Μυθικά Πλάσματα: Vampire

12899472_10209155318748411_2002297820_o

Η πρώτη φορά που δώσαμε σημασία στον μύθο του αιμοβόρου τέρατος που λέγεται vampire, ή βρυκόλακας (η κατά κόσμον αιμορουφύχτρα) ήταν με την επάνοδό του στις κινηματογραφικές αίθουσες με την ταινία Twilight, που έκανε τα πραγματικά βαμπίρ να στριφογυρνάνε στα μνήματά τους… Αν σκεφτεί κανείς οτι η μόνη πραγματικά καλή μεταφορά του σκοτεινού Δράκουλα ήταν το ομονυμο “Dracula” του 1993 (σε σκηνοθεσία F.F. Copola), δεν είναι παράξενο που στο μεσοδιάστημα όλοι ξεχάσαμε πως ο βρυκόλακας πρέπει να σπέρνει τον τρόμο στο διάβα του, και όχι τη χρυσόσκονη.

Ο μύθος του βρυκόλακα μιλάει για ένα πλάσμα που τρέφεται με αίμα (κυρίως ανθρώπινο), είναι αθάνατο και του αρέσει να κάνει σύντομες επισκέψεις στον τόπο που γεννήθηκε ή έμενε για να φέρει κακοτυχία και θάνατο σε αγαπημένους και μη. Τα υπέροχα, χλωμά πλάσματα με την μακρυά κάπα που γνωρίσουμε εμείς ως «αυθεντικοί» βρυκόλακες είναι δημιούργημα της φαντασίας του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε, περίπου κατά τον 18ο αιώνα, και μόνο το όνομα έφερνε τον τρόμο και την υστερία στις καρδιές των απλών ανθρώπων, μερικές φορές κάνοντάς τους να καρφώνουν ένα-δυο παλούκια παραπάνω στα πτώματα συγγενών τους...

...για να μην γίνουν βρυκόλακες μετά θάνατον. Ξέρετε, για προληπτικούς λόγους.

Κουλτούρες από τη Μεσοτοποταμία μέχρι και την αρχαία Ελλάδα είχαν ένα δικό τους όνομα για το μυθικό αυτό τέρας, και τις δικές τους δοξασίες που πάντα περιφέροντας γύρω από την εξωπραγματική τους δύναμη, την αγέραστη εμφάνιση και, φυσικά, τα κατάλευκα μυτερά δόντια...

Πλέον ο Βρυκόλακας έχει περάσει από τη φαντασία στη μυθοπλασία, αν και μερικές κουλτούρες ακόμη πιστεύουν στα Τσουπακάμπρα και τον Edward Cullen.

 

Ακολουθεί ένας σύντομος oδηγός αναγνώρισης κι επιβίωσης για εσένα που πιστεύεις οτι κάποιο συγγενικό ή φιλικό σου πρόσωπο έχει γίνει Βρυκόλακας (Νταν-νταν-ΝΤΑΝ!)

 

Πώς θα καταλάβεις αν ο γείτονάς σου έχει γίνει Βρυκόλακας:

  1. Αν τον δεις να απλώνει τα ρούχα του στο μπαλκόνι μερικές μέρες μετά την κηδεία του.
  2. Αν κοιτάει τη φλέβα του λαιμού σου με το βλέμα που λέει «πεινάω» και του τρέχουν τα σάλια.
  3. Αν αρχίσει να μιλάει με τη χαρακτηριστική ρουμάνικη προφορά ενώ ξέρεις πολύ καλά οτι κατάγεται από τη Λάρισα.
  4. Αν μετά τις 12 το βράδυ τον δεις να κατεβαίνει από το παράθυρό του, παράλληλα με τον τοίχο της πολυκατοικίας.
  5. Αν έξω από τη λάμπα του σπιτού του περιφέρονται νυχτερίδες που τον ακολουθούν κάθε φορά που βγαίνει από την πόρτα του.

 

Πώς θα προστατευτείς από τον Βρυκόλακα που θα τύχει να σε ορέγεται.

  1. Θα έχεις πάντα μια σκελίδα σκόρδο στην τσέπη σου. Όμως, επειδή οι σημερινοί βρυκόλακες έχουν πάθει μερική ανοσία μετά από τόσους αιώνες σκορδο-απώθησης, καλό θα είναι να έχεις ευκαιρη και μια τανάλια.

       Για τα δόντια.

  1. Θυμάσαι εκείνο το μικρό σταυρουδάκι που σου είχε χαρίσει ο προπάππος σου και ποτέ δεν το φόρεσες γιατί θεώρησες οτι ήταν άχρηστο. Ε, καλύτερα μην το έχεις και αυτό πάνω σου, είναι όντως άχρηστο.
  2. Όταν τον δεις να ανοίγει το στόμα του, έτοιμος να σε δαγκώσει, τρέξε πάνω του, αγκάλιασέ τον και πες του «Το ήξερα οτι κάποια μέρα θα ερχόσουν! Τώρα θα μπορέσω να γίνω σαν κι εσένα και θα περάσουμε την αιωνιότητα μαζί!» Θα κάνει στροφή 180 μοιρών κι όπου φύγει-φύγει!

 

Και τέλος, για τις ρομαντικές ψυχές... Πώς θα έρθεις πιο κοντά με τον Βρυκόλακα αγαπημένο σου.
1) Φώναζέ τον με υποκοριστικά του τύπου «αιματάκι μου», «φλέβα του λαιμού μου» ή «αθανατούλη μου»

2) Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πήγαινέ τον στον θάλαμο αιμοδοσίας του πλησιέστερου νοσοκομείου. Πολύ πιο ρομαντικό από τα ανόητα σοκολατάκια...


Μην του ζητήσεις ποτέ να δείτε το Twilight μαζί! Θα προτιμήσει να σε δαγκώσε-

Ουπς.... 

 

 

Από τη Melane με αγάπη...