New Year's Eve αλα Ιαπωνία
από τη Μυρτώ Κορωνιού
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους σας! Το ’20 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έφυγε και we couldn’t be happier :D Μακάρι ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους υγεία και ευημερία και όχι zombie apocalypse ή μετεωρίτη, γιατί τα νεύρα μας έχουν γίνει κρόσσια! Όντας -ενίοτε- μια αχτίδα χαράς και θέλοντας να ξορκίσω το κακό και τη σαδίλα του προηγούμενου έτους βρήκα μερικά Πρωτοχρονιάτικα ιαπωνικά έθιμα, τα οποία θέλησα να μοιραστώ μαζί σας.
Η Πρωτοχρονιά είναι μια από τις πιο συναρπαστικές γιορτές παντού στον κόσμο. Ωστόσο, παρόλο που όλοι γιορτάζουμε το ίδιο πράγμα, τείνουμε να το γιορτάζουμε διαφορετικά. Εάν κάποιος βρεθεί στην Ιαπωνία για το νέο έτος, είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγεί μιας και αντί για ένα μεγάλο πάρτι, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια ήσυχη βραδιά που περνάει ο καθένας με την οικογένειά του. Πάμε λοιπόν μαζί να ρίξουμε άλλη μια ματιά στην ιαπωνική κουλτούρα και τα έθιμά της!
Πρωτοχρονιάτικες Διακοσμήσεις
Παραδοσιακές διακοσμήσεις Oshogatsu (Πρωτοχρονιά) διατίθενται σε πολλά καταστήματα εκείνη την περίοδο. Αυτές περιλαμβάνουν εξωτερικές και εσωτερικές διακοσμήσεις. Συνήθως διαθέτουν κλαδιά από πεύκα, που συμβολίζουν τη μακροζωία και την καλή τύχη, και το μπαμπού που είναι σύμβολο καλής υγείας και ανθεκτικότητας. Μερικές από τις διακοσμήσεις μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν φρούτα, όπως mikan (ιαπωνικά μανταρίνια) ή τα κόκκινα μούρα του φυτού που ονομάζεται senryo (κυριολεκτικά "χίλια νομίσματα"), τα οποία είναι σύμβολα πλούτου και ευημερίας.
Επίσης, εάν θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε τις παραδόσεις, ο καθαρισμός του σπιτιού σας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι πολύ σημαντικός. Πιστεύεται ότι κάποιος πρέπει να καλωσορίσει το νέο έτος με ένα καθαρό σπίτι.
Φαγητό
Ειλικρινά καμία γιορτή δε θα ήταν ίδια εάν δεν υπήρχε το φαγητό να την συνοδεύει. Έτσι και στην Ιαπωνία ένα πιάτο παραμονής της Πρωτοχρονιάς που δεν μπορεί να μείνει έξω, είναι το Toshikoshi Soba (noodles σικάλεως). Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φάει κανείς τα soba noodles του, αλλά ό,τι κι αν κάνει, δεν πρέπει να τα κόψει, καθώς υποτίθεται ότι είναι μακριά για να σηματοδοτήσουν μια μεγάλη ζωή και ευτυχία. Ακόμη, υπάρχει και το παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό της Πρωτοχρονιάς που ονομάζεται Osechi, το οποίο αποτελείται από διάφορα πιάτα με ευοίωνη σημασία. Καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος και φροντίδα για την προετοιμασία του, πολλοί άνθρωποι σήμερα αποφασίζουν να το αγοράσουν από τα καταστήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο. Ωστόσο, πρέπει να το παραγγείλει κάποιος εκ των προτέρων για να είναι έτοιμο στην ώρα του.
Hatsumode & Hatsuhinode
Μετά τα μεσάνυχτα μπορείτε να πάτε σε ένα ιερό και να κάνετε μια ευχή για το νέο έτος. Αυτή η πρώτη επίσκεψη στο ιερό ονομάζεται hatsumode. Όσο πιο δημοφιλές είναι το ιερό, τόσο περισσότεροι θα είναι εκεί, οπότε ίσως και να υπάρχει μεγάλη ουρά. Μπορεί κάποιος είτε να πάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας στις επτά πρώτες ημέρες του νέου έτους. Μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα περισσότερα τρένα και λεωφορεία στο Tokyo λειτουργούν όλη τη νύχτα, οπότε μην ανησυχείτε για την ώρα.
Μια άλλη δραστηριότητα που συνήθως κάνουν οι ντόπιοι την Πρωτοχρονιά είναι η πρώτη ανατολή του νέου έτους (hatsuhinode). Δημοφιλή μέρη για αυτήν την παράδοση είναι παραλίες, στέγες και ψηλά κτίρια.
Nengajo
Ο χρόνος γύρω από το νέο έτος ξοδεύεται παραδοσιακά με την οικογένεια κάποιου. Γι 'αυτό είναι πολύ συνηθισμένο να στέλνουν δώρα και ευχετήριες κάρτες Πρωτοχρονιάς (nengajo) σε φίλους και συγγενείς. Τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας συνήθως δίνουν χρήματα σε ένα μικρό χαριτωμένο φάκελο που ονομάζεται otoshi dama στα νεότερα μέλη της οικογένειας.
Όπως κι αν γιορτάζουμε τον ερχομό του νέου έτους είναι σημαντικό να γιορτάζουμε με όλη μας τη χαρά και να την “μεταδίδουμε” και στους άλλους. Και πάλι καλή χρονιά σε όλους σας και μην σταματάτε ποτέ να χαμογελάτε! Οι καλές μέρες έρχονται!
Πηγές: livejapan.com, matcha-jp.com