Yoko Shimomura: Η μουσική επένδυση στο Kingdom Hearts

από τον Παναγιώτη Νηφόρο


1

Η κυκλοφορία ενός παιχνιδιού μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια σύντομη επισκόπηση της αντίστοιχης σειράς μέσω των μουσικών της θεμάτων.

Στο σημερινό αφιέρωμα επιλέξαμε τη σειρά Kingdom Hearts. Ας περιηγηθούμε, λοιπόν, με επίκεντρο τη μουσική επένδυση των παιχνιδιών που έχουν διαγράψει τη δική τους μοναδική πορεία σε μια ολόκληρη περίοδο 19 ετών, αρκετών παιχνιδιών, πολλαπλών εκδόσεων και σε διάφορες πλατφόρμες. 

2jpg

Η μουσική στο Kingdom Hearts παραπέμπει στο έργο της Yoko Shimomura, της οποίας η συμβολή μόνο καθοριστική μπορεί να χαρακτηριστεί από την πρώτη κιόλας κυκλοφορία του παιχνιδιού, το 2002. Να σημειώσουμε ότι η μουσική επένδυση της σειράς αποτελεί το συστατικό εκείνο στοιχείο της που παραμένει σταθερό, ενώ σχεδόν όλα τα άλλα έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές.

Τα παιχνίδια Kingdom Hearts δεν προοιώνιζαν μια επιτυχημένη σύζευξη, καθώς ακόμη και η ιδέα του συναπαντήματος Disney και Final Fantasy ξένιζε, αλλά τελικά η Square Enix το έκανε να λειτουργεί καλύτερα από ό, τι ίσως περίμενε κανείς, με γνώμονα την αυθεντικότητα του παιχνιδιού και των χαρακτήρων του.

 

Hollow Bastion

(από το Kingdom Hearts)

 

Όσον αφορά τη μουσική, η Shimomura δημιούργησε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και αγαπημένα soundtrack όλων των εποχών. Ήταν ήδη μια πολύ γνωστή συνθέτης, αλλά το Kingdom Hearts αναδείχτηκε από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές της επιδόσεις. Κομμάτια όπως το «Traverse Town» αλλά και όλα τα δημοφιλή κομμάτια της Disney είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δένουν άριστα με την εμπειρία του παιχνιδιού. 

 

Naminè

(από το Kingdom Hearts: Chain of Memories)

 

Μετά την επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού, η συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη, αν και λίγοι πίστευαν ότι θα επρόκειτο για το GameBoy Advance. Χρησιμοποιώντας ένα εντελώς νέο στυλ παιχνιδιού, περιορισμένο και σε συνάρτηση με τη δύναμη της γνωστής handheld παιχνιδομηχανής, το Chain of Memories διαδραματιζόταν ακριβώς μετά το τέλος του πρώτου παιχνιδιού, με τον Sora, τον Donald και τον Goofy να συναντούν ένα παράξενο κάστρο που θα έκρυβε τις απαντήσεις για όλα τα μυστήρια της περιπέτειάς τους.

Το soundtrack είναι λιγότερο φιλόδοξο από αυτό του πρώτου παιχνιδιού, με πολλά ανακτημένα και επαναλαμβανόμενα κομμάτια. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό score, αν και δεν είναι πλέον καινούργιο. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη αρκετά σημαντικά κομμάτια μουσικής όπως αυτό που παρουσιάζεται στο παραπάνω βίντεο. 

 

The Other Promise

(από το Kingdom Hearts II)

 

Μετά την σημαντική επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού, το Kingdom Hearts II κυκλοφορεί στο PlayStation 2 το 2005, εμφανώς βελτιωμένο σε όλους τους τομείς, με εξαιρετικά γραφικά, ενώ η μουσική του επένδυση παρουσίαζε όχι μόνο ενδιαφέρον, αλλά συνέβαλε και στην επιτυχία της σειράς. Η Shimomura συνέθεσε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια μουσικής βιντεοπαιχνιδιών.  Το soundtrack αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του παιχνιδιού, εγγράφεται σε κάθε τοποθεσία, συμπληρώνει κάθε σκηνή, αποδίδοντας την ένταση, την ατμόσφαιρα κάθε στιγμής σε σημείο μάλιστα που οι σκηνές χωρίς μουσική να αφαιρούν από τη δυναμική του ίδιου του παιχνιδιού.

 

Riku

(from Kingdom Hearts Coded)

 

Όταν η σειρά άρχισε να δυσκολεύει, καθώς κάθε νέο παιχνίδι φαινόταν να αναπτύσσεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα, με κάποιες κρίσιμες ως προς την πλοκή λεπτομέρειες να οδηγούν τους ενασχολούμενους παίκτες σε αδιέξοδα, κυκλοφόρησε το Coded στα κινητά, διαρθρωμένο σε πολλά επεισόδια, αρχικά μόνο στην Ιαπωνία, έως ότου το παιχνίδι επανακυκλοφόρησε ως Re: Coded, το 2011, στο Νintendo DS, ώστε πλέον στη Δύση να διατίθενται όλα τα επεισόδια.

Σε αυτή την εκδοχή η μουσική επένδυση περιελάμβανε αναμεμιγμένες εκδόσεις των αρχικών από τα Kingdom Hearts και Chain of Memories. Η δουλειά της Shimomura είναι αναμφισβήτητα εξαιρετική, ακόμη κι αν τα κομμάτια έχουν ήδη ακουστεί. 

 

Cavern of Remembrance

(Από το Kingdom Hearts 358/2 Days)

 

Αποκτά μια σταθερότητα πλέον το γεγονός ότι οι φορητές κυκλοφορίες επαναχρησιμοποιούν κομμάτια από προηγούμενα παιχνίδια, αλλά όπως πάντα περιλαμβάνουν και τα νέα κομμάτια της Shimomura, τα οποία αποδεικνύονται άκρως πετυχημένα. Ενώ η σειρά εξελίσσεται και παρουσιάζει αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας με κάθε νέα κυκλοφορία, η μουσική παραμένει ένα συνεπές highlight.

 

Dark Impetus

(από το Kingdom Hearts Birth By Sleep)

 

Όσο για το Birth by Sleep, το οποίο τοποθετείται χρονικά 10 χρόνια πριν το πρώτο μέρος της σειράς για PSP, διαθέτει ένα ενδιαφέρον soundtrack, το οποίο όμως δεν υπογράφεται αποκλειστικά από την Yoko Shimomura. Αν και η βασική συνθέτης, εδώ συμπράττει με τους Tsuyoshi Sekito και Takeharu Ishimoto, με τους οποίους έχει ξανασυνεργαστεί. 

 

Link to All

(από το Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance)

 

Στην εξέλιξη της σειράς, με το Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance, που κυκλοφορεί για το Nintendo 3DS και προϋποθέτει ουσιαστικά ένα νέο σύστημα, μια νέα πλατφόρμα, οπότε ενδεχομένως για τους παίκτες να περιπλέκονται κάπως τα πράγματα, η μουσική της Yoko Shimomura, παραμένει ωστόσο το σταθερό σημείο αναφοράς, πέρα και πάνω από τους διαφορετικούς τίτλους της σειράς ακόμη και μέχρι το Kingdom Hearts III.

 

Titan

(από το Kingdom Hearts III)

 

Εν τέλει τα soundtrack των βιντεοπαιχνιδιών μοιάζουν πολλές φορές να εμπλουτίζουν την εμπειρία του παίκτη, όταν ακούγονται αποσπασματικά συνοδεύοντας την κάθε σκηνή ξεχωριστά. Άλλοτε πάλι φαίνεται ο παίκτης να επιδιώκει να απολαμβάνει την εμπειρία της συνολικής ακρόασης των κομματιών, πριν ακόμη αφεθεί ή παρασυρθεί από τη δίνη της δράσης, του παιχνιδιού που έχει επιλέξει. 

 

 

Πηγή: vgchartz.com