Συνέντευξη με τους PLASTICZOOMS

15978152_1385325384831518_1762907499_n

Οι PLASTICZOOMS, ένα ιδιαίτερο συγκρότημα με post punk/new wave μουσικές επιρροές, κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή και την αγάπη του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Λίγο πριν λήξει η δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία τους, το συγκρότημα μίλησε στο Greek Otaku Radio για τη μουσική τους, την επιτυχία τους και πολλά περισσότερα.  

 

Γεια σας PLASTICZOOMS και καλώς ήρθατε στο G.O. Radio! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε σήμερα κοντά μας για αυτή τη συνέντευξη. Είναι η πρώτη φορά που μιλάτε   στο ελληνικό κοινό οπότε θα μπορούσατε να συστηθείτε στους ακροατές μας;

TOM: Είμαι ο Tom, ο κιθαρίστας.

JUN: Είμαι ο Jun, παίζω μπάσο και synthesizer.

KANBA: Είμαι ο Kanba, ο support drummer.

SHO: Είμαι ο Sho, τραγουδιστής και συνθέτης. Κι εμείς χαιρόμαστε για αυτή τη συνέντευξη.

 

Οι PLASTICZOOMS  είναι ένα ιδιαίτερο συγκρότημα  που γνωρίζει πώς να αιχμαλωτίζει την προσοχή των ακροατών τόσο με ήχο όσο και οπτικά. Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας; Ποιοι και τι είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σας;

SHO: Είναι New Wave κατά κάποιο τρόπο, αλλά είναι σύγχρονη και όχι της δεκαετίας του 80 χάρη στην επικράτηση του διαδικτύου, των αλλαγών στην ποιότητα του ήχου, των αλλαγών σε ορισμένους εξοπλισμούς κλπ. Κάθε φορά ανανεωνόμαστε και ενημερωνόμαστε.

Η μόδα επίσης ανανεώνεται, κάτι καινούργιο πάντα βγάνει μπροστά, γι’αυτό πάντα ελέγχω  και σκέφτομαι γι' αυτά, και προβάλλω τη δική μας άποψη για τον κόσμο.

Προσωπικά με έχει επηρεάσει ο synth ήχος της δεκαετίας του 80 (όπως είναι οι New Order και οι DAF) και η αυθεντική punk rock της δεκαετίας του 70 (φυσικά όπως είναι οι Sex Pistols και κάθε αφανής punk δίσκος), ιδιαίτερα ο Malcolm McLaren που ξεκίνησε τους Sex Pistols. Εκείνη την εποχή η μουσική και η μόδα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή.

 

Πώς σχηματίστηκαν οι PLASTICZOOMS;

SHO: Όλα άρχισαν όταν ήμουν μαθητής στο “Tokyo Mode Gakuen” (ένα διάσημο κολλέγιο για τη μόδα, το σχέδιο και την ομορφιά). Εκείνη την περίοδο, αρχές του 2000, το είδος Garage Rock, όπως οι “The Strokes”, ήταν δημοφιλές.  Πάντα όμως αναρωτιόμουν γιατί τα ιαπωνικά συγκροτήματα δεν συνέδεαν τη μόδα με τη μουσική. Τα Punk rock και New Wave συγκροτήματα που προτιμώ δημιούργησαν όχι μόνο τέλεια μουσική, αλλά και τέλεια μόδα. Ο λόγος που ξεκίνησα το συγκρότημά μας είναι επειδή ήξερα ότι έπρεπε να δημιουργήσω μια τέτοιου είδους μπάντα μόνος μου από τη στιγμή που δεν έβρισκα καμία παρόμοια στην Ιαπωνία. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία των  “PLASTICZOOMS”.

 

Πώς φτάσατε σε αυτό το στυλ μουσικής; Πάντα φαίνεται ότι εξελίσσεστε, τι σας κάνει να αλλάζετε στυλ τόσο συχνά; Τι σας επηρεάζει;

SHO: Υποθέτω ότι προκαλείται από το ευρύ φάσμα της αγαπημένης μου μουσικής. Ελπίζω ότι οι ακροατές δεν θα κουραστούν και θα είναι πάντα φρέσκοι όταν συνεχίζουμε να αλλάζουμε τη  ‘’γεύση’’ των τραγουδιών.

Αν τραγουδώ, είναι απλά PLASTICZOOMS. 

 

Κάθε μουσικός έχει το δικό του τρόπο να συνθέτει μουσική. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και σας παρακινεί; Ποια διαδικασία ακολουθείτε κατά τη σύνθεση;

SHO : Είναι ο τρόπος ζωής μου.

Τα τραγούδια έρχονται με φυσικό τρόπο στον εγκέφαλό μου. Τότε θα ξεκινήσω να τα παράγω χρησιμοποιώντας DTM.*
*Desktop music: στα ιαπωνικά, η εφαρμογή προγραμμάτων υπολογιστή που βοηθούν στη σύνθεση μουσικής. Στα αγγλικά ταυτίζεται με τον όρο «computer music».

 

Υπάρχει κάποιο τραγούδι ή άλμπουμ από τη δουλειά σας που μιλάει στην ψυχή σας περισσότερο;

SHO: Το τραγούδι Minds.  Όταν έφτιαχνα αυτό το κομμάτι, είχα φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο καμπής όχι ως μουσικός, αλλά ως άνθρωπος. Έτσι αυτό το τραγούδι που τραγούδησα ως ένα άτομο είναι πολύ προσωπικό.

TOM: Είναι το Highway, επειδή μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ένα νέο ρυθμό σε αυτό το τραγούδι.

JUN: Είναι το τραγούδι Breitenbach για μένα. Ο τίτλος πήρε το όνομα του από το μέρος που μείναμε εγώ και ο Sho στο Βερολίνο πέρυσι. Ελπίζω να νιώσετε τους προσωπικούς στίχους του Sho, τον ήχο και τη μελωδία.

KANBA: Στην πραγματικότητα άρχισα να παίζω ως support από το πάρτυ κυκλοφορίας αυτού του άλμπουμ, οπότε όλα τα τραγούδια είναι αξιομνημόνευτα για μένα. 

 

Φυσικά είστε όλοι στο συγκρότημα αλλά εκτός από τη μουσική, τι άλλο σας αρέσει να κάνετε εκτός από τη συμμετοχή σε μια μπάντα;

SHO: Η μόδα. Πραγματικά αγαπώ τη μόδα, σχεδόν το ίδιο με τη μουσική. Επίσης μου αρέσει να φτιάχνω ρούχα.

TOM: Να ζωγραφίζω εικόνες. Και να κοιτάζω φωτογραφίες από το "Kamen Rider".

JUN: Μου αρέσει πολύ να βλέπω ταινίες.

KANBA: Και εμένα, και να πίνω μπύρα.

 

Συνεχίζουμε με τα πιο πρόσφατα νέα σας. Κυκλοφορήσατε το πιο πρόσφατο, ομότιτλο άλμπουμ σας τον Ιανουάριο. Αφού το ακούσαμε, μείναμε έκπληκτοι από το πόσο πολύ ποικίλει ο ήχος σας. Πώς θα περιγράφατε αυτή τη δουλειά σας; Πώς ήταν η διαδικασία δημιουργίας της;

SHO: Το νέο άλμπουμ "PLASTICZOOMS" είναι μια περιεκτική δουλειά βασισμένη στο προηγούμενο. Συγκεκριμένα, αυτό κυκλοφόρησε ακόμα και στην Ευρώπη. Έτσι το ονομάσαμε  "PLASTICZOOMS", σαν το διεθνές μας αριστούργημα.

Ως εκ τούτου, εμείς και το προσωπικό μας περάσαμε και στιγμές ενθουσιασμού. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση.

 

Επίσης, τώρα είστε κοντά στο τέλος της ευρωπαϊκής σας περιοδείας! Πώς νιώθετε που μπορείτε να επισκεφτείτε τόσες χώρες και να μοιραστείτε τη μουσική σας με τους θαυμαστές σας;

SHO: Αυτή είναι η ζωή που φανταζόμουν. Και αυτή η περιοδεία με ενθουσιάζει πολύ. Με εντυπωσίασε κάθε συναυλία. Το μέγεθος όσων θέλω να εκφράσω στους fans έχει αυξηθεί.

 

Πώς αλληλεπιδράτε με τους θαυμαστές σας στα σώου σας;

SHO: Όταν ξεσηκώνουμε το κοινό, ενθουσιάζονται ακόμα περισσότερο. Και όταν ενθουσιάζονται αυτοί, το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Έτσι οι fans και εμείς μοιραζόμαστε μια αμοιβαία καλή σχέση.

 

Συνέβη κάτι αστείο ή ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας;

SHO: Είναι η πρώτη φορά που είμαι με τα μέλη μας, πολλά γίνονται καθημερινά. Γι’ αυτό δεν μπορώ να σας τα πω όλα. Ελπίζω κάποια μέρα να μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω για όλα μας τα περιστατικά.

 

Τι θυμάστε πιο έντονα από την περιοδεία σας μέχρι και αυτή τη στιγμή;

SHO: Μια στιγμή που στη συναυλία μας στο Le Klub στο Παρίσι ξεπέρασε τον ενθουσιασμό της προηγούμενης περιοδείας. Επίσης, όταν η street team της Πολωνίας μας έδωσε πολωνική σημαία πάνω στην οποία είχαν γράψει "PLASTICZOOMS" στο live μας στο VooDoo Club της Βαρσοβίας.

TOM: Το ότι ήταν κάποια άνθρωποι που έχουν έρθει πολλές φορές. Και υποσχέθηκαν ότι θα ξαναέρθουν.

JUN: Μπορέσαμε να ξανασυνεργαστούμε με τον Electrosexual και τον Autist που μας φρόντισαν πέρσι στο Βερολίνο.

KANBA: Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχομαι Ευρώπη. Οπότε κάθε στιγμή είναι καινούργια και εντυπωσιακή. Ειδικά, δεν μπορώ να ξεχάσω τον ενθουσιασμό του κοινού στο σώου στη Γαλλία.

 

Έχετε κάποια αγαπημένη χώρα στην οποία σας αρέσει να παίζετε; Κάποια αγαπημένα σουβενίρ που αγοράσατε από εκεί;

SHO: Παντού είναι υπέροχα. Όλοι έχουν διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες, έχει πλάκα να νιώθεις απευθείας τα καλά στοιχεία καθεμιάς.

Το σουβενίρ μου είναι οι αναμνήσεις μου. Και υπάρχει κάποιο συναισθημα για κάθε στιγμή κάθε συναυλίας. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε να ξανάρθουμε.

 

Πέρα από τις χώρες που θα πάτε ή έχετε ήδη πάει, σε ποια άλλα μέρη θέλετε να πάτε στην επόμενη περιοδεία σας;

SHO: Θέλουμε να πάμε παντού. Σε αυτή την περιοδεία, πήγαμε στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη. Οπότε την επόμενη φορά ελπίζουμε να πάμε στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Φυσικά και στην Ελλάδα!

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Περιοδείες, νέα μουσική ή κάτι άλλο που δουλεύετε;

SHO: Έχουμε πολλές νέες πληροφορίες. Για παράδειγμα, MV για ένα νέο τραγούδι, η online διανομή του "PLASTICZOOMS"… Και μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία, έχουμε και ιαπωνική περιοδεία. Σύντομα θα ετοιμάσουμε και πληροφορίες για κυκλοφορίες. Γι’αυτό παρακαλούμε να μας τσεκάρετε καθημερινά!

 

Ευχαριστούμε τους PLASTICZOOMS και τη HIGHFeeL!

Ερωτήσεις: Διονυσία Λαμπαδαρίου & Λίντα Αντωνοπούλου