Review: Somali to Mori no Kamisama (Somali and the forest spirit)

από τον ~Alucard~

196574403_318440789870178_5426150658129895430_n   

Greetings people. Alucard εδώ. Σήμερα σας έχω ένα αρκετά ιδιαίτερο anime, γεμάτο φαντασία, χρώματα και συναισθήματα. Μιλάω για το Somali to Mori no Kamisama (Sorikami από εδώ και πέρα). Το συγκεκριμένο anime ακολουθεί το ταξίδι της μικρής Somali και του golem προστάτη της, με απώτερο σκοπό την εύρεση των γονιών της. Πάμε να δούμε τι γίνεται πιο αναλυτικά.

Σε έναν κόσμο που κυριεύεται από τέρατα, οι άνθρωποι αποτελούν μειονότητες. Οι ιστορίες για τον πόλεμο των τεράτων και των ανθρώπων ποικίλουν, αλλά όλες έχουν σαν κοινό σημείο το φόβο και την έλλειψη ανοχής από μέρος των ανθρώπων, οι οποίοι φαίνεται να ξεκίνησαν την όλη αντιμαχία. Σε ένα ήρεμο και ήσυχο δάσος, μακριά από τον πολιτισμό, ένα golem εκτελεί ρομποτικά και πιστά το καθήκον του. Διατηρεί τη φυσική ισορροπία του δάσους με το να αφαιρεί απειλές και να εξασφαλίζει την ήρεμη λειτουργία της χλωρίδας και της πανίδας. Σε μία από τις περιπολίες του, όμως, βρίσκει ένα μικρό και τρομαγμένο αλυσοδεμένο ανθρώπινο παιδί, το οποίο του προσκολλάται και τον αποκαλεί “μπαμπά”. Το golem αποφασίζει να παρακούσει τη φύση του και να το βοηθήσει να βρει τους γονείς του, ξεκινώντας έτσι μια περιπέτεια με περιορισμένο χρονικό διάστημα, μιας και η ζωή του golem φτάνει όλο και πιο κοντά στο τέλος της... 

Η πλοκή του Sorikami περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες. Ο πρωταρχικός άξονας είναι ο ρατσισμός και γενικότερα οι φυλετικές διακρίσεις μεταξύ των τεράτων και των ανθρώπων. Στο anime δίνεται συνεχώς έμφαση στην ενωμένη φύση των τεράτων, όπου διαφορετικές φυλές και είδη συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η μη ανοχή και ο φόβος των ανθρώπων απέναντι σε κάτι διαφορετικό από εκείνους. Ο δευτερεύων άξονας έχει να κάνει με τη σχέση του golem και της Somali, και το πως μπορεί η φροντίδα κάποιου να αλλάξει το άτομο που τη παρέχει. Περισσότερα για αυτό, παρακάτω. Γενικότερα το όλο premise του anime είναι αρκετά κατανοητό, χωρίς πολύ χώρο για υπονοούμενα.

Οι χαρακτήρες του anime, εκτός από τη Somali και το golem, ποικίλουν, αλλά ξεχνιούνται σχεδόν όσο γρήγορα συστήνονται. Ευτυχώς, όμως, οι δύο πρωταγωνιστές μας δεν απογοητεύουν. Το golem, δημιουργημένο από τη φύση για ένα και μόνο σκοπό, στερείται αισθημάτων και βασίζεται σε παρατήρηση, ανάλυση και συμπεράσματα των προηγούμενων διαδικασιών για απόκτηση εμπειριών. Η Somali, σαν ένα κλασσικό ανθρώπινο παιδί, έχει απορίες, εξερευνά τον κόσμο γύρω της, παίρνει εμπειρίες...και “σπάει τα νεύρα” του golem. Παρ' όλα αυτά, η ανάλυση της συμπεριφοράς του golem απέναντι στη Somali θα μπορούσε να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Μέσα στο anime, αφήνει να εννοηθεί ότι το golem αποκτάει σιγά σιγά συναισθήματα. Είναι όμως δυνατό κάτι τέτοιο; Ή μήπως οι αντιδράσεις του golem δεν είναι τίποτα παρά sub routines που δημιουργήθηκαν από συλλογή πληροφοριών και επεξεργασία τους, με αποτέλεσμα την ασφάλεια και υγεία της Somali, σύμφωνα με κάποια standards;

Τα visuals του anime είναι αντάξια του είδους του. Πολλά και διαφορετικά character designs, ποικίλα περιβάλλοντα, ζωντανά χρώματα αποκρυσταλλώνουν το essence ενός fantasy setting και πετυχαίνουν στο να κάνουν τον θεατή να πιστεύει ότι είναι και αυτός μέρος του κόσμου. 

Η μουσική επένδυση, όμως, δε πάει πίσω. Στο προσκήνιο έχουμε κυρίως έγχορδα όργανα, όπως βιολιά, άρπα και κιθάρες, ενώ δε λείπουν και τα κλασσικά πνευστά, όπως φλογέρες και φλάουτα. Το opening, αν και όχι ιδιαίτερα έντονο, παίζει με το tempo και το ύφος, και δίνει μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Το ending από την άλλη, είναι πιο απλό από άποψη σύνθεσης και πιο generic. 

 

Βαθμολογίες

 

Πλοκή: 8/10

Αν και απλή, τα μηνύματα και το pacing της, της δίνουν παραπάνω πόντους. Ευχάριστη και μη κουραστική, αν και προβλέψιμη σε μερικά σημεία.

 

Χαρακτήρες: 7/10

H Somali και το golem λίγο πολύ “κουβαλάνε” το anime, αλλά λογικό αν αναλογιστεί κανείς το time limit από μεριάς του golem.

 

Μουσική: 6/10

Όμορφη, ταιριαστή, generic fantasy music. Ο extra πόντος καθαρά από bias.

 

Visuals: 9/10

Μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων και περιβαλλόντων, ζωηρά και καθαρά χρώματα, μη επαναλαμβανόμενα designs.

 

Final Verdict: Recommended

Ακόμα και να μην έχετε όρεξη για αναλύσεις του φαινομένου του ρατσισμού, το Somali to Mori no Kamisama θα σας ταξιδέψει σε ένα διαφορετικό κόσμο....αρκεί να τα πάτε καλά με το golem!

 

Αυτά από εμένα. Μέχρι το επόμενο review, stay spicy!