Light Novel Review: Overlord

από τον Hyakkishin 


overlord  

Yo! Είμαι ο Hyakkishin και με έμπνευση από το πρόσφατο άρθρο του συνάδελφου kalivo, αποφάσισα να παρατήσω τα anime και τα manga αυτή τη βδομάδα, με σκοπό να μιλήσω για ένα light novel. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε νουβέλα, αλλά για την προσωπική αγαπημένη μου, το Overlord! (Έχουμε και την 4η σεζόν του anime στον ορίζοντα, μην το ξεχνάμε αυτό.)

 

-Περίληψη-

Βρισκόμαστε στο έτος 2126. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που πλέον τα VR games δεν ξεχωρίζουν από την πραγματικότητα! Με το πιο διάσημο από αυτά να είναι το Yggdrasil. Όλα τα καλά, όμως, φτάνουν στο τέλος τους και το 2138 βγαίνει ανακοίνωση πως θα κλείσουν οι servers. Σε αυτό το σημείο, γνωρίζουμε τον πρωταγωνιστή μας, Momonga, αρχηγό ενός από τα κορυφαία guilds του παιχνιδιού, γνωστό ως Ainz Ooal Gown! Μερικά λεπτά πριν κλείσουν οι servers για τα καλά, διατάζει μερικούς NPC να τον ακολουθήσουν στην αίθουσα του θρόνου όπου σκοπεύει να περάσει τις τελευταίες του στιγμές. Όντας ο μοναδικός παίκτης που έχει παραμείνει online, αρχίζει να αναπολεί τις περιπέτειες που είχε με τους φίλους του ανά τα χρόνια, καλές και κακές. Ελάχιστα δεύτερα πριν κλείσει το παιχνίδι και τον πετάξει έξω, ο Momonga αρχίζει να μετρά αντίστροφα ενώ κρατά κλειστά τα μάτια του. Τρία… Δύο… Ένα… Μηδέν! Ανοίγει, λοιπόν, τα μάτια του έτοιμος να αντικρίσει το δωμάτιο του, αλλά προς έκπληξη του βρίσκεται ακόμη στο Nazarick, στην αίθουσα του θρόνου, με τους NPC γύρω να τον κοιτάνε με περιέργεια.

Κι έτσι ξεκινά η ιστορία μας. Με έναν αποπροσανατολισμένο Satoru Suzuki να έχει παραμείνει στο σώμα του Momonga και μην ξέρει τι του γίνεται! Παγιδεύτηκε στο παιχνίδι; Μεταφέρθηκε σε άλλο κόσμο; Τίποτα δεν είναι σίγουρο πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να βρει τι έγινε και που πραγματικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

 

-Η γνώμη μου-

Το Overlord, όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, αποτελεί το αγαπημένο μου light novel. Το world building, οι χαρακτήρες, η πλοκή και γενικά κάθε κομμάτι της ιστορίας είναι τόσο προσεκτικά γραμμένο που ακόμη και σήμερα αναρωτιέμαι πως μπορεί ο Maruyama-sensei να χωρέσει τόση λεπτομέρεια μέσα σε κάθε τόμο.

Ο κόσμος που βρίσκεται ο Momonga είναι τόσο άγνωστος για αυτόν όσο και για τον αναγνώστη. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η προσέγγιση, μιας και έχουμε την ικανότητα να ανακαλύψουμε τον κόσμο ταυτόχρονα με τον πρωταγωνιστή και να ταυτιστούμε με τις αντιδράσεις του.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι υπέροχοι! Δεν ξέρω πόσοι από εσάς παίζεται D&D, αλλά αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση που μπορώ να δώσω. Κάθε χαρακτήρας έχει τόση λεπτομέρεια στην προσωπικότητα του σα να γράφεις εσύ το backstory του χαρακτήρα που έχεις στο D&D (τώρα καταλαβαίνετε τι εννοούσα).

Η πλοκή δεν είναι ούτε απλοϊκή ούτε περίπλοκη. Υπάρχουν μερικές στιγμές που χρειάζονται λίγη σκέψη παραπάνω, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια ιστορία που μπορούν να απολαύσουν όλοι! Αρκεί να σας αρέσουν τα λοβκραφτιανά πλάσματα και οι μεσαιωνικοί τρόποι βασανισμού, αλλά δε θα μπω σε λεπτομέρειες για αυτά… Φυσικά, πέρα από τα σκοτεινά κομμάτια του, το Overlord έχει και αρκετές χιουμοριστικές σκηνές τις οποίες τις έχω βαφτίσει “sasuga moments.” Όσοι έχετε έστω και λίγη γνώση επί της σειράς ξέρετε τι εννοώ. Οι υπόλοιποι τραβάτε διαβάστε (ή δείτε το anime).

Και τέλος, το art του so-bin είναι απερίγραπτο. Γενικά τα light novels συνοδεύονται από απίστευτο art, αλλά στα μάτια μου το Overlord πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα!

Το μόνο αρνητικό που έχω να πω δεν είναι καν για τις νουβέλες, είναι για το anime… Το anime έχει αφαιρέσει πολλές σημαντικές σκηνές, ακόμη και χαρακτήρες, πράγμα που εγώ δε μπορώ να συγχωρέσω. Από την άλλη, αν σκοπεύεις να δεις μόνο το anime επειδή βαριέσαι να διαβάσεις 300σέλιδους τόμους 1) κρίμα και 2) αφού δεν θα ξέρεις τι έχει αφαιρεθεί, θα περάσεις μια χαρά.

 

-Βαθμολογία-

Όπως επανέλαβα και πιο πάνω, την αγαπώ με όλη μου την καρδιά αυτή τη σειρά, οπότε είναι μόνο λογικό να τη βαθμολογήσω με 9/10. Θα μου πείτε όμως «Γιατί 9 κι όχι 10;». Η απάντηση μου είναι: δεν έχει ολοκληρωθεί και μόλις πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε ο τόμος 15 (με πηγές να λένε πως θα τελειώσει με τον 17). Με άλλα λόγια, μέχρι να διαβάσω το τέλος, η βαθμολογία θα παραμείνει ως έχει και το αν θα αλλάξει, μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

 

Όπως πάντα, περιμένω να δω τη γνώμη σας επί του θέματος και τις σκέψεις σας στα σχόλια!