Τι είναι shounen (ή shōnen);? Part 4: Η ετυμηγορία

από τον Kalivo


what_does_shounen_mean_anime_dictionary_allanimemag  

Έχουμε φτάσει τα τρία part της σειράς ‘τι είναι shounen’ (με μεγάλη επιτυχία;?). Για την επιτυχία των άρθρων δεν μπορώ να πω με σιγουριά, ελπίζω μόνο να σας άρεσαν και τουλάχιστον να τα βρήκατε ενδιαφέροντα. Εγώ πέρασα αρκετά διασκεδαστικά, προσπαθώντας να τα γράψω για να τα διαβάσετε. Παρατήρησα πράγματα που όταν παρακολουθείς ένα shounen anime ίσως να μην τα διακρίνεις ή να μην τους δίνεις περαιτέρω σημασία. Δεν «κάθεσαι» να αναλύσεις κάθε σκηνή ψειρίζοντας κάθε λεπτομέρεια. Εγώ προσπάθησα να μπω σε αυτή τη διαδικασία και να «κάτσω» να σκεφτώ τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη εικόνα. Ωστόσο, η μαγεία του πράγματος δεν κρύβεται στην τελειότητα της παραμικρής λεπτομέρειας, αλλά στις ατέλειες ενός όμορφου αποτελέσματος. Εκείνο που μετράει είναι όταν παρακολουθείτε κάτι να περνάτε καλά, ασχέτως με τα κουτάκια που θα σημειώσετε τικ πως πέτυχε.

Και για να το κάνουμε λίγο πιο spicy, ας μην το πάμε άλλο γύρω γύρω. Ας αφήσουμε τα τεχνικά! Ήρθε η ώρα να σας πει και ο kalivo την προσωπική του άποψη πάνω στο κομμάτι των shounen anime που τόσο έψαξε και έγραψε. Ήρθε η ώρα να περάσω και εγώ από το κόσκινο και να σταματήσω να εκθέτω τα «ευρήματα» της ερευνάς μου, αλλά να «εκτεθώ» εγώ αυτή την τελευταία φορά.

Τι είναι shounen λοιπόν; Είναι οι μάχες. Είναι εκείνος ο ηθικός και καλοκάγαθος πρωταγωνιστής που αναφέραμε και αναλύσαμε. Είναι η περιπέτεια, είναι το μεγάλο ταξίδι της παρέας ενάντια στο γενικότερο «κακό». Και φυσικά, είναι και η κωμωδία που ενίοτε αλαφραίνει την κατάσταση. Ένα shounen είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω που προσπαθεί να σου πει το εξής: κράτα το νεαρό παιδί που έχεις μέσα σου και βάλτο να παλέψει με όλα τα δεινά που θα βρεις στον διάβα σου. Μείνε ευγενικός και προσηλωμένος στο στόχο σου, δημιούργησε μία νέα, όμορφη οικογένεια. Βρες τα άτομα που μαζί θα πολεμήσετε όλα όσα σας «καταδιώκουν» στενά και προσπαθούν να σας «μαυρίσουν» την καθημερινότητα. Ζήσε το ταξίδι και γέμισε από εμπειρίες, «προπονήσου» και γίνε καλύτερος. Βελτιώσου και μεγάλωσε, μάθε τι ψάχνεις από τον εαυτό σου. Βρες το κίνητρό σου και έναν στόχο σου. Ακολούθησε τον και πέτυχε τον, μιας και μιλάμε για κάτι που απευθύνεται σε ένα κοινό, το οποίο θέλει να το «σπρώξει» προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρω στο «happy ending”, δηλαδή την προσπάθεια που θα αποδώσει καρπούς, παρά τις δυσκολίες. Κάνε την δοκιμή σου και κοίτα να την κάνεις καλά για τα καταφέρεις με λίγα λόγια. Μην απελπίζεσαι και μην χάνεις το κουράγιο σου όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και πίεσέ τον τώρα για να χαρείς τα αποτελέσματα μετά.

Αυτό είναι shounen! 

Αφού ανοίχτηκα και έδωσα και τη δική μου προσωπική απάντηση (επιτέλους) σε αυτό το ερώτημα που τόσο σας κούρασα και σας «βασάνισα» για να το απαντήσω, θα συνεχίσω με την «εξομολόγηση», απαντώντας και εγώ με τη σειρά μου στις ερωτήσεις που διαβάσατε στο part3, απαντημένες από κάποια μέλη του σταθμού (αλλά και θα συνεχίσω με λίγες ακόμα).

- Τι σκέφτεσαι, με μία μόνο φράση, όταν σου λένε την λέξη shounen; Τι περιμένεις να δεις ή να διαβάσεις;

Νομίζω έδωσα προηγουμένως μία εκτενή απάντηση, συνεπώς το μόνο που μένει να κάνω είναι να την συνοψίσω σε μία πρόταση. Μμμμμμ…

Ένας περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο στιγμές, για μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

-­ Αγαπημένη τριάδα shounen anime ή/και manga;

Εδώ έθεσα την ερώτηση απλά και μόνο για να δημιουργήσω σασπένς και αγωνία. Μείνετε συντονισμένοι και σε μελλοντικά reviews όλα θα μαθευτούνε.

- Ιδανική διάρκεια για ένα shounen anime και manga αντίστοιχα;

Είχε ειπωθεί κάτι παρόμοιο στο προηγούμενο άρθρο/part. Θεωρώ πως δεν υπάρχει ιδανική διάρκεια, φτάνει να έχουμε μία ωραία ιστορία που εκτός των άλλων ικανοποιεί και τον δημιουργό της! 

Και κάπου εδώ θα συνεχίσω με δύο ερωτήσεις που θα απαντήσουμε όλοι μαζί, και εγώ και τα μέλη του σταθμού που «μίλησαν» στα προηγούμενα.

- Στα shounen, σε γενικές γραμμές, σου αρέσει περισσότερο ο πρωταγωνιστής ή κάποιος άλλος βασικός χαρακτήρας;

Ιωάννα: Συνήθως ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά πολλοί συμπρωταγωνιστές είναι επίσης πολύ αγαπημένοι και συχνά ο αγαπημένος μου χαρακτήρας έχει δευτερεύον ρόλο.

Hyakkishin: Προσωπικά, συνήθως, παίρνω το μέρος των villlains ή γενικά του ανταγωνιστή.

Linda: Συνήθως κάποιος άλλος από τους βασικούς χαρακτήρες.

Και watashi (εγώ δηλαδή) kalivo: Γενικά, δεν είναι ο πρωταγωνιστής ο αγαπημένος μου.

Και η ερώτηση για να δούμε κάποια άλλα είδη και να πάρουμε ιδέες για μελλοντικές «συζητήσεις».

-Είναι το shounen η αγαπημένη σου κατηγορία/είδος ή όχι; Αν όχι, ποια είναι;

Ιωάννα: Είναι η αγαπημένη μου κατηγορία μαζί με τα shōnen ai.

Hyakkishin: Και ναι και όχι. Λατρεύω τα shounen, αλλά έχω ιδιαίτερη αγάπη για τις κωμωδίες (αν και τον τελευταίο καιρό έχω πέσει με τα μούτρα στα seinen).

Linda: Είναι μέσα στις αγαπημένες μου κατηγορίες ... αλλά τις πρώτες θέσεις κατέχουν τα Dark Fantasy, Supernatural, Mystery, Horror,Action ,Yaoi anime/manga.

ddvi9mw-6ddd986a-e0b7-4040-a29e-f098c91f5978

Και για εσάς που μείνατε μέχρι τέλους, για εσάς που αντέξατε και ακολουθήσατε ως τώρα, ένα δωράκι. Fun fact που τελικά δεν είναι και τόσο fun, βασικά είναι ιδιαίτερα λυπητερό!

Η μοίρα των shounen anime έμελλε να αλλάξει για πάντα, όταν το 1962 γεννήθηκε ο Tsutomu Miyazaki, και ιδιαίτερα το 1988 όταν αποφάσισε να διαπράξει τα όσα σκεφτόταν. Ο εν λόγω otaku δεν ήταν στην πραγματικότητα ένας καλοπροαίρετος και καλοσυνάτος λάτρης των anime και manga. Πρόκειται για έναν ψυχασθενή δολοφόνο, ο οποίος σκότωσε τέσσερα κοριτσάκια ηλικίας 4 έως και 7 ετών, και φρόντισε να ασελγήσει στα νεκρά τους σώματα. Και που κολλάει αυτό με τα shounen θα μου πεις. Το αποτρόπαιο έγκλημα δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην Ιαπωνία, αφού ο εγκληματίας είχε στην κατοχή του μεγάλη συλλογή από anime και manga. Με λίγη βοήθεια από τα μέσα ενημέρωσης, τα βλέμματα στράφηκαν στην κοινότητα των otaku και τον κόσμο των anime και manga, όπου οτιδήποτε φανταστικό επιτρέπεται. Σε συνδυασμό πλέον με τις απεχθείς πράξεις του θαυμαστή αυτού, έπρεπε τα όσα προβάλλονταν να αναδιαμορφωθούν και να προσεχθούν, για να μην έχουμε τα ίδια. Έτσι, η απεικόνιση βίας και σεξουαλικού περιεχομένου μειώθηκε στα κοινότυπα shounen anime. Το περιστατικό αυτό και πιο συγκεκριμένα ο δράστης έμεινε γνωστός ως otaku murderer, ο οποίος πλέον δεν είναι εν ζωή μιας και εκτελέστηκε με την καταδίκη της κρεμάλας. 

 

 

Otaku murderer source: en.wikipedia.org