Review: Sakamoto desu ga?

από τον ~Alucard~

175710570_448078329625101_1858761491036001429_n

Greetings, boys and girls. Alucard εδώ, και το σημερινό μας anime είναι το “Sakamoto desu ga?”, ένα μικρό κωμικό anime, το οποίο εξιστορεί τις απίστευτες περιπέτειες του Sakamoto, ενός τέλειου, απίθανου, και C O O L λυκειόπαιδου. Μέσα σε 12 επεισόδια, ο Sakamoto μπλέκεται σε διάφορες καταστάσεις στο σχολείο του και λύνει προβλήματα με άνεση, στυλ και κομψότητα, προς ζήλια των συμμαθητών του και προς ενθουσιασμό των συμμαθητριών του.

Στην τάξη 1-2 του περιφερειακού λυκείου Gakubun, όλα κυλούν ομαλά. Τα μαθήματα γίνονται σωστά και βαρετά, οι μαθητές αλληλεπιδρούν ως συνήθως και οι σχολικοί παρίες δρουν ανενόχλητοι. Όλα αυτά αλλάζουν, όταν μια μέρα στην εξίσωση αυτή προστίθεται μια νέα μεταβλητή, ο Sakamoto. Με εξωπραγματικό παρουσιαστικό και ακόμα πιο εξωπραγματικές ικανότητες, ο Sakamoto κερδίζει τις καρδιές όλων, μαθητών, καθηγητών...ακόμα και εξωσχολικών ατόμων. Καλόκαρδος και φιλειρηνικός, ο Sakamoto βοηθάει όποιον έχει ανάγκη και δεν κάνει διακρίσεις. Με λακωνικότητα, αυτοπεποίθηση και STYLE ξεφεύγει από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις, είτε έχουν να κάνουν με αλήτες σε σοκάκια, είτε με γονιούς άλλων μαθητών, ενώ ταυτόχρονα γίνεται θετική επιρροή στους συνομηλίκους του με τις πράξεις του, δίνοντας τους ασυνείδητα κάποιο ηθικό δίδαγμα...μέχρι την επόμενη περιπέτεια του. 

sakamoto2Το “Sakamoto desu ga?” είναι από τα κωμικά anime που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη πλοκή, αλλά πολλές μικρές καταστάσεις, στις οποίες ο πρωταγωνιστής μας καλείται να αντιδράσει και να επιλύσει. Μερικά επεισόδια έχουν μια ξεχωριστή ιστορία μεταξύ τους, αλλά ως επί το πλείστον, το format του κάθε επεισοδίου είναι:

1) Γίνεται κάτι που περιλαμβάνει τον Sakamoto.

2) Ο Sakamoto επιλύει το πρόβλημα με STYLE.

3) Το κοινό παραληρεί.

Όπως καταλαβαίνετε, το anime δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά δε προσπαθεί και να είναι. 

Σε ένα comedy anime, οι χαρακτήρες είναι το 50% της απόλαυσης, με το άλλο 50% να είναι οι καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Για καλή του τύχη, το συγκεκριμένο anime δεν δίνει προσοχή

και φροντίδα μόνο στον πρωταγωνιστή, αλλά και σε αρκετούς side characters, οι οποίοι έχουν τη δικιά τους προσωπικότητα και δεν εξαφανίζονται μετά την πρώτη τους αναφορά. Όσο για τον Sakamoto, ο χαρακτήρας του είναι ο κλασσικός “κύριος τέλειος”, αλλά με ικανότητες που φεύγουν από το απλό realm της τελειότητας και αγγίζουν τη σφαίρα του παραφυσικού. Ευτυχώς όμως, το συγκεκριμένο γεγονός δε χειροτερεύει το anime, αντιθέτως ενισχύει το κωμικό στοιχείο και δίνει στο δημιουργό περισσότερη ελευθερία για το πως ο Sakamoto θα επιλέξει την επίλυση μιας κατάστασης, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων και σκηνών, οι οποίες δεν κουράζουν.

Τα visuals του συγκεκριμένου anime δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι το character design είναι on point και καταφέρνει να ξεχωρίσει όλους τους χαρακτήρες και να τους χαράξει στις μνήμες των θεατών για τη διάρκεια του anime (βέβαια μετράει και το γεγονός που ανέφερα πιο πάνω σχετικά με την μη εξαφάνιση των χαρακτήρων μετά την πρώτη τους εμφάνιση).

Το anime πλαισιώνεται από ένα πολύ δυνατό opening, ένα ήρεμο ending και ένα αξιομνημόνευτο OST, μεταξύ άλλων όχι τόσο αξιομνημόνευτων κομματιών. Μέτρια και ταιριαστή μουσική γενικότερα. 

 

Βαθμολογίες

 

Πλοκή: 5/10

Απουσία κάποιας σταθερής πλοκής, δίνεται βάση σε ξεχωριστές επεισοδιακές καταστάσεις.

 

Χαρακτήρες: 7/10

Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με έμφαση όχι μόνο στον πρωταγωνιστή, αλλά και στο υπόλοιπο cast.

 

Visuals: 6/10

Κλασσικά visuals για comedy anime, με λίγο added flair λόγω του Sakamoto.

 

Μουσική: 6/10

Πέρα από το δυνατό opening και το main OST του Sakamoto, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο σε αυτόν τον τομέα.

 

Final Verdict: Recommended

Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο και αστείο anime, look no further. Το “Sakamoto desu ga?” υπόσχεται να σας χαρίσει γέλιο καθ' όλη τη διάρκεια του, αρκεί να μην έχετε θέμα με το πόσο επαναλαμβανόμενα μπορεί να φαίνονται τα επεισόδια του.

 

Αυτά από εμένα για σήμερα. 'Till next time, stay COOL, COOLER, COOLEST!

sakamoto