Τα πιο περίεργα ιαπωνικά τηλεοπτικά show
από τον Παναγιώτη Νηφόρο
Τα τηλεοπτικά show αποτελούν εδώ και δεκαετίες ένα δυνατό χαρτί, ένα βασικό προϊόν, ιδιαίτερα δημοφιλές στη βιομηχανία των media. Σε Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπομπές όπως τα Family Feud, Who Wants To Be A Millionaire ή The Weakest Link έχουν διαγωνιζόμενους να απαντούν σε απλές ερωτήσεις ή να ολοκληρώσουν ακίνδυνες προκλήσεις. Αντίθετα, στην ιαπωνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στις ιαπωνικές εκπομπές, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να ταπεινώσουν, να πληγώσουν ή ακόμη και να βασανίσουν τον εαυτό τους για να ανέβουν στην κορυφή, ξεπερνώντας κατά πολύ σε παραδοξότητα τα αντίστοιχα δυτικά σόου.
Ένα δημοφιλές είδος σόου στην Ιαπωνία είναι τα βαριετέ που αποτελούνται από διαφορετικά κομμάτια και διαφορετικά παιχνίδια. Αυτό τους προσδίδει ένα αποσπασματικό και αυτοτελή χαρακτήρα. Προκαλούν δηλαδή έντονες συγκινήσεις και ακραίες εκδηλώσεις συναισθημάτων.
Takeshi's Castle
Συχνά αναφέρεται ως ο πρόδρομος των ιαπωνικών τηλεοπτικών παιχνιδιών, το Κάστρο του Takeshi, το οποίο προβλήθηκε και στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του 2000 από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Με μεταγλώττιση από τον Ακίνδυνο Γκίκα και τον Κώστα Παπαγεωργίου, είναι από τις εκπομπές ιαπωνικών παιχνιδιών που κέρδισαν για πρώτη φορά παγκόσμια αναγνώριση. Πρόκειται για μια πιο κωμική έκδοση του μετέπειτα γνωστού WipeOut, το οποίο επίσης μεταδόθηκε στην Ελλάδα το 2010 από τη συχνότητα του ANT1.
Ο σημαντικός σκηνοθέτης Takeshi Kitano παρουσιάζεται ως Κόμης που προκαλεί τους παίκτες να εισβάλουν στο κάστρο του και να τον βγάλουν έξω. Στην πορεία συναντούν τρομακτικές προκλήσεις, δύσκολα και παράξενα εμπόδια που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε λάσπη ή νερό. Οι τραυματισμοί συνήθως δεν ήταν τίποτα άλλο από απλά χτυπήματα και μώλωπες. Το γέλιο προκαλούνταν αβίαστα.
Ένα concept μπροστά από την εποχή του που ξεχώρισε, ενώ η ποιότητά του σε συνδυασμό με τη διαχρονικότητα το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό μέχρι και σήμερα, μιας και βγήκε για πρώτη φορά στον τηλεοπτικό αέρα μόλις το 1986! Ενέπνευσε δυτικά μεταγενέστερα σόου όπως τα Ninja Warrior, Ultimate Beastmaster και φυσικά το WipeOut. Το αμερικανικό κοινό μπορεί να γνωρίζει καλύτερα το σόου ως Most Extreme Elimination Challenge ή αλλιώς MXC, εκδοχή - παρωδία, με χιουμοριστική μεταγλώττιση πάνω στο αρχικό υλικό. Ωστόσο, το σόου είναι σχετικά ήμερο και διαγωνιστικό σε σύγκριση με κάποια άλλα εκτός Ιαπωνίας και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή.
Candy Or Not Candy
Μια εντελώς πρόσφατη δημοφιλής τρέλα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει την κοπή καθημερινών αντικειμένων, μέχρι να καταλήξουν στην πραγματική τούρτα. Βασίστηκε στην ιδέα ενός προηγούμενου ιαπωνικού σόου. Ενώ ο πραγματικός τίτλος έχει χαθεί στη μετάφραση, πολλοί συμφωνούν να τον αποκαλούν Candy Or Not Candy.
Ο στόχος είναι αρκετά απλός: οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να δαγκώσουν διάφορα αντικείμενα. Αν είναι τυχεροί, μπορεί να δαγκώσουν σοκολάτα. Αν δεν είναι, τότε απλώς κόλλησαν τυχαία… οικιακά αντικείμενα στο στόμα τους. Δαγκώνουν πράγματα όπως παπούτσια, πόμολα, κορνίζες…(!) Το παράξενο προέρχεται από την ιδέα ότι πρέπει να βάλουν αυτά τα αντικείμενα στο στόμα τους, έχοντας την ελάχιστη πιθανότητα να πρόκειται για κάτι γλυκό, για σοκολάτα. Το να βάζει κάποιος οτιδήποτε στο στόμα του σε ζωντανή τηλεόραση, όπως το παπούτσι της φωτογραφίας είναι όντως περίεργη ιδέα!
Slippery Stairs
Το να βλέπεις ανθρώπους να πέφτουν και να βλάπτουν τον εαυτό τους ήταν και είναι ένα παγκόσμιο happening σε funny videos, τόσο σε τηλεοπτικό όσο και σε διαδικτυακό περιβάλλον. Από τις πρώτες παραστάσεις Vaudeville έως τις διαδικτυακές εκδοχές, από το The Benny Hill Show έως το America's Funniest Home Videos, ο άνθρωπος λατρεύει και «ψυχαγωγείται» από μια καλή πτώση. Αυτό εξηγεί γιατί το Slippery Stairs έχει πιάσει παλμό του τηλεθεατή.
Η ιδέα είναι απλή: ανεβείτε πολλά σκαλοπάτια και προσπαθήστε να φτάσετε στην κορυφή. Η πρόκληση προέρχεται από το γεγονός ότι οι σκάλες είναι επικαλυμμένες με κάτι που δυσκολεύει την άνοδο χωρίς γλιστρήματα και πτώσεις. Κάθε φορά που ένας διαγωνιζόμενος πέφτει, παίζεται ένα ηχητικό εφέ κινουμένων σχεδίων για να απαλύνει το οδυνηρό πέσιμο από μια σκάλα. Οι παίκτες φορούν προστατευτική επένδυση και φαίνεται να είναι σε καλή διάθεση, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τον κίνδυνο και τον πόνο από τα χτυπήματα όσο μικρά και να είναι!
Be Cute or Get Pie
Κανείς δεν νιώθει τέλεια μόλις ξυπνήσει. Χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συνέλθει και να γίνει λειτουργικός. Αυτό το παιχνίδι αναγκάζει τις γυναίκες να εμφανιστούν όσο καλύτερα μπορούν, διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες. Η βασική ιδέα πίσω από το Be Cute or Get Pie είναι ότι πολλές γυναίκες κοιμούνται στο έδαφος και ξυπνούν τη μία μετά την άλλη. Όταν έρθει η σειρά τους, πρέπει να ξυπνήσουν με τον πιο χαριτωμένο τρόπο. Αν οι κριτές κρίνουν ότι το ξύπνημα τους δεν είναι αρκετά χαριτωμένο, χτυπιούνται στο πρόσωπο με μια πίτα.
Είναι γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξυπνήσεις και να είσαι στην εντέλεια! Επιπλέον, δεν ξυπνούν απαλά. Συνήθως φοβούνται. Οι τηλεκριτικοί αυτής της σειράς ισχυρίζονται ότι το σόου στέλνει ένα κακό μήνυμα στα νεότερα κορίτσια, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκρίνονται στο πρότυπο της κοινωνίας που θέλει τις γυναίκες στην εντέλεια ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ιαπωνικά σόου παιχνιδιών που απαιτούν μια συγκεκριμένη εικόνα για τις γυναίκες, οι οποίες τουλάχιστον παραμένουν ντυμένες!
Tore!
Αυτό το ιαπωνικό κουίζ μοιάζει αρχικά ακίνδυνο. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να απαντήσουν σε μια ποικιλία ερωτήσεων που θυμίζουν το Family Feud, ενώ πρέπει να ανταποκριθούν σε κάποιο είδος πρόκλησης, όπως το σκαρφάλωμα σε έναν τοίχο που γίνεται όλο και πιο απότομος. Ωστόσο, μια πρόκληση είναι ο Tore!
Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να απαριθμήσουν πράγματα με βάση ένα θέμα που τους δίνεται από τους κριτές. Χρονομετρούνται και τυλίγονται όπως μια μούμια σε όλη τη διαδικασία. Αν τελειώσει ο χρόνος, είναι πλήρως τυλιγμένοι και κολλημένοι σε έναν τάφο. Το σόου δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι πάσχουν από κλειστοφοβία, ενώ οι διαγωνιζόμενοι φοβούνται πραγματικά. Επιπλέον, πολλές φορές οι παίκτες χλευάζονται στη διαδικασία. Η εκπομπή είναι σίγουρα δημοφιλής, αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι και τόσο ακίνδυνη ψυχολογικά!
Susunu! Denpa Shonen
Το Susunu! Denpa Shonen ήταν ένα σόου διάσημο για τις βάναυσες και μερικές φορές απάνθρωπες προκλήσεις στις οποίες υποβάλλει τους διαγωνιζόμενους αποκλειστικά για την ψυχαγωγία των θεατών. Ένα από τα διαβόητα μέρη του σόου παρακολουθεί τον επίδοξο κωμικό Nasubi που απομονώθηκε σε ένα διαμέρισμα χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να έχει διάφορα περιοδικά. Δεν του επιτρεπόταν καν να έχει φαγητό ή ρούχα. Ο Nasubi έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα περιοδικά για να κερδίσει σε κληρώσεις ό, τι χρειαζόταν: φαγητό, νερό και ρούχα. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, κατάφερε να κερδίσει αρκετά ώστε να αφεθεί ελεύθερος, μέχρι που αναγκάστηκε να συνεχίσει το παιχνίδι σε διαφορετική τοποθεσία.
Ο Nasubi είχε την εντύπωση ότι κινηματογραφούνταν και η συμμετοχή στο σόου θα μεταδίδονταν στην τηλεόραση μετά την ανάλογη επεξεργασία. Στην πραγματικότητα, η δυστυχία του μεταδόθηκε ζωντανά σε ολόκληρη τη χώρα. Αμέτρητοι άνθρωποι συντονίστηκαν για να δουν έναν άνδρα να χάνει σταδιακά τα λογικά του σε ένα απομονωμένο διαμέρισμα. Άρχισε να μιλάει ακόμη και με λούτρινα ζωάκια. Το σόου ήταν γνωστό για αυτό το είδος αφύσικης τιμωρίας σε ανθρώπους που απλώς ήθελαν να εμφανιστούν σε ένα τηλεπαιχνίδι. Ευτυχώς ακυρώθηκε κατόπιν εντολής της ιαπωνικής κυβέρνησης. Όμως η ζωή του Nasubi καταστράφηκε μετά την εμφάνισή του στην εκπομπή. Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι πραγματικά αυτού του είδους οι εκπομπές.
Πηγή: movieweb.com