Anime Review: AoT The Final Season (Part 1 & 2)

από τους Kalivo και Hyakkishin 


-Μια συζήτηση-review γύρω από την «τελευταία» σεζόν του Attack on Titan-

 

Αποφασίσαμε λοιπόν τα μέλη της αρθρογραφίας, και πιο συγκεκριμένα Kalivo και  Hyakkishin, να γράψουμε ένα συνεργατικό άρθρο για το Attack on Titan. Θα αναφερθούμε στην «τελευταία» και τέταρτη σεζόν, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει για διάφορα πράγματα.

 

Τελευταία σεζόν part 1 & 2, ναι δεν πέτυχε η ονοματοδοσία! 

1

Kalivo: Ας ξεκινήσω με αυτό, στο οποίο έκανα ήδη μία κρυφή αναφορά. Για τους παρατηρητικούς, αναφέρομαι στα αποσιωπητικά που τοποθέτησα πριν, στη λέξη τελευταία. Και, ναι, μην βιαστείτε να θεωρήσετε πως θα κράξω τo στούντιο Mappa. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ομάδα marketing του Mappa, κάπως, κάπου «μπερδεύτηκε» με την ονομασία της τελικής σεζόν του AoT. Φυσικά, αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχουμε ήδη 2 parts ολοκληρωμένα και οδεύουμε για το τρίτο και τελευταίο (ή τουλάχιστον έτσι μας λένε προς το παρόν, και αν με ρωτάτε τους πιστεύω). Η απόφαση αυτή «αναστάτωσε» αρκετούς θεατές της σειράς. Δικαιολογημένα όμως; Κατά την προσωπική μου άποψη, όχι. Προσωπικά, μπορώ να καταλάβω το να «συμβαίνει κάτι» στη σειρά που σου αρέσει να παρακολουθείς και να νιώθεις την ανάγκη να εκφράσεις ένα παράπονο. Αλλά… ένα. Όχι, να γκρινιάζεις συνεχώς ότι κατέστρεψαν αυτό που λάτρευες, πόσο μάλλον να στέλνεις απειλές ή οτιδήποτε άλλο στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή του. Σίγουρα μπορείς να νιώθεις όπως θες, όμως όλο αυτό πρέπει να μείνει σε ατομικό επίπεδο, άντε να το μοιραστείς και με τους φίλους σου.

Σίγουρα, η ονομασία της τελευταίας σεζόν ως τελική, αλλά με επιμέρους κομμάτια δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορούσαν να προσφέρουν. Και για να μην κρύβομαι, με νευρίασε και μένα. Με την εξής έννοια βέβαια: είχα πείσει τον εαυτό μου ότι το AoT φτάνει στο τέλος του. Είχα ετοιμαστεί για ένα μεγάλο φινάλε (μιας και δεν έχω διαβάσει το manga και έχω καταφέρει να μείνω «αspoilάριστος»). Φινάλε, το οποίο δεν ήρθε ποτέ και εντάξει, οφείλω να πω ότι απογοητεύτηκα λίγο και είπα ένα «αμάν μωρέ παιδιά, να δω το τέλος με ηρεμία θέλω!». Αυτό εννοείται πως ήταν η πρώτη αντιμετώπιση, αφού «σε δεύτερη ανάγνωση» θέλω να δω το part3 κι ας περιμένω. Και εννοείται ότι κατανοώ την κίνηση της εταιρίας να μην βιαστεί να βγάλει ένα πρόχειρο τέλος.

Και θα συνεχίσω να σχολιάζω διάφορα πράγματα που έκανε το στούντιο. Καλά ή άσχημα, θα προσπαθήσω να τα παρουσιάσω και να τοποθετηθώ όσο καλύτερα μπορώ, και κάπου εκεί μέσα να βάλω και την προσωπική μου εντύπωση.

Hyakkishin: Σε αυτό το σημείο θα πω και εγώ πως αυτή η επιλογή, όσο memeable κι αν είναι, δεν την καταδικάζω όπως το υπόλοιπο internet (και λίγο ο συνάδελφος πιο πάνω). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην παραγωγή ενός anime και αρκετοί έχω παρατηρήσει πως δεν το σκέφτονται αυτό πριν σχολιάσουν τη σειρά. Έχω δει πάμπολα σχόλια του τύπου “μιλκάρουν τη σειρά” και τα συναφή… Όταν έχεις ένα manga με 50σέλιδα κεφάλαια και ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα για την έκδοση του anime, λογικό είναι να πάρθηκε η απόφαση του χωρισμού σε parts. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Gintama που στην «τελευταία» του σεζόν, το anime είχε 14 επεισόδια και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ιστορία οπότε αργότερα βγήκε η ταινία. Βέβαια, ναι, συμφωνώ πως θα μπορούσε το στούντιο Mappa να είχε ονομάσει τη σεζόν “4η” και μόνο το 3ο part που θα βγει του χρόνου “τελευταία” σεζόν.

 

Οι CGI τιτάνες! Ήρθε η ώρα του animation.

Kalivo: Ας περάσουμε σε κάτι ακόμα που απασχόλησε το κοινό του AoT. Και δεν είναι άλλο παρά το πολυσυζητημένο animation και βεβαίως-βεβαίως το CGI. Για εμάς τους μη ειδικούς (ναι βάζω και τον εαυτό μου μέσα), μία γρήγορη αναζήτηση στο internet θα μας δώσει εύκολα και «επιφανειακά» δεδομένα για την έννοια animation & CGI. Προκειμένου, όμως, να μην μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες (να μην κάθομαι να βλέπω τώρα tutorials για το πως να φτιάξεις το τέλειο animation), ας συμβιβαστούμε με όσα θεωρήσαν και διατύπωσαν οι θεατές του AoT για αυτά. 

2

Το «πρόβλημα» ξεκίνησε ευθύς αμέσως από το 1ο part της τελευταίας σεζόν. Εκεί έγινε χρήση CGI, 3D «μοντέλων» για τους τιτάνες. Δηλαδή οι animators τα φόρτωσαν στον κόκορα ή μάλλον καλύτερα στον υπολογιστή. Προφανώς όποιος είτε αντιλαμβάνεται πέντε πράγματα, είτε έχει παρακολουθήσει αρκετά και είναι ώριμος για να σχολιάσει με μια δόση αντικειμενικότητας, ξέρει πως στη σύγχρονη εποχή κάπου μπαίνει και ο υπολογιστής στη «μέση». Φυσικά, τα anime διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό hand-drawn, τουτέστιν ζωγραφισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, χεράκι και μολύβι (αν κι αυτό έχει αλλάξει και έχει αντικατασταθεί από μία γραφίδα σχεδιαστικής ταμπλέτας, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει και ούτε απαγορεύει τη μη χρήση CGI σε ένα anime. Άλλωστε να σας υπενθυμίσω κάπου εδώ ότι πολλές παιδικές ταινίες της Disney στηρίζονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε αυτό και δεν έχω δει πολλούς να γκρινιάζουν με το αποτέλεσμα ή να παραπονιούνται ότι το τελικό προϊόν είναι οπτικά άσχημο ή ακόμα και απεχθές.

3

Τι έγινε λοιπόν με το AoT; Το στούντιο Mappa επέλεξε να μην σχεδιάσουν και πολλούς τιτάνες (έκαναν φυσικά κάποια απαραίτητα σκίτσα), αλλά άφησαν πολλά να τα «χειριστεί» ο υπολογιστής. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση από τα χειρότερα CGI που μπορεί να δει κανείς, αλλά κακά τα ψέματα είναι σε γενικές γραμμές μέτριο. Η κινησιολογία των τιτάνων φαινόταν κάπως περίεργη, κάπως «αφύσικη». Και θα με διακόψεις για να ρωτήσεις: «καλά ρε φίλε είχες τιτάνες και στο χωριό σου και ξέρεις πως κινούνταν;» Δίκιο έχεις θα σου απαντήσω, όχι δεν είχα. Όμως, ο τρόπος που αντιδρούσαν οι τιτάνες υστερούσε σε αυτό που μας είχε προσφέρει και συνηθίσει το στούντιο WIT. Τώρα, κάπου κάποιος αναγνώστης σπεύδει να βρει το βιντεάκι στο youtube με το CGI του colossal titan από το στούντιο WIT. Σίγουρα υπάρχει και αυτό, παρόλα αυτά θα του τονίσω ότι δεν σύγκρινα CGI, αλλά την επιλογή του WIT να μην χρησιμοποιήσει τόσο CGI στους τιτάνες του έναντι του στούντιο Mappa, και επίσης πόσο αυτό ήταν εμφανισιακά αισθητό στο part 1 και εν μέρει στο part 2 της τελευταίας σεζόν. Για μένα προσωπικά ήταν αδύνατο να μην προσέξω τις σκηνές που ο τρόπος «έκφρασης» των τιτάνων του Mappa δεν μου «γέμισε» το μάτι. Και υπάρχει μία συγκεκριμένη σκηνή (στο part 1)  με CGI σε χαρακτήρα που διακρίνεται εύκολα και με έβγαλε «εκτός». Δυστυχώς, δεν μπορώ να θυμηθώ σε ποιο λεπτό και σε ποιό επεισόδιο είναι για να σας την παρουσιάσω και να την συζητήσουμε.

Για να το συνοψίσω λιγάκι το κομμάτι με το CGI και να βάλω μέσα στο παιχνίδι και το γενικότερο animation. Το στούντιο Mappa σε αυτό το κομμάτι, δυστυχώς, δεν κατάφερε να με πείσει, να με κερδίσει να «πάρω το μέρος της» και να την υπερασπιστώ. Οπωσδήποτε δεν θα την βρίσω, μιας και ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το μόνο στούντιο που δέχθηκε να αναλάβει την τέταρτη σεζόν του AoT και να μας δώσει την πολυπόθητη συνέχεια. Κάτι που για όλους τους υπόλοιπους έμοιαζε «βουνό». Αλλά από την άλλη, αυτό και μόνο δεν αρκεί να τους εξυμνούμε. Θα κριθούνε μέσω της δουλειάς τους και το AoT σε καμία περίπτωση δεν ήταν κακό ούτε μέτριο. Όμως, όσον αφορά το animation δεν μου έδωσε το κάτι παραπάνω, δεν μου πρόσφερε την ένταση που μου είχε προσφέρει το στούντιο WIT. Καμία μάχη δεν με έκανε να γουστάρω με το animation της. Μπορεί σκηνοθετικά και σεναριακά να ήταν πολύ καλή και «δυνατή», αλλά όχι στο animation. Για να μην παρεξηγηθώ, δε λέω ότι το animation ήταν απαράδεκτο, λέω ότι δεν μπόρεσε να προσδώσει για μένα τουλάχιστον την ένταση και το πάθος στις μάχες. Και μάλιστα, παρότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι στο part 2 υπήρξε μία καλυτέρευση στο κομμάτι του CGI, εγώ δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε και κάτι αντίστοιχο στο κομμάτι του animation στις μάχες, που κατ’ εμέ ήταν μεγαλύτερης σημαντικότητας από το CGI στους τιτάνες με τον τρόπο που υλοποιήθηκε.

Hyakkishin: Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι πως το στούντιο Mappa έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το CGI, άσχετο τη πιστεύει η πλειοψηφία. Φυσικά και υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα (βλέπε ό,τι βγάζει η UFOTABLE και το Beastars), αλλά το θέμα μας είναι πως εσείς μας έχετε καλομάθει και παραπονιέστε με το παραμικρό… BERSERK 2016 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ! Συγγνώμη… Ξέφυγα λίγο. Όπως και να ‘χει, ναι το στούντιο WIT χρησιμοποιούσε περισσότερο “παραδοσιακό” animation, αλλά αυτό πάντα έχει να κάνει με το budget και τον director. Προσωπικά, κράξτε με όσο θέλετε, έχω διαβάσει μόνο το manga και έχω δει διάσπαρτα clips από το anime. Κανένα από τα δύο adaptations δεν θεωρώ πως είναι υποδεέστερο του άλλου. Στην τελική, είναι και θέμα γούστου (όσον αφορά τους θεατές).

 

Περί πιστότητας στο manga και κάτι ακόμα…

Kalivo: Προχωράω με κάτι ακόμα που επέλεξε να κάνει το στούντιο Mappa. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα τους αφήσω σε ησυχία. Πρόκειται για τις γραμμές που επέλεξαν να βάλουν στα μάτια ή μάλλον καλύτερα, στο περίγραμμα των ματιών των χαρακτήρων σε ορισμένες σκηνές. Εδώ οι γνώμες είναι δύο. Θα «ξεστομίσω» πρώτα αυτή με την οποία είμαι σύμφωνος. Νομίζω πως η εικαστική αυτή επιλογή δεν κατάφερε να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Επιπλέον εκεί που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, θα έλεγα ότι μου στέρησε από το πρόσωπο των χαρακτήρων παρά μου έδωσε. Κι εδώ η αντίθετη άποψη θα πει ότι έτσι ήταν στο manga και μ’ αυτόν τον τρόπο πέτυχαν να δώσουν μια πιο «σκοτεινή» και «βαριά» χροιά, έναντι του κάπως υπερβολικά «φωτεινού» και «ζωηρού» WIT που ξαφνικά μπήκε στην σύγκριση από εκεί που κανένας δεν έλεγε κάτι τέτοιο.

5

Παρέθεσα και μία εικόνα και σας αφήνω να κρίνετε μόνοι σας. Επίσης, θέλω να σταθώ λίγο στην πιστότητα του anime στο manga. Πράγματι, η τελευταία σεζόν από τη Mappa ήταν αυτό που μας μάθαιναν στα θρησκευτικά, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των αντίστοιχων chapter του manga. Είχαμε πολύ συχνά συγκρίσεις manga και anime panel με σκοπό να αναδειχθεί η ομοιότητα. Και ίσως να είπα πριν για εικαστική επιλογή, αλλά οι γραμμές στα μάτια δεν ήταν κάτι που το στούντιο Mappa δημιούργησε, αλλά πρόσθεσε, γιατί έτσι ακριβώς ήταν σχεδιασμένα στο manga.

Hyakkishin: Προσωπικά ούτε καν που το παρατήρησα μέχρι που το ανέφερε ο συνάδελφος. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω στον σχεδιασμό των χαρακτήρων στο anime, αλλά όσων αφορά την πλοκή, οι σκηνές είναι πανομοιότυπες με την διεξαγωγή τους στο manga. Ίσως με ελάχιστες μικροδιαφορές εδώ κι εκεί, αλλά πιθανόν είναι να μην τις παρατήρησε κανείς.

 

Mappa and Mikasa, not a love story?!

6

Kalivo: Αν νομίσατε ότι τελειώσαμε με το Mappa, τότε θα εκπλαγείτε, γιατί έχουμε συνέχεια. Πιάνουμε το θέμα Mikasa designed by Mappa. Είμαι σίγουρος πως αν θέλει κανείς να ανατρέξει, θα μπορέσει να βρει manga panels με τη Mikasa να μοιάζει και στο design του WIT, μα και του Mappa. Και αν καθίσει να μετρήσει, ίσως να βγάλει και νικητή στον τομέα της ομοιότητας. Ασχέτως νικητή, το νέο look της Mikasa στην αρχή ξενίζει. Νιώθεις ότι χάνεις την επαφή που είχες «χτίσει» μαζί της από τις προηγούμενες σεζόν. Μετά κάποιοι ίσως να το συνήθισαν, ίσως να έπεισαν το μυαλό τους να αποδεχθεί ότι μία γυναίκα στρατιώτης έτσι πρέπει να δείχνει. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι δεν χρειάστηκε να το κάνουν αυτό, να πείσουν τον εαυτό τους, για τις Hitch, Historia και Annie, οι οποίες λίγο-πολύ ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αλλά παρέμειναν «εμφανίσιμες». Ένας από αυτούς τους άπιστους και αμετανόητους είμαι και εγώ. Μπορεί να μην είμαι φανατικός «οπαδός», αλλά ανήκω στο «cult». Bring back Mikasa! 

Hyakkishin: Προσωπικά αδιαφορώ. Το design είναι ίδιο με αυτό του manga. Είτε άφηναν τη Mikasa με την “παλιά” της εμφάνιση, είτε την έκαναν oompa loompa, εμένα δε θα με πείραζε. (Okay, λίγο extreme παράδειγμα, αλλά καταλαβαίνετε το σκεπτικό μου.)

Kalivo: Έτσι αδιαφορήστε και εσείς, όταν θα διαβάσετε το άνωθεν σχόλιο. Αφήστε τον “Χιάκι” να βλέπει ούμπα λούμπας, διότι εμείς θέλουμε Mikasa. Τέλος! Άκου εκεί αδιαφορώ…

 

Και λίγο Isayama.

Kalivo: Και τώρα θα πω και λίγα για την ιστορία. Τελειώσαμε με το στούντιο. Όσα είπαμε, είπαμε. Όσο τους κράξαμε, τους κράξαμε. Κι όσο τους επευφημήσαμε, τους επευφημήσαμε. Η τέταρτη σεζόν λοιπόν ξεκινάει με ένα, αν μη τι άλλο αισθητό, time skip. Αυτό δεν είναι και τόσο σπουδαίο, αφού ιδιαίτερα νωρίς θα εισαχθούν οι απαραίτητοι νέοι χαρακτήρες και τοποθεσίες. Όμως, αυτό που είναι κάπως «σπουδαίο» είναι κάποιοι μικροί, μα καινούργιοι πολιτισμοί. Ξαφνικά εισάγονται λαοί, πέραν των Eldians και Marleyans, οι οποίοι σαν να μην έφτανε αυτό, αποκτούν σημαντική υπόσταση στην εξέλιξη και την πορεία των γεγονότων. Μία εξέλιξη που δεν μπορώ να πω ότι έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Isayama (μπορεί να μιλάω από την σκοπιά του anime, αλλά η ιστορία δική του δημιουργία είναι), ενώ έχει δείξει μαεστρία στις ανατροπές στην πλοκή, με την εισαγωγή των πολιτισμών και τους ρόλους τους θαρρώ πως δεν τα κατάφερε εξίσου καλά. Δυστυχώς, βέβαια, δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα, για να μην χαλάσω την εμπειρία και «θολώσω» την κρίση όσων πρόκειται να παρακολουθήσουν την τέταρτη σεζόν αφότου διαβάσουν το συγκεκριμένο “review”.

Συνεχίζοντας με το κομμάτι του σεναρίου και της «αφήγησης» του «διηγήματος», ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντόπισα δεν είναι άλλος παρά ο βασικός χαρακτήρας. Ο πρωταγωνιστής Eren, μετά το time skip, έχει πάρει αποφάσεις που δεν έχουν δικαιολογηθεί, ούτε έχουν συζητηθεί πουθενά. Εγώ δεν μπόρεσα να δω σε κανένα σημείο της ιστορίας (μιλάω πάντα για το anime, μέχρι και το part 2) πώς οδηγήθηκε ο Eren στη λήψη αυτών των αποφάσεων και ποιο ήταν το κίνητρό του. Εάν είχε αγαθούς ή όχι σκοπούς και τι μέσα θα χρησιμοποιήσει δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα όταν δεν έχω δει σε πρώτη φάση γιατί σκέφτηκε να κάνει τα όσα πράττει. Και κάπως έτσι ανάμικτα είναι τα συναισθήματά του και για τους Mikasa και Levi, οι οποίοι από βασικοί χαρακτήρες φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε απόντες. Με κυρίαρχο στη «μάχη» τη Mikasa, η οποία από φύλακας του Eren μοιάζει να τα ‘χει χαμένα και να μην ξέρει τι να κάνει ή ακόμα χειρότερα, να μην μπορεί να κάνει κάτι. Για να πω την αλήθεια, η έλλειψη «ρόλου» και «σκοπού» σε αυτούς τους χαρακτήρες με προβλημάτισε. Δυστυχώς και εδώ δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, για να μην αποκαλύψω γεγονότα και καταστάσεις.

Hyakkishin: Εδώ θα συμφωνήσω. Ακόμα και στο manga, αυτό το “ξαφνικό” ΜΠΑΜ στο world-building όσο καλό κι αν ήταν στην αποκάλυψη του, εμένα δε μου άρεσε ο χειρισμός του. Δεν θα προτείνω “λύσεις” όπως άλλα άτομα online, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να γράψω καλύτερη ιστορία, αλλά θα επιμείνω στο γεγονός πως θα μπορούσε να ήταν λίγο λιγότερο απότομο αυτό το transition. Όσον αφορά τον Eren, δε θα τον σχολιάσω διότι η γνώμη μου παρά είναι spoiler heavy…

 

Ας τελειώνουμε (review the final season part 3)

Kalivo: Σε αυτό το «μέρος» θα προσπαθήσω να τα συμμαζέψω και να βγάλω μια ετυμηγορία. Mappa the final season (part 1 & 2) ένοχος ή αθώος ο κατηγορούμενος; Η αλήθεια είναι πως το AoT παρέμεινε καλό. Είχε δράση, εξελίξεις, ανατροπές, φανερώσεις, συγκρατώντας παράλληλα την «ωμότητα» του. Αλλά για μένα προσωπικά, δεν έφτασε τα high standards προηγούμενων σεζόν, ιδιαιτέρως της τρίτης και της πρώτης. Ίσα-ίσα είδα κάποια πραγματάκια σε ιστορία και χαρακτήρες που με έκαναν να το κρίνω πιο αυστηρά. Δίχως να πέφτει πολύ (χάνοντας βέβαια λίγο έδαφος όμως), το AoT the Final Season είναι μία καλή σεζόν. Η σειρά παραμένει αξιόλογη και ενδιαφέρουσα. Αν ήδη έχεις δει τις τρεις προηγούμενες σεζόν, σου προτείνω να δεις και την τέταρτη, έστω κι αν μας τα μπερδέψαν με το «τελευταία». Αν δεν έχεις παρακολουθήσει ούτε ένα λεπτό AoT, τότε και εσύ γρήγορα να το δεις.

 

Ιστορία 9/10

Το AoT παραμένει μία καλογραμμένη ιστορία, με λάθη σίγουρα, αλλά με τα απαιτούμενα στοιχεία για να ξεχωρίσει και να στιγματίσει. Άλλωστε, θα ήταν ανούσιο να περιμένει κανείς μια άριστη ιστορία. Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι μια γεμάτη, όμορφη ιστορία που θα μας κάνει να τη συζητάμε ξανά και ξανά!

Χαρακτήρες 8/10

Σε αυτή τη σεζόν κάποιοι χαρακτήρες αδικαιολόγητα έπαψαν να έχουν βαρύτητα, κι άλλοι αναδείχθηκαν. Όπως και να ‘χει δεν «χάζεψαν», κρατώντας το επίπεδο εκεί που πρέπει.

Οπτικοακουστικό 7/10

Το animation δεν μπόρεσε να μου δώσει δυνατές στιγμές, ωστόσο το οπτικό αποτέλεσμα άνετα παρακολουθείται και στα ηχητικά συμβαίνει κάτι ανάλογο. Είναι παρούσα η μουσική υποβάθρου και τα εφέ, αλλά με ασθενέστερη «σκηνική παρουσία».

Και η απόφαση του δικαστηρίου,… αθώος!

Mappa and the final season of AoT: 8/10

 

Hyakkishin: Συνοπτικά, έχω να πω πως το AoT είναι μια πολύ καλή ιστορία, με πολλές δυνατές σκηνές, plot twists και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, αλλά εμένα δε με “άγγιξε.”

Τι εννοώ; Ότι είμαι υποκειμενικός και ότι όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψη μας κι ας διαφωνούμε. Εμένα το όλο πολιτικό aspect της ιστορίας δε μου άρεσε καθόλου και δε μου αρέσει γενικότερα. Δεν λέω ότι το AoT είναι κακό για αυτό το λόγο, αντιθέτως! Είναι πολύ καλά οργανωμένο και ο Isayama ξέρει τι κάνει (επί το πλείστων). Απλά εμένα δεν μου αρέσουν αυτού του τύπου ιστορίες. Θα το χαντακώσω; Φυσικά και όχι, διότι αναγνωρίζω τις δυνάμεις του ακόμα κι αν δε μου αρέσουν. Υπενθυμίζω πως εγώ εδώ κρίνω το manga, δίνοντας τη γνώμη μου στα θέματα που έθεσε ο συνάδελφος Kalivo, κι όχι το anime.

Έχοντας πει αυτά, λοιπόν, και μετά από όλο το κατεβατό που διαβάσατε πιο πάνω, το Attack on Titan από εμένα παίρνει ένα ωραιότατο 7.5/10! Διαφορετικές απόψεις, αλλά παρόμοια βαθμολογία… Κοίτα να δεις!

 

Εσείς τι γνώμη έχετε επί του θέματος; Περιμένουμε και οι δύο να μας κράξετ- εννοώ… να μας πείτε τις σκέψεις σας κάτω στα σχόλια!