Interstella 5555: Ένα anime γεμάτο μουσική

από τη Δέσποινα Καγκαρά 


jg

Οι Daft Punk, oι χαρακτηριστικές πλέον φιγούρες με τα κράνη, πίσω από τα οποία κρύβονταν οι Γάλλοι DJs Guy-Manuel de Homem-Christo και Thomas Bangalter, ήταν ίσως  ένα από τα πιο επιδραστικά ντουέτα στην ιστορία της ηλεκτρονικής, ποπ και house μουσικής. Ως τη διάλυσή τους, το 2021, οι ίδιοι είχαν συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου και είχαν σημειώσει επιτυχίες με κομμάτια όπως τα Around the World, Da Funk, Instant Crush, Get lucky και πολλά άλλα.

Εκτός όμως από τις μοναδικές μουσικές που προσέφεραν (αποκτώντας, παγκοσμίως, εκατοντάδες χιλιάδες φανς και επηρεάζοντας ως και σήμερα πολλούς καλλιτέχνες), οι Daft Punk δε δίστασαν να πειραματιστούν και σε άλλους τομείς, μεταφέροντας συχνά τις «ανησυχίες» τους και στον κινηματογραφικό φακό. Μία από τις ταινίες τους, λοιπόν, είναι και το anime Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem (2003), ένα project με άρωμα Γαλλίας και Ιαπωνίας, το οποίο είχε ως σκοπό την προώθηση του δεύτερου άλμπουμ των Daft Punk, Discovery (2001).

 

The Crescendolls:

Αφιερωμένο στη μουσική, το Interstella εξιστορεί την περιπέτεια μίας επιτυχημένης εξωγήινης μπάντας, η οποία απάγεται από έναν πανούργο μουσικό μάνατζερ της Γης που θέλει να την εκμεταλλευτεί. Tα μέλη του συγκροτήματος οδηγούνται από τον μακρινό τους πλανήτη στη Γη, όπου υπόκεινται σε διαγραφή μνήμης και μεταμφιέζονται σε ανθρώπους, αλλάζοντας χρώμα δέρματος, μαλλιά και ρούχα. Με το όνομα «Crescendolls» πια και με το νέο της μάνατζερ, η μπάντα σημειώνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη και αποθεώνεται από τους γήινους, χάρη στο τραγούδι της, One More Time[1].

Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με παλιότερα, το συγκρότημα πλέον κάνει τα πάντα μηχανικά, χωρίς να απολαμβάνει πραγματικά τη μουσική. Θα καταφέρει, λοιπόν, άραγε, να τους βοηθήσει  ο μοναδικός αστροναύτης που έχει ξεκινήσει από τα βάθη του διαστήματος για να τους σώσει..;

 

Το anime:

Πέραν του ότι είναι ενδιαφέρον ως σενάριο, με πολυεπίπεδο story και έμμεσες αναφορές στα τρωτά της μουσικής βιομηχανίας, το Interstella είναι επίσης σημαντικό από άποψη σκηνοθεσίας και animation, χάρη στη συνεργασία των Daft Punk με τον γνωστό Ιάπωνα mangaka, Leiji Matsumoto ˙ o προσεγμένος σχεδιασμός χαρακτήρων και χώρων, καθώς και τα υπέροχα χρώματα (ειδικά στις σκηνές του διαστήματος) συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται η περιπέτεια των Crescendolls. Παράλληλα, λεπτομέρειες όπως η σύντομη εμφάνιση των ίδιων των Daft Punk, animated,  ή η προβολή ενός υποτιθέμενου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Ιαπωνίας σε κάποιες σκηνές, κάνουν το anime αρκετά διασκεδαστικό, αποδεικνύοντας πως οι συντελεστές του Interstella δεν άφησαν τίποτα στην τύχη του.

 

Nostalgia overload:

Για κάποιον που θα το έβλεπε σήμερα, ένα από τα στοιχεία που αναδύει το Interstella είναι ίσως ένα αίσθημα νοσταλγίας, και αυτό κυρίως για δύο λόγους: Αρχικά, δημιουργημένη 21 χρόνια πριν, η ταινία έχει έντονες  ̍90s επιρροές, θυμίζοντας, αισθητικά, anime εποχών που έχουν περάσει μάλλον ανεπιστρεπτί. Επιπλέον, η αθωότητα και η «αφέλεια» με την οποία μπερδεύονται φαντασία και πραγματικότητα στο Interstella μοιάζουν να αποτίνουν έναν φόρο τιμής στην ατέλειωτη παιδική φαντασία, γυρίζοντας, έτσι, για λίγο τους θεατές πίσω στο χρόνο και στις ιστορίες που σκαρφίζονταν και οι ίδιοι, μικροί, στα παιχνίδια τους (keep that in mind)…

 

(Not another Daft Punk’s) Epilogue[2]:

Ως ιδέα των Daft Punk, το Interstella δε θα μπορούσε παρά να είναι γλυκόπικρο και εντελώς «ανθρώπινο», ικανό να εγείρει μία πληθώρα συναισθημάτων μέσα σε λίγη ώρα. Συνδυαστικά και με τα μοναδικά ηλεκτρονικά beats του Discovery, η ταινία αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι μεταξύ Γης και διαστήματος, στο οποίο αξίζει κανείς να χαθεί.

 Αυτό πιστεύουν μάλλον και οι Daft Punk, οι οποίοι φέτος ανακοίνωσαν την 4Κ αποκατάσταση του anime, προς μεγάλη χαρά των φανς τους. Οι Crescendolls, λοιπόν, επανενώθηκαν (και σε καλύτερη ανάλυση) ˙ οι Daft Punk πότε;

 

Πηγές:

Instagram & YouTube: @daftpunk

 

Εικόνα:

https://tribecafilm.com/films/daft-punk-leiji-matsumoto-s-interstella-5555-the-5tory-of-the-5ecret-5tar-5ystem-4k-remaster-2024

 

[1] Δηλαδή, το κομμάτι των Daft Punk που «ανοίγει» το Discovery, και ίσως το πιο επιτυχημένο του δίσκου.

[2] Epilogue ονομάστηκε το βίντεο που ανέβασαν οι Daft Punk στο YouTube τον Φεβρουάριο του 2021, με το οποίο, ουσιαστικά, ανακοίνωναν τη διάλυσή τους. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την ταινία του ντουέτου, Electroma (2006), το οποίο συνοδεύεται από το κομμάτι τους, Touch, με τον Paul Williams (Random Access Memories, 2013).