Το αξιολάτρευτο και δυναμικό kawaii metal

από τη Μυρτώ Κορωνιού


148620570_2970952353137728_349694750124773573_n (1)      

Minasan, kon'nichiwa! Μετά από μια άκρως κουραστική εξεταστική, βρίσκομαι και πάλι κοντά σας. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου λείψατε και πιστέψτε με, προτιμώ να γράφω άρθρα παρά εργασίες για την κοινωνική ψυχολογία. Ένα ωραίο απογευματάκι Δευτέρας, εκεί που άκουγα την εκπομπή της αγαπημένης Λιντάρας, σκάει κομματάρα δυνατή που με κάνει να αφήσω τις σημειώσεις μου και να αρχίσω να κάνω headbanging! ΩΠΑ! ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΩΡΑ; Στάκα μία ρε Μυρτώ, δεν ξέρεις τι μουσική παίζει η Λίντα; Θα σας πω ότι ξέρω. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή με είχε συνεπάρει τόσο μα τόσο η μουσική που απλά το μυαλό μου είχε γίνει πουρές και δεν μπορούσε να σκεφτεί λογικά. Όντας παιδί που αγαπάει πολύ τη metal, δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπήρχαν προσμίξεις με την J-pop. Να όμως που υπάρχει και που από τότε που το άκουσα για πρώτη φορά δεν μπορώ να ξεκολλήσω (Λίντα σ’ευχαριστώ). Τι λέτε λοιπόν; Πάμε ένα μίνι ταξιδάκι στον κόσμο του Kawaii Metal;

Το Kawaii Metal (αλλιώς idol metal, kawaiicore ή cute metal) έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αυτή η νέα υποκατηγορία της metal δεν είχε καμία δυσκολία να βρει τη δική της θέση στον κόσμο της μουσικής. Το στυλ της έφερε κάτι αόρατο στη metal σκηνή - μια μοναδικότητα που συγκεντρώνει τους οπαδούς των ποικίλων metal ειδών και υποκατηγοριών, και τους παρακινεί να ροκάρουν!

Το Kawaii Μetal ορίζεται ως συνδυασμός J-pop, power metal και thrash metal. Η αισθητική power metal στο Kawaii metal φέρνει μια αισιόδοξη μελωδία με καθαρά, απαλά και συνήθως υψηλά φωνητικά. Το στοιχείο thrash metal, από την άλλη πλευρά, προσθέτει σύνθετα όργανα και επιθετικότητα με βαθιά φωνητικά και κραυγές. Και οι δύο υποκατηγορίες συνδυάζουν ντραμς διπλού μπάσου και σύνθετα riff με κιθάρα για να σχηματίσουν το Kawaii Metal. Το τελικό στοιχείο ήχου του Kawaii metal είναι μια ενεργητική και μοναδική μελωδία που συνδυάζει απαλά και βαθιά φωνητικά. Αυτό το υπο-είδος διαφέρει από τη metal σκηνή που κυριαρχείται από άντρες, καθώς εισάγει μοναδικά γυναικείες φωνές στον κόσμο του heavy rock.

Οι στίχοι του Kawaii metal τείνουν να διαφέρουν από τα τυπικά, υπερβολικά καλυμμένα θέματα στη metal. Οι μπάντες προτιμούν να μεταφέρουν δυνατούς και θετικούς στίχους που εστιάζουν στην αγάπη παρά στο θάνατο, στην ευχαρίστηση της ζωής παρά στον πόνο και στα κοινωνικά προβλήματα παρά στη δολοφονία. Μια συγκεκριμένη πτυχή για αυτό το υπο-είδος είναι η υποχρεωτική ιαπωνική αισθητική του. Οι τραγουδιστές της Kawaii metal φορούν χαριτωμένες, κοριτσίστικες στολές ή στολές υπηρέτριας κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους. Η επιλογή ενδυμασίας βοηθά τα μέλη της μπάντας να αναπτύξουν τους σκηνικούς τους χαρακτήρες, γεγονός που καθιστά τις metal συναυλίες μοναδικές σε κάθε συγκρότημα.

1

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τα μέσα του 20ού αιώνα, το "Kawaii" ήταν ένας υποτιμητικός όρος στα Ιαπωνικά, που σημαίνει "αξιολύπητο" και όχι "χαριτωμένο". Αλλά στη δεκαετία του 1970, εμφανίστηκε ως αντίδραση ενάντια στον παραδοσιακό ιαπωνικό πολιτισμό.

Αυτό έγινε παράλληλα με μια σειρά παγκόσμιων επαναστάσεων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950 και του ‘60, όπως το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, οι διαδηλώσεις κατά του Βιετνάμ και οι διαμαρτυρίες της Ιαπωνίας ενάντια στην αναθεώρηση της Συνθήκης Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας του 1951 (το Anpo jouyaku ή Anpo).

Σε σχολεία, όπου οι παραδοσιακοί τρόποι ομιλίας και γραφής ήταν υπερβολικά υπερασπισμένοι για τη διατήρηση της ιαπωνικής κουλτούρας, απαγορεύτηκε η kawaii γραφή και η ομιλία, που ήταν ζωηρή, δύσκολο να διαβαστεί, και θεωρούταν παιδική. Θεωρήθηκε «επικίνδυνο» σε ένα πολιτικό κλίμα όπου οι μαθητές και οι κυβερνήσεις συγκρούστηκαν για τις κοινωνικοπολιτιστικές αξίες. Στη συνέχεια, το χειρόγραφο Kawaii λειτούργησε ως ένα είδος «κωδικοποιημένης» γλώσσας που θα μπορούσε να διαταράξει τη διοικητική τάξη, ειδικά επειδή αμφισβήτησε την παραδοσιακή νοσταλγία για πολιτιστική αλλαγή. Έτσι, το 1969, ως αποτέλεσμα επαναστατικών νέων, το ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας ανανέωσε τις προσπάθειές του να θεσμοθετήσει την «Ιαπωνικότητα» με την ψήφιση του νόμου για προσωρινά μέτρα σχετικά με τη διαχείριση του πανεπιστημίου (Daigaku no Uneei ni Kansuru Rinjisochihou). Αυτό προσπάθησε να ομαλοποιήσει τις ιαπωνικές αξίες στη διαχείριση των πανεπιστημίων, τα οποία οι επικριτές φοβούνταν ότι θα αναζωογονήσουν τον προπολεμικό εθνικισμό. Αλλά οι νέοι της Ιαπωνίας, ακτιβιστές και kawaii enthusiasts, ήθελαν απλώς να ανακτήσουν τον πολιτισμό τους και να το κάνουν δικό τους.

Αυτό το θέμα της κουλτούρας της νεολαίας έναντι της νοσταλγίας για την παράδοση, ή σε ακραίες περιπτώσεις η απομίμηση, οδήγησε στην άνθηση του πολιτισμού Kawaii. Μέσω των εθνικών προσπαθειών branding της Ιαπωνίας του anime, και τελικά του kawaii, θα εξαγόταν παγκοσμίως χωρίς ανατρεπτικές ρίζες.

Οπότε αντί να είναι λίγο περίεργο και κιτς, το Kawaii metal βοηθά να συνδυάσει τις ανατρεπτικές ρίζες της Kawaii κουλτούρας με τρόπους που είναι πολύ εξοικειωμένοι με το western punk και το metal.

2

Όσον αφορά τα δημοφιλή συγκροτήματα του είδους, δεν έχω να πω πολλά. Θα αφήσω την παρακάτω playlist να μιλήσει στη θέση μου. Ελπίζω να σας αρέσει και να το λατρέψετε όπως κι εγώ. Keep calm and stay heavy!

 

 

Πηγές: medium.com, theconcordian.com, beyondthestagemagazine.com, smh.com.au