Τα 9 πιο ακριβά ιαπωνικά ουίσκι

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Φίλες και φίλοι του Greek Otaku Radio, την καλησπέρα μου. Ύστερα από ένα διάστημα ενός μήνα, επανερχόμαστε με καινούργιο άρθρο. Ο λόγος της μακράς αυτής απουσίας μου δεν είναι άλλος από τις υποχρεώσεις που προφανώς υπάρχουν. Ας περάσουμε όμως στο άρθρο.

Αρχικά όλα μοιάζουν μεγαλύτερα στην Ιαπωνία, ισχυρίζεται ένα παλαιό ρητό. Από τους ανθρώπους της μέχρι τα κτίρια και τις πόλεις. Το ίδιο συμβαίνει άραγε και με το αλκοόλ; Τι εγγράφεται στην κουλτούρα τους; Το ιαπωνικό ουίσκι ήταν παλαιότερα ένα αρκετά εξειδικευμένο ποτό. Τώρα ένα από τα πλέον περιζήτητα οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του αντικατοπτρίζεται προφανώς και στην τιμή του, με το κόστος των premium μπουκαλιών τα τελευταία χρόνια να εκτοξεύεται στα ύψη.

Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, τα ουίσκι που παράγονται στην Ιαπωνία και αποδεικνύονται και τα ακριβότερα στον κόσμο.

 

9. Karuizawa 1981 Sakura Cask #158

Τιμή: 23.999 $

Έτος απόσταξης: 1981

Πρωτότυπος αποστακτήρας: Karuizawa Distillery

Αλκοόλ κατά όγκο (ABV): 62,8%

2

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό ουίσκι που σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ένα από τα πιο περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα, μπουκάλι που διατηρεί την αξία του κυρίως λόγω των γεύσεων που παγιδεύονται μέσα σε αυτό.

Το Karuizawa Sakura Cask δεν μπορείς να το αγοράσεις εύκολα σε φθηνή τιμή, καθώς οι τιμές του αυξάνονται σταθερά και καταλήγουν σε ποσά αστρονομικά. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα μπουκάλια Karuizawa που έχουν κατασκευαστεί ποτέ είναι αυτό που παρασκευάστηκε σε ένα μόνο βαρέλι sherry το 1981 και κυκλοφόρησε το 2012.

Ακόμη κι αν μπει κανείς στον πειρασμό να το ανοίξει και να το σερβίρει σε μια ειδική περίσταση, εξυπακούεται ότι είναι το μπουκάλι που όλοι θα ήθελαν να έχουν. 

 

8. Ichiro’s Malt Card Series Set (Kings & Clubs)

Τιμή: 31.199 $

Έτος απόσταξης: 1991

Πρωτότυπος αποστακτήρας: Hanyu Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 58%

3

Λίγα είναι τα άθικτα μπουκάλια από το αποστακτήριο Hanyu. Το ίδιο ακριβώς και με τα τραπουλόχαρτα Ichiro’s Malt. Ολόκληρη η συλλογή περιλαμβάνει από King of Diamonds μέχρι Ace of Clubs, με πέντε συνολικά. Φυσικά, τα πλέον επιζητούμενα φύλλα της σειράς είναι οι άσοι.

Όλα αυτά τα μπουκάλια είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα vintage, με έντονο γευστικό ουίσκι για κάθε ουρανίσκο. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο και συλλεκτικό σετ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουίσκι επενδυτικής ποιότητας. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και δεν τους πειράζει να πληρώσουν μια premium τιμή, το Ichiro's Malt Series Set (Kings & Clubs) θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 500.000 $ είναι το ποσό για την πλήρη σειρά.

 

7. Hibiki Limited Edition Sakaida Kakiemon XIV Decanter

Τιμή: 44.999 $

Έτος απόσταξης: 1990

Πρωτότυπος Distiller: Suntory Yamazaki Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 43%

4

Αυτό το μπέρμπον κατασκευάζεται από τη Suntory, την παλαιότερη εταιρεία παραγωγής ουίσκι. Το συγκεκριμένο μπουκάλι είναι περιορισμένης κυκλοφορίας και είναι από τα πλέον περιζήτητα μπουκάλια που έχουν παραχθεί ποτέ!

Οι λάτρεις του ουίσκι απολαμβάνουν την υπέροχη αισθητική των σπάνιων αυτών μπουκαλιών. Η καράφα δημιουργήθηκε από τον αριστοτέχνη Yoshinori Sakaida στο Κιότο της Ιαπωνίας, για να τιμήσει τα 40 χρόνια του ως υαλουργός που μελετά επίσης βουδιστικά βιβλία για τον Σιντοϊσμό και τον Ζεν Βουδισμό.

Το σχέδιο του εμπνεύστηκε από το kagura, ένα στυλ τελετουργικής θεατρικής παράστασης που εκτελείται κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ και περιλαμβάνει χορεύτριες που φορούν περίτεχνα κοστούμια και έχουν καμπάνες δεμένες στους αστραγάλους τους.

 

6. Suntory Hibiki (Tokuda Yasokichi III)

Τιμή: 44.999 $ ανά φιάλη 700 ml

Έτος απόσταξης: 1990

Πρωτότυπος Distiller: Suntory Yamazaki Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 43%

5

Μπουκάλι και περιεχόμενο είναι εξίσου εκπληκτικά. Οι συλλέκτες το αναζητούν, οπότε όποιος σκοπεύει να αγοράσει ένα Suntory Hibiki (Tokuda Yasokichi III) θα πρέπει να κάνει υπομονή. Όταν υπάρξει παραγγελία, τα μπουκάλια αποστέλλονται σε εξατομικευμένη ξύλινη θήκη λίγες εβδομάδες μετά.

Αυτή η περιορισμένη έκδοση είναι πολύ πλούσια, καταπληκτική τύχη για τους λάτρεις του ουίσκι. Δημιουργήθηκε ειδικά για το Hibiki του Suntory από τον Tokuda Yasokichi III. Το μπουκάλι Yosai “Hekiyo” Edition δημιουργήθηκε και σχεδιάστηκε από τον Tokuda.

Μόνο 150 από αυτά τα μπουκάλια κατασκευάστηκαν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

 

5. Karuizawa Geisha Set

Τιμή: 48.199 $

Έτος απόσταξης: 1999

Πρωτότυπος αποστακτήρας: Karuizawa Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 61,1%

6

Ένα μπουκάλι ουίσκι Karuizawa είναι ό,τι καλύτερο! Διατίθεται μια επιλογή από ουίσκι με διάφορες γεύσεις, απολαυστικές. Όμως θα πρέπει να το διατηρήσετε στην τρέχουσα κατάστασή του, σύμφωνα με τους συλλέκτες, καθώς η αξία του θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην κατανάλωσή του, η κατοχή του φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική επένδυση.

Η σειρά Karuizawa Geisha αναπτύχθηκε από την Mercian Corporation, ένα θρυλικό ιαπωνικό αποστακτήριο, το οποίο έκλεισε το 2001 και κατεδαφίστηκε το 2016. Στην παρασκευή του σίγουρα συνέβαλαν το ταλέντο, η ομορφιά και η παράδοση της γκέισας.

Σε αυτή τη συλλογή υπάρχουν οι χρονιές 1970, 1971, 1976, 1981, 1993 και 1984.

 

4. Karuizawa Samurai 1-10

Τιμή: 96.499 $

Έτος απόσταξης: 1984

Πρωτότυπος αποστακτήρας: Karuizawa Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 58%

7

Το Karuizawa Samurai 1-10 δεν διατίθεται σίγουρα σε φθηνή τιμή, αλλά οι πελάτες μπορούν να είναι ήσυχοι, γνωρίζοντας ότι πραγματικά παίρνουν κάτι ιστορικής αξίας όταν το αγοράζουν. Αποτελεί μια από τις πλέον περιζήτητες σειρές συλλογής ουίσκι της Ιαπωνίας στην αστρονομική τιμή των 96.4999 $.

Δεδομένου ότι είναι ένα από τα πιο ακριβά ουίσκι στον κόσμο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβά και σπάνια ουίσκι.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν τόσα πολλά είδη ουίσκι στην αγορά σήμερα, όπως αυτό το μοναδικό σετ συλλογής, οφείλεται στο ότι οι Ιάπωνες φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα το ουίσκι.

Σε αυτήν την αγορά περιλαμβάνεται ένα υπέροχο, ειδικά κατασκευασμένο ράφι συλλογής.

 

3. Karuizawa Ghost Series 7 Bottles

Τιμή: 111.500 $ ανά επτά μπουκάλια

Έτος απόσταξης: 1970

Πρωτότυπος αποστακτήρας: Karuizawa Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 43%

8

Σημειώνουμε ότι 7 εξαιρετικά ακριβά μπουκάλια ιαπωνικού ουίσκι, χωρίς κουτί κοστίζουν 111.500 $ . Η παραγγελία έχει 10 ημέρες παράδοση.

Το 1955, ιδρύεται το αποστακτήριο Karuizawa. Ακόμη και ο αέρας όπου παράγεται αυτό το ουίσκι είναι χαρακτηριστικός. Δεδομένης της υψηλής αξίας του ιαπωνικού ουίσκι ως συλλεκτικού προϊόντος, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ας μην ξεχνάμε ότι το ψηλότερο μάλιστα αποστακτήριο στην Ιαπωνία βρίσκεται 850 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα ενεργό ηφαίστειο.

 

2. Karuizawa Vintage Fight Club Set

Τιμή: 220.000 $ ανά τρία μπουκάλια

Έτος απόσταξης: 1980

Πρωτότυπος Distiller: Mercian Corporation

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 58%

9

Τα ουίσκι που παρασκευάζονται στην Ιαπωνία είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πολλά από αυτά έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λατρεύουν τις εξαιρετικές γεύσεις των Karuizawa Whiskes. Υπήρχαν μόλις 212 μπουκάλια Karuizawa Vintage Fight Club Set. Το κόστος 220.000 $ ανά τρία μπουκάλια.

Με τόσο περιορισμένη προσφορά, αυτή η ιαπωνική μάρκα ουίσκι είναι ιδιαίτερα περιζήτητη από τους συλλέκτες. Το σετ περιλαμβάνει τρία διαφορετικά μπουκάλια: Karuizawa 1965, 1980 και 1989. Κάθε μπουκάλι έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον 35 χρόνια για να επιτρέψει στις γεύσεις να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο!

Το συγκεκριμένο μπουκάλι είναι περιορισμένης έκδοσης και είναι διαθέσιμο μόνο στην Ιαπωνία.

 

1. Yamazaki Single Malt Whisky

Τιμή: 843.661 $ ανά φιάλη 750 ml

Έτος απόσταξης: 1960

Πρωτότυπος Distiller: Suntory Yamazaki Distillery

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 46%

1_Yamazaki_Single_Malt_Whisky-768x432

Ένα μπουκάλι ουίσκι Yamazaki Single Malt πωλήθηκε για 843.661 δολάρια, καθιστώντας το το πιο ακριβό ιαπωνικό ουίσκι. Η πώληση αυτού του μπουκαλιού έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Οι εξαιρετικές γεύσεις κόκκινων μούρων σε αυτό το single malt από το αποστακτήριο Yamazaki προέρχονται από την ωρίμανση του ουίσκι σε βαρέλια κρασιού Sherry και Bordeaux. Περιέχει επίσης βύνη που έχει παλαιωθεί σε βαρέλια Mizunara, η οποία προσθέτει λεπτά, αρωματικά αρώματα βελανιδιάς.

Οι συλλέκτες το αναζητούν απεγνωσμένα, διότι μόνο 150 φιάλες κυκλοφορούν κάθε χρόνο. 

 

 

Πηγή: rarest.org