Gaming εκπομπές στην Ελληνική τηλεόραση

από τον Παναγιώτη Νηφόρο


1p

Σε ένα μέσο τεράστιας εμβέλειας, όπως η τηλεόραση που διαθέτει τη μοναδική δύναμη της εικόνας και όπου οι νέοι παραγωγοί και δημιουργοί οραματίζονται διαρκώς ένα ανανεωτικό άνοιγμα, δεν θα μπορούσε να λείπει το gaming. Δεδομένου ότι η δύναμη της οθόνης χρησιμοποιείται από τους gamers σε διαδραστικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει πεδίο θέασης για εξειδικευμένες εκπομπές.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, καταγράφονται οι πρώτες προσπάθειες τηλεοπτικών εκπομπών, εβδομαδιαία αφιερώματα στο αγαπημένο μας χόμπι. Σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet και η όποια πληροφόρηση στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από τα έντυπα της εποχής (Pixel, User, PC Master), αλλά και από αναφορές σε ειδικές στήλες ορισμένων κόμιξ, όπως Αλμανάκο και Μπλεκ της νέας περιόδου.

Η ιδιωτική τηλεόραση βρίσκεται στις απαρχές της, διαμορφώνοντας ένα νέο κλίμα με φρέσκες και πρωτοποριακές προτάσεις στο χώρο της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης, τόσο από τα μεγάλα κανάλια, Mega Channel και ANT1, όσο και από τα μικρότερα, όπως το TeleCity, το New Channel και το Seven X.

Όσον αφορά τα video games, η πρώτη εκπομπή βγαίνει στον αέρα, τον Γενάρη του 1991 στο Κανάλι 29, με παρουσιαστή τον νεαρό τότε Ανδρέα Κουρή (owner του μουσικού καναλιού MAD, το οποίο θα ιδρύσει 5 χρόνια μετά) γιο του ιδιοκτήτη του σταθμού.

Η εκπομπή είχε τον τίτλο "Βαδίζοντας προς το 2000" και προβαλλόταν κάθε Κυριακή. Στην ημίωρη διάρκειά της παρουσίαζε κυρίως Amiga & PC Games, όμως, δεν έλειπαν και οι αναφορές σε κονσόλες.

Αν και εμφανώς ερασιτεχνική η εν λόγω εκπομπή, στήθηκε με πολύ μεράκι τόσο για την τεχνολογία όσο και για το gaming, κάτι που εύκολα το αντιλαμβάνεται κάποιος, αφού ορισμένα επεισόδια έχουν σωθεί από τον ίδιο τον παρουσιαστή και είναι αναρτημένα στο YouTube για όποιον επιθυμεί να τα ψάξει. 

2p

Ο έφηβος τότε Ανδρέας Κουρής επί τω έργω

 

Παραμένουμε στην ίδια χρονολογία και έρχεται η απάντηση από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης. Τίτλος της εκπομπής: Computer Show. Την παρουσίαση είχε αναλάβει ο Αντώνης Λεκόπουλος και την επιμέλεια της ύλης  μοιραζόταν με τους Γιώργο Κυπαρίσση και Ανδρέα Τσουρινάκη, και οι τρεις έγκριτοι συντάκτες του περιοδικού Pixel. Η εκπομπή παιζόταν κάθε Παρασκευή στις 18:30 από τη συχνότητα της ΕΤ1. Η θεματολογία της εστίαζε περισσότερο σε Amiga & PC, ενώ υπήρχαν σύντομες αναφορές σε κονσόλες. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι εισήχθησαν οι λεγόμενες “κόντρες στο studio”. Διοργανώνονταν διαγωνισμοί με ποδοσφαιράκια και racing games με προσφορά δώρων στους νικητές. 

3p

Το σήμα της εκπομπής Computer Show

 

Το γνωστό χιουμοριστικό ύφος γραφής των συντακτών περνάει πλέον στην τηλεόραση. Με όλα αυτά τα στοιχεία να την κατατάσσουν ως μια αρκετά επιτυχημένη εκπομπή. Δυστυχώς κράτησε μόλις μια σεζόν, γυρίστηκαν 11 επεισόδια, τα οποία ευτυχώς "σώζονται" και υπάρχουν στο YouTube για όποιον ενδιαφέρεται να τα δει.

 Στα μέσα της δεκαετίας, στο περιφερειακό κανάλι Cosmo, σε περιορισμένη συχνότητα της Θεσσαλονίκης, εκπέμπει το Κou-Κou ΤV Game, εκπομπή που πήρε το όνομά της από γνωστό παιχνιδάδικο της πόλης, με το οποίο συνεργαζόταν. Στη συγκεκριμένη εκπομπή παρέλασαν πολλές από τις κονσόλες της εποχής, ενώ δεν έλειπαν οι “κόντρες στο studio” με δώρα. 

Φτάνουμε αισίως στα τέλη της δεκαετίας του '90 και πιο συγκεκριμένα στο 1998, όπου ο Θάνος Χάντζος, τότε συντάκτης του περιοδικού Games, αναλαμβάνει χρέη παρουσιαστή στο MAD TV. Τίτλος της εκπομπής MAD Games. Χορηγοί όχι μόνο το γνωστό περιοδικό, αλλά και η Sony Hellas. Το πρόγραμμα εστιάζει αποκλειστικά στο PlayStation 1, το οποίο το διάστημα αυτό απολάμβανε το ύψιστο σημείο της δημοφιλίας του στη χώρα μας. Παρουσιάσεις παιχνιδιών, λύσεις/κόλπα, trailers και διαγωνισμοί συνέθεταν ένα άκρως ενδιαφέρον ημίωρο. Προβαλλόταν κάθε Σάββατο στις 19:00. Η εκπομπή εκμεταλλεύτηκε τη δυναμική του PS1 και πολλοί κάτοχοι της κονσόλας στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Το 2000 με την είσοδο στη νέα χιλιετία και αφήνοντας για λίγο πίσω το MAD Games, βγαίνει στον αέρα του γνωστού μουσικού καναλιού ακόμη μια εκπομπή για το gaming και την τεχνολογία. Τίτλος της: Enter. Την παρουσίαση ανέλαβαν ο Θάνος Χάντζος μαζί με τον Θοδωρή Ραπτόπουλο, τότε διευθυντή του περιοδικού Games, και τον Στάθη Καβούκη, με το κλίμα της εκπομπής να είναι εμφανώς πιο χαλαρό και ελαφρώς παρεΐστικο σε σχέση με την προηγούμενη. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το MAD Games επανεμφανίζεται στα τηλεοπτικά κύματα του σταθμού. Αυτή τη φορά με διαφορετικό παρουσιαστή και με μια περισσότερο γενική ματιά στις κονσόλες και τα παιχνίδια της αγοράς σε αντίθεση με τις εκπομπές που προηγήθηκαν στο κανάλι, ενώ πέρα από τα trailers δεν έλειπαν και οι ζωντανές παρουσιάσεις των παιχνιδιών από τον Δημήτρη Καρέτσο. Ενώ ως συμπαρουσιάστρια εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά και η Μαντώ Γαστεράτου. 

4p

Το MAD Games στα 90’s και στο Millennium

 

Μπαίνοντας στη δεκαετία του 2010, το ίδιο έτος έρχεται η απάντηση του MTV Greece στο MAD. Τίτλος της εκπομπής: Game On. Χρέη παρουσιαστή αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Κουτσούμπας σε εβδομαδιαία συχνότητα, μεταδίδοντας με το δικό του κέφι και αμεσότητα τα trailers νέων κυκλοφοριών, παρουσιάσεις, αλλά και αποκλειστικές συνεντεύξεις. Ενώ 2 χρόνια μετά, «μετακομίζει» στο ΣΚΑΪ παρουσιάζοντας μαζί με τον ηθοποιό Γιώργο Χρανιώτη την εκπομπή X-Player.5p

Φτάνουμε αισίως στο σήμερα και στην εκπομπή Game R1 στο κανάλι Cosmote Sport 1HD της συνδρομητικής τηλεόρασης. Την παρουσιάζουν, αναλύουν και σχολιάζουν ο Παύλος Παπαπαύλου, δοκιμασμένος δημοσιογράφος τεχνολογίας και Video Games, μαζί με την Κορίνα Ντιλενιάν. Κάθε Παρασκευή στις 22:30 οι gamers μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες και εξελίξεις στην αγορά των Video Games. Εύστοχος σχολιασμός με γνώση για το αντικείμενο, που συνοδεύεται με χιούμορ, καλή διάθεση, ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα αποτελούν τα κλειδιά για μια εξαιρετική και σημαντική προσπάθεια στο Cosmote TV. 

Σίγουρα οι προσπάθειες εκπομπών δεν τελειώνουν εδώ. Υπήρξαν και άλλες εκπομπές τεχνολογίας όλα αυτά τα χρόνια που κάνουν αναφορές και παρουσιάσεις παιχνιδιών στον τηλεοπτικό αέρα. Ας ελπίσουμε να δούμε περισσότερες ανάλογες προσπάθειες. Άλλωστε χρειάζεται ο ελληνικός τηλεοπτικός χρόνος τέτοιου είδους εκπομπές. Ωστόσο, διανύοντας τα χρόνια του διαδικτύου, των πολλαπλών δυνατοτήτων, είναι σημαντικό ότι έχει ανοίξει ένας απέραντος ορίζοντας, ώστε όποιος το επιθυμεί ακόμα και με ελάχιστα μέσα, αλλά συνάμα αξιοπρεπή, να αποπειραθεί να προβάλει τις σκέψεις του και το πάθος του για το όποιο μέσο τον εκφράζει και να προκύψει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

 

 

Πηγές: traditionalgamer.blogspot.com, skai.grcosmote.gr, YouTube κανάλι: Console Hunter