Απαγορευμένα anime ανά τον κόσμο

από την Θεοδώρα Π. 

 

Εσείς το ξέρατε ότι υπάρχουν anime τα οποία έχουν απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες; Κι όμως! Παρ’όλο που όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει και “κολλάει” με τα anime, μερικά κράτη δε συμφωνούν με το περιεχόμενο συγκεκριμένων σειρών/ταινιών και απαγορεύουν εντελώς την προβολή τους. Ας δούμε όμως αναλυτικά τη λίστα των anime και τις χώρες που τα απαγόρευσαν. 

 

Parasyte στην Κίνα
 

parasyte

Πίσω στο μακρινό 2015, η Κίνα απαγόρευσε την προβολή 38 διαφορετικών σειρών, εκ των οποίων κάποιες θα αναφερθούν παρακάτω. Δε δόθηκε ακριβής λόγος για αυτή την απαγόρευση, πέραν του ότι έπειτα από αυτήν, δεν μπορούσε να διανεμηθεί online ή έντυπα. Όμως, η Κίνα συνήθως μπλοκάρει όσα anime περιέχουν υπερβολικό τρόμο για το σώμα, οπότε ίσως έφταιγε αυτό.



Mr Osomatsu στην Ιαπωνία
 

osomatsu

Το 1ο επεισόδιο της σειράς αποσύρθηκε λόγω των σκηνών παρωδίας. Η Ιαπωνία έχει αρκετά αυστηρούς νόμους σχετικά με την παρωδία, η οποία δεν προστατεύεται από τους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, στο 1ο επεισόδιο αναγνωρίζουμε παρωδίες γνωστών anime όπως Attack on Titan, Dragonball, Sailormoon, Naruto και πολλών άλλων. Άρα, έχει το δικαίωμα να αποσύρει σειρές/ταινίες, οι οποίες είναι προσβλητικές με κάποιον τρόπο. Η σειρά αυτή περιγράφεται ως κωμωδία, στην οποία ακολουθούμε τις περιπέτειες 6 άτακτων αδερφιών.



Tokyo Ghoul στην Κίνα
 

Tokyo-Ghoul
Παρ’όλο που το Tokyo Ghoul θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά κι επιτυχημένα anime, θεωρήθηκε επικίνδυνο γιατί ενθάρρυνε τους εφήβους να ράβουν το δέρμα τους με κλωστές και κεντήματα. Άλλος ένας λόγος της απαγόρευσης ήταν οι σκηνές εκτεταμένης βίας και “εγκλήματα κατά της δημόσιας ηθικής”.



Midori: Shoujo Tsubaki παντού
 

Midori-Shoujo-Tsubaki

Το Shoujo Tsubaki ήταν μία ταινία αρκετά καταθλιπτική και σκοτεινή, το οποίο εξηγεί την παγκόσμια απαγόρευσή του. Το anime αφορούσε μια νεαρή κοπέλα, η οποία συμμετείχε σε ένα φρικτό σόου, κακοποιήθηκε κι εξευτελίστηκε, μέχρις ότου να βρει ένα σύμμαχο, έναν μάγο νάνο. Λόγω των παλιών γραφικών, θεωρείται ξεχασμένη ταινία, και πολύς κόσμος κατέστρεψε τις κασέτες λόγω της ενοχλητικής πλοκής. Ωστόσο, το 2016 κυκλοφόρησε μία live-action εκδοχή της.



High School DxD στη Νέα Ζηλανδία
 

High-School-DxD

Λόγω της ηλικίας των πρωταγωνιστών και του σεξουαλικού περιεχομένου του anime, η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να απαγορεύσει τη σειρά, καθώς επηρεάζει αρνητικά τους νέους.



Attack on Titan στην Κίνα
 

attack-on-titan

Αν και οι θαυμαστές της σειράς σίγουρα θα ξαφνιαστούν με την ύπαρξη της σειράς στη λίστα αυτή, μην ξεχνάμε ότι περιλαμβάνει ανθρώπους να τρώγονται από τιτάνες. Όμως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που απαγορεύτηκε ολόκληρη η σειρά στην Κίνα. Για την ακρίβεια, η Κίνα δυσαρεστήθηκε με την ομοιότητα της σειράς με τις σχέσεις Ιαπωνίας - Κίνας και τη θεώρησε επικίνδυνη για την κοινωνία.



Pokemon στη Σαουδική Αραβία
 

pokemon

Ναι, καλά διαβάσατε! Στη Σαουδική Αραβία, το παιχνίδι κατηγορήθηκε ότι προωθεί τον τζόγο, πράγμα που απαγορευόταν. Επίσης, ενθαρρύνει την πίστη στην εξέλιξη και περιέχει σύμβολα σχετικά με την Ιαπωνική θρησκεία και το Χριστιανισμό.

 


Hetalia: Axis Powers στη Νότια Κορέα
 

hetalia--axis

Ήταν αναμενόμενο ότι αυτή η σειρά θα ενοχλήσει μερικούς, καθώς κάθε χαρακτήρας αναπαριστά διαφορετική χώρα, κι επομένως υιοθετεί αρκετά στερεότυπα για κάθε μία. Προφανώς, η Νότια Κορέα δεν ενθουσιάστηκε με το δικό της χαρακτήρα, με αποτέλεσμα το στούντιο Deen να αφαιρέσει οποιαδήποτε αναφορά στη συγκεκριμένη χώρα.

 

Death Note στην Κίνα
 

deathnote

Το συγκεκριμένο anime θίγει πολλά ζητήματα όπως ο θάνατος, η δικαιοσύνη, και ο φόνος. Μάλιστα, υπάρχουν παιδιά τα οποία, επηρεασμένα από τη σειρά, έφτιαχναν δικά τους deathnotes όπου έγραφαν τα άτομα που δε συμπαθούσαν. Τέτοια παραδείγματα, οδήγησαν την Κίνα στην απαγόρευσή της.

 

Puni Puni Poemy στη Νέα Ζηλανδία
 

Puni-Puni-Poemy

Όπως είδαμε στο High School DxD, έτσι κι εδώ, ο συνδυασμός ακατάλληλου περιεχομένου με τη νεαρή ηλικία των πρωταγωνιστών, είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση του συγκεκριμένου anime από το κοινό της Νέας Ζηλανδίας.

 

Kinnikuman στη Γαλλία
 

kinnikuman

Η διακοπή προβολής του συγκεκριμένου anime στη Γαλλία, οφείλεται σε έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, τον Brocken Jr, ο οποίος φορούσε στολή Ναζί. Η Nintendo αγνοούσε το χαρακτήρα στα παιχνίδια της, ενώ πολλές χώρες δεν πούλησαν ποτέ κάποια φιγούρα του, με αποτέλεσμα να αλλάξει το σχέδιο του manga και να αφαιρεθούν οι σβάστικες από τα ρούχα του.


Kite στη Νορβηγία
 

kite

H μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας, μπορεί να χρησιμοποιεί σφαίρες για να κάνει ανθρώπους να εκρήγνυνται. Όμως, δεν ήταν η υπερβολική σωματική βία που οδήγησε τη Νορβηγία να απαγορεύσει την ταινία. Συγκεκριμένα, λόγω των αυστηρών νόμων της Νορβηγίας για την παιδική πορνογραφία, η ταινία σταμάτησε να προβάλλεται στην εν λόγω χώρα.

 

Fate Kaleid/Liner Prisma Illya στη Ρωσία
 

ilya2rider

Αυτό το anime αποτελεί ένα εναλλακτικό σύμπαν για το anime Fate/Stay Night. Η σειρά αυτή έχει αποκτήσει κακή φήμη για τους υπερβολικά μικρούς σε ηλικία χαρακτήρες και το ακατάλληλο περιεχόμενό της. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν τη Ρωσία να βάλει το anime στη μαύρη λίστα της, για παιδική πορνογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα anime που θεωρούνται hentai, ανήκουν σε αυτή τη μαύρη λίστα.

 

Excel Saga (τελευταίο επεισόδιο) στην Ιαπωνία
 

excel-saga

Μόνο το τελευταίο επεισόδιο της σειράς Excel Saga απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία. Αρχικά, ήταν 3 λεπτά μεγαλύτερο από όσο έπρεπε για να μπορεί να προβληθεί. Σα να μην έφτανε αυτό, το χαρακτηρίζουν ότι είναι όσο πιο βίαιο και άσεμνο γινόταν. Δικαίως, το επεισόδιο είχε τίτλο “Going Too Far”. O ίδιος ο σκηνοθέτης, Shinichi Watanabe, ήθελε σκόπιμα να απαγορευτεί το επεισόδιο και να υπερβεί τα όρια μιας τηλεοπτικής σειράς. 

 

 

Πηγή: CBR.com