Συνέντευξη με τους Mangatellers

EsDORfVWMAIPl0h

Οι Mangatellers είναι καλλιτεχνική ομάδα δημιουργίας original manga ιστοριών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία τους μετρά πολλά χρόνια στην Ελλάδα, προσπαθώντας να διαδώσουν την αγάπη τους τόσο για τα manga όσο και την ιαπωνική κουλτούρα. Με αφορμή την καμπάνια που ξεκίνησε αρχές Μαΐου στο Kickstarter για την έκδοση του πρώτου τόμου του manga Mythos, πάμε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα! 

 

Ήρθε η στιγμή να καλωσορίσουμε τους Mangatellers στο Greek Otaku Radio! Το όνομά σας υπάρχει αρκετά χρόνια στην Ελληνική κοινότητα ως οι δημιουργοί του πρώτου ελληνικού manga. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνετε πολύ καλά. Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια.

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Δεν ξέρουμε αν κάνουμε κάτι καλά, αλλά σίγουρα αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Είμαστε στον χώρο της παραγωγής και συγγραφής manga πάνω από δέκα χρόνια και σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες, τόσο από Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, δημιουργούμε original manga σειρές (R.u.N., Sphere of Salvation, Mythos), αλλά και oneshots (WiFi Wars, Thessaloniki Through Time). Η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια βασίζεται πάνω στην στήριξη των έργων από τους φίλους και fans των manga. Η κινητήριος δύναμη των Mangatellers βασίζεται στο πάθος για δημιουργία manga, το οποίο δυναμώνει όλο και περισσότερο, καθώς αποκτούμε εμπειρία και γνώση πάνω στο αγαπημένο μας καλλιτεχνικό ρεύμα με την πάροδο των χρόνων. Έχουμε ακόμα πολλές ιστορίες να πούμε και ανυπομονούμε να τις δείξουμε σε manga μορφή.

 

Από πόσα μέλη απαρτίζεται αυτή τη στιγμή η ομάδα σας;

Ο πυρήνας των Mangatellers είμαστε οι δύο συγγραφείς και παραγωγοί: Βουτσίδης Ραφαήλ & Χατζόπουλος Καρυοφύλλης – Χρίστος. Κάθε φορά που παράγουμε ένα manga βιβλίο συνεργαζόμαστε με έναν main artist και assistants. Οι main artists της ομάδας μας που έχουμε συνεργαστεί είναι: Μάνο Λαγουβάρδος (R.u.N. Volume #1, WiFi Wars, Thessaloniki Through Time), Roberto Fernandes (R.u.N. Volume #2), Edgy Zianne (Sphere of Salvation) & Matteo Brizio (Mythos). Ήταν μεγάλη μας χαρά, αλλά και τιμή να συνεργαστούμε και με τον Luis Figueiredo στο R.u.N. Volume #2, ως guest artist. 

 

Γιατί manga και όχι comics;

Ως όρος manga, είναι το Ιαπωνικό comic, επομένως τόσο τα manga όσο και τα comics περιέχουν τον ίδιο δεοντολογικό κορμό την Εικονογραφημένη αφήγηση. Η διαφορά βρίσκεται στο πολιτισμικό background της κάθε τέχνης. Επιλέξαμε το manga, γιατί η φύση των ιστοριών μας απέχει πολύ από το super hero theme και πραγματεύεται καταστάσεις και χαρακτήρες που είναι πιο κοντά στον μέσο άνθρωπο. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών μας είναι άνθρωποι καθημερινοί με προβλήματα που συναντάμε όλοι στις ζωές μας. Για παράδειγμα στο R.u.N., έχουμε έφηβους μαθητές που τους αρέσει το parkour, στο Sphere of Salvation ο πρωταγωνιστής δουλεύει σε συνεργείο καθαρισμού και στο Mythos ο πρωταγωνιστής είναι αγρότης. Χαρακτήρες σαν αυτούς συναντάς κάθε μέρα στην ζωή σου, αλλά αυτοί μεταμορφώνονται σε «ήρωες» λόγω των καταστάσεων που εμπλέκονται. Η φύση αυτών των ιστοριών βρίσκεται πιο κοντά στην φιλοσοφία των manga, όπου οι χαρακτήρες βασίζονται σε καθημερινά πρότυπα.

Ένας άλλος λόγος που επιλέξαμε το manga είναι το art style. Το ασπρόμαυρο χρώμα, η απεικόνιση της δράσης, η εκφραστικότητα των χαρακτήρων, το εξωτικό character design και ο δυναμισμός των panels στο manga είναι τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία μας αγγίξαν δημιουργικά από την πρώτη στιγμή που πιάσαμε στα χέρια μας manga.

 

Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος δημιουργός manga ή κάποια ιστορία που αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία των Mangatellers;

Ο ένας από τους δύο μας (Φύλλης) είναι μεγάλος fan των sports manga και ο άλλος (Ραφαήλ) είναι fan των fantasy-battle manga. Ανήκουμε στη γενιά του Igano Kabamaru και Plawres Sanshiro που παίζονταν στην Ελληνική τηλεόραση. Μεγαλώσαμε με Dragon Ball και Samurai Pizza Cats, οπότε το ερέθισμα για manga και anime ήρθε από πολύ μικρή ηλικία. Όταν ήρθε το Dragon Ball Z, το One Piece, το Slam Dunk, το Naruto και το Bleach ήμασταν σε ηλικία που πλέον γνωρίζαμε τι είναι manga και διαβάζαμε αρκετά από αυτούς τους τίτλους, οπότε είναι λίγο δύσκολο να πούμε ποιος δημιουργός μας ενέπνευσε πρώτος.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι αγαπημένοι mangaka του Φύλλη είναι ο George Morikawa, ο Oh! Great και ο Yusuke Murata, ενώ οι αγαπημένοι mangaka του Ραφαήλ είναι ο Akira Toriyama, Kentaro Miura και Makoto Yukimura. Πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι mangaka μας επηρέασαν όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά τα έργα τους ακόμα και σήμερα μας αγγίξαν σε ατομικό επίπεδο.

Page_Sample01

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε μέσα σε αυτά τα χρόνια και ποιά η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή σας;

Οι δυσκολίες είναι τόσες πολλές, αλλά κάθε φορά τις ξεχνάμε, διότι η αγάπη μας για το manga ξεπερνάει τις κακές στιγμές. Από την πορεία μας είδαμε ότι οι δυσκολίες δεν φεύγουν ποτέ, αλλά αποκτάς την εμπειρία και γνώση να τις αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ως αξιομνημόνευτη στιγμή θεωρούμε την πρώτη φορά που είδαμε την ιστορία μας σε manga μορφή. Είναι ένα συναίσθημα ολοκλήρωσης που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα κάθε φορά που βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς σε μία manga σελίδα. 

 

Η δημιουργία ενός manga είναι αρκετά χρονοβόρα. Πόσο χρόνο αφιερώνετε από την προσωπική σας ζωή στους Mangatellers;

Επειδή είμαστε ανεξάρτητοι δημιουργοί, έχουμε αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις της παραγωγής και της προώθησης του manga, εκτός από το art. Η συγγραφή, η παραγωγή, ο έλεγχος των manga pages, η επικοινωνία με τους fans και τους συνεργάτες, το editorial και το marketing, είναι λίγες από τις υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρώνονται καθημερινά. Οπότε για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τον χρόνο που δαπανούμε κάθε μέρα σε όλο φάσμα των Mangatellers. Η συγγραφή είναι το διασκεδαστικό και δημιουργικό κομμάτι των Mangatellers και αυτό που αγαπάμε περισσότερο. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις είναι σαν μία εργασία που πρέπει να ολοκληρωθούν σε κανονικά ωράρια.

 

Τί σας κεντρίζει περισσότερο σε ένα manga; Η υπόθεση ή το σχέδιο;

Και τα δύο! Το πρώτο ερέθισμα πάντα ξεκινάει από το art, καθότι η εικονογραφημένη αφήγηση βασίζεται στο σχέδιο. Ενώ η ιστορία και οι χαρακτήρες είναι οι λόγοι που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον. Το σχέδιο σε εντυπωσιάζει, ενώ με την ιστορία και τους χαρακτήρες δένεσαι.

 

Πιστεύετε ότι τα manga είναι αυτή τη στιγμή αρκετά διαδεδομένα στην Ελλάδα;

Σίγουρα σήμερα είναι πολύ πιο διαδεδομένα από τότε που ήμασταν εμείς παιδιά ή από τότε που ξεκινήσαμε τα πρώτα μας καλλιτεχνικά βήματα ως Mangatellers. Τη δεκαετία του ‘90, ακόμα και στις αρχές του 2000, το manga θεωρούταν μία cult τέχνη στην Ελλάδα. Πολύ λίγοι τα γνώριζαν και τα εκτιμούσαν, ενώ υπήρχαν πάρα πολλοί που τα παρεξηγούσαν ή τα χλεύαζαν ως μία ασήμαντη τέχνη. Από το 2005 και έπειτα άρχισε να αλλάζουν οι προτιμήσεις στο mainstream κοινό και με τη βοήθεια του broadband internet και των διάφορων forums, ήρθαν περισσότεροι σε επαφή με τα manga και αλληλοεπίδρασαν μεταξύ τους.

Στην διάδοση του manga συντέλεσαν οι anime σειρές και το cosplay στην Ελλάδα πολύ. Το κοινό αποδεχόταν ότι «τα anime δεν είναι Μίκυ Μάους και δεν είναι μόνο για παιδιά», καθότι το κοινό που έβλεπε αυτές τις σειρές ενηλικιώθηκε. Το 2012 μέχρι 2016 η πορεία του στην Ελλάδα ήταν σταθερά ανοδική και το manga ως τέχνη γινόταν αποδεκτή από το mainstream κοινό λόγω των social media και διαφόρων conventions. Από το 2017 και έπειτα βλέπουμε μία ραγδαία εκτίναξη του manga στην Ελλάδα και είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό. Όλο και περισσότεροι διαβάζουν manga και γίνονται fans. Επίσης συναντάμε όλο και περισσότερους Έλληνες manga artists και καλλιτεχνικές ομάδες που δημιουργούν τις δικές τους manga ιστορίες τους στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι το μέλλον του manga στην Ελλάδα έχει πολλά να δώσει ακόμα!

 

Για ποιά δουλειά σας είστε περισσότερο περήφανοι;

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο από τα έργα μας, όπως και κάποιος γονιός δεν μπορεί να πει ότι αγαπάει ένα παιδί του παραπάνω από ένα άλλο. Είμαστε όμως περήφανοι κάθε φορά που πιάνουμε στα χέρια μας ένα φρεσκοτυπωμένο manga βιβλίο που εκδώσαμε. Κάθε τίτλος έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.

 

Αγαπημένος χαρακτήρας από τα manga σας;

Jean Liam από R.u.N. (Φύλλης)
Aias Narcissus από Mythos (Ραφαήλ)

Cover_01_Sample

 

Και πάμε τώρα στο «καυτό» θέμα που τρέχει αυτή την περίοδο, το manga Mythos, για το οποίο μάλιστα τρέχει και η εκστρατεία στο Kickstarter, για την έκδοση του πρώτου τόμου της σειράς. Μία ιστορία που παντρεύει την Αρχαιοελληνική Μυθολογία με τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο σαν πλοκή. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ιστορία και το σχέδιό του.

Το Mythos είναι ένα fantasy seinen manga που εξελίσσεται στην Αρχαία Ελλάδα. Η θεματολογία του manga πηγάζει από την Ελληνική Μυθολογία. Στο Mythos υπάρχουν οι 12 θεοί του Ολύμπου, τα μυθικά τέρατα, αλλά και ιστορικά πρόσωπα, όπως τα γνωρίζουμε από την ιστορία και μυθολογία. Το φανταστικό στοιχείο στην ιστορία του Mythos είναι η ύπαρξη spells ή πιο σωστά το element manipulation και ένα spell system. Οι 12 θεοί του Ολύμπου διαλέγουν ορισμένους ανθρώπους και τους δωρίζουν την ικανότητα να ελέγχουν ένα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Φωτιά, Νερό, Αέρας, Γη. Αυτά τα άτομα θεωρούνται εκλεκτά από την κοινωνία και συνήθως λαμβάνουν θέσεις εξουσίας. Τα στοιχεία του Μεσαίωνα που συναντάμε στο Mythos είναι η θρησκευτική καταπίεση, η υποδούλωση του πνεύματος και η χειραγώγηση των ανθρώπων της κατώτερης τάξης από τα άτομα της ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Στον πρώτο τόμο της σειράς γνωρίζουμε τον Ark Keanos, ένα αγόρι που ζει ως αγρότης μαζί με τον πατέρα του, Bless Keanos. Ο Ark έχει όνειρο να φύγει από το νησί που μένει με τον πατέρα του, να ζήσει περιπέτειες και να γνωρίσει τον κόσμο, ενώ ο πατέρας του, προσπαθεί να τον πείσει να ακολουθήσει μία ήσυχη ζωή. Μία μέρα ο Ark μαζί με την παιδική του φίλη, Lydia, φεύγουν από το χωριό τους για να παίξουν στο δάσος. Η Lydia φανερώνει στον Ark ότι είναι element user και μπορεί να ελέγξει το στοιχείο της φωτιάς. Ενώ ο Ark και η Lydia βρίσκονται στο δάσος, στο χωριό εμφανίζεται ο Άδης μαζί με τον πιστό του ακόλουθο Torn. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ξεκινάει η περιπέτεια του Ark και της Lydia καθότι είναι οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν και καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, ώστε να σώσουν τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Το σχέδιο του Mythos επιμελήθηκε ο Matteo Brizio, ο οποίος διδάσκει στον Lucca Manga School της Ιταλίας. Το σχέδιο του συνδυάζεται αρμονικά με την ιστορία του Mythos, αφού το art style του περιέχει μία αισθητική που συναντάς σε παραμύθια. Νιώθουμε πολύ τυχεροί που συνεργαζόμαστε με έναν τόσο ταλαντούχο καλλιτέχνη και είμαστε σίγουροι ότι όσοι διαβάσετε το Mythos θα εκπλαγείτε από το πρωτότυπο σχέδιο του.

 

Πώς και πότε ξεκίνησε η όλη ιδέα;

Ο Ραφαήλ πάντα ήθελε να γράψει ένα action battle manga με ιστορικό υπόβαθρο, ενώ ο Φύλλης σκεφτόταν να γράψει μία medieval fantasy ιστορία με ανθρώπους και θεότητες. Η αγάπη του Ραφαήλ για την Αρχαιοελληνική Μυθολογία ήταν το έναυσμα που ουσιαστικά κούμπωσε με το φανταστικό στοιχείο του Μεσαίωνα που ήθελε να εξιστορήσει ο Φύλλης, δημιουργώντας ένα lore που δανείζεται στοιχεία από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το 2010 ξεκινήσαμε να γράφουμε τον πρόλογο του Mythos. Καθώς γράφαμε τις ιδέες μας και προσπαθούσαμε να συντάξουμε το κεντρικό νήμα της ιστορίας, αναπτύσσαμε ταυτόχρονα το lore του κόσμου. Η έμπνευση ήταν τόσο μεγάλη που καθημερινά και για ένα χρόνο περίπου, μελετούσαμε και αναλύαμε την Αρχαιοελληνική Μυθολογία και την ιστορία του Μεσαίωνα. Μετά από χρόνια καταφέραμε και τελειώσαμε την ιστορία του πρώτου Arc του Mythos.

279618813_5160012634058314_5732281406011153749_n  280058231_5174228645970046_3032009556467588442_n

Έχετε έτοιμο το τέλος της ιστορίας στο μυαλό σας;

Όχι. Δεν έχουμε σκεφτεί το τέλος της ιστορίας, καθότι για να ολοκληρωθεί το πρώτο arc της ιστορίας θέλει αρκετά manga volumes να παραχθούν. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μία γενική ιδέα πώς θα εξελιχθεί μέχρι πριν το τέλος.

 

Είναι η ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στο manga και την εκστρατεία αυτή που περιμένατε;

Η ανταπόκριση του κόσμου για το Mythos είναι πολύ θερμή. Το feedback που λαμβάνουμε τόσο από τους manga readers, όσο και από τους fans τους φανταστικού, είναι πολύ θετικό και οι περισσότεροι ανυπομονούν να διαβάσουν τον πρώτο τόμο. Αυτή τη στιγμή που σας γράφουμε, έχει περάσει μόνο μία εβδομάδα από την έναρξη της Mythos Volume #1 Kickstarter Campaign και ήδη είμαστε στο 60%.

 

Ευχόμαστε να φτάσετε γρήγορα το στόχο σας και να έχουμε τον πρώτο τόμο του Mythos στα χέρια μας!

Ευχαριστούμε πολύ όλο το team του GΟ Radio που μας στηρίζει στα projects μας. Ευχόμαστε το Mythos Volume #1 να πιάσει τις προσδοκίες σας! 

279602673_5153541878038723_8675127835670394904_n

Ευχαριστούμε πολύ τους Mangatellers! Μπορείτε να υποστηρίξετε την Mythos Volume #1 Kickstarter Campaign εδώ

 

Ακολουθήστε τους Mangatellers

Website

Facebook

Instagram 

Tik Tok

Youtube

Twitter 

 

 

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Μαίρη Παπαπούλιου