωική στάση.» 

Υπενθυμίζοντας τα όσα έλεγα στο part2 για παρέες, ηθικές πράξεις και περιπέτεια. Ωστόσο «έκλεψε» λίγο και έβαλε δύο φράσεις με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από το tournament arc. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα shounen είναι ένα κομμάτι της ιστορίας να αφιερώνεται σε τουρνουά ή κάτι παρόμοιο, όπου ο πρωταγωνιστής (αλλά και κάποιοι από τους υπόλοιπους χαρακτήρες) προπονείται, μαθαίνει να χειρίζεται, να βελτιώνει και να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνάμεις του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να εξοικειωθεί ο θεατής με τον κόσμο των υπερδυνάμεων που «ζει» η ιστορία και τα πρόσωπά της. Και ταυτόχρονα, ο καλύτερος τρόπος να δούμε και καμιά μάχη στο χαλαρό. Βέβαια, πολλές φορές τα tournament arc μπορεί να κρύβουν και εκπλήξεις, και να υπηρετούν άλλους σκοπούς που έχουν να κάνουν με τη συναισθηματική εξέλιξη/ωρίμανση του πρωταγωνιστή και των ατόμων που τον συνοδεύουν στις μάχες.

Παρ’ όλα αυτά, τα shounen δεν είναι μόνο μάχες και ηθική, δεν είναι μόνο ξύλο για έναν καλύτερο κόσμο. Τα shounen, όπως και κάθε τι που στοχεύει στην τέρψη του θεατή, οφείλουν να διατηρήσουν το περιεχόμενό τους διασκεδαστικό. Για αυτόν τον λόγο επισπεύδουν και άλλα μέσα και ξεκλέβουν από άλλα είδη/κατηγορίες, με βασικότερο όλων την κωμωδία. Και εδώ θα σταθώ λίγο στην απάντηση του Hyakkishin στην ίδια ερώτηση. Που και εκείνος «έκλεψε» γράφοντας δύο προτάσεις. Μα κανένας από τον σταθμό δεν κάνει για βασικός χαρακτήρας shounen; «Τι ανηθικότητα;!», σαν να ακούω τους σωστούς shounen protagonists να φωνάζουν.

— Τι σκέφτεσαι, με μία μόνο φράση, όταν σου λένε την λέξη shounen; Τι περιμένεις να δεις ή να διαβάσεις;

«Anime που το target audience είναι αγόρια. Γενικά, σειρές με δράση.»

Θυμίζοντάς μας το «πλαίσιο» των shounen, το οποίο προέρχεται από την ίδια τη σημασία της λέξης, η κωμωδία είναι κατά κύριο λόγο μία καλή ευκαιρία να ελαφρύνεις το κλίμα και να προσδώσεις στην ιστορία το νεανικό, εφηβικό χαρακτήρα που θέλει να έχει. Τα shounen και το χιούμορ είναι γενικά ένας συνηθισμένος συνδυασμός. Το κατά πόσο είναι καλός εξαρτάται από την εκάστοτε επιτυχία της απόδοσης των αστείων.

Ωραία, νομίζω τώρα έχουμε μια ικανοποιητική οπτική για το περιεχόμενο των shounen. Και αν δεν είμαστε σίγουροι ακόμα, διότι είμαστε καχύποπτοι και αναρωτιόμαστε μήπως έχουμε και άλλους «συνδυασμούς» που δεν προσέξαμε, γιατί να μην ρίξουμε μια ματιά στο τι αγαπάνε από shounen τα μέλη του σταθμού (τους κάναμε που τους κάναμε δευτερεύοντες χαρακτήρες ας τους δώσουμε και έναν ρόλο τώρα! Να πάρουμε και καμιά πρόταση για το τι να δούμε κιόλας!). Συνεχίζοντας με την αντίστοιχη ερώτηση λοιπόν. 

Αγαπημένη τριάδα shounen anime ή/και manga;

Linda: «Full Metal Alchemist Brotherhood, Naruto και Ao no exorcist.»

Character twist! Βάλαμε και καινούργιο παίκτη στο story!

Ιωάννα: «Naruto Shippuden, Tokyo Revengers, Demon Slayer.»

Hyakkishin: «Χμμ... Από anime: Gintama, Dragon Ball, Ushio to Tora και από manga: Shaman King, JoJo no Kimyou na Bouken, Bleach.»

Mε μία γρήγορη, πρόχειρη αναζήτηση, βλέπουμε ότι έχουμε πέσει μέσα. Λίγο πολύ όλα έχουν δράση, περιπέτεια, υπερδυνάμεις, φανταστικούς κόσμους, νεαρούς πρωταγωνιστές και κωμωδία. Κάπου εδώ τελείωσε η δου— Όχι! Παραλίγο να κάνουμε ένα μεγάλο λάθος και να φορέσουμε παρωπίδες στους εαυτούς μας. Υπάρχουν και άλλα είδη που τα shounen ενσωματώνουν στην πλοκή τους, όπως: αθλητισμό, μυστήριο και τρόμο, επιστημονική φαντασία, μυθολογία, ίσως και ιστορία, αυτοκίνητα, παιχνίδια (καρτών για παράδειγμα), mecha (αυτό που θα λέγαμε εμείς ρομπότ μεγάλου μεγέθους, τα οποία συνήθως απαιτούν οδηγό) μέχρι και μουσική. Ας μην πέσουμε λοιπόν στην παγίδα και θεωρήσουμε πως απαντήσαμε τελικά τι ακριβώς είναι shounen. Άλλωστε, είδαμε ότι σαν λέξη το shounen αναφέρεται στα νεαρά αγόρια και έτσι είναι μία μεγάλη υπερκατηγορία που έχει μικρότερες, γνωστές μέσα της.

Παρ’ όλα αυτά, το τοπίο αρχίζει λίγο να ξεδιαλύνει. Πλέον έχουμε δει όχι τα πάντα, αλλά αρκετά, ώστε να έχουμε διαμορφώσει τουλάχιστον μια εικόνα. Κάνοντας μια αλλαγή προσανατολισμού, φεύγοντας λίγο από το περιεχόμενο που έχουμε δει κάμποσο. Πάμε σε ένα άλλο κομμάτι που θα μας απασχολήσει. Αφού είδαμε ότι το περιεχόμενο ποικίλει, είναι πια καιρός να δούμε την έκτασή του. Προτού συνεχίσουμε, για άλλη μια φορά, θα ζητήσω την βοήθεια του έμπειρου κοινού. Πειράζοντας, βέβαια, λίγο την ερώτηση για να δούμε τι έχουν να παρατηρήσουν εκείνοι.

shonen1

— Ιδανική διάρκεια για ένα shounen anime και manga αντίστοιχα;

Linda: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδανική διάρκεια...είναι μέχρι να αποδοθεί πλήρως η ιστορία, χωρίς, όμως, να γίνεται βεβιασμένα ή να πλατειάζει, να αναλύεται δηλαδή επί πολλά επεισόδια ή κεφάλαια μία κατάσταση.»

Ιωάννα: «Ένα καλό shōnen που θέλει να σου επιτρέψει να γνωρίσεις τους χαρακτήρες από πολλές οπτικές, πιστεύω αναπτύσσεται γύρω στα 100-200 επεισόδια. Αν, βέβαια, ο σκοπός κυρίως είναι να ξετυλιχτεί μία ιστορία πυκνή που σε κρατάει μονίμως με την αγωνία, τα 24 επεισόδια μου φαίνεται καλός αριθμός.»

Hyakkishin: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει "ιδανική διάρκεια". Ανάλογα τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο δημιουργός, ας την κάνει όσο μεγάλη ή όσο μικρή θέλει τη σειρά του.»

Φαίνεται λοιπόν πως και η διάρκεια δεν είναι ιδανικό κριτήριο για να «ξεκλειδώσουμε» τα μυστικά του shounen. Ωστόσο μπορεί να μας δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα shounen, σε αντίθεση με κάποια άλλα είδη, δεν έχει «δεδομένο» μέγεθος, με την έννοια ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων συγκεκριμένο όριο αναφορικά με το πόσο μακριά θα πάει η ιστορία. Όσο υπάρχει κάτι να «πει» ο δημιουργός τόσο υλικό θα παράγεται. Σε γενικές γραμμές, τα shounen θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια «ζωής» συγκριτικά με άλλες «δουλειές» που έχουν σαν κύρια θεματολογία το ρομάντζο, την επιστημονική φαντασία, κωμωδία ή δράμα, και τα λοιπά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέραν του πρωταγωνιστή υπάρχει σωρεία χαρακτήρων που «έχουν κάτι να μας πουν». Υπάρχουν αρκετοί βασικοί και δευτερεύοντες χαρακτήρες που χρειάζονται χρόνο συμμετοχής στην περιπέτεια και στην εξέλιξη της ιστορίας, και του πρωταγωνιστή συνάμα.

Και έχοντας δει και βρει αρκετά, έμπειροι πλέον, σίγουρα καλύτεροι από όταν ξεκινήσαμε δίχως «γνώσεις» επάνω στο κομμάτι των shounen, ήρθε η ώρα να τελειώσουμε για σήμερα. Next week, last part! Μείνετε συντονισμένοι για να βγάλουμε μια ετυμηγορία και να κάνουμε το φινάλε της shounen σειράς. Θα έχουμε και fun fact!