Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Άγριο, διοργανωτή του Japan Festival

DSC1219-e1654941970682-600x700

Μετά από την επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ το 2019, το Japan Festival επιστρέφει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022. Λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του, πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη διοργάνωσή του!

Ήρθε η στιγμή να καλωσορίσουμε τον Παναγιώτη Άγριο, διοργανωτή του Japan Festival, στο Greek Otaku Radio! Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη για την Ιαπωνία;

Η αγάπη μου για την Ιαπωνία ξεκίνησε όταν γνώρισα την δασκάλα των Ιαπωνικών μου Yoko Suzuki sensei, θέλοντας να μάθω ιαπωνικά με σκοπό να ταξιδέψω στην Ιαπωνία. Πρέπει να ήταν το 2002 αν θυμάμαι καλά και η γνωριμία μας έμελλε να γίνει μια βαθιά φιλία τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό που αρχικά με ώθησε να θέλω να ταξιδέψω στην Ιαπωνία ήταν η ενασχόληση μου με τις πολεμικές τέχνες, τις οποίες είχα ξεκινήσει από 14 χρόνων. Όλο αυτό με ώθησε να θέλω να ταξιδέψω στην Ιαπωνία, ώστε να βιώσω πραγματικά τις πολεμικές τέχνες στην πηγή τους που δεν είναι άλλη από την Ιαπωνία.

 

Πιστεύετε ότι η Ιαπωνική κουλτούρα είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Η Ιαπωνική κουλτούρα έχει μεγάλη ποικιλία και ένα ευρύ φάσμα στο οποίο δραστηριοποιείται. Αν το γενικεύσουμε, έχει δύο μεγάλους άξονες, την κλασική και την pop κουλτούρα. Στην κλασική μπορούμε να συναντήσουμε καλές τέχνες ενδεικτικά, Καλλιγραφία, ανθοδετική, ζωγραφική με μελάνι, χαρτοδιπλωτική, μουσική με κρουστά, πνευστά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα πολεμικών τεχνών, οι οποίες κατά την γνώμη μου ανήκουν στην κλασσική κουλτούρα. Από την άλλη πλευρά, η pop κουλτούρα με τα manga, anime, cosplay και φυσικά τη μουσική, είναι ένα τεράστιο κομμάτι. Η pop κουλτούρα είναι πλέον ένα εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο έχει κερδίσει τεράστιο έδαφος στο νεανικό κοινό της δύσης. Στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο είναι ολοένα και αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι κατά την γνώμη μου έχουμε μείνει πίσω στην προώθηση της ιαπωνικής κουλτούρας στην χώρα μας, ακόμα και σε σχέση με χώρες των Βαλκανίων που έχουν μεγάλα φεστιβάλ που αφορούν την Ιαπωνία. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα μας δημιούργησε το ιαπωνικό φεστιβάλ, ώστε να μπορέσουν να βρουν βήμα όλοι όσοι θα ήθελαν ένα χώρο να προβάλουν την δουλειά τους, αλλά και την αγάπη τους για την Ιαπωνία.

 

Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας – Ιαπωνίας;

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, μέσα από τα ταξίδια μου στην Ιαπωνία, αλλά και την επαφή μου με Ιάπωνες, νομίζω ότι περισσότερο διαφέρουμε πάρα μοιάζουμε. Αυτή η διαφορετικότητα πιστεύω όμως ότι είναι εκείνη που κάνει τόσο τους Έλληνες, αλλά και τους Ιάπωνες, να θαυμάζουν και να αγαπούν ο ένας την κουλτούρα του άλλου. Η διαφορετικότητα με την οποία όχι μόνο βλέπουν τη ζωή στο σύνολό της, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την βιώνουν στην καθημερινότητα τους.

 

Και πάμε τώρα στο πρώτο οργανωμένο φεστιβάλ για την προώθηση του ιαπωνικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα του Japan Festival;

Όπως ανάφερα και στην προηγούμενη ερώτηση, η ανάγκη για την δημιουργία του 1ου ιαπωνικού φεστιβάλ γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να προωθήσουμε την Ιαπωνική κουλτούρα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο έλειπε μέχρι τότε. Στη σκέψη τη δική μου, αλλά και της ομάδας μας ήταν βοηθήσουμε τους ανθρώπους που γνωρίσαμε μέσα από την ενασχόληση μας με τα ιαπωνικά δρώμενα, να βρουν ένα βήμα να δείξουν την αγάπη τους για την Ιαπωνία στο ευρύ κοινό. Πιστεύω ότι από το πρώτο φεστιβάλ αυτό το καταφέραμε και προχωράμε με μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. 

Japanese_Festival_Poster_page-0001

 

Για να γίνει μια τόσο οργανωμένη προσπάθεια, χρειάζεται σίγουρα μια δυναμική ομάδα από πίσω. Θα θέλατε να μας παρουσιάσετε τα άτομα που σας έχουν στηρίξει σε αυτό το εγχείρημα;

Στο θέμα της διοργάνωσης υπάρχει μια ολιγομελής και δυναμική ομάδα, και καλοί εξωτερικοί συνεργάτες. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα ονόματα της Δώρας Παπαδόδημα, του Γιώργου Αρσενίου, του Φώτη από τους akai panda, την καλή συνεργασία με την Arthub και την πολύτιμη βοήθεια των Ιαπώνων καθηγητών μας!

 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια στο πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ, το 2019. Ήταν η ανταπόκριση του κόσμου αυτή που περιμένατε; 

Το πρώτο ιαπωνικό φεστιβάλ ήταν μια αναπάντεχη επιτυχία σε μέγεθος για πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ. Συζητώντας με ανθρώπους του φεστιβαλικού χώρου, μας έλεγαν να υπολογίζουμε σε 1000 έως 1500 άτομα. Αυτό που έγινε ούτε που το είχαμε φανταστεί. Ο κόσμος έφτασε τις 5000 και έγινε το αδιαχώρητο. Να σημειώσουμε ότι το ιαπωνικό φεστιβάλ έχει κάνει το καλύτερο άνοιγμα πρωτοεμφανιζόμενου φεστιβάλ. 

 

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε για τη διοργάνωσή του;

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διοργάνωση είναι η φύση του ίδιου του φεστιβάλ. Δεν είναι ένα εμπορικό φεστιβάλ, αντίστοιχο άλλων, όπου το βάρος δίνεται στο να έρθει κάποιος και να αγοράσει κάτι το οποίο τον ενδιαφέρει. Πχ πάτε σε ένα φεστιβάλ ώστε να αγοράσετε μια φιγούρα επειδή σας αρέσει ένα ήρωας από ένα anime, δεν θα μάθετε όμως κάτι για την κουλτούρα που τόσο σας αρέσει, πέρα από αυτά που ξέρετε μέσα από την ενασχόληση σας με τα anime. Εμείς θέλουμε να σας φέρουμε σε επαφή με την ηθική και πολιτιστική βάση που ωθεί τον δημιουργό του anime να φτιάξει τον αγαπημένο σας ήρωα anime! Το Ιαπωνικό Φεστιβάλ είναι η παρουσίαση ενός πολιτισμού μέσα από workshops, εκθέσεις, παρουσιάσεις κτλ. Αυτό σημάνει ότι θα μπορέσετε να βιώσετε την ιαπωνική κουλτούρα και όχι να την αγοράσετε. Ενδεικτικά, δεν υπάρχει άλλο φεστιβάλ στην Ελλάδα με τόσα ποικιλόμορφα workshops σε τόσο σπάνια αντικείμενα και μάλιστα δωρεάν. 

 

Η πανδημία του COVID έφερε δύο χρόνια αδράνειας δραστηριοτήτων και επηρέασε σημαντικά τα events και τα φεστιβάλ στη χώρα μας. Ποιός ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας σε εσάς; 

Η πανδημία ήταν κάτι που μας επηρέασε όλους και φυσικά και εμάς. Όμως, γνωρίζοντας ότι οι Ιάπωνες δεν παραιτούνται εύκολα, κάναμε πράξη αυτή τη γραμμή και είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα και αν θα είναι δύσκολη η επάνοδος μετά από 3 χρόνια αδράνειας. Μετά τη μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια 3 χρόνια εκτός, ήταν δύσκολο να πάρουμε απόφαση. Συζητήσαμε πολύ και ρισκάραμε με την ομάδα μου ώστε να ξεκινήσουμε το 2ο Ιαπωνικό φεστιβάλ ακόμα και με τον φόβο της καραντίνας που σήμαινε ακύρωση.

 

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, το ιαπωνικό φεστιβάλ επιστρέφει. Πείτε μας κάποια πράγματα για αυτό. Τί έχετε ετοιμάσει για τους επισκέπτες εκείνο το διήμερο;

Η επιστροφή μας, παρόλες τις δυσκολίες, πιστεύουμε ότι θα είναι αντάξια των προσδοκιών του κοινού. Έχουμε αυξήσει τις προς "έκθεση" δυνατότητες μας έως και 400%. Τι σημαίνει αυτό; 8 ομιλίες, 13 εκθέσεις αντικειμένων έργων τέχνης, φωτογραφιών ζωγραφικής κτλ., 36 workshops και περίπου 20 παρουσιάσεις στην κεντρική σκηνή. Όλο το παραπάνω πρόγραμμα είναι πολλαπλάσιο του προηγούμενου. Φυσικά, αν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος θα προσθέταμε και άλλα, αλλά αυτό σας το αφήνουμε για το επόμενο φεστιβάλ.

 

Θα συμμετέχετε ενεργά με κάποιο workshop εσείς ο ίδιος; 

Στο φεστιβάλ θα δοθεί και σε μένα ή ευκαιρία, όπως και στους υπόλοιπους συνοδοιπόρους στον ιαπωνικό δρόμο, να δείξω τις τέχνες που με έφεραν κοντά στην Ιαπωνία. Θα μπορέσει κάποιος να κάνει workshop, αλλά και να δει παρουσίαση από τις τέχνες του aikido και του Katori shinto ryu. Θα ήθελα να πω ειδικά για το katori shinto ryu ότι ήταν η πρώτη τέχνη, η οποία χαρακτηρίστηκε από την Ιαπωνική κυβέρνηση ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ιαπωνίας το 1960. Η τέχνη έχει ιδρυθεί το 1400 και είναι μια τέχνη με παράδοση 600 χρόνων. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 900 μαθητές σε αυτή την κλειστή και πολύ αυστηρή σχολή ξιφασκίας. Στην Ελλάδα είμαστε η μοναδική σχολή που διδάσκει το συγκεκριμένο στυλ και οι μαθητές πολλές φορές ονομάζονται θεματοφύλακες της ιαπωνικής παράδοσης. 

 

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ευχόμαστε το Japan Festival 2022 να είναι ακόμα πιο επιτυχημένο από το προηγούμενο! 

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το ιαπωνικό φεστιβάλ. Σας περιμένουμε με χαρά στο φεστιβάλ.

 

Ακολουθήστε το Japan Festival:

Website: www.japanfestival.gr 

Facebook: www.facebook.com/JapanFestivalGR 

Instagram: www.instagram.com/JapanFestival_GR 

Twitter: www.twitter.com/JapanFestivalGR 

Youtube: www.youtube.com/channel/UCNzpbsqBkVBwTdJUwQ8ieGw 

Εκδήλωση Facebook: https://fb.me/e/1EHXTjJQI 

 

 

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Μαίρη Παπαπούλιου