ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ

Title

Artist

Μυθικοί Συμβολισμοί στο Naruto

Written by on 09/02/2017

από τη Melane


[Volume I]

Μια από τις πιο πλούσιες μυθολογίες/κοσμολογίες που γνωρίζει ο σημερινός κόσμος είναι η Ιαπωνική. Σε άμεση σύνδεση (και πολλές φορές εξάρτηση) από την Ασιατική Θρησκεία (κυρίως τον Βουδισμό), η ιαπωνική κουλτούρα έγινε κομμάτι της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, που ήθελαν να νιώθουν τους θεούς και τις θεότητές τους προσιτούς, αλλά συνάμα παντοδύναμους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλές λαϊκές δοξασίες έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα στην Ιαπωνία –και όχι μόνο-, ακόμη και ως απλή φήμη ή προκατάληψη. Παράδειγμα αποτελεί η μάσκα του Kitsune (αλεπού) που ακόμη χρησιμοποιείται στο θέατρο kabuki, αλλά έχει περάσει και στα πιο σύγχρονα μέσα, όπως στα manga και anime (Kyubi no Kitsune to Tobimaru” και Hotarubi no Mori e” είναι δύο animated ταινίες στις οποίες βλέπουμε τον Kitsune σε ενεργό ρόλο…)

Βλέποντας anime, σε μικρότερες ηλικίες κυρίως, δεν γνώριζα τους συμβολισμούς πίσω από ονόματα, ενέργειες, πρόσωπα που εμφανίζονταν… Μέχρι που, κάποια στιγμή, βρέθηκα μπροστά σε μερικές διαδικτυακές αναφορές για το Kyubi που με έβαλαν σε σκέψη. Με αυτό το άρθρο σκέφτηκα να μοιραστώ μια σύντομη έρευνα πάνω σε οντότητες τις οποίες προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να δώσουμε βάση στην προέλευσή τους. Και ποιο καλύτερο anime για να ξεκινήσω από το γνωστό και αγαπημένο Naruto!

 

Kyubi

naruto

Ο κακός δαίμονας που καταλαμβάνει τον μικρό Naruto από τη στιγμή της γέννησής του, το δαιμονικό πνεύμα που ο ίδιος ο πατέρας του φυλακίζει  μέσα στο σώμα του γιού του…. Τραγική ιστορία (με αίσιο τέλος, για όσους έχουν παρακολουθήσει τα χρόνια και χρόνια ανάπτυξης που γνώρισε ο μικρός ήρωας) που όμως σε αυτό τουλάχιστον το σημείο είναι ακριβής.

Η Ασιατική ιστορία έχει γενικά μια μικρή προκατάληψη με τις αλεπούδες, θεωρώντας τες πλάσματα με μαγικές ιδιότητες, άλλοτε καλοκάγαθο και άλλοτε όχι και τόσο, που μπορούσαν να πάρουν ανθρώπινη μορφή και να αποπλανήσουν άντρες και γυναίκες, έτσι ώστε να δημιουργήσουν οικογένειες. Αυτή είναι, κάπως συμπυκνωμένη, η ιστορία του Kitsune…

Η αλεπού με τις εννιά ουρές εμφανίστηκε, όχι στην Ιαπωνική, αλλά στην Κινέζικη μυθολογία, λογοτεχνία και ποίηση, η οποία αργότερα επηρέασε τον Ασιατικό κόσμο, περνώντας σε Ιαπωνία και Κορέα. Η πρώτη εμφάνιση του Kyubi γίνεται στο βιβλίο “Shan-hai Ching” (σε ελεύθερη απόδοση «Τα Κλασσικά των Βουνών και των Θαλασσών»). Οι αλεπούδες στη χώρα των Πράσινων Λόφων έχουν τέσσερα πόδια και εννιά ουρές, ακούγονται σαν μωρά που κλαίνε και είναι ανθρωποφάγες…

Δεν μας κάνει εντύπωση που ο Kurama (όπως έγινε αργότερα γνωστό το Kyubi στο γνωστό anime, ήταν τόσο εχθρικό και μονίμως ήταν εκτός ελέγχου…

 

Το τρίπτυχο Amaterasu-Tsukuyomi-Susanoo

Amaterasu

naruto-amaterasu

Amaterasu, λεπτομέρεια από έργο του Utagawa Kunisada, 1856

Mangekyo Sharingan dojutsu του Sasuke και του Itachi, όπως μας παρουσιάστηκε αρχικά. Η πανίσχυρη αυτή τεχνική μπορεί να τυλίξει σε μαύρες φλόγες τον στόχο που (κυριολεκτικά) έχει βάλει στο μάτι ο Ninja, και η φωτιά μπορεί να καίει για επτά μέρες κι επτά νύχτες, και δεν μπορεί να σβήσει με κανένα τρόπο καθώς είναι, πρακτικά, τόσο ισχυρή όσο και ο ίδιος ο Ήλιος.

Κάτι το οποίο δεν απέχει πολύ από την προέλευση της Θεάς Amaterasu (που πηγάζει από τη θρησκεία Shinto). Είναι η Θεά του ήλιου (το πλήρες όνομά της σε μετάφραση είναι «Η μεγάλη θεά του Αυγούστου που λάμπει στους ουρανούς»). Η λατρεία της για το θεϊκό της έργο ήταν τόσο εκτεταμένη που από το Shinto πέρασε στον Βουδισμό και τον Ταοϊσμό.

Στην Ιαπωνική κουλτούρα, η Amaterasu είναι η αδελφή του Susanoo (ο θεός της θάλασσας και της καταιγίδας) και του Tsukuyomi (Ο θεός του φεγγαριού και σύζυγός της). Λέγεται ότι η Amaterasu και τα αδέλφια της χάραξαν τον κόσμο, σχηματίζοντας την αρχαία Ιαπωνία. Και οι τρείς αυτοί θεοί έχουν κοινό πατέρα τον Izanagi, ο οποίος τους δημιούργησε από τα δυο του μάτια και τη μύτη του…

 

Susanoo

naruto-susanoo

Susanoo no Mikoto, λεπτομέρεια από έργο του Utagawa Kuniyoshi

Susanoo, η ενεργειακή προέκταση του ninja που έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει το Mangekyo Sharingan και στα δύο του μάτια (κάτι εξαιρετικά σπάνιο, και γι’ αυτό θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες τεχνικές για το Uchiha Clan).

Αν και τον γνωρίσαμε ως δύναμη προστασίας μέσα από το anime, o Susanoo κάθε άλλο παρά προστατευτικός ήταν, καθώς πηγές αναφέρουν την μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ αυτού και της αδελφής του. Τόσο μεγάλη έγινε η κόντρα τους που, τελικά, ο Izanagi αναγκάστηκε να τον διώξει από τον ουρανό, κι εκείνος έφερε μεγάλη καταστροφή στα ρυζοχώραφα της αδελφής του…

Το σπαθί που κρατάει είναι το «Σπαθί που μαζεύει τα σύννεφα των ουρανών», το οποίο ο Susanoo παρουσίασε στην αδελφή του ως αποζημίωση για το κακό που της έκανε…

Tsukuyomi

naruto-tsukuyomi

Tsukuyomi no Mikoto, o Θεός του Φεγγαριού

Ως genjutsu τεχνική, είδαμε το Tsukuyomi ικανό να προκαλέσει παραισθήσεις τόσο ισχυρές ώστε μερικά δευτερόλεπτα μπορούν να φαντάζουν ολόκληρες ημέρες για εκείνον που τις βιώνει, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο πόνο του όποιου βασανιστηρίου θα επιλέξει ο ninja. Το θύμα υποφέρει τόσο πολύ που είναι ανίκανο για μάχη για πολλή ώρα αργότερα…

Ως θεός ο Tsukuyomi, ωστόσο, είναι ο θεός του φεγγαριού στο Σιντοϊσμό. Κάποια φορά, εκνευρισμένος από τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τα φαγητά τα οποία δημιουργούσε η θεά του φαγητού Uke Mochi, τη σκότωσε (αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει πόσο νόστιμα φαίνονταν όλα). Όταν το έμαθε αυτό η Amaterasu, θύμωσε τόσο πολύ με τον αδελφό της που τον εξόρισε από το κοινό κομμάτι του ουρανού που διαφέντευαν μαζί. Γι’ αυτό και από τότε Ήλιος και Φεγγάρι δεν ανατέλλουν από το ίδιο σημείο, ή έστω ταυτόχρονα…

Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι Uchiha διάλεξαν αυτά τα ονόματα για να αντιπροσωπεύσουν τρείς από τις πιο καταστροφικές ικανότητές τους….

 

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο, για να σας κρατήσουμε σε αγωνία 😉

 

Από τη Melane με αγάπη…

Tagged as

Συζήτηση

Αφήστε ένα σχόλιο


Συνεχίστε την ανάγνωση

Επόμενη δημοσίευση

Αστικοί Θρύλοι: Tonkaraton


Thumbnail
Προηγούμενη δημοσίευση

Ο SATSUKI μιλά στο Greek Otaku Radio


Thumbnail
ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ

Title

Artist