Ιαπωνικά Onsen: Εκεί που η χαλάρωση λαμβάνει χώρα
από τη Μυρτώ Κορωνιού
Αρκετοί από εμάς έχουμε συνδέσει ένα χαλαρωτικό απόγευμα με ένα ζεστό μπάνιο, καλή μουσική και μια κούπα από το αγαπημένο μας ρόφημα. Πόσο υπέροχο θα ήταν να απολαμβάναμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με θέα το δάσος ή ένα χιονισμένο τοπίο και όχι τα πλακάκια του μπάνιου μας; Γι’ αυτό το λόγο στο σημερινό άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στα μαγευτικά Onsen, τις θερμές πηγές της Ιαπωνίας.
Ο όρος Onsen ορίζεται ως “ζεστό νερό, μεταλλικό νερό και υδρατμοί ή άλλα αέρια που αναβλύζουν κάτω από τη γη” και η θερμοκρασία του είναι μεγαλύτερη από 25°C ή περιέχει συγκεκριμένη ουσία με ειδική συγκέντρωση. Ωστόσο, υπάρχουν και onsen, από τα οποία αναβλύζει κρύο νερό. Υπάρχουν πολλοί τύποι θερμών πηγών που διακρίνονται από τα ορυκτά που διαλύονται στο νερό. Διαφορετικά μέταλλα παρέχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία και όλες οι θερμές πηγές υποτίθεται ότι έχουν χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό. Τα ιαματικά λουτρά διατίθενται σε πολλές ποικιλίες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωριστά και ανάμεικτα, ανεπτυγμένα και μη. Πολλά ιαματικά λουτρά ανήκουν σε ryokan (πανδοχεία), ενώ άλλα είναι δημόσια σπίτια. Μια διανυκτέρευση σε ένα ιαματικό λουτρό ryokan είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη εμπειρία για οποιονδήποτε επισκέπτη της Ιαπωνίας.
Παραδοσιακά, οι άνδρες και οι γυναίκες έκαναν μπάνιο μαζί, και στα onsen και στα sentō (τύπος ιαπωνικού κοινόχρηστου λουτρού όπου οι πελάτες πληρώνουν για είσοδο), αλλά ο διαχωρισμός των φύλων έχει επιβληθεί από το άνοιγμα της Ιαπωνίας στη Δύση κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης Meiji. Το μεικτό μπάνιο (混 浴, kon'yoku) εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποιο ειδικό onsen σε αγροτικές περιοχές της Ιαπωνίας που συνήθως παρέχει, επίσης, την επιλογή ξεχωριστών λουτρών "μόνο για γυναίκες" ή διαφορετικών ωρών για τα δύο φύλα. Οι άνδρες μπορούν να καλύψουν τα γεννητικά τους όργανα με μια μικρή πετσέτα καθώς βρίσκονται έξω από το νερό, ενώ οι γυναίκες τυλίγουν συνήθως το σώμα τους με πετσέτες πλήρους μεγέθους. Παιδιά και των δύο φύλων μπορούν να παρατηρηθούν τόσο στα λουτρά των ανδρών όσο και των γυναικών. Σε ορισμένους νομούς της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Tokyo, όπου απαγορεύεται το γυμνό μεικτό μπάνιο, οι άνθρωποι υποχρεούνται να φορούν μαγιό ή γιούγκι (湯 着, yugi) ή yuami-gi, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για μπάνιο.
Τι συμβαίνει όμως όσον αφορά τα πρότυπα συμπεριφοράς σε ένα onsen;
Καθαριότητα
Όπως και στο sentō, έτσι και σε ένα οnsen, όλοι οι επισκέπτες πρέπει να πλένονται και να ξεπλένονται καλά πριν εισέλθουν στο ζεστό νερό. Οι ντουζιέρες είναι εξοπλισμένες με σκαμπό, βρύσες, ξύλινους κουβάδες και προϊόντα περιποίησης, όπως σαπούνι και σαμπουάν. Σχεδόν όλα τα onsen παρέχουν επίσης αφαιρούμενες κεφαλές ντους για ευκολία. Η είσοδος στο onsen, ενώ είσαι ακόμα βρώμικος ή με ίχνη σαπουνιού στο σώμα είναι κοινωνικά απαράδεκτη.
Μαγιό
Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται κανονικά να φορούν μαγιό στα μπάνια. Ωστόσο, κάποια μοντέρνα onsen με ατμόσφαιρα water park απαιτούν από τους επισκέπτες τους να φορούν μαγιό στα μεικτά μπάνια τους.
Πετσέτες
Οι επισκέπτες του onsen γενικά φέρνουν μια μικρή πετσέτα για να χρησιμοποιηθεί ως πανί. Η πετσέτα μπορεί επίσης να προσφέρει ένα μέτρο σεμνότητας όταν περπατάτε μεταξύ του χώρου πλύσης και των λουτρών. Ορισμένα onsen επιτρέπουν σε κάποιον να φορέσει την πετσέτα στα μπάνια, ενώ άλλα έχουν πινακίδες που το απαγορεύουν, λέγοντας ότι καθιστά πιο δύσκολο τον καθαρισμό του μπάνιου. Είναι αντίθετο με τους κανόνες να βυθίζετε πετσέτες στο νερό του λουτρού onsen, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί ακάθαρτο. Οι άνθρωποι συνήθως βάζουν τις πετσέτες τους στο πλάι του νερού όταν απολαμβάνουν τα λουτρά ή τοποθετούν τις διπλωμένες πετσέτες τους πάνω από το κεφάλι τους.
Θόρυβος
Τα Onsen ποικίλλουν από ήσυχα έως θορυβώδη. Μερικοί παίζουν μουσική με σωλήνες και συχνά διαθέτουν σιντριβάνια. Οι πατέρες θα συζητήσουν σε αυτή τη χαλαρή κατάσταση. Συνήθως υπάρχουν απαγορεύσεις κατά της φασαριόζικης συμπεριφοράς στους χώρους του μπάνιου. Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα περίσσειας ενέργειας και το πιτσίλισμα είναι συνήθως ανεκτή όσον αφορά τα παιδιά.
Τατουάζ
Μέχρι το 2015, περίπου οι μισοί (56%) των ιδιοκτητών onsen είχαν απαγορεύσει στους λουόμενους με τατουάζ να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους. Ο αρχικός λόγος για την απαγόρευση του τατουάζ ήταν να κρατήσει έξω τη Yakuza και τα μέλη άλλων εγκληματικών συμμοριών που παραδοσιακά φέρουν περίτεχνα τατουάζ σε ολόκληρο το σώμα τους. Ωστόσο, υπάρχουν φιλικά προς τατουάζ onsen. Μια μελέτη του 2015 από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των ιδιοκτητών onsen σε ξενοδοχεία και πανδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα απομακρύνουν κάποιον με τατουάζ. Ένα άλλο 13% είπε ότι θα παραχωρούσε πρόσβαση σε έναν επισκέπτη με τατουάζ υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα το τατουάζ να καλύπτεται. Ορισμένες πόλεις έχουν πολλά onsen φιλικά προς τα τατουάζ που δεν απαιτούν από τους επισκέπτες να τα καλύψουν. Δύο τέτοιες πόλεις είναι το Kinosaki Onsen στην πόλη Hyogo και το Beppu Onsen στην πόλη Ōita. Με την αύξηση των ξένων πελατών λόγω του αυξανόμενου τουρισμού, ορισμένα onsen που προηγουμένως απαγόρευαν τα τατουάζ, χαλαρώνουν τους κανόνες τους για να επιτρέψουν στους επισκέπτες με μικρά τατουάζ να εισέλθουν, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα τατουάζ τους με κάποιου είδους έμπλαστρο.
Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως μετά από αυτό το άρθρο θα πάω να κάνω ένα μπανάκι να χαλαρώσω, ακόμα κι αν έχω φόντο τα πλακάκια μου! Θα φανταστώ ότι βρίσκομαι σε ένα onsen και όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Μέχρι την επόμενη φορά σας χαιρετώ και να προσέχετε ^_^
Προτάσεις:
Japan's Most Stunning Onsen | Hot Spring
THE MOST BEAUTIFUL ONSEN IN JAPAN | Tsuru no Yu
Πηγές: kashiwaya.org, japan-guide.com, jrailpass.com, sugoii-japan.com