Ποδόσφαιρο, φανέλες και video games
από τον Παναγιώτη Νηφόρο
Η σχέση ανάμεσα σε ένα άθλημα και την αγωνιστική λογική -στόχευση, στρατηγική, ταχύτητα- των video games είναι δεδομένη. Προφανώς έχουν κυκλοφορήσει σημαντικά ποδοσφαιρικά video games που αναδεικνύουν την ουσία ενός παιχνιδιού ποδοσφαίρου, όπου ο παίκτης βρίσκεται εικονικά στο γήπεδο και μετέχει ενεργά σε έναν αγώνα.
Ωστόσο πέρα από την αναμενόμενη και φυσιολογική αυτή σχέση μεταξύ του gaming και του ποδοσφαίρου, έχει αναπτυχθεί και μια άλλη ιδιαίτερη σχέση που αποτυπώνεται στη μακρά παράδοση των εταιριών, όπως η Nintendo και η SEGA, που εμφανίζονται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ως χορηγοί σε φανέλες ομάδων και συγκεκριμένα των μεγαλύτερων clubs στον κόσμο. Ο δεσμός αυτός που φαίνεται να έχει αποκλειστικά εμπορικό χαρακτήρα, εκείνου της αποδοτικότερης προώθησης προϊόντων που διατίθενται σε μια ευρεία αγορά και απευθύνονται στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες, αναμφίβολα ωφελεί τόσο την προβαλλόμενη εταιρία όσο και την ομάδα που αναλαμβάνει και αποδέχεται τη διαφήμιση.
Συνήθως η σχέση αυτή αποδεικνύεται αρκετά αποδοτική. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ανανεώνεται και αναπαράγεται διαρκώς. Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η εταιρία Commodore, όντας αρκετά δημοφιλής στην Ευρώπη, αναλαμβάνει χορηγός της Bayern Μονάχου και λίγο αργότερα της αγγλικής Chelsea στα αρχές της δεκαετίας του ‘90. Χαρακτηριστικά στη μπλε φανέλα της Chelsea απεικονίζεται το πλέον επιτυχημένο home computer της εποχής, η Amiga.
Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας βλέπουμε τον σπουδαίο αργεντινό ποδοσφαιριστή Gabriel Batistuta να παίζει στην Fiorentina και την Nintendo να έρχεται σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συμφωνία με τους “La Viola” προκειμένου να εμφανιστεί το λογότυπό της στη μωβ φανέλα της γνωστής ιταλικής ομάδας.
Στο πέρασμα στη νέα χιλιετία, συνολικά 4 ευρωπαϊκές ομάδες, Arsenal, Sampdoria, Deportivo de La Coruña και AS Saint-Étienne δέχονται ως σπόνσορα την τελευταία και περίφημη κονσόλα της SEGA, το Dreamcast, με τη φωτεινή φανέλα της Sampdoria να φέρει το λογότυπο της Dreamarena, την free online gaming πλατφόρμα του Dreamcast στην Ευρώπη.
Σημειώνουμε ακόμη ότι η ομάδα της Ρώμης Lazio, για μερικά παιχνίδια την περίοδο 2008-9, γύρω στα Χριστούγεννα, προβάλλει όχι πλέον το λογότυπο μιας εταιρίας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, αλλά το λογότυπο ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού. Το Pro Evolution Soccer 2009 της Konami προβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, κυρίως όταν η ανταγωνιστική EA απειλεί επικίνδυνα με το νέο της τότε FIFA 09.
Για λίγα χρόνια η αγγλική Swindon Town ήταν σε μια τουλάχιστον από τις εμφανίσεις της, χορηγούμενη όχι απλά από την EA Sports, αλλά από την ίδια τη σειρά της FIFA. Δυστυχώς για τους οπαδούς της, η συμφωνία δεν ανέβασε τα στατιστικά της ομάδας στο ίδιο το παιχνίδι.
Το PlayStation εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς στη διοργάνωση UEFA Champions League, οπότε σπάνια συναντάμε το αντίστοιχο brand στο μπροστινό μέρος μιας ποδοσφαιρικής φανέλας. Ωστόσο εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη γαλλική Auxerre, όχι μόνο ως το κεντρικό λογότυπο PS, αλλά και πάνω δεξιά με τη φορητή παιχνιδομηχανή, το PSP.
Μια από τις πιο επιτυχημένες συμφωνίες ανάμεσα σε ιαπωνικές ομάδες και εταιρίες video games θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή της JEF United στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η οποία όχι μόνο προβάλλει το λογότυπο της SEGA, αλλά στριμώχνει και μια φιγούρα της μασκότ της εταιρείας Sonic στο μπροστινό μέρος της ποδοσφαιρικής φανέλας. Κάποιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν αυτή την προώθηση σημαντική για τον χώρο, αλλά όχι και τόσο επιτυχημένη αισθητικά!
Η συνεργασία της Microsoft με την Sounders του Seattle καταλήγει σε μια εμφάνιση που ταιριάζει απόλυτα χρωματικά με το λογότυπο του Xbox, σαφέστατα μια από τις καλύτερες στον χώρο της χορηγίας.
Η Sony γίνεται χορηγός αρκετών ομάδων στον κόσμο, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ιταλική Juventus στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και κάπως αργότερα στην αμερικάνικη ήπειρο από το πρωτάθλημα της Κόστα Ρίκα, η Deportiva Alajuelense.
Μπορεί να μην αναγνωρίζεται εκ πρώτης όψεως, αλλά ο χορηγός στο πίσω μέρος της φανέλας της ιαπωνικής Sanga πάνω από το νούμερο του παίχτη, είναι η Nintendo, διότι γράφεται στην ιαπωνική γλώσσα. Επίσης επειδή τα κεντρικά του ιαπωνικού κολοσσού βρίσκονται στο Κιότο, αποτέλεσε χορηγό για την ομάδα για πάνω από μια δεκαετία.
Συνεχίζοντας με το ιαπωνικό πρωτάθλημα, παρατηρούμε ότι η Verdy ομάδα β’ κατηγορίας έχει χορηγό την Konami. Όπως και Sanga έχουν χορηγούς τις εταιρείες που εδράζουν στις γενέθλιες πόλεις τους.
Πηγή: kotaku.com