Anime χαρακτήρες: σωματότυπος και μαλλιά - Fanservice ή ρεαλισμός;

από την Αnastay san


anime body

Παχύσαρκοι anime χαρακτήρες; Μα φυσικά και υπάρχουν! Αυτοί δεν είναι που με την παρουσία τους προσδίδουν μια κωμική ανάσα στην πλοκή της ιστορίας; Εξοστρακισμένοι και καταπονημένοι τροφαντούληδες νέοι που συχνά τείνουν να είναι αργόστροφοι και επιρρεπείς στην στοχοποίηση από τους τραμπούκους και villains.

Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το λεφούσι, τα λυγερόκορμα κοράσια με τα στιλπνά, μεταξένια, ολόισια σχεδόν μαλλιά. Λες και έχουν όλες κάνει θεραπεία κερατίνης και δεν βλέπεις ούτε μια σγουρομάλλα εντός του οπτικού πεδίου.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για την εμφανή απουσία των μη ιδανικών σωματικών αναλογιών, καθώς και σγουρομάλληδων χαρακτήρων στο αγαπημένο μας μέσο; Ποιος ο λόγος άραγε που η πλειοψηφία των mangaka δεν σχεδιάζει πιο ρεαλιστικά τις animated αυτές φιγούρες; Είναι μήπως ο ιαπωνικός λαός ως σύνολο λεπτεπίλεπτοι σαν τα μοντέλα που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και με τρίχα ίσια σαν το σιτάρι;

Παρακάτω παραθέτονται μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι anime χαρακτήρες σχεδιάζονται κατ' αυτόν τον τρόπο.

 

Η ιδεατή εικόνα της “ομορφιάς”

Εννοείται πως ένας από τους κύριους λόγους που οι anime χαρακτήρες, και όχι μόνο, δημιουργούνται με βάση το συγκεκριμένο αυτό πρότυπο, είναι προφανώς λόγω του ότι είναι απλούστερο και δεν περιλαμβάνει την προσθήκη περίτεχνων και περίπλοκων σχεδίων.

Ωστόσο, πέραν αυτού, ισχύει και το γεγονός πως όχι μόνο στην ιαπωνική, αλλά σε παγκόσμια σχεδόν κλίμακα, τα ιδεατά και τα πρότυπα ομορφιάς που αυτά συνεπάγονται, είναι συγκεκριμένα και θέλουν τους χαρακτήρες που προβάλλονται να είναι λεπτοί, ψηλοί και με ίσιο σαν μετάξι μαλλί. Οτιδήποτε το οποίο δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα αυτά, θεωρείται μη ελκυστικό και άχαρο. 

 

Iαπωνική κουλτούρα και πρότυπα ομορφιάς

Είναι γνωστό πως ο Ιαπωνικός λαός έχει τον μικρότερο δείκτη παχυσαρκίας παγκοσμίως. Όλο αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αρχαία κουλτούρα Okinawan, η οποία επεκτάθηκε και στην Ιαπωνία. Σπάνια θα τύχει να συναντήσεις έναν παχύσαρκο Ιάπωνα, έκτος και αν πρόκειται για αθλητής του σούμο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα έθνη, οι Ιάπωνες προσέχουν πολύ το βάρος τους.

Επίσης, ένα άλλο γνώρισμα που κάνει τους Ιάπωνες, και ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο, να ξεχωρίζει είναι το ολόισιο μαλλί τους. Ίσως μερικοί από εσάς να μην γνωρίζετε καν πως υπάρχουν και Γιαπωνέζες με σγουρό μαλλί. Κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το πολύ μικρό αυτό ποσοστό με αυτό το διαφορετικό χαρακτηριστικό, βρίσκεται πολλές φορές κάτω από πίεση να το ισιώνει, για να μην ξεχωρίζει από τα άλλα κορίτσια.

Για αυτό τα anime κορίτσια και αγόρια δείχνουν έτσι για κάποιο λόγο. Καθρεφτίζουν την Ιαπωνική κουλτούρα, τον τρόπο σκέψης, τα πρότυπα και τις κοινωνικές πεποιθήσεις της χώρας.

Ίσως να θεωρείται υπερβολικό ,καθώς και αμφισβητήσιμο ως προς τα μέτρα ηθικής (ανάλογα με το πώς θα το δει ο καθένας), αλλά αυτά τα πρότυπα είναι που κάνουν τη χώρα να διαφέρει από τις περισσότερες.

 

Δίνοντας στον κόσμο αυτό που θέλει

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι εκεί έξω προτιμούν να βλέπουν χαρακτήρες, οι οποίοι διαθέτουν, όσο περισσότερο γίνεται, ένα ιδανικό παρουσιαστικό.

Οι φανς των ιαπωνικών anime δεν επιθυμούν να δούνε χαρακτήρες που δεν αντικατοπτρίζουν τους ίδιους. Ο μέσος Ιάπωνας είναι αδύνατος και έχει ίσια μαλλιά.

Ως εκ τούτου, οι δημιουργοί των anime, οι σχεδιαστές, τα στούντιο και οι animators φροντίζουν ο μέσος anime χαρακτήρας να έχει λεπτεπίλεπτη σωματική διάπλαση.