Συνέντευξη με τον Οδυσσέα Θεοδωράτο (Subject Zero manga)

27535242_1199860020157781_161570271_o (1)

Ο Οδυσσέας Θεοδωράτος είναι ένας ανερχόμενος έλληνας δημιουργός manga που ανακαλύψαμε μέσα από το manga του Subject Zero. Το Subject Zero είναι υποψήφιο manga στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό του ιαπωνικού περιοδικού Weekly Shonen Jump, Jump's Universal Manga Contest, όπου πρόεδρος της επιτροπής διαλογής είναι ο Masashi Kishimoto, δημιουργός του manga Naruto. Πάμε να μάθουμε κάποια πράγματα για τον Οδυσσέα και το Subject Zero! 

 

Γειά σου Οδυσσέα και καλωσόρισες στο Greek Otaku Radio! Πρόσφατα διαβάσαμε το manga σου με τίτλο Subject Zero στο MediBang, το οποίο είναι μια εξαιρετική δουλειά. Φαίνεται ότι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

Απάντηση: Είτε τραβούσε το ενδιαφέρον του κόσμου είτε όχι, θα ήμουν και πάλι χαρούμενος διότι φτιάχνοντας αυτό το manga έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό.

 

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θέλουμε να ρωτήσουμε, όμως, πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να μας απαντήσεις στο εξής: Γιατί manga και όχι comics;

Απάντηση: Να φτιάχνω manga είναι κάτι που το αγάπησα από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Αν και κάποιοι θεωρούν πως είναι ακόμα νωρίς, εγώ αισθάνομαι πως βρήκα με τι θέλω να ασχοληθώ για την υπόλοιπη ζωή μου. Τα comics είναι κάτι παρόμοιο με τα manga, για μένα όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα comics δεν με κάνουν να νιώθω ελεύθερος.

 

Πότε και πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις manga;

Απάντηση: Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα αποφάσισα να δω το anime “Death note”. Κάθε μέρα βιαζόμουν να γυρίσω από το σχολείο για να δω το επόμενο επεισόδιο της σειράς. Αλήθεια ένιωθα χαρούμενος. Όταν η σειρά τελείωσε άρχισα να βλέπω και άλλα anime, μέχρι που κάποια  στιγμή σκέφτηκα να φτιάξω κάτι δικό μου. Αφού έμαθα ότι όλα τα anime είναι βασισμένα πάνω σε ιαπωνικά comics, αποφάσισα ότι μια μέρα θα φτιάξω κι εγώ το δικό μου manga.

 

Τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους ιαπωνικά manga σχεδιάζονται και ζωγραφίζονται με πένα στο χέρι. Εσύ ποιά διαδικασία ακολουθείς για να δημιουργήσεις ένα manga; Τι εργαλεία χρησιμοποιείς;

Απάντηση: Πλέον υπάρχουν περισσότερα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία manga. Εγώ χρησιμοποιώ υπολογιστή και συγκεκριμένα το πρόγραμμα clip studio paint.

 

Τι σε κεντρίζει περισσότερο σε ένα manga, η υπόθεση ή το σχέδιο;

Απάντηση: Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό έδινα προσοχή κυρίως στο σχέδιο. Ωστόσο έχω πλέον αντιληφθεί πως σε ένα manga η ιστορία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς μια κακή ιστορία με καλά σχέδια δεν θα φέρει αποτέλεσμα, όμως το αντίθετο ναι.

 

Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η mangaka και γιατί;

Ο Sui Ishida. Θαυμάζω πάρα πολύ τη ζωγραφική του, και το Tokyo Ghoul ήταν το βιβλίο από το οποίο πήρα παράδειγμα για να βελτιωθώ εγώ ο ίδιος. Ποτέ δεν με δίδαξε κάνεις. Ό,τι μάθαινα ήταν μελετώντας το Tokyo ghoul και γι’ αυτό ευχαριστώ τον Sui Ishida που το έφτιαξε.

 

Αγαπημένο manga και χαρακτήρας;

Απάντηση: Από manga Death note και Tokyo ghoul, χαρακτήρας ο Kaneki ken

26170310_1180706868739763_4796676463572501046_o

 

Ας περάσουμε τώρα στο Subject Zero, το οποίο ήταν και η αφορμή για να σε γνωρίσουμε. Είναι το πρώτο σου manga ή έχεις δημιουργήσει κάτι άλλο πριν από αυτό;

Απάντηση: Έχω δημιουργήσει ένα πριν από το subject zero, αλλά είναι για πέταμα.
 

Το σχέδιο του manga είναι πολύ προσεγμένο και στημένο με βάση τα ιαπωνικά πρότυπα. Πες μας, όμως, λίγα λόγια για την υπόθεση του Subject Zero.

Απάντηση: Η υπόθεση του subject zero έχει να κάνει με ένα μεγάλο οργανισμό, ο οποίος ήθελε να μεταλλάξει το ανθρώπινο σώμα και να το μετατρέψει σε ένα είδους όπλου. Η απόπειρα αυτή κατά κύριο λόγο δεν είχε καλά αποτελέσματα και μετέτρεψε εκατομμύρια ανθρώπους σε τέρατα. 16 χρονιά μετά, ο Kai Higashi, ο πρωταγωνιστής, ανακαλύπτει κάποια πράγματα για τον εαυτό του που του αλλάζουν τη ζωή για πάντα.

 

Πώς εμπνεύστηκες την ιστορία του; Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Απάντηση: Στην αρχή δεν είχα κάποιο ξεκάθαρο πλάνο για το τί θέλω να φτιάξω, όμως λόγω του περιορισμένου χρόνου μου, ξεκίνησα αμέσως να ζωγραφίζω αφού έμαθα για τον διαγωνισμό της Shonen jump. Σίγουρα έχω επηρεαστεί από τα αγαπημένα μου manga και anime, αλλά γενικότερα, οι πιο πολλές ιδέες μου ερχόντουσαν από το πουθενά.

 

Στο MediBang έχεις δημοσιεύσει τις 50 πρώτες σελίδες του manga. Ας υποθέσουμε ότι αυτές οι 50 σελίδες είναι ένα chapter. Πόσος χρόνος απαιτείται για τη δημιουργία του;

Απάντηση: Λόγω του ότι ήμουν εντελώς απροετοίμαστος όταν άρχισα το subject zero, ο χρόνος που χρειάστηκα για τη δημιουργία του ήταν περίπου 3 μήνες. Όμως τώρα υπολογίζω πως θα χρειαζόμουν ενάμιση μήνα

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας από το Subject Zero;

Απάντηση: Ο Kai Higashi.

 

Έχεις έτοιμο το τέλος της ιστορίας στο μυαλό σου;

Απάντηση: Έχω μια γενική εικόνα της συνέχειας, αλλά δεν έχω σκεφτεί ακόμα τί τέλος θα ήθελα να δώσω στην ιστορία.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Οδυσσέα Θεοδωράτο. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία! 

Το Subject Zero μπορείτε να το διαβάσετε στο MediBang εδώ

 

Επιμέλεια ερωτήσεων: Μαίρη Παπαπούλιου