Review: Charlotte.

Όταν ένας άνθρωπος είναι πίσω από τη δημιουργία ενός από τα αγαπημένα σου anime, τότε αναπόφευκτα θα το συγκρίνεις με οποιαδήποτε άλλη μετέπειτα δουλειά κάνει.

Είμαι ο Satoshi Furude από τη σελίδα Anime Monogatari και ακολουθεί η (spoiler-free) παρουσίαση μου για το anime “Charlotte”.

12837558_952323724848714_842601529_o_50

Συγκεκριμένα, μιλάω για τον Jun Maeda, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία δύο από τα αγαπημένα μου anime, το Clannad και το Angel Beats!. Ο Jun Maeda είναι συνιδρυτής της εταιρίας visual novel Key και έχει γράψει τα: Kanon, Air, Clannad, Little Busters!, Angel Beats! και το τελευταίο του, Charlotte, το οποίο βγήκε σε anime τον Ιούλιο του 2015.

Έχοντας ήδη δει τα Clannad και Angel Beats!, ασυναίσθητα έκανα συγκρίσεις αυτών των anime όσο παρακολουθούσα και το Charlotte. Σε αυτό ευθύνεται και ο ίδιος ο Maeda, καθώς το στυλ του σε όλα τα έργα του είναι πολύ, πολύ κοινό.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Βαθμός: 6,5/10

Ο Yuu Otosaka, ένας μαθητής Λυκείου, έχει μια υπερφυσική ικανότητα να να μπαίνει με την θέληση του και να παίρνει τον έλεγχο του σώματος του ανθρώπου που έχει κοντά του για 5 δευτερόλεπτα. Νόμιζε ότι ήταν ο μόνος που είχε υπερφυσικές ικανότητες, ώσπου θα τον ανακαλύψουν από το Λύκειο Hoshinoumi Academy, ένα ειδικό σχολείο όπου φιλοξενεί μαθητές με διάφορες υπερφυσικές ικανότητες ο καθένας ώστε να μην τους συλλάβουν επιστήμονες και καταλήξουν σαν πειραματόζωα. Το σχολείο αυτό είναι το μόνο ασφαλές μέρος γι’ αυτούς, οπότε και ο ίδιος μετατίθεται εκεί.

Η υπόθεση στα πρώτα επεισόδια δεν προχωράει πολύ περισσότερο από αυτό, όμως από το επεισόδιο 7 αρχίζει και παίρνει την τροπή της. Όποιος έχει δει Clannad ή Angel Beats! εντοπίζει τις ομοιότητες στο στυλ αμέσως, κυρίως όσον αφορά το χιούμορ και την μελαγχολία. Γίνεται καλύτερο character development σε σύγκριση με το Angel Beats! (βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότεροι κεντρικοί χαρακτήρες), οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέρον και οι υπερφυσικές δυνάμεις που έχουν είναι και αυτές ενδιαφέρον. Το ελάττωμα στην ιστορία είναι όμοιο με το Angel Beats!, δηλαδή τα 13 επεισόδια φαίνονται σαν να μην φτάνουν για να αναπτυχθούν όλοι οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που συμβαίνουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το pacing να είναι αρκετά γρήγορο και η ιστορία να κλείνει με έναν βεβιασμένο, αλλά παρ’ όλαυτα καλό τρόπο.

ΗΧΟΣ

Βαθμός: 8,0/10

Εντάξει, δεν υπάρχει κανένα συγκρότημα GirlDeMo, όμως υπάρχει το συγκρότημα ZHIEND και στο επεισόδιο 8 η τραγουδίστρια του συγκροτήματος κάνει την εμφάνιση της, συνοδευόμενη από μια καταπληκτική ερμηνεία. Επίσης, υπάρχει και το pop-idol Yusa Nishimori και η δική της ερμηνεία, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πληθώρα καλής μουσικής κατά τη διάρκεια του anime. Προσωπικά δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω για να βαθμολογήσω θετικά την μουσική της σειράς.

Το OP της σειράς “Bravely You” ήταν ένα όμορφο τραγούδι με πιάνο (που θύμιζε Angel Beats!) από την Lia (που τραγούδησε το OP “My Soul, Your Beats!” του Angel Beats!). Η σειρά είχε 3 ED τραγούδια, νούμερο ασυνήθιστο για το μέγεθος που είχε, και ήταν όλα όμορφα και ατμοσφαιρικά τραγούδια.

Οι φωνές ήταν πάρα πολύ καλές, με τις φωνές των δύο πρωταγωνιστών Yuu Otosaka (Kōki Uchiyama) και Nao Tomori (Ayane Sakura) να ξεχωρίζουν, ιδίως όταν πρόκειται για κωμικά σχόλια ή τσακωμούς μεταξύ τους.

ΕΙΚΟΝΑ

Βαθμός: 9,5/10

Δεν μπορώ να πω πολλά για το animation γιατί περιγράφεται με μόνο μια λέξη: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

Ο σχεδιασμός και τα χρώματα είναι υπέροχα, με πεντακάθαρες λεπτομέρειες, οι χαρακτήρες άριστα σχεδιασμένοι με λεπτομέρεια ακόμη και στην κίνηση των μαλλιών, τα background σκηνικά εντυπωσιακά και η κίνηση των χαρακτήρων ήταν ομαλή και ρεαλιστική. Ακόμη και το 3D animation, που δεν ήταν τέλειο, αλλά ήταν εξαιρετικά καλό.

Στο ίδιο επίπεδο κινείται το animation όσον αφορά το OP και τα ED.

Εάν έχει δει κάποιος το Fate/Stay Night: Unlimited Bladeworks που προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, μπορώ να πω ότι το animation είναι στο ίδιο επίπεδο μεταξύ των δύο σειρών.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βαθμός: 7,0/10

Η δημιουργικότητα και η μαεστρία του Jun Maeda στο να γράφει πρωτότυπες ιστορίες είναι εμφανές και σε αυτό το anime και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να απολαύσω την ιστορία. Είναι μια ιστορία με πολύ φαντασία, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο μελαγχολικό και συγκινητικό όσο ήταν το Angel Beats!, παρόλα αυτά είχε και αυτό πολλά συναισθήματα και ένταση σε αρκετά σημεία.

Το πρόβλημα μου με την υπόθεση έχει σχέση με το πόσο προβλέψιμο ήταν σε ορισμένα σημεία και, όπως προανέφερα και παραπάνω, με τον τρόπο που κλείνει. Το τέλος του ήταν αρκετά πρωτότυπο και διαφορετικό σε σχέση με το στυλ που είχε η υπόλοιπη σειρά (αρκετά dark μπορώ εύκολα να πω), αλλά έγιναν όλα τόσο γρήγορα και συνοπτικά, με αποτέλεσμα το anime να μην φτάσει στην κλιμάκωση όπου περίμενα ότι θα είχε.

Σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά απολαυστικό. Θα το συνέστηνα με κλειστά μάτια σε όποιον είναι φαν οποιουδήποτε έργου του Jun Maeda και το ίδιο θα έκανα σε όποιον του αρέσουν οι μελαγχολικές ιστορίες με φανταστικά στοιχεία μέσα. Επίσης, εύκολα θα το απολαύσει όποιος απλά θέλει να δει μια σύντομη και αρκετά ψυχαγωγική σειρά.

~Satoshi