Η σημασία των anime στον Ιαπωνικό κινηματογράφο

Είναι πράγματι αληθινό ότι στη βιομηχανία των anime δεν είναι όλα ρόδινα, αφού τα νέα για χρεοκοπημένα στούντιο, προβλήματα σε θέματα παραγωγών και πολύ χαμηλοί μισθοί πάνε και έρχονται. Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή των anime στην  κινηματογραφική βιομηχανία της Ιαπωνίας είναι ανεκτίμητη και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είναι οι anime ταινίες είναι αυτές που την κρατούν ζωντανή.

 

Τάσεις προς τα anime

atlas_HkTmSdyVx@2x

Οι Ιάπωνες θεατές έχουν αρχίσει να επιλέγουν ταινίες anime έναντι των κλασσικών live-action ταινιών. Από το 2011, άρχισε να υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση των anime στις 10 κορυφαίες ταινίες των box office, ενώ πάνω από το 75% των ετήσιων εσόδων προέρχονται από αυτά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Box Office Mojo, μπορούμε να δούμε ότι η Ιαπωνία, συγκριτικά με Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζει ανοδική πορεία προς την κατεύθυνση ταινιών κινουμένων σχεδίων, συμπεριλαμβάνοντας, επίσης, ταινίες ξένης παραγωγής, όπως η Disney. Μάλιστα, το 2016 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ στο box office της Ιαπωνίας, αφού 6 από τις 10 ταινίες με τις υψηλότερες συνολικές εισπράξεις ήταν anime. Παρ’ όλο που πολλοί θα σκεφτούν ότι το Your Name ήταν η πρώτη μεγάλη anime επιτυχία μετά το Spirited Away που προβλήθηκε το 2001, είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος αυτής της αυξανόμενης τάσης.

 

Αναδιαμόρφωση της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας

Εκτός του ότι η κινηματογραφική βιομηχανία της Ιαπωνίας στρέφεται πλέον στις anime ταινίες, οι live-action προσαρμογές των anime και manga σειρών έχουν γίνει εξίσου δημοφιλείς. Αυτή η κίνηση είναι αρκετά παρόμοια με την τάση του Hollywood να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη κόμικς και Young Adult novels. Τα κινηματογραφικά στούντιο επιλέγουν τί είναι δημοφιλές στους αναγνώστες των manga, έχοντας περισσότερη αυτοπεποίθηση στην προσαρμογή τους σε ταινία, παρά να πάρουν το ρίσκο να χάσουν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για ένα νέο πρωτότυπο σενάριο.

Όπως παρουσιάζεται από τη Motion Picture Producers Association of Japan, το 2016, 3 από τις 10 ταινίες με την υψηλότερη συνολική είσπραξη ήταν live-action προσαρμογές (Nobunaga Concreto, Assassination Classroom, και Orange). Η μόνη αυθεντική ταινία στη λίστα ήταν το Shin Godzilla, η οποία ήταν βασισμένη σε ένα δημοφιλές franchise, ενώ οι υπόλοιπες αποτελούσαν anime ταινίες. 

stat

 

Χαμηλό κόστος παραγωγής

Το κόστος παραγωγής είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους, για τον οποίο οι εταιρίες παραγωγής είναι υπέρ των anime. Σε αντίθεση με τα live-action, δεν χρειάζεται να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για CGI εφέ, τα οποία είναι απαραίτητα για να δείξουν οι ταινίες όσο πιο ρεαλιστικές γίνεται. Επιπλέον, η παραγωγή μουσικής είναι πολύ φθηνότερη, αφού οι voice actors μπορούν να παίξουν το ρόλο των τραγουδιστών σε διαφημιστικά κομμάτια. Ακόμα, οι παραγωγές anime δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με τις άδειες γυρισμάτων, κουστούμια και ασφάλιση των ηθοποιών.

Παρόλο που η Ιαπωνία τείνει να κρατάει τους αριθμούς των προϋπολογισμών της κρυφούς, μπορούμε να διακρίνουμε από δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει ότι το Spirited Away κόστισε στο Studio Ghibli 15 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή του, το οποίο θεωρείται ο υψηλότερος προϋπολογισμός για μια ταινία anime. Τα έσοδα της ταινίας ανήλθαν στα 289.1 εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, το Shin Godzilla κόστισε επίσης 15 εκατομμύρια δολάρια και τα έσοδά του έφτασαν τα 77.9 εκατομμύρια δολάρια.

 

Άνοδος του voice acting

Το voice acting παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία, αφού από το 2007 και μετά, ο αριθμός των πρακτορείων voice acting έχει αυξηθεί αρκετά, ενώ το συγκεκριμένο επάγγελμα φαίνεται να δέχεται καλύτερη αναγνώριση από ό, τι στο παρελθόν. Οι voice actors, ή αλλιώς seiyuu, δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως άνθρωποι που δίνουν απλά τη φωνή τους σε παραστάσεις για τα παιδιά, αλλά ως πολυτάλαντοι καλλιτέχνες.

Από το 2007, τουλάχιστον το 60% των ηθοποιών που εγγράφτηκαν στην Ένωση Ηθοποιών Ιαπωνίας ήταν voice actors, αποτελώντας περίπου το 75% των μελών. Ωστόσο, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να δέχονται περισσότερη προβολή από ό, τι στο παρελθόν, ενώ οι πολυτάλαντοι voice actors είναι ακόμα πιο δημοφιλείς, αφού μπορούν να προωθούν τα έργα τους κατά τη διάρκεια συναυλιών ή στις εμφανίσεις τους σε διάφορες εκπομπές.

 

Πηγές: animationbusiness.info, eiren.org, boxofficemojo.com, goboiano.com