10 δημοφιλή Ιαπωνικά φαγητά για τον χειμώνα
από τον Παναγιώτη Νηφόρο
Η Ιαπωνία αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς χειμερινών διακοπών στον κόσμο, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων και όσων αναζητούν το καλό φαγητό, επιδιώκοντας νέες γαστριμαργικές απολαύσεις.
Η ιαπωνική κουζίνα είναι πλούσια με μεγάλη ποικίλα πιάτων κατσαρόλας, τα οποία συμπληρώνουν ως επιδόρπιο διάφορα εποχιακά φρούτα.
Ας πάρουμε μια πραγματική γεύση από αυτή την κουζίνα, η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και ό, τι παράγεται κάθε εποχή του χρόνου, δοκιμάζοντας τα διάφορα πιάτα, είτε τρώγοντας στα εστιατόρια, είτε επιλέγοντας τα σταντ του δρόμου.
Πιο συγκεκριμένα ας δούμε 10 κορυφαία φαγητά που μπορεί να δοκιμάσει κανείς τη χειμερινή περίοδο.
Oden:
Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ιαπωνικά χειμωνιάτικα πιάτα, μαγειρεμένο σε ζωμό με βάση σάλτσα σόγιας, απολαυστικό και ικανό να μας ζεστάνει όταν κάνει πολύ κρύο. Αποτελείται από ποικιλία συστατικών, όπως τόφου, κέικ ψαριών, konbu, shirataki, βραστό αυγό, καλαμάρι, ραπανάκι daikon, ζελέ konnyaku και άλλα. Η γεύση του μοναδική! Συνηθισμένη εικόνα στην Ιαπωνία να βλέπεις ανθρώπους να απολαμβάνουν το oden μπροστά σε ένα yatai (στάση φαγητού) στο δρόμο, αν και σερβίρεται παντού στα εστιατόρια, ενώ το βρίσκει κανείς και στα παντοπωλεία.
Fugu (Pufferfish):
Πιθανώς ένα από τα κορυφαία φαγητά, αλλά και συνάμα άκρως επικίνδυνα, αφού είναι μια ιδιαίτερη ιαπωνική χειμωνιάτικη νοστιμιά που ταυτόχρονα μπορεί να γίνει δηλητηριώδης. Συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται από έναν άριστα εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο σεφ fugu. Το παραμικρό λάθος στην παρασκευή του είναι ικανό να σκοτώσει! Έτσι, μόνο ένας πιστοποιημένος σεφ μπορεί να αφαιρέσει τα τοξικά μέρη του ψαριού fugu πριν σερβιριστεί. Μπορεί να καταναλωθεί σε εξειδικευμένα εστιατόρια που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πολλά πιάτα fugu και το πιο κοινό ονομάζεται fugu sashimi. Κομμένο σε φέτες, όμορφα διατεταγμένες κυκλικά, ώστε να θυμίζουν ένα λουλούδι χρυσάνθεμου σε ένα μεγάλο πιάτο. Σερβίρεται με yuzu, daikon, εσπεριδοειδή sudachi, βρώσιμα λουλούδια και ponzu (σάλτσα με βάση τα εσπεριδοειδή). Το fugu είναι από τα πιο ακριβά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας.
Ramen:
Αρκετά δημοφιλής πρόταση. Τρώγεται όλο το χρόνο. Στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Hokkaido, κάνει πολύ κρύο τον χειμώνα και όταν βρεθεί κανείς εκεί, ας μην ξεχάσει να φάει ένα μπολ με ζεστό ράμεν, ό,τι καλύτερο για να μας κρατά ζεστούς. Πρόκειται για σούπα με νουντλς, σερβίρεται σε ζωμό με βάση το ψάρι ή το κρέας, αρωματισμένο με miso ή σάλτσα σόγιας και από πάνω γλυκό καλαμπόκι, πράσινο κρεμμύδι, βραστό αυγό, chashu, φρέσκο τζίντζερ, βούτυρο, φύκια, φασόλια βλαστάρια και μανιτάρια. Το Hokkaido είναι γνωστό για το τοπικό του ράμεν. Ένα από τα είδη του ονομάζεται Sapporo ramen. Είναι πολύ νόστιμο, καθώς ολοκληρώνεται με γλυκά καλαμπόκια, κρεμώδες βούτυρο, φρέσκα λαχανικά, θαλασσινά, ακόμη και φέτες χοιρινού κρέατος. Το Sapporo, η πρωτεύουσα της περιοχής του Hokkaido, είναι από μόνη της ένα εξαιρετικό μέρος για καλοφαγάδες.
Ozoni:
Παραδοσιακή ιαπωνική σούπα, γεμάτη με mochi και διαφορετικά υλικά. Σημειώστε ότι το mochi είναι το κύριο συστατικό του Ozoni και έχει πολλές θερμίδες με γλουτένη και χοληστερόλη! Ακριβώς όπως για το ramen, υπάρχει ποικιλία για το Ozoni. Μπορείτε να δείτε ακόμη και στρογγυλά και τετράγωνα mochi. Σε κάποια μέρη, ψήνονται στη σχάρα και σιγοβράζουν. Στο Hokkaido, οι ντόπιοι απολαμβάνουν τη σούπα (sumashijiru) με ψητό mochi που περιλαμβάνει διάφορα είδη λαχανικών και ψαριών. Καθώς η γεύση και τα συστατικά του διαφέρουν ανά περιοχή και νοικοκυριό, υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστατικών. Καρότο, daikon, ψάρι, κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια, θαλασσινά, φλούδα yuzu, καμαμπόκο και άλλα λαχανικά μπορούν να προστεθούν στη σούπα. Τρώγεται το πρωί την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία, φέρνοντας καλή τύχη και ελπίδα για μια καλή χρονιά.
Nikuman:
Υπάρχουν πολλά πιάτα στην Ιαπωνία που είχαν αρχικά εισαχθεί από την Κίνα. Το Nikuman είναι ένα από αυτά. Ζεστό ψωμάκι κινέζικου στιλ στον ατμό, γεμάτο με κιμά χοιρινό και άλλα υλικά. Είναι ένα δημοφιλές ιαπωνικό χειμωνιάτικο σνακ που μπορούν να το απολαύσουν όλοι. Η υφή των ψωμιών είναι μαστιχωτή και απαλή. Αισθάνεστε όμορφα όταν δαγκώνετε ένα Nikuman. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι ψιλοκομμένα, περιλαμβάνουν χοιρινό, κρεμμύδι, λάχανο, αποξηραμένα μανιτάρια shiitake και τζίντζερ. Μερικές φορές αντί για χοιρινό χρησιμοποιείται βόειο κρέας. Όταν μπαίνει ο χειμώνας, αρχίζουν τα μικρά μαγαζιά να πωλούν το Nikuman.
Nabemono:
Ένα ακόμη πιάτο που κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες είναι το Nabemono που τρώγεται κρύο, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η λέξη Nabe παραπέμπει στο πήλινο δοχείο, ενώ mono σημαίνει πράγματα. Αυτό το δημοφιλές χειμωνιάτικο πιάτο μαγειρεύεται συνήθως σε φορητή κουζίνα στο τραπέζι. Το πήλινο δοχείο είναι γεμάτο με άφθονα φρέσκα λαχανικά, ζυμαρικά, κρέας (φέτες χοιρινό ή βοδινό), θαλασσινά, τόφου και αυγό. Όλα αυτά μαγειρεύονται μαζί σε ζωμό με βάση τη σάλτσα miso ή σόγιας. Μερικές φορές βυθίζεται σε χτυπημένο αυγό. Όσοι είναι χορτοφάγοι μπορούν επίσης να απολαύσουν το πιάτο χωρίς φέτες κρέατος και ψαριού. Μερικές διάσημες ποικιλίες nabe, το Shabu shabu, το Crab (kani) nabe, το Ishikari nabe από σολομό και λαχανικά, πολύ δημοφιλές πιάτο στην περιοχή του Hokkaido, και πολλά άλλα.
Nikujaga:
Ιαπωνικό μαγειρεμένο πιάτο, που σερβίρεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών στη χώρα. Nikujaga σημαίνει κυριολεκτικά κρέας και πατάτα, το οποίο μαγειρεύεται σε ζαχαρούχο ζωμό σάλτσας σόγιας και σερβίρεται με λευκό ρύζι. Το πιάτο συνήθως σιγομαγειρεύεται μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά και μαλακώσουν τα λαχανικά. Χρειάζεται λιγότερος χρόνος για την προετοιμασία, προσθέτοντας μόνο λίγα συστατικά, όπως φέτες μοσχάρι, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, μπιζέλια χιονιού, σάλτσα σόγιας, mirin, ντάσι, ζάχαρη και σάκε.
Yudofu:
Το Yudofu, είναι ένα άλλο είδος ιαπωνικού ζεστού πιάτου, πολύ απλό στην παρασκευή του. Προέρχεται από το Κιότο και σημαίνει απλώς ζεστό τόφου, ενώ θεωρείται ένα από τα πολύτιμα πιάτα στην κουζίνα ζεν. Παραδοσιακά, οι βουδιστές μοναχοί προετοιμάζουν και τρώνε αυτό το vegan nabe στους ναούς τους χειμερινούς μήνες. Τα περισσότερα από τα ζεστά πιάτα κατσαρόλας στην Ιαπωνία είναι με λαχανικά, κρέας και ψάρι, αλλά το Yudofu περιέχει μόνο τόφου. Η παρασκευή του Yudofu απλή, απλώς ζεσταίνουμε τα κομμάτια τόφου σε ζωμό ντάσι με γεύση kombu και συνήθως σερβίρεται με αφράτη σάλτσα ponzu ή σάλτσα σόγιας. Με ωραία γεύση, είναι υγιεινό, ό,τι πρέπει για να μας ζεστάνει τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.
Oshiroku/Shiruko η αλλιώς Zenzai:
Το όνομά του μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά η διαδικασία παρασκευής του είναι παρόμοια, εκτός από το ότι κάποιοι προτιμούν να το τρώνε με mochi, ενώ άλλοι προτιμούν να απολαμβάνουν το πιάτο με dango ως επικάλυψη. Αυτό είναι ένα πολύ απλό πιάτο, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό επιδόρπιο, σούπα με γλυκιά γεύση από anko (πολτός φασολιών azuki). Η σούπα έχει καλύτερη γεύση όταν σερβίρεται ζεστή.
Yakiimo:
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τελευταίο, ένα από τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα σνακ, το Yakiimo! Είναι ψητή γλυκοπατάτα, ένα υγιεινό σνακ/φαγητό του δρόμου που τρώγεται τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα. Φρέσκες γλυκοπατάτες μπαίνουν σε ένα φούρνο που είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος των καροτσιών, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα φορτηγά yakiimo στο δρόμο.
Την Πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία, προσφέρεται επίσης το Osechi Ryori (παραδοσιακά φαγητά) που τρώγονται ειδικά αυτή την ημέρα.
Διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικές συνήθειες από τις δικές μας που όλοι μας αξίζει προφανώς να δοκιμάσουμε, συνοδεύοντας τα, γιατί όχι, με ένα ζεστό σάκε! Ας διευρύνουμε όσο μπορούμε τον γευστικό μας ορίζοντα!
Πηγή: kyuhoshi.com