Το Pac Man εμπνέει την Cris Morena μέσα από το Jugate Conmigo

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Απρόσμενο πιθανότατα για τους αναγνώστες το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Σε ένα άτομο μάλλον άγνωστο στο ευρύ ελληνικό κοινό, ιδιαίτερα ταλαντούχο όμως και σημαντικό στην Αργεντινή εδώ και δεκαετίες! Μπορεί λοιπόν το όνομα Cris Morena να μη θυμίζει κάτι, ενδεχομένως όμως οι Erreway και οι Ανυπότακτες Καρδιές να λένε πολλά και να ανασύρουν όμορφες αναμνήσεις.

 

Είναι το μυαλό πίσω από τις πιο δημοφιλείς παιδικές και εφηβικές τηλενουβέλες στη Λατινική Αμερική. Σίγουρα ένα κεφάλαιο για την αργεντίνικη τηλεόραση, αφού έχει επιμεληθεί μερικές από τις πιο γνωστές και έχει ντύσει με τους στίχους της τα τραγούδια των σειρών Chiquititas, Verano del ‘98 (Οι πεταλούδες ελεύθερες πετούν), Rebelde Way (Ανυπότακτες Καρδιές), Floricienta και Casi Ángeles μεταξύ άλλων. Συν τοις άλλοις, έχει συμμετάσχει και στην παραγωγή των Cebollitas (Οι Ατρόμητοι), ενώ έχει επιμεληθεί και τα τραγούδια της δημοφιλούς σειράς. Να σημειωθεί εδώ ότι τη μουσική στις περισσότερες σειρές υπογράφει ο επί χρόνια συνεργάτης της Carlos Nilson. Οι περισσότερες από αυτές έχουν αγαπηθεί και από το ελληνικό κοινό και αποτελούν σημείο αναφοράς για τα παιδιά των 90’s και 00’s.

Στο σημερινό αφιέρωμα θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 1991, σε μια εκπομπή πρωτοποριακή για τα τότε δεδομένα, το Jugate Conmigo. Η εκπομπή προβαλλόταν καθημερινά από το νεοσύστατο τότε Telefe με παρουσιάστρια την Cris, μια εκρηκτική παραγωγή για την εποχή της που απευθύνθηκε στο εφηβικό κοινό, χώρο που θα την απασχολούσε στο εξής.

 

Το Jugate Conmigo (Παίξε μαζί μου) βασίστηκε αρχικά στην αμερικάνικη εκπομπή Double Dare του Nickelodeon. Την Cris Morena συνόδευαν στην παρουσίαση μια ομάδα δέκα νέων, σε ένα κοινό περίπου 700 εφήβων, όπου θεατές και οικοδεσπότες συμμετείχαν σε διαφορετικά παιχνίδια με μεγάλα έπαθλα. Ο κεντρικός άξονας του σόου ήταν τα παιχνίδια, όπως δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος του.

Καθοριστικό ρόλο, όμως, είχε και η μουσική. Εκτός από σημαντικά ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας που πέρασαν καλεσμένοι στην εκπομπή, όπως οι Duran Duran και οι Bon Jovi, το ίδιο το cast τραγούδησε κομμάτια με θέματα που απασχολούσαν τους εφήβους. Αυτά τα τραγούδια συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφορούσαν κάθε νέα σεζόν μέχρι το 1994, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, με τους συνεργάτες της εκπομπής να κάνουν ζωντανές παραστάσεις ακόμη και στο θρυλικό Teatro Gran Rex, προκαλώντας μέχρι και την υστερία των θαυμαστών τους.

Στην πρώτη σεζόν μετείχαν οι Pamela, Gaspar, Carolina, Andy, Carla, Eric, Agustina, Hernán, Octavio και Romina Yan, κόρη της Cris, περισσότερο γνωστή μετέπειτα για τον ρόλο της Belén στο Chiquititas, η οποία έφυγε εντελώς αδόκητα το 2010 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

2

Στο 1ο album «Jugate Conmigo», στο κομμάτι υπ’ αριθμόν 7 του CD, «Pac Man», η Cris εμπνέεται από το ομώνυμο, πασίγνωστο και διαχρονικό βιντεοπαιχνίδι, σήμα κατατεθέν για τα arcades. Το video clip απεικονίζει το cast να χορεύει και να τραγουδάει «Pac Man» στον ρυθμό της μουσικής, ενώ στο βίντεο εμφανίζονται και άλλα arcades, εξίσου δημοφιλή όπως το Wonder Boy και το Golden Axe.

Παρακάτω το video clip του κομματιού, οι στίχοι του στα ισπανικά και με δική μας απόδοση στα ελληνικά.

σγω

 

3

Το CD «Jugate Conmigo» της Cris Morena, από την προσωπική μου δισκοθήκη, αγορασμένο από την Αργεντινή | Sony Music Entertainment (Argentina), 1991

 

 

Πηγές: en.wikipedia.org/Cris_Morena, en.m.wikipedia.org /Jugate_conmigo, resisteunarchivo.blogspot.com