Μουντιάλ 2022: Θριαμβευτική πορεία της εθνικής Ιαπωνίας

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Διανύουμε ημέρες Μουντιάλ, μιας διοργάνωσης που από το 1930 και εντεύθεν κάθε τέσσερα χρόνια αποτελεί το ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού, με αγώνες και happenings που έχουν αφήσει εποχή. Φέτος όμως το παγκόσμιο κύπελλο, το οποίο διεξάγεται στο Qatar, έχει μια ιδιαιτερότητα και αυτή δεν είναι άλλη από τη διεξαγωγή της, τον χειμώνα, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, εδώ και 92 συναπτά έτη! Γεγονός που προφανώς «ματαιώνει» τις υπόλοιπες διοργανώσεις ανά τον πλανήτη.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο παρακολουθήσαμε την αδιανόητα απρόσμενη ήττα της Αργεντινής από τη Σαουδική Αραβία με 1-2. Όμως τα παράδοξα δεν τελειώνουν στις 22/11, αφού την αμέσως επόμενη μέρα μια ακόμη δύναμη στο ποδόσφαιρο θα γνωρίσει την απροσδόκητη ήττα της. Ο λόγος για τη Γερμανία, η οποία γνώρισε την ήττα της με 1-2 απέναντι στην Ιαπωνία. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, αφού προφανώς κάνεις δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και η Γερμανία αποδείχθηκε απόλυτα κυρίαρχη στο ξεκίνημα και προοδευτικά κέρδιζε σε ένταση και ταχύτητα, με τον Γκουντογκάν να ευστοχεί τελικά στο πέναλτι για το πρώτο γκολ, το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου δεν προοιώνιζε κάτι διαφορετικό για την εξέλιξη της αναμέτρησης, με τους Γερμανούς να επιστρέφουν δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά στο 60΄ η Γερμανία μάλλον αποτυγχάνει να επιτύχει το προβάδισμα, οπότε η Ιαπωνία άρχισε να βελτιώνει την επίδοσή της.

Η κεφαλιά του Itakura ενδεικτικά αποτελεί σίγουρα σημάδι της ιαπωνικής ανάκαμψης, ενώ οι Γερμανοί επιχειρούν ξανά και ο Gonda αποκρούει! Ο τερματοφύλακας της Ιαπωνίας επιδεικνύει τις ικανότητες του εντός μερικών δευτερολέπτων, με αποκορύφωμα τα δυο στοπ σε σουτ και σκαστή κεφαλιά του Γκνάμπρι.

Η Ιαπωνία τολμά, στο 75΄το γκολ της ισοφάρισης, προκαλώντας έκρηξη ενθουσιασμού στους φιλοξενούμενους που έμελλε για δεύτερη φορά να εκπλήξουν την αποσβολωμένη Γερμανία.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται στο 83΄, όταν ο Ιάπωνας επιθετικός Takuma Asano άντεξε στα μαρκαρίσματα και πάτησε στην περιοχή, ολοκληρώνοντας τη φάση με άψογο τελείωμα στα δίχτυα του Νόιερ. Η Γερμανία πάλεψε στα εναπομείναντα λεπτά, όμως, το τελικό σφύριγμα την βρήκε να υποτάσσεται στην Ιαπωνία και να χάνει για πρώτη φορά στον πρώτο της αγώνα στο Μουντιάλ.

 

Όπως είναι φυσικό, η νίκη της εθνικής Ιαπωνίας προκάλεσε τον ενθουσιασμό τόσο των παικτών όσο και τον Ιαπώνων φιλάθλων που αγαπούν την “στρογγυλή θέα”.

«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ήμασταν σίγουροι ότι μπορούσαμε να το κάνουμε. Παρακολουθήσαμε και τη νίκη της Σαουδικής Αραβίας και σκεφτήκαμε ότι μπορούμε κι εμείς να κερδίσουμε… και το κάναμε πράξη», δηλώνει στο BBC ο goalkeeper της Ιαπωνίας, Takuma Asano, ενώ ο Maya Yoshida, αρχηγός και αμυντικός της ιαπωνικής ομάδας, δηλώνει «Μεγάλη νίκη, τεράστια νίκη. Αν και έχουμε δύσκολο δρόμο στη συνέχεια. Είναι καταπληκτικό, πρέπει όμως να παραμείνουμε προσεκτικοί και ταπεινοί. Είχαμε υποστήριξη γενικότερα από Ασιάτες στο σημερινό παιχνίδι, αυτή είναι και η ομορφιά του ποδοσφαίρου».

Οι αντιδράσεις των υποστηρικτών, όπως η ακόλουθη από φίλαθλο στη Nagoya μιλούν από μόνες τους «Ένιωσα σα να βλέπω παιχνίδι εντός έδρας, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Ο τεχνικός της ομάδας, Hajime Moriyasu, μίλησε στους παίκτες της ομάδας του, επικροτώντας τις ικανότητες τους. «Αγγίζουμε το παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που παρέχει το Ασιατικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι οι Γερμανοί έχουν εξαιρετικό τερματοφύλακα (Νόιερ), παρόλα αυτά οι παίκτες μας απέδωσαν τα καλύτερα».

2

Ιάπωνες οπαδοί πανηγυρίζουν έξω από το Στάδιο Khalifa που φιλοξενεί το FIFA World Cup 2022, αμέσως μετά τη θριαμβευτική νίκη.

 

«Χοροπηδούσα, ούρλιαζα, έπεσα κάτω και τραυματίστηκα, αλλά ούτε που με ένοιαξε», δηλώνει στο δίκτυο Al Jazeera ο 13χρονος Kayde, Ιάπωνας fan μετά το πέρας του παιχνιδιού.

Ο Kayde με τον πατέρα του Takashi κατέφθασαν στο Qatar από τις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα της χώρας που γεννήθηκαν.

3

«Ήταν απίστευτο. Όταν η Ιαπωνία σκόραρε με το πρώτο γκολ, ήμασταν ανήσυχοι πως οι Γερμανοί θα απαντήσουν δυνατότερα, γιατί έτσι κάνουν συνήθως. Δεν το έκαναν όμως.», δηλώνει ο Takashi. Η ανησυχία του δεν τελειώνει όμως εδώ. «Όταν ο αγώνας μπήκε στις καθυστερήσεις, έβαλα χρονόμετρο στο κινητό μου τηλέφωνο και συνέχιζα να το κοιτάζω μέχρι που ο διαιτητής σφύριζε τη λήξη του αγώνα».

 

Άλλος Ιάπωνας οπαδός πάλι, ονόματι Knichi, που ταξίδεψε μόνος του στο Qatar, δηλώνει πως χρειάζεται χρόνο για να συνειδητοποιήσει αυτό που συνέβη.

«Ίσως πάω στο φεστιβάλ φιλάθλων της FIFA να συναντήσω Ιάπωνες οπαδούς, για να γιορτάσω μαζί τους. Πρώτα όμως χρειάζομαι μια ανάσα. Η καρδιά μου ανεβοκατεβαίνει» εκμυστηρεύεται, ενώ παράλληλα τα χέρια του τρέμουν.

4

Οι Ιάπωνες πανηγυρίζουν στη Shibuya, διασχίζοντας το Tokyo

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας οδήγησε σε ρεκόρ τηλεθέασης στην ιαπωνική streaming πλατφόρμα Abema, ενώ στη Γερμανία περίπου 9.2 εκατομμύρια συντονιστήκαν στο δίκτυο ARD για να τον δουν.

5

Το καλύτερο, όμως, το αφήνουμε για το τέλος. Πέρα από την ποιότητα που αναδεικνύουν οι Ιάπωνες παίκτες σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, ανάλογη ποιότητα αναδεικνύουν σε θέματα αρχής, αξιών και σωστής συμπεριφοράς, αφού επιδόθηκαν στο καθάρισμα των αποδυτηρίων τους στο στάδιο Khalifa, τακτοποίησαν, δίπλωσαν και ταξινόμησαν τις πετσέτες τους, αφήνοντας παράλληλα μπουκάλια νερού και τρόφιμα. Όλα αυτά στο κέντρο του δωματίου. Επιπλέον άφησαν και origami που συμβολίζει την καλή τύχη και τη μακροζωία στην Ιαπωνία.

Κάτι παρόμοιο είχε λάβει χώρα και το 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας, με τους Ιάπωνες παίκτες να δέχονται τα εύσημα των φιλάθλων, αφού και εκεί καθάρισαν μετά την ήττα τους  3-2 κόντρα στο Βέλγιο στη φάση των 16, ενώ άφησαν πίσω τους και σημείωμα που έγραφε τη λέξη “Ευχαριστώ” (Spaciba) στη ρώσικη γλώσσα.

Ό, τι και να ειπωθεί προφανώς θα είναι λίγο. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να εκφράσει βλέποντας τέτοιου είδους ενέργειες είναι θαυμασμός και ήθος.

6

Ο θρίαμβος όμως των Ιαπώνων δεν τελειώνει εδώ, αφού χθες επικράτησαν επί των «Φούρια Ρόχα», Ισπανών με 2-1, με γκολ των Dōan (48’) και Tanaka (51’) με αποτέλεσμα να προκριθούν στη φάση των «16». Επόμενο ματς για τους «Σαμουράι», τη Δευτέρα 5/12 στις 16:00 ώρα Ελλάδος, κόντρα στην Κροατία.

 

Πριν ολοκληρώσουμε το άρθρο, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον σχολιασμό του φίλου, αθλητικού δημοσιογράφου και CEO του Gipedaki.gr, Σπύρου Τσιγαρίδα:

“Ανέκαθεν η Ιαπωνία στο μυαλό του κάθε Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου κατέχει μια ξεχωριστή θέση.

Αφενός λόγω του διαχρονικού στυλ παιχνιδιού της που αναδεικνύει το ομαδικό πνεύμα και την πειθαρχία μιας ομάδας με όλη τη σημασία της λέξης. Ενός συνόλου με αντιστάρ δηλαδή, που αντίκειται στο σύγχρονο προφίλ της «εμπορευματοποίησης».

Αφετέρου πρόκειται για μια ακριβοθώρητη ομάδα, από άλλη Ήπειρο, που συναντάμε μόνο στα παγκόσμια κύπελλα ανά τετραετία γεγονός που μας κάνει να τη συνδέουμε με κάτι σπάνιο και ευχάριστο.

Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, οι Ιάπωνες συστήθηκαν στο ευρύ κοινό το 2002, όταν συνδιοργάνωσαν με τη «γείτονα» Νότια Κορέα το Μουντιάλ, καταγράφοντας μάλιστα και την πρώτη σημαντική τους πορεία σε κορυφαίο επίπεδο, ξεπερνώντας τη φάση των ομίλων και φτάνοντας μέχρι τη φάση των «16». Παρόλο που η πρώτη -και συνάμα ιστορική- πρόκριση τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εκείνη της περασμένης τετραετίας στη Γαλλία (1998) τους θυμόμαστε αν και παρά την αξιέπαινη προσπάθεια τους, καταποντίστηκαν αύτανδροι με 3 ισάριθμές ήττες από Αργεντινή, Κροατία και Τζαμάϊκα.

Παρόλα αυτά από το 1998, οι «σαμουράι» δίνουν δυναμικά το παρόν κάθε τετραετία, γνωρίζοντας μας γενιές και γενιές ποδοσφαιριστών από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα αμέσως μετά τις διοργανώσεις γίνονται κάτοικοι... Ευρώπης λόγω των επιδόσεων τους. Από τη «φουρνιά» των Ιναμότο, Σουζούκι και Καβαγκούσι στις αρχές τις χιλιετίας, περάσαμε στη γενιά των: Χόντα, Νακαμούρα και Οκαζάκι την επόμενη δεκαετία.

Σήμερα, απολαμβάνουμε το σύνολο του Χατζίμε Μοριγιάσου με παίκτες όπως οι Τανάκα, Καμάντα και Ασάνο να διαπρέπουν πράγμα που δικαιώνει όλους εμάς που απολαμβάνουμε την αυθεντικότητα της «Ασιατικής» κουλτούρας που χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα τους «ντεμοντέ» Ιάπωνες. Εν αντιθέσει λοιπόν με τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή κλπ) και της Αφρικής (Καμερούν, Μαρόκο κλπ) που έχουν ποδοσφαιρικά «εξευρωπαϊστεί», οι Ιάπωνες πιστοί στις παραδόσεις και τα ιδανικά τους, με το δικό τους στυλ κόντρα σε μεγάλες ποδοσφαιρικές σχολές και φαβορί εξακολουθούν να κάνουν τα... δικά τους και καταγράφουν προκρίσεις, όπως άλλωστε στις 4 από τις 7 παρουσίες τους στο θεσμό! Και φέτος, εν έτει 2022, ίσως είναι η χρονιά τους επιτέλους να προχωρήσουν και πιο μακριά από τη φάση των «16», την οποία έχουν «οικειοποιηθεί» πλέον και από την οποία έχασαν τεράστια ευκαιρία το 2018 να πετάξουν έξω ένα από τα φαβορί του θεσμού, το Βέλγιο, αφού ηττήθηκαν με 2-3 στις καθυστερήσεις, και ενώ μέχρι το 70’ ήταν μπροστά με 2-0 προς τέρψη όλων!

Τέλος, σε όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε παρά να μνημονεύσουμε εκτός από τους πρωταγωνιστές και τους φίλαθλους της Ιαπωνίας, οι οποίοι έχουν κάνει άκρως θετική εντύπωση σε όλους μας, με τη συμπεριφορά τους αμέσως μετά τα παιχνίδια, και αυτό, διότι εν αντιθέσει με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που αποχωρεί μετά τους αγώνες, εκείνοι παραμένουν μέσα για ώρα, ούτως ώστε να συγυρίσουν τις εξέδρες από τα κομφετί, τα χαρτάκια, τις χορογραφίες και τα σκουπίδια. Βλέπετε, η παιδεία, ακόμα και στο... γήπεδο παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ευγενούς κουλτούρας τους!” 

 

 

Πηγές: bbc.com, aljazeera.com, japantimes.co.jp, reuters.com, gazzetta.gr