7 παράξενα ιαπωνικά φαγητά

από τη Μυρτώ Κορωνιού


210929253_230621635559303_4007501140776225513_n

Hello friends! Ελπίζω να είστε καλά! Ενώ το ιαπωνικό φαγητό είναι σίγουρα νόστιμο και δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν επίσης ορισμένα αμφισβητήσιμα πιάτα που δεν είναι πολύ δημοφιλή σε άτομα από άλλες χώρες. Όπως σας υποσχέθηκα λοιπόν στο προηγούμενο άρθρο, σήμερα θα δούμε εφτά (7) περίεργα ιαπωνικά φαγητά, τα οποία και οι πιο τολμηροί ίσως να μη θέλουν να δοκιμάσουν.

 

1. Natto

1

Το Natto είναι ένα διαβόητο ιαπωνικό πιάτο φτιαγμένο από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση. Είναι εξαιρετικά υγιεινό και πολλοί Ιάπωνες επιθυμούν να το τρώνε με οποιοδήποτε γεύμα, συνήθως σε συνδυασμό με ρύζι, αλλά χρησιμοποιείται επίσης σε sushi ή ακόμα και σε ramen! Η υφή αυτού του πιάτου ονομάζεται ね ば ね ば (nebaneba) στα ιαπωνικά που σημαίνει κολλώδες. Ενώ αυτή είναι μια κοινή υφή στα ιαπωνικά τρόφιμα, οι περισσότεροι άνθρωποι από δυτικές χώρες πιθανότατα δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη κάτι και παρόμοιο! Ως εκ τούτου, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μη Ιάπωνες το μισούν απολύτως για την κολλώδη υφή του, την απαίσια μυρωδιά και την πικρή γεύση. 

 

2. Basashi

2

Το Basashi είναι κρέας αλόγου σε λεπτές φέτες με τη μορφή sashimi, μια σπεσιαλιτέ από τη Kumamoto Prefecture και διατίθεται σε πολλά εστιατόρια και σούσι σε όλη την Ιαπωνία! Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι βλέπουν τα άλογα ως σύντροφοι και δεν σκέφτονται καν να τα τρώνε, αυτό όμως δεν συμβαίνει στην Ιαπωνία. Πολλοί Ιάπωνες λατρεύουν το κρέας αλόγου ειδικά μαζί με τη σάλτσα σόγιας και το σκόρδο.

Συνήθως αναφέρεται ως Sakura Niku λόγω του ζωηρού χρώματος του κρέατος όταν είναι φρέσκο ​​κομμένο και της εποχής του χρόνου όταν είναι η σεζόν του και έχει την καλύτερη γεύση. Ένας άλλος λόγος για τη μοναδική ονομασία προέρχεται από την περίοδο Edo στην Ιαπωνία, όταν ακόμα δεν επιτρεπόταν η κατανάλωση κρέατος αλόγου, οπότε το sakura niku χρησιμοποιήθηκε ως μυστικός όρος. 

 

3. Goya

3

Το Goya είναι επίσημα ένα πικρό πεπόνι, αλλά πολλοί άνθρωποι το θεωρούν λαχανικό λόγω της πικρής γεύσης. Θα το βρείτε κυρίως στην Okinawa, ένα νησί στα νότια της Ιαπωνίας, και όχι στο Βορρά. Αυτό το λαχανικό είναι εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό, ενώ λέγεται ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά δεν εκτιμάται από όλους λόγω της πικρής γεύσης.

 

4. Mentaiko

4

Το Mentaiko είναι γνωστό στα αγγλικά ως pollock roe, ή οι εσωτερικές μάζες αυγών από μπακαλιάρο (κάτι σαν το αυγοτάραχο ένα πράγμα). Έχει μια πολύ ξεχωριστή γεύση που είναι αλμυρή και μερικές φορές πικάντικη. Αυτό το πιάτο προήλθε από την Κορέα και εισήχθη στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Από τότε έχει γίνει ένα πολύ συνηθισμένο πιάτο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στο onigiri, τα ζυμαρικά ή ως σάλτσα. 

 

5. Motsunabe

5

Το Motsunabe είναι ένας τύπος "nabe" ή ιαπωνικού hot pot συγκρίσιμο με ένα στιφάδο. Το Nabe είναι ένα συνηθισμένο πιάτο που σερβίρεται τους κρύους χειμερινούς μήνες και ουσιαστικά είναι ένα μείγμα συστατικών που σιγοβράζεται σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Για το mostunabe, ένα μείγμα σούπας από σάλτσα σόγιας και miso συνδυάζεται με λάχανο, σκόρδο σχοινόπρασο, tofu και το κύριο συστατικό: βοδινά εντόσθια! Τα βοδινά εντόσθια είναι πολύ μαλακά και λαστιχωτά, λέγεται συχνά ότι λιώνουν στο στόμα σαν χιόνι. YIKES! 

 

6. Kujira (κρέας φάλαινας)

6

Το κρέας φάλαινας είναι μια άλλη ιαπωνική λιχουδιά που πιστεύεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, όπου η φαλαινοθηρία απαγορεύεται και είναι ένα  αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα, η εμπορική φαλαινοθηρία εξακολουθεί να υφίσταται στην Ιαπωνία και πολλοί Ιάπωνες δεν αντιτίθενται στην κατανάλωση κρέατος φάλαινας. Αν και δεν είναι πλέον βασικό στην ιαπωνική διατροφή, είναι ακόμα διαθέσιμο σε ορισμένα εστιατόρια. Προφανώς, καθώς οι φάλαινες είναι θηλαστικά, η γεύση τους μοιάζει περισσότερο με τα ζώα ξηράς παρά με τα ψάρια.

 

7. Horumon ή Horumonyaki 

7

Μια τάση που βλέπουμε στα ενδιαφέροντα και μοναδικά ιαπωνικά πιάτα, είναι τα εντόσθια! Εδώ είναι ένα άλλο για εσάς: horumonyaki. Το Horumonyaki είναι βασικά μπάρμπεκιου ή τηγανητά εντόσθια. Σε πολλές δυτικές χώρες, όπου η κατανάλωση εντοσθίων δεν είναι πολύ συνηθισμένη, αυτό το μέρος του ζώου αφήνεται ως αποφάγια ή δίδεται στον σκύλο, αλλά οι Ιάπωνες δεν αντιτίθενται στο να τρώνε εντόσθια. Στο horumonyaki, ένα μείγμα μικρών και μεγάλων εντέρων και στομάχια πολλών ζώων, τηγανίζονται στο μπάρμπεκιου για να φτιάξουν αυτό που συνήθως αναφέρεται ως φαγητό "που βελτιώνει την αντοχή”. 

 

Και μετά λέτε ότι οι μπάμιες είναι αηδιαστικές. Για δοκιμάστε ένα από τα παραπάνω φαγητά και τότε ελάτε να τα πούμε! Προσωπικά θα ήθελα να μείνω όσο το δυνατόν μακριά από αυτά τα φαγητά, ήδη μου έχουν προκαλέσει μια περίεργη αίσθηση στο στομάχι. Πάω να φάω ένα παγωτό να στανιάρω. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά, να πίνετε πολύ νερό και να αποφεύγετε την υπερβολική ζέστη!

 

Προτάσεις:

Το βίντεο που ενέπνευσε αυτά τα άρθα:

 

 

Θες να μας δεις να δοκιμάζουμε περίεργα Ασιατικά snack; Τότε τσέκαρε το #GOR_MUKBANG εδώ:   

 

 

Πηγές: tokyotreat.com, weirdasianews.com