Το μήνυμα των Oda και Kishimoto στον Akira Toriyama

από την Αnastay san


17098857018254

Ο Akira Toriyama, δημιουργός της εξαιρετικά επιτυχημένης και πολυαγαπημένης σειράς Dragon Ball,και ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην ιστορία των manga, απεβίωσε στις 1 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 68 ετών. Τα νέα για τον θάνατό του προκάλεσαν ένα ξεχείλισμα θλίψης ανάμεσα στους θαυμαστές και συγγραφείς manga, μεταξύ των οποίων, ο Eiichiro Oda – δημιουργός της σειράς One Piece και Masashi Kishimoto – δημιουργός της σειράς Naruto, οι οποίοι επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν έντονα από το έργο του στα παιδικά τους χρόνια. Οι δημιουργοί έδωσαν τα συλλυπητήριά τους μέσα από τα μηνύματά τους.

 

Eiichiro Oda

Είναι πολύ νωρίς. To κενό είναι πολύ μεγάλο. Με πλημμυρίζει θλίψη όταν σκέφτομαι ότι δεν θα τον ξαναδώ ποτέ. Θυμάμαι την ημέρα που για πρώτη φορά με αποκάλεσε με το όνομα μου, καθώς βρισκόμουν καθοδόν, και την ίδια ημέρα χρησιμοποίησε τη λέξη “φίλος” για εμάς, έμενα και τον Kishimoto. Θυμάμαι επίσης την τελευταία συνομιλία που είχαμε.

Ήμουν ένας από εκείνους που πήρε τη σκυτάλη την περίοδο που η ανάγνωση των manga σε έκανε να δείχνεις ανόητος, και δημιούργησα μια εποχή στην οποία τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά θα απολάμβαναν την ανάγνωση των manga. Μας έδειξε το όνειρο ότι το manga μπορεί να πάει παγκοσμίως. Ήταν σαν να βλέπεις έναν ήρωα να πηγαίνει μπροστά.

Για δημιουργούς όχι μόνο στον χώρο των manga αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση από την περίοδο της σειράς Dragon Ball πρέπει να έχει ριζώσει στα παιδικά τους χρόνια. Η ύπαρξή του είναι σαν ένα μεγάλο δέντρο. Για τους καλλιτέχνες manga της γενιάς μας που στάθηκαν στην ίδια σκηνή, τα έργα του Toriyama έγιναν όλο και πιο σημαντικά για μένα καθώς πλησίαζα στο ίδιο στάδιο. Ένιωσα ακόμη και φόβο. Ωστόσο, χαιρόμουν που έβλεπα τον ξένοιαστο αυτόν άνθρωπο, να είναι και πάλι ο εαυτός του. Τον αγαπούσαμε σαν να ήταν οικογένεια.

Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το δημιουργικό κόσμο που άφησε πίσω του. Προσεύχομαι για την ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη. Ας είναι ο παράδεισος ο πανευτυχής κόσμος τον οποίο οραματίστηκε.”

 

Masashi Kishimoto

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να γράψω ή πώς να γράψω για κάτι τόσο ξαφνικό. Ωστόσο, προς το παρόν, θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου στον Toriyama-sensei, κάτι που θα ήθελα να μου είχε ζητήσει κάποια στιγμή.

Μεγάλωσα με τον Dr. Slump στις μικρές τάξεις του δημοτικού και με το Dragon Ball στις μεγαλύτερες τάξεις, και ήταν φυσικό για μένα να έχω τα manga του δίπλα μου ως μέρος της ζωής μου. Ακόμα και αν είχα μια κακή εμπειρία, το να βλέπω το Dragon Ball κάθε εβδομάδα με έκανε να το ξεχάσω. Ήταν μια ανακούφιση για μένα, ένα χωριατόπαιδο που δεν είχε τίποτα. Γιατί το Dragon Ball ήταν πραγματικά διασκεδαστικό!

Ήταν όταν ήμουν φοιτητής. Ξαφνικά, το Dragon Ball που ήταν μέρος της ζωής μου για τόσα πολλά χρόνια τελείωσε. Ένιωσα μια απίστευτη αίσθηση απώλειας και δεν ήξερα τι να περιμένω. Αλλά ταυτόχρονα, ήταν και μια ευκαιρία για μένα να καταλάβω πραγματικά το μεγαλείο του δημιουργού του Dragon Ball. Θέλω επίσης να δημιουργήσω έργα όπως το δικό σου! Θέλω να γίνω σαν τον δάσκαλό μου!

Καθώς ακολουθούσα τα βήματα του δασκάλου μου και φιλοδοξούσα να γίνω καλλιτέχνης manga, αυτό το αίσθημα απώλειας άρχισε να εξαφανίζεται. Γιατί το να φτιάχνεις κόμικς ήταν διασκεδαστικό. Μπορούσα να βρω νέα διασκέδαση ακολουθώντας τον δάσκαλό μου. Ο δάσκαλός μου ήταν πάντα ο οδηγός μου. Τον θαύμαζα. Ζητώ συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον δάσκαλο. Για μένα ήταν ο θεός της σωτηρίας και ο θεός των manga.

Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, ήμουν τόσο νευρικός που δεν μπορούσα να πω λέξη. Ωστόσο, αφού τον συνάντησα πολλές φορές στην επιτροπή διαλογής του βραβείου Tezuka, μπορέσαμε να μιλήσουμε. Ως παιδιά του Dragon Ball, εγώ και ο κ. Oda ξαναγίναμε παιδιά, και όταν μιλούσαμε ενθουσιασμένοι για το πόσο διασκεδαστικό ήταν το Dragon Ball, σαν να ανταγωνιζόμασταν ο ένας τον άλλον, ξέχασα πως έδειχνε λίγο αμήχανος και μου χαμογέλασε. Δεν μπορώ.

Μόλις έμαθα την είδηση του θανάτου του δασκάλου μου. Αισθάνομαι μια ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση απώλειας απ' ό,τι όταν τελείωσε το Dragon Ball... Ακόμα δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω αυτό το κενό στην καρδιά μου. Τώρα δεν μπορώ ούτε καν να διαβάσω το αγαπημένο μου Dragon Ball.

Δεν αισθάνομαι ότι έχω καταφέρει να γράψω σωστά αυτά που θέλω να μεταφέρω στον καθηγητή μου. Όλοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούσαν να ανυπομονούν να δουν τη δουλειά σου.

Αν η μοναδική ευχή του Dragon Ball θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα...λυπάμαι...

Ίσως είναι εγωιστικό, αλλά είναι λυπηρό, δάσκαλε.

Σε ευχαριστώ, Akira Toriyama-sensei, για όλα τα ευχάριστα έργα σου τα τελευταία 45 χρόνια. Και σ’ ευχαριστώ πολύ για τη σκληρή δουλειά σου.

Είμαι σίγουρος ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να είναι βαθιά πληγωμένα. Σε παρακαλώ, φρόντισε τον εαυτό σου. Προσεύχομαι ο Akira Toriyama να αναπαύεται εν ειρήνη".

 

 

Πηγές: gamerant.com