Mega Manga Review: Shaman King

από τον Hyakkishin 


Σήμερα αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα μου άρθρα. Ας είμαστε ειλικρινείς, ήταν περισσότερο προτάσεις παρά reviews. Και λόγω της σειράς για την οποία πρόκειται να μιλήσω, αρνούμαι να χρησιμοποιήσω αυτό το format! Θα προσπαθήσω να μεταδώσω τις σκέψεις μου όσο πιο καλά μπορώ. Εξάλλου, το Shaman King είναι μέχρι και σήμερα το αγαπημένο μου manga! Το παρακάτω άρθρο, λοιπόν, περιέχει spoilers οπότε συμβουλεύω να προχωρήσετε μόνο αν έχετε διαβάσει το manga (και τα sequels του) ή έχετε δει το νέο adaptation του 2021. Εκτός κι αν δεν σας ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα και θέλετε να δείτε τη γνώμη ενός άκυρου στο internet, οπότε καλή ανάγνωση!

Έχοντας βγάλει αυτά από τη μέση, ας ξεκινήσουμε. 

Shaman King

1

Το Shaman King είναι ένα manga γεμάτο ήθη και έθιμα από κάθε μεριά της Γης. Όλοι οι χαρακτήρες κατάγονται από διαφορετικά μέρη, έχουν διαφορετικές κουλτούρες, καθώς και ιδεολογίες. Το ένα πράγμα που τους ενώνει είναι το γεγονός ότι είναι σαμάνοι (οι περισσότεροι τουλάχιστον).

Για όσους από εσάς που δεν ξέρουν τι εστί “σαμάνος” με λίγα λόγια είναι ένα άτομο, το οποίο έχει την ικανότητα να ενώσει τον κόσμο των ζωντανών με αυτό των νεκρών. Πως και γιατί διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό, δεν σκοπεύω να σας κουράσω με τις λεπτομέρειες, μπορείτε να κάνετε έρευνα μόνοι σας.

Όπως έλεγα, είναι σαμάνοι. Και κάθε 500 χρόνια διεξάγεται ένα τουρνουά, ονόματι Shaman Fight, μέσω του οποίου θα επιλεγεί ο “Βασιλιάς Σαμάνος”. Ρόλος του είναι να σώσει την ανθρωπότητα ή να την καθοδηγήσει. Όχι ακριβώς, αλλά τέλος πάντων… παραδείγματα σας δίνω. Παντοδύναμος είναι, ό,τι γουστάρει κάνει. Όπως βλέπετε, η βασική πλοκή είναι αρκετά απλή. Και εδώ με ρωτάτε «Τι το τόσο σπουδαίο έχει αυτή η σειρά και ξεχωρίζει από άλλα shounen;» Και εγώ σας απαντάω «Τα μηνύματα που θέλει να περάσει.»

Ανέφερα πιο πάνω πως το Shaman King αποτελεί μια πολυπολιτισμική σειρά. Οι στόχοι και τα όνειρα που κουβαλάει ο κάθε χαρακτήρας είναι αυτό που κάνει την ιστορία αυτή να ξεχωρίζει!

Ο Yoh θέλει να ζήσει μια ήρεμη ζωή, ο Faust θέλει να ξαναδεί τη νεκρή του γυναίκα, ο Ryu θέλει να βρει το “best place” του και πάει λέγοντας. Βλέποντας τις θυσίες, τις οποίες δέχεται να κάνει κάποιος και τα “βουνά” που πρέπει να ξεπεράσει για να πετύχει το σκοπό του, είναι το λιγότερο ενθαρρυντικά. Ξυπνούν μέσα σου το συναίσθημα του «Θα πετύχω το στόχο μου όπως και να ‘χει!» ή τουλάχιστον έτσι ένιωσα εγώ. Σε κάθε αναμέτρηση των πρωταγωνιστών μας με οποιαδήποτε αντίπαλη ομάδα στο τουρνουά δεν θες απαραίτητα κάποιον να χάσει. Δεν υπάρχει η έννοια του “καλού” και του “κακού”. Όπως λέει ο ίδιος ο Yoh: «Δεν υπάρχει κακό άτομο που να βλέπει πνεύματα.» Κάθε πράξη είναι δικαιολογημένη. Μπορεί εμείς ως θεατές ή αναγνώστες να είμαστε υποκειμενικοί και να προτιμάμε ομάδες (μαζί κι εγώ), αλλά θεωρώ λάθος το να απαξιώνεις το όνειρο κάποιου. Κι ας είναι χαρακτήρας σε manga!

Anyway, ας μιλήσω λίγο και για τους χαρακτήρες. Μόνο μερικά ονόματα σας έδωσα μέχρι στιγμής… Βέβαια, θα αρκεστώ στο βασικό cast. Δε θέλω να σας χαλάσω όλες τις εκπληκτικές προσωπικότητες που σας επιφυλάσσει η σειρά! Θα είμαι περιληπτικός. 

  • Asakura Yoh: Ο πρωταγωνιστής μας και διάδοχος μιας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες σαμάνων στην Ιαπωνία. Θέλει να ζήσει μια ήρεμη ζωή.
  • Oyamada Manta: Ο πρώτος “ζωντανός” φίλος του Yoh από όταν μετακόμισε στο Tokyo. Εξαιρετικά έξυπνος και εξαιρετικά κοντός!
  • Kyouyama Anna: Η αρραβωνιαστικιά του Yoh. Μαθητευόμενη Itako, διδάχθηκε από την γιαγιά του Yoh.
  • Wooden SwordRyu: Πρώην αρχηγός συμμορίας και πλέον δεξί χέρι του Yoh. Αναζητεί το “best place” του.
  • Horo Horo: Σαμάνος από τη φυλή των Ainu της Ιαπωνίας. Όνειρο του να δημιουργήσει ένα χωράφι με butterbur.
  • Tao Ren: Ο badass της ομάδας. Συμμαχεί με τον Yoh αφού λύσει κάποια οικογενειακά θεματάκια…
  • Johann Faust VIII: Απόγονος του πρώτου Faust, του αλχημιστή που πούλησε την ψυχή του στον διάβολο. Ταλαντούχος γιατρός.
  • Lyserg Diethel: Γιος γνωστού ντετέκτιβ. Θέλει να πάρει εκδίκηση για το θάνατο των γωνιών του.
  • Chocolove McDonel: Πρώην gangster, πλέον σαμάνος. Σκοπός του είναι να σπείρει παντού γέλιο (με πολύ επιτυχημένα λογοπαίγνια, σαν τα δικά μου).
  • Asakura Hao: Κύριος ανταγωνιστής της σειράς. Αν σας θυμίζει κάτι το επίθετο, αγνοήστε το προς το παρόν.

 

Και μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή του cast, ας συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε πριν! Όλοι έχουν τις δικές του πεποιθήσεις και προσωπικούς λόγους που θέλουν τον τίτλο του Βασιλιά Σαμάνου. Τι γίνεται, όμως, όταν παρουσιάζεται μια δύναμη τόσο τεράστια που δεν υπάρχει ελπίδα; Πολύ απλά: δεν τα παρατάς!

Τώρα πάμε στα χοντρά spoils.

Όταν γνωρίζεις τον χαρακτήρα του Hao, παθαίνεις ένα μεγάλο reality check. Ο μέγας Onmyoji που ίδρυσε την οικογένεια Asakura πριν 1000 χρόνια και συμμετείχε 2 φορές στο Shaman Fight στο παρελθόν (δεν τα βάζει κάτω το παλικάρι). Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια τέτοια οντότητα είναι φυσικό να φαίνονται όλα αδύνατα. Από άποψη τεχνικών και εμπειρίας είναι έτη φωτός μπροστά από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του τουρνουά, ακόμα και από τις “υπερδυνάμεις” που έχουν μερικές ομάδες στην κατοχή τους. Δεν θα αποκαλύψω αν και πως κατάφεραν οι πρωταγωνιστές μας να κάνουν κάτι. Αντιθέτως, θα παίξω τον συνήγορο του διαβόλου και θα πω πως συμφωνώ με τον Hao και το σχέδιο του. Αν προσθέσω και το backstory του στη όλη υπόθεση… τέλος! Δεν το συζητώ. Είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας όλων των εποχών και λατρεύω ό,τι αντιπροσωπεύει στα πλαίσια της ιστορίας! (κάτι είπα περί υποκειμενικότητας προηγουμένως)

Για να κλείνω σιγά σιγά με το Shaman King (γιατί έχω να μιλήσω και για τα sequels πιο κάτω), από την αρχή μέχρι και το τέλος σε βάζει σε σκέψεις. Σε κάνει να θεωρείς οπτικές γωνίες, στις οποίες δε θα έδινες ποτέ σημασία. Σε τσακίζει επανειλημμένα με συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές και μετά εσύ σαν μαζοχιστής ζητάς κι άλλο! Είναι λίγο αργά να το αναφέρω (δεν ετοιμάζω script όπως καταλαβαίνετε), αλλά το Osorezan re voir είναι το αγαπημένο μου κομμάτι της ιστορίας. Ο Matamune είναι ο συνδετικός κρίκος που δένει και συγκρατεί όλη τη πλοκή, ενώ ταυτόχρονα σου παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ Yoh και Hao. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες, αλλά δε με παίρνει να κάνω κάτι τέτοιο τώρα…

Τέλος, θα πω λίγα λόγια για το anime και μετά θα προχωρήσουμε. 

Το Shaman King έχει περάσει πολλά σαν franchise, αλλά θα αναφερθώ στα βάσανα αυτά αργότερα. Το παλιό anime adaptation (2001) έφτασε περίπου μέχρι τη μέση του manga, στην πρώτη αναμέτρηση των X-Laws με τον Hao. Το γεγονός ότι το manga δεν είχε τελειώσει οδήγησε στην ύπαρξη πολλών filler επεισοδίων, anime-only χαρακτήρων και φυσικά το infamous “τέλος” που μας άφησε όλους να αναρωτιόμαστε τι αντικρίσαμε. Παρόλα αυτά, ο μικρός Νίκος που δεν είχε διαβάσει το manga (ή πιο σωστά, δεν ήξερε τι είναι manga) το απόλαυσε πάρα πολύ. Δεν είναι κακό adaptation. Μπορεί να μην ακολουθεί πιστά το manga, αλλά έχει πολλές σκηνές που αξίζει να τις δεις αν είσαι fan της σειράς, νέος ή παλιός. Το νέο adaptation (2021) ακολουθεί πιστά το manga και το studio Bridge έδωσε πόνο στις σκηνές που έπρεπε, αλλά δυστυχώς αντί για FMA:B πήραμε HxH (2011)… Τα πρώτα επεισόδια έχουν κάκιστο pacing και παραλείπουν αρκετές σκηνές από τα αρχικά κεφάλαια του manga. Όσο κι αν θέλω να τα τιμήσω και να πω καλά λόγια, αν είστε αυτοί που αγνόησαν την προειδοποίηση μου και διαβάζεται παρά τα spoilers, για εμένα διαβάστε το manga ως εισαγωγή στη σειρά και δείτε έπειτα το anime. Οφείλω να πω, όμως, πως και τα δύο adaptations έχουν πολύ δυνατά soundtracks! (Κάντε μια χάρη στους εαυτούς σας και ακούστε τα!)

Αρκετά μίλησα… Θα προσπαθήσω να είμαι πιο συνοπτικός. Προχωράμε!

 

Shaman King Zero

2

Το Zero αποτελεί μια μικρή ανθολογία 2 τευχών που περιλαμβάνει τα backstories των 5 Elemental Warriors, του Hao, της Sati, καθώς και μερικών ακόμη σημαντικών χαρακτήρων. Επίσης, περιέχει και ένα κεφάλαιο βασισμένο στον Kamogawa, αλλά δεν έχω μιλήσει ακόμη για αυτόν. Μπορεί να είναι, “prequel” με μια έννοια, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια γέφυρα ανάμεσα στην αρχική ιστορία και το Flowers, sequel του Shaman King. Μιας και το ανέφερα, ας μπούμε σε λεπτομέρειες για αυτό.

 

Shaman King Flowers

3

Το Flowers είναι η επίσημη συνέχεια του Shaman King και ακολουθεί την ιστορία του Hana, του γιου του Yoh και της Anna. Μετά το Shaman Fight, o Yoh αποφασίζει να ταξιδέψει τον κόσμο και να βοηθήσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. Χώρες πνιγμένες στον πόλεμο και την αρρώστια είναι οι βασικοί του στόχοι. Ο Hana, έχοντας έναν τόσο σπουδαίο πατέρα, θέλει να αποδείξει το πόσο σπουδαίος είναι αντίστοιχα, αλλά με το επόμενο τουρνουά να απέχει κοντά 500 χρόνια… η σκιά του Yoh φαίνεται τρομερά μεγάλη. Παρεμπιπτόντως, θυμάστε πιο πριν που είπα ότι  ο Shaman King μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει; Ισχύει ακόμη αυτό, αλλά όχι άμεσα. Τι εννοώ; Υπάρχει ένα δευτερεύων τουρνουά ονόματι Flower of Maize, στο οποίο ο τωρινός βασιλιάς πρέπει να παίξει ξύλο με τους προηγούμενους πριν αναλάβει την ανθρωπότητα στα χέρια του. Αλλά επειδή παντοδύναμα όντα θα κατέστρεφαν τα πάντα εάν συγκρούονταν, ο κάθε βασιλιάς (ή στην προκείμενη περίπτωση Θεός) διαλέγει 5 σαμάνους που θα τον αντιπροσωπεύσουν στο προαναφερθέν τουρνουά. Της επιχρυσωμένης γυναικός το κιγκλίδωμα γίνεται με άλλα λόγια! Επίσης, o Hao φαίνεται ήταν παιχταράς στα νιάτα του! Φαίνεται πως πέρα από την βασική οικογένεια Asakura, υπάρχει και ένα branch family που θέλει να πάρει εκδίκηση ως «οι πραγματικοί απόγονοι του μέγα Onmyoji». Και κάπου εδώ… 

 

Shaman King The Super Star

4

…o Hana πεθαίνει και για να επιστρέψει στη ζωή πρέπει να βρει νέο πνεύμα σύμμαχο που θα τον συνοδέψει στο Flower of Maize! Ναι, ξέρω, ξαφνική αλλαγή στο pace, αλλά με την εξίσου ξαφνική ακύρωση κυκλοφορίας του Flowers, το The Super Star δεν είχε και πολλά περιθώρια να ηρεμήσει. Θεωρητικά είναι η ίδια σειρά, αλλά λόγω αυτού του θέματος μετράει σαν sequel. Παράλληλα, εμπλουτίζεται το power/combat system και μαθαίνουμε σιγά σιγά περισσότερες πληροφορίες για τις ομάδες των υπόλοιπων Θεών. Δυστυχώς, όμως, από το Σεπτέμβρη του ’21 το manga βρίσκεται σε hiatus και αναμένουμε ανακοίνωση… Ας ελπίσουμε πως με το anime adaptation του Flowers, που είναι επιβεβαιωμένο πως είναι σε production κατά την έκδοση αυτού του review, θα γίνει κάτι σύντομα.

Γενικά, δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω σε αυτό το σημείο, οπότε θα μιλήσω για τα spin-off sequels!

 

Shaman King Red Crimson

5

Το Red Crimson είναι ένα spin-off manga, που λαμβάνει χώρα περίπου την ίδια περίοδο με το Flowers/The Super Star. Βασικό plotline είναι η διαμάχη μεταξύ των οικογενειών Tao και Dong. Πρωταγωνιστεί η αδερφή του Ren, η Jun, με τον Horo Horo να χώνεται κι αυτός στην πλοκή για λόγους που δεν θα σχολιάσω… Αλλά θα πω πως ο Horo Horo είναι πολύ relatable χαρακτήρας! Σε αυτή την ιστορία, γνωρίζουμε και τον οργανισμό Red Crimson που έχει συμμαχήσει με έναν αντίπαλο Θεό και τη σχέση που έχει με τους Tao. Α! Επίσης, αν είσαι fan του Lee Pai-long, ετοιμάσου για κλάμα! Έχει πολλές σκηνές το παλικάρι σε αυτό το spin-off.

 

Shaman King Marcos

6

Αυτό το spin-off εστιάζει σε ένα sub plotline που υπήρχε στο Red Crimson. Ακολουθούμε τον Lyserg, ο οποίος μετά το Shaman Fight και το γάμο της Iron Maiden, αναζητά τον αρχηγό των X-Laws, Marco, για προσωπικούς λόγους, αλλά και για να μάθει τη σχέση του με το Flower of Maize. Για άλλη μια φορά, ο Takei-sensei μας δίνει μια ματιά στις αντίπαλες δυνάμεις του τουρνουά και τα νήματα που κινούνται στα παρασκήνια! Το πιο συναρπαστικό, για εμένα, είναι πως επιτέλους βλέπουμε όλους τους X-Laws εν δράση! Θέλατε character development; Παρ’ τε το! Το εν λόγω spin-off, όμως, είναι ακόμη ongoing οπότε δεν έχω παραπάνω θέματα να σχολιάσω… Ανυπομονώ για τη συνέχεια!

 

 

Honorable Mentions

Shaman King Faust 8: Eien no Eliza

Spin-off manga με πρωταγωνιστή τον Faust. Δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα Αγγλικά. Υπάρχει και light novel με τον ίδιο τίτλο, το οποίο κυκλοφόρησε 2 χρόνια νωρίτερα.

Shaman King & A Garden

Ακόμη ένα spin-off με πρωταγωνίστριες τις μάγισσες της ομάδας Hana-Gumi.

 

Μερικά λόγια για τον Hiroyuki Takei και αποφώνηση

Και τι δεν έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος… Όταν κυκλοφορούσε αρχικά το Shaman King, έβγαινε παράλληλα με άλλους τεράστιους τίτλους (π.χ. One Piece). Σε κάποιο σημείο, άρχισαν να πέφτουν τα στατιστικά, οι προβολές (πείτε το όπως θέλετε), και αυτό επηρέασε πολύ τον Takei-sensei και το Shaman King βρήκε το τέλος του πριν ολοκληρωθεί η ιστορία (2004). Ο Takei-sensei έχασε το ενδιαφέρον του και πήρε 5 ολόκληρα χρόνια μέχρι να βρει το θάρρος να τελειώσει το έργο του. Το Shaman King ολοκληρώθηκε το 2009. Αργότερα, το 2011, κυκλοφόρησε το Shaman King Flowers, ο διάδοχος του Shaman King, που κατέληξε να έχει παρόμοια μοίρα. Το 2014 η κυκλοφορία του ακυρώθηκε (δεν γνωρίζω το λόγο στην περίπτωση αυτή). Αυτή τη φορά, όμως, ο Takei-sensei δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε το έργο του με το Shaman King The Super Star. Το εν λόγω manga, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε hiatus, αλλά ευελπιστώ πως θα έχει αίσιο τέλος και θα ολοκληρωθεί. Το θεωρώ άδικο, ένας τόσο ταλαντούχος mangaka να μένει στο περιθώριο όταν τα έργα του έχουν τόσο πάθος και αίσθημα μέσα τους.

Εάν σας τράβηξα το ενδιαφέρον έστω και λίγο, σας παρακαλώ να ρίξετε μια ματιά όχι μόνο στο Shaman King, αλλά και στους υπόλοιπους τίτλους πάνω στους οποίους έχει δουλέψει. Θα σας αφήσω αυτήν εδώ τη συνέντευξη, στην οποία ο ίδιος ο Takei μιλάει για τη ζωή του και όλα όσα πέρασε κατά την κυκλοφορία του Shaman King και όχι μόνο.

Τέλος, δύο μικρά fun facts και κλείνω.

  • Το παλιό anime adaptation του Shaman King είχε μεταγλωττιστεί στα Ελληνικά! Τα πρώτα 2 επεισόδια είχαν λανθασμένο τίτλο και απευθύνονταν στη σειρά ως “Σαμάνος Πρίγκιπας”.
  • Ο Hiroyuki Takei έχει γράψει ένα manga σε συνεργασία με τον Stan Lee, με τίτλο Ultimo!

 

Αυτά είχα να πω. Ήμουν ο Hyakkishin και αυτές ήταν συμπυκνωμένες οι σκέψεις μου για το μεγαλείο του Shaman King. Βαθμολογία δεν υπάρχει νόημα να βάλω και με αυτή τη νοοτροπία θα συνεχίσω και σε μελλοντικά reviews. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.