Review: Listeners

από τον ~Alucard~

169610713_1920712481410029_2243860795330868650_n

Greetings, φίλοι της μουσικής και των anime. Alucard εδώ, με ένα αρκετά κρυμμένο διαμαντάκι, το Listeners. Released το 2020 σαν original series, το Listeners είναι ένα μικρό και γεμάτο ένταση anime, αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους. Τι εννοώ; Συνεχίστε το διάβασμα!

Η ιστορία μας ξεκινάει στην “νεκρόπολη” του Liverchester, η οποία μετά από ένα καταστροφικό γεγονός που αφορούσε τους Earless (άμορφα τέρατα που διαλύουν τα πάντα στο πέρασμα τους), κατέληξε εγκαταλειμμένη και ως επί το πλείστον κατεστραμμένη. Σε αυτή την άτυχη πόλη ο πρωταγωνιστής μας, Echo Rec, προσπαθεί να βγάλει ένα πενιχρό μισθό, μαζεύοντας σκουπίδια και πιο συγκεκριμένα χρήσιμα μεταλλικά αντικείμενα και ανταλλακτικά. Καθώς ψάχνει τις σωρούς των απορριμμάτων, βρίσκει ένα σπάνιο ανταλλακτικό που χρειαζόταν για να επιδιορθώσει ένα μηχάνημα που έφτιαχνε. Στην προσπάθεια του να το πιάσει όμως, γλιστράει και πέφτει, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον κάτοχο του συγκεκριμένου ανταλλακτικού, ένα όμορφο κορίτσι με κάτασπρα μαλλιά. Μιλώντας της, του αποκαλύπτει ότι δε θυμάται τίποτα, ούτε το όνομα της, γι’ αυτό και ο Echo της δίνει το όνομα Mu, γιατί το γράμμα “μ” ήταν χαραγμένο στο ανταλλακτικό που κρεμόταν από τον λαιμό της. Του λέει επίσης ότι είναι Player, άνθρωπος δηλαδή με την ικανότητα να συνδέεται σε μεγάλα ρομπότ ονόματι Equipment, και να πολεμάει τους Earless. Ο Echo, ενθουσιασμένος από όλες αυτές τις πληροφορίες, και όντας φανατικός με το όλο concept των Players και Equipment, αποφασίζει να τη συνοδεύσει στο ταξίδι της για να βρει τις μνήμες της, και ίσως και την άκρη του νήματος της όλης κατάστασης των Earless.

Η πλοκή γενικότερα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι λίγο πολύ το κλασσικό “δε θυμάμαι τίποτα, παίζει να είμαι ο εκλεκτός, πάμε να βρούμε τις μνήμες μου”. Περαιτέρω, το anime έχει αρκετά plot holes, τα οποία δεν εξηγούνται ποτέ, και λόγω του ότι είναι original series (δηλαδή δεν υπάρχει manga ή light novel σαν source material), δεν μπορεί κανείς παρά να περιμένει για επόμενη σεζόν για να δει αν τα plot holes αυτά θα γεμίσουν. Το setting είναι σαν post-apocalyptic, αλλά χωρίς dystopia, μιας και οι Earless δεν είναι τεράστιος κίνδυνος από τη στιγμή που υπάρχουν οι players, και ως επί το πλείστον υπάρχει μια γενική ευημερία.

Οι χαρακτήρες έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Είτε βασικοί είτε supporting characters, σχεδόν όλοι τους έχουν αρκετή επεξήγηση και character development μέσα στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο τους, και ο καθένας τους είναι αρκετά διαφορετικός ώστε να μένει στο μυαλό του θεατή, ακόμα και μετά το πέρας του anime. 

Πάμε τώρα στα ΠΟΛΥ καλά του anime. Αρχικά, τα visuals του anime είναι πανέμορφα, και το στυλ τους θυμίζει ένα συνδυασμό Makoto Shinkai και studio Ghibli, χωρίς την ίδια ποιότητα, αλλά και χωρίς να έχει να ζηλέψει πολλά. Τα character designs κυμαίνονται από καθημερινά έως τολμηρά, και το κάθε ένα από αυτά είναι αρκετά ξεχωριστό ώστε να μη χρειάζεται ο θεατής να ξέρει τα ονόματα των χαρακτήρων για να τους διαφοροποιήσει.

Η μουσική επένδυση είναι το καλύτερο σημείο του anime, hands down. Το opening είναι απίστευτα έντονο και ενθυλακώνει τέλεια το theme και το concept του anime, και το ending, συγνώμη, ΤΑ endings (11 διαφορετικά endings, ένα για κάθε επεισόδιο!!) ανακεφαλαιώνουν το κάθε επεισόδιο ανάλογα με το feel που είχε. Η μουσική του anime περιλαμβάνει pop-rock, punk rock, glam rock, funk, soul και blues, με διάσπαρτες αναφορές σε συγκροτήματα, τραγούδια και καλλιτέχνες, κάτι που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα ο κάθε die hard ροκάς.

 

Βαθμολογίες

 

Πλοκή: 5/10

Δε κουράζει, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα engaging από μόνη της.

 

Χαρακτήρες: 7/10

Πολύχρωμο cast χαρακτήρων με ικανοποιητικό development αν αναλογιστούμε το περιορισμένο screen time τους.

 

Visuals: 8/10

Πολύ ζωντανά γραφικά και designs, με αρκετά καλοφτιαγμένο CGI και με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

 

Μουσική: 9/10

Για το theme και το concept του συγκεκριμένου anime, η μουσική ταιριάζει γάντι και καλώς ή κακώς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του anime. Μουσική γεμάτη ένταση και ποικιλία, καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών της rock.

 

Final Verdict: Not Recommended.

“What” σας ακούω να λέτε. Πώς γίνεται να έδωσα τόσο καλές βαθμολογίες και να είπα τόσο καλά λόγια, και να μην προτείνω το anime; Απλό. Το Final Verdict έχει να κάνει με το αν θα πρότεινα κάποιο anime γενικότερα, ανεξαρτήτως κοινού. Το Listeners είναι ό,τι πρέπει για rock music fans, αλλά προσπαθώντας να είμαι αντικειμενικός, δε λέει πολλά για όλους τους υπόλοιπους. Απευθύνεται σε ένα όχι τόσο ευρύ κοινό αφού σε όσους η rock μουσική δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι πιθανό να απογοητευτούν από την ύπαρξη μιας όχι και τόσο σοβαρής / “βαριάς” πλοκής. Το συστήνω ανεπιφύλακτα λοιπόν στους rock fans, αλλά με επιφύλαξη σε όλους τους υπόλοιπους. Αν από την άλλη, θέλετε απλά να χαλαρώσετε με ένα μικρό mecha anime, go for it!

 

Αυτά από εμένα για σήμερα. 'Till next time, stay spicy!