Menhera & Menhera Fashion
από τη Μυρτώ Κορωνιού
Μια μέρα, λοιπόν, εκεί που είχα χαθεί κάπου στα βάθη του ιντερνετικού κόσμου, έπεσα πάνω σε ένα fashion style που δεν είχα συναντήσει ξανά. Menhera fashion, δυο λέξεις που δεν ακούγονται συχνά, τουλάχιστον στην ελληνική πλευρά του internet. Τι είναι ωστόσο το Menhera fashion και από πού προέρχεται; Πάμε να μάθουμε μαζί, που ξέρετε μπορεί να σας αρέσει!
Αρχικά, ο όρος Menhera “γεννήθηκε” στο 2channel (κατά κόσμον 2chan, ξαδερφάκι του αμερικάνικου 4chan) και πιο συγκεκριμένα ήταν το νέο όνομα του άλλοτε «BPD board», μιας και δεν υπήρχε μεγάλο εύρος ονομάτων για ψυχικές ασθένειες στην ιαπωνική γλώσσα. Έτσι, λοιπόν δημιουργήθηκε το mental health board και μετά από λίγο καιρό πήρε τη συντομογραφία Menheru, ενώ έπειτα από πολλές αλλαγές, κατέληξε να πάρει τη μορφή που αναφέρθηκε αρχικά.
Τώρα, επιβεβαιώσαμε ήδη ότι η Menhera γεννήθηκε μέσα στον πίνακα ψυχικής υγείας του 2chan και αρχικά αναφέρθηκε σε «ένα άτομο που αναζητά ψυχική ευεξία». Από την άλλη πλευρά, από το 2016, οι άνθρωποι άρχισαν ξαφνικά να χρησιμοποιούν το Menhera με αρνητική έννοια, όπως ακριβώς το κάνουν κάποιοι με το "Tumblr", παραδείγματα του νοήματος κυμαίνονται από "ενοχλητικό άτομο" έως "attention w***e". Όταν προσπάθησα να κάνω google "Menhera", άρθρα σύμφωνα με το "Προσέξτε για γυναίκες τύπου Menhera!" και “Πώς να καταλάβετε αν κρύβει την ψυχική της ασθένεια!” με κατέκλυσαν. Σύμφωνα με αυτά τα άρθρα, τα χαρακτηριστικά του Menhera είναι τα ακόλουθα:
- Δε παραδέχεται την αποτυχία
- Σπαμμάρει τα social media με selfies
- Υψηλά ποσοστά αυτολύπησης
- Hime-cut hairstyle (περίπου σαν το κούρεμα της Tomie του Junji Ito)
Yπάρχουν τόσα πολλά "άρθρα" που διανέμονται σε διαδικτυακά περιοδικά που με κάνουν να θέλω να πω ότι "Πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα νέο είδος τέρατος;!" και σίγουρα δεν βοηθούν στη σύγχυση σχετικά με την έννοια του Menhera.
Αφού μάθαμε την προέλευση του όρου Menhera, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τί είναι το Menhera fashion. Το "Kawaii Culture" (έλα τώρα που δεν ξέρετε τι είναι, (◕ܫ◕✿) uWu ) έχει ένα "αντίθετο κίνημα", το "Anti-Kawaii", το οποίο επιτρέπει αποκλίσεις από τους κανόνες που δημιούργησε και είναι ένας συνδυασμός νέων τάσεων με δανικά στοιχεία άλλων πολιτισμών. Υποκατηγορία του "Anti-Kawaii" είναι το "Yamikawaii" (Sickly Cute) που είναι σημαντικό για αυτό το άρθρο. Είναι μια αισθητική που γεννήθηκε προερχόμενη από την παστέλ "Yumekawaii" (Dreamy Cute) αισθητική, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στην "ασθένεια" και στα σκούρα χρώματα.
Επί του παρόντος, η σχέση της Menhera με το Yamikawaii είναι ισχυρή, ενώ η άμεση αιτία για αυτό φαίνεται να είναι η δημιουργία της «Menhera-chan» του Ezaki Bisuko. Η Menhera-chan έφερε τον όρο Menhera στον πολιτισμό Kawaii, κάτι το οποίο είχε επίσης μεγάλο αντίκτυπο στην πλευρά της Menhera. Μία από τις επιρροές στη Menhera ήταν η έμφαση στις εξωτερικές πτυχές (πληγές, επίδεσμοι), και ως αποτέλεσμα, η συσχέτιση με κυρίως εσωτερικούς αγώνες (αρνητικές σκέψεις, φόβος) αραιώθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, διαδόθηκε από την καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια μόδας Kuua Oyasumi, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τα σχέδια για πολλές μάρκες indie. Τα ρούχα συνήθως αποτελούνται από ένα oversized top ή ένα well-fitted φόρεμα που χαρακτηρίζει την τέχνη, ένα συχνά σχεδόν ορατό κοντό κάτω μέρος, μερικές φορές ένα κολάρο seifuku, ένα λεπτό επίδεσμο, ιατρικά αξεσουάρ, printed ή fishnet tight highs και παπούτσια πλατφόρμας. Υπερβολική ποσότητα ρουζ εφαρμόζεται κάτω από τα μάτια καθώς σχετίζεται με ημιδιαφανές δέρμα, κάνει το χρήστη να φαίνεται εύθραυστο και σαν να χρειάζεται φροντίδα και προστασία.
Προτάσεις:
What is Menhera?
Yami Kawaii Menhera Fashion:
Πηγές: Menhera.jp, Fymenhera @ Tumblr