Το αλκοόλ στην Ιαπωνία

από τον Παναγιώτη Νηφόρο


lljnolj;lj

Εκτός από τα κλασικά ποτά, που όλοι ξέρουμε και πίνουμε, υπάρχει η αντίστοιχη ιαπωνική εκδοχή τους, αλλά και αρκετά ακόμη οινοπνευματώδη που ίσως δεν γνωρίζουμε. Aς ανακαλύψουμε μερικά από αυτά...

 

Κρασί

2

Πρόκειται για κρασί που παράγεται με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα για την καλλιέργεια των σταφυλιών και ότι δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα ή βοηθήματα επεξεργασίας στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με ζωντανή και funky γεύση που θυμίζει γευστικά τα κλασικά ιαπωνικά συστατικά, όπως το miso και το dashi. Τα τελευταία χρόνια, η εγχώρια παραγωγή έχει αυξηθεί με το Koshu και το Muscat Bailey A (γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ιαπωνίας). Tο κρασί αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές ποτό στη χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες, με το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος των προσφερόμενων προϊόντων να προέρχεται από τη Γαλλία.

 

Κονιάκ

3

Το κονιάκ είναι ένα απόσταγμα από χυμό φρούτων που έχει υποστεί ζύμωση – πιο συχνά τα σταφύλια, αλλά τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια και τα βερίκοκα είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές. Ένα από τα ενδιαφέροντα ιαπωνικά μπράντι είναι το Himiko, το οποίο φτιάχνεται κυρίως με τη ντόπια ποικιλία Μοσχάτου Bailey A της Ιαπωνίας. Υπάρχει επίσης το Mitosaya, κονιάκ της επαρχίας Chiba περιοχή άγριων βοτάνων. Τα μπράντι αυτά περιλαμβάνουν wasabi και αχλάδι, σταφύλι και αψιθιά και λευκό ροδάκινο.

 

Ρούμι

4

Στην Ιαπωνία, το Kyushu και η Okinawa (τα τροπικά νησιά της Ιαπωνίας) φημίζονται για την παραγωγή ζάχαρης και γίνονται ολοένα και πιο διάσημα για το ρούμι τους. Το Santa Maria από την Οκινάουα παρασκευάζεται με απόσταξη ζυμωμένου χυμού ζαχαροκάλαμου, ενώ η Grace Rum (επίσης από την Οκινάουα) φτιάχνει ένα λευκό ρούμι από μελάσα, το οποίο διανέμεται με την κόκκινη ετικέτα Cor Cor.

Από τα νησιά Amami της Kagoshima, η ζυθοποιία Rurikakesu by Takaoka παράγει ένα χρυσό ρούμι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ζαχαροκάλαμο. Εν τω μεταξύ, η Nine Leaves από την επαρχία Shiga φτιάχνει λευκά και σκούρα ρούμια, χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη από την Οκινάουα και νερό από τα κοντινά βουνά Otowa. Τα πλούσια ρούμι της μάρκας έχουν βρει τον δρόμο τους σε πολλά ιαπωνικά κοκτέιλ μπαρ, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεστε ένα τροπικό κλίμα για να φτιάξετε εκλεκτό ρούμι. 

 

Βότκα

5

Η βότκα είναι ένα καθαρό, μη παλαιωμένο απόσταγμα που παρασκευάζεται συνήθως από σίκαλη, κριθάρι ή σιτάρι. Στην Ιαπωνία, οι τοπικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν το ρύζι και την τοπικά καλλιεργούμενη satsuma-imo (γλυκοπατάτα), φιλτράροντας ακολούθως το απόσταγμα πάνω από κάρβουνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα χαρακτηριστικά απαλό και διακριτικά γλυκό απόσταγμα, το οποίο οι οινοπνευματοποιοί συνιστούν παγωμένο. Η ιαπωνική βότκα, J Caviar αποστάζεται στο νησί Kyushu, με μακρά ιστορία οινοπνευματωδών ποτών με βάση το ρύζι. Έχει λεπτή επίγευση, εμποτισμένη με πιπέρι sansho και ιαπωνικά εσπεριδοειδή. H Suntory Haku είναι επίσης ενδιαφέρουσα με λεπτή γεύση.

 

Bitters

6

Τα Bitters είναι παρασκευάσματα αλκοόλ εμποτισμένα με βότανα, μπαχαρικά, φύλλα, ρίζες και άλλα βοτανικά συστατικά που δίνουν στο μείγμα μια χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση, προσδίδοντας μια επιπρόσθετη πολυπλοκότητα στα κοκτέιλ. Το 2018, τα Japanese Bitters κυκλοφόρησαν τα πρώτα παραγόμενα στην χώρα bitters με γεύσεις shiso, yuzu, umami, άνθος κερασιάς και hinoki (ιαπωνικό κυπαρίσσι). Υπάρχει επίσης το Timeless Chocolate Craft Bitters φτιαγμένο με ψητή σοκολάτα και καστανή ζάχαρη, καθώς και τα bitters εσπεριδοειδών. Πολλές γεύσεις, πολλές επιλογές!

 

Αψέντι

7

Το αψέντι, ένα αποσταγμένο ποτό τυπικά πράσινου χρώματος, εμποτισμένο με αψιθιά, γλυκάνισο, γλυκό μάραθο και άλλα βοτανικά, συνδέεται γενικά με τους Παριζιάνους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Αν και δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ιαπωνία, σίγουρα η κατανάλωση του βρίσκεται σε άνοδο. Οι πιο αξιοσημείωτες ποικιλίες είναι αυτές που φτιάχνει η Tatsumi στον νομό Gifu και το Akayane Abssan Kusushiki, το οποίο παράγεται από την Sata Soji Shoten. Η λέξη «kusushiki» στο τελευταίο σημαίνει «μυστηριώδης» στα Ιαπωνικά και αναφέρεται στο διαρκές αίνιγμα του αψέντι. Αυτή η μάρκα αψέντι είναι μπλε, χάρη στην προσθήκη εκχυλίσματος μπιζελιού, το οποίο γίνεται απαλό μοβ όταν ανακατεύετε το ρόφημα με νερό και χυμό λεμονιού.

 

Yuzushu

8

Πρόκειται για την απάντηση της Ιαπωνίας στο ιταλικό limoncello, απόσταγμα από τοπικό yuzu, εσπεριδοειδές που θυμίζει γευστικά λάιμ, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι μαζί. Παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια βάση, συνήθως από σότσου ή σάκε, εμποτισμένη με φλούδα και ζάχαρη γιούζου, που ωριμάζει για έξι μήνες έως ένα χρόνο. Πίνεται παγωμένο με παγάκια ή με ανθρακούχο νερό, και συνιστάται ως απεριτίφ πριν από ένα καλό δείπνο.

 

Wapirits Tumugi

9

Το αποστακτήριο Sanwa Shurui, χρησιμοποιώντας ως βάση το Kyushu, έχει καταλήξει στην πρόταση του Wapirits Tumugi, ένα μοναδικό ιαπωνικό κοκτέιλ. Παράγεται από βυνοποιημένο κριθάρι, που ζυμώνεται σαν σάκε, χρησιμοποιώντας τόσο koji (που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάκε), όσο και μαγιά. Ακολούθως, εμποτίζεται με τοπικά βοτανικά, όπως yuzu και εσπεριδοειδή kabosu, και αποστάζεται σε 40% ABV. Εκτός από την τυπική ποικιλία, υπάρχει η εκδοχή με το αναζωογονητικό άρωμα του μπουντάν (ιαπωνικό πόμελο-φράπα), καθώς και η έκφραση που το θέλει να έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια.

 

Awamori

10

Η Οκινάουα διαθέτει πολλά αξιοθέατα, μια ιδιαίτερη κουζίνα, αλλά και το δικό της ποτό, το awamori. Το awamori είναι διαφορετικό από το σάκε, επειδή δεν είναι απλώς ζυμωμένο, αλλά είναι αποσταγμένο. Αποτελεί το παλαιότερο προϊόν απόσταξης της χώρας. Διαφέρει ακόμη και από το shochu, καθώς είναι φτιαγμένο από μακρύκοκκο ρύζι indica (ενώ το shochu είναι με κοντόκοκκο ρύζι, δημητριακά ή λαχανικά). Μια γευστική πρόταση είναι το mizuwari αναμεμειγμένο με παγωμένο, ζεστό ή ανθρακούχο νερό.

 

Umeshu

11

Το Ume, ή τα ιαπωνικά δαμάσκηνα, είναι φρούτα που παράγονται γύρω στις αρχές Ιουνίου και μετατρέπονται πιο συχνά σε τουρσιά (umeboshi) ή σε ποτό (umeshu). Για την παρασκευή του πρέπει τα πράσινα φρούτα να βυθίζονται σε shochu ή sake με ζάχαρη για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, χρησιμοποιείται ως βάση το κονιάκ, το τζιν ή ακόμα και η βότκα. Το Umeshu είναι γευστικό με παγάκια ή αναμιγνυόμενο με ανθρακούχο νερό. Πίνεται ακόμη και ως κοκτέιλ, που χάρη στη δυνατότητα μίξης γλυκών και ξινών γεύσεων αποκτά κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

 

Sparkling Sake

12

Ακριβώς όπως το κρασί, το Sparkling Sake μπορεί να περάσει από μια δευτερεύουσα ζύμωση για να παράγει ένα δελεαστικά αφρώδες ποτό. Υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, αλλά έχει γίνει δημοφιλές μόλις πρόσφατα, καθώς οι πότες έχουν στραφεί σε επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ. Το αφρώδες σάκε εκτιμάται επίσης για την πιο απαλή του γεύση σε σύγκριση με τα συνηθισμένα.

 

Το ταλέντο των ενασχολούμενων αναπτύσσεται όταν συνδυάζονται τα κλασικά ποτά με άλλες παραδοσιακές ντόπιες ύλες, με τη χρήση ρυζιού ως βασικού συστατικού κόκκου ή άλλα αφεψήματα. Δεν μας μένει παρά να τα δοκιμάσουμε!

 

 

Πηγή: timeout.com