Review: Shinsekai Yori (From the New World)
Greetings, people. Alucard εδώ. Σήμερα θα σας μιλήσω για το Shinsekai Yori, ένα anime που εξιστορεί τις περιπέτειες 5 παιδιών για την αναζήτηση της αλήθειας του κόσμου στον οποίο ζουν. Το συγκεκριμένο anime εκτός από μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, θέτει και μερικά ζητήματα ηθικής φύσεως, με ευχάριστα arcs και ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή, σε όλη τη διάρκεια των 25 επεισοδίων του. Let's get into it.
Χίλια χρόνια στο μέλλον, οι άνθρωποι ζουν σε μικρές επαρχιακές κοινότητες, όπου περνάνε τις ήσυχες ζωές τους εν ειρήνη, με μια βασική διαφορά, το Cantus. Το Cantus είναι κάτι σαν το “force” από τα Star Wars. Basically, όσοι άνθρωποι έχουν το cantus, προπονούνται σε αυτό μέσα σε ειδικές σχολές, για να μπορέσουν μετά να το χρησιμοποιήσουν στις ζωές τους. Τo Cantus έχει πολλές δυνατότητες, από επισκευή σπασμένων αντικειμένων μέχρι ανύψωση και άμεση απανθράκωση. Αρκεί να έχεις ταλέντο και φαντασία. Η κυρίως πρωταγωνίστρια μας, Saki, ανησυχεί επειδή δεν έχει λάβει ακόμα blessing από κάποιο spirit για να της ξυπνήσει το cantus. Τελικά, όμως, το cantus της ενεργοποιείται κάποια μέρα και μπορεί επιτέλους να εισαχθεί στην Sage Academy μαζί με τους φίλους της, Maria, Mamoru, Satoru και Shun. Οι μέρες κυλάνε ειρηνικά μέχρι που σε μια εκδρομή τους, οι 12χρονοι πρωταγωνιστές μας βρίσκουν ένα πλάσμα, το οποίο θα τους αποκαλύψει μια τρομερή αλήθεια που θα ταράξει συθέμελα τον κόσμο τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με το πραγματικό πρόσωπο της έως τότε γαλήνιας και ανέμελης ζωής τους.
Η πλοκή του anime είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω δει εδώ και αρκετό καιρό. Χωρίζεται σε τρία “arcs” (unofficially βέβαια, απλά για χάριν επεξήγησης), τα οποία αφορούν την εκάστοτε ηλικία των πρωταγωνιστών μας: Children, Teens, Adults. Οι χρονικές μεταβάσεις από arc σε arc είναι απότομες και αφήνουν κάποιες τρύπες, οι οποίες όμως γεμίζονται στα τελευταία επεισόδια. Γενικότερα το anime ρίχνει γερό exposition, χωρίς να αφήσει τίποτα κρυφό, και συνεχίζει να καταφέρνει να σου κρατάει την προσοχή ακόμα και μετά το πέρας του, με μερικά ηθικά διλήμματα που σε βάζουν σε σκέψεις για το ποιος τελικά είναι ο πραγματικός κακός της ιστορίας.
Οι χαρακτήρες δεν είναι διόλου άσχημοι και αρκετά καλογραμμένοι για παιδιά. Το περίεργο είναι ότι δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο character development, γιατί ναι μεν τα παιδιά μεγάλωσαν ηλικιακά, αλλά η ωριμότητα τους είχε ήδη γαλουχηθεί από την “τρομερή αλήθεια” που ανέφερα παραπάνω, καθώς και από διάφορα άλλα συμβάντα. Αυτό ευτυχώς δεν επηρεάζει αρνητικά την ιστορία, μιας και οι αποφάσεις που παίρνουν είναι ως επί το πλείστο μέσα στη σφαίρα της λογικής.
Οπτικά, το anime έχει αρκετή ποικιλία, είτε πρόκειται για το character design, είτε για τα περιβάλλοντα, είτε για τα special effects. Είναι ευχάριστο στο μάτι και τα περιστασιακά CGI δεν κουράζουν, ούτε νιώθουν out of place ή υπερβολικά περίεργα ώστε να χαλάει το immersion.
Η μουσική επένδυση του anime είναι πολύ προσεγμένη και όμορφη. Από παιδικές χορωδίες, πιάνο και άρπα, μέχρι και psychedelic rock backgrounds, το Shinsekai Yori έχει κάτι για όλες τις περιστάσεις. Παραδόξως δεν έχει openings, παρά μόνο δύο endings.
Βαθμολογίες
Πλοκή: 8/10
Πολύ επεξήγηση, απουσία plot holes, ικανοποιητικό closure και ηθικά μηνύματα που σε βάζουν σε σκέψεις.
Χαρακτήρες: 7/10
Απουσία ουσιαστικού character development, αλλά ευτυχώς χωρίς επιπτώσεις στην πλοκή.
Μουσική: 6/10
Ευχάριστη και πολυποίκιλη, ταιριαστή σε κάθε περίσταση.
Visuals: 6/10
Γενικά όμορφα visuals, αν και θα προτιμούσα λίγο περισσότερο flashiness στα effects του cantus.
Final Verdict: Recommended.
Το Shinsekai Yori καταφέρνει μέσα σε 25 επεισόδια να παραθέσει την ιστορία του, τους χαρακτήρες του και τα μηνύματα του με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Υπάρχουν ελάχιστα σημεία στασιμότητας, κάτι που για εμένα είναι πολύ καλό, γιατί δεν έχω όρεξη να βλέπω την πλοκή να σέρνεται. Υπάρχει αρκετό μυστήριο, το οποίο γίνεται resolve σε εύλογο χρονικό διάστημα, και δεν αφήνει ανούσιες τρύπες, ή έστω αν αφήνει, έχει ήδη δώσει στον θεατή τα υλικά για να τις γεμίσει μόνος του.
Αυτά από εμένα, τα λέμε στο επόμενο review! Μέχρι τότε, stay spicy.