Review: 5 centimeters per second

Οι anime ταινίες, όπως είναι λογικό, λόγω του περιορισμένου τους μέγεθος είναι λιγότερο περιεκτικές σε σύγκριση με τις σειρές. Όταν όμως ο ρυθμός της ιστορίας και η απόδοση της είναι τόσο προσεγμένα, τότε ακόμα και μια ταινία διάρκειας μιας ώρας όπως είναι αυτή εδώ, μπορεί να είναι πόλυ πιο περιεκτική από όσο περιμένει κανείς.

Είμαι ο Satoshi Furude από τη σελίδα Anime Monogatari για αυτόν τον μήνα έχουμε μια παρουσίαση λίγο πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή από τις άλλες. Αφορά την όμορφη ιστορία που μας προσφέρει η ταινία "5 Centimeters per Second".

13016465_977161075698312_725656025_o_1_25

Όπως προανέφερα, οι anime σειρές έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τις ταινίες. Ανάλογα με το μέγεθος τους, μια σειρά με 12 επεισόδια έχει διάρκεια γύρω στις 4 με 4,5 ώρες και μια σειρά με 24 επεισόδια έχει διάρκεια γύρω στις 8 με 9 ώρες. Οι ταινίες έχουν διάρκεια 1,5 με 2 ώρες συνήθως και, σαν πιο ακριβές παραγωγές, έχουμε ως δεδομένο ότι το animation τους και η μουσική τους θα είναι εξαιρετικά. Όμως, πόσο απολαυστική μπορεί να είναι η ιστορία τους μέσα σε 1,5 ώρα; Πόσο μπορεί να προλάβει να «μπει» κάποιος στην υπόθεση και πόσο μπορεί να δεθεί με τους χαρακτήρες;

ΙΣΤΟΡΙΑ

Βαθμός: 6,5/10

Η συγκεκριμένη ταινία έχει διάρκεια μόλις 1 ώρα (!) και είναι χωρισμένη σε 3 μέρη. Στην αρχή, αυτά τα 3 μέρη μου φάνηκαν σαν 3 ξεχωριστές αυτοτελείς ιστορίες, όμως γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι τελικά τα 3 μέρη είναι κομμάτια της ίδιας ιστορίας, όπου το κάθε κομμάτι καλύπτει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής του κεντρικού χαρακτήρα.

Ο ρυθμός και ο τρόπος που αποδόθηκε η ιστορία γεμίζουν με περιεχόμενο αυτήν την ταινία και μέσα σε 1 ώρα ο θεατής βλέπει με ομαλό τρόπο όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν και όλο το backstory και character development που χρειάζεται.

Η ιστορία αφορά τον Takaki Tōno και την Akari Shinohara, δύο μαθητές του Δημοτικού όπου γρήγορα γίνονται φίλοι λόγω των πολλών κοινών που έχουν μεταξύ τους. Η Akari, όμως, μετακομίζει σε άλλη πόλη με τους γονείς της και έτσι τα δύο παιδιά χάνουν την επαφή μεταξύ τους. Η μόνη τους επικοινωνία είναι με γράμματα που στέλνουν ο ένας τακτικά στον άλλον. Με τον καιρό, εξ’ αιτίας της απόστασης και μέσω των γραμμάτων, αναπτύσσονται και κάποια συναισθήματα μεταξύ τους. Πρόκειται για μια όμορφη, συναισθηματική slice-of-life ιστορία αγάπης, όπου αποδίδει πολύ καλά τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να επέμβεις, είτε σαν παιδί, είτε σαν ενήλικας.

ΗΧΟΣ

Βαθμός: 7,0/10

Όσον αφορά το soundtrack της ταινίας δεν έχω να αναφέρω πολλά καθώς είναι πολύ μικρό και τα κομμάτια που υπάρχουν δεν κάνουν κάποια ιδιαίτερη εντύπωση.

Η ταινία ξεχωρίζει καλύτερα για τις φωνές της. Οι (λιγοστοί) ηθοποιοί έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά αυτό που ξεχώριζε ήταν η αφήγηση. Και τα 3 κομμάτια είχαν διαφορετικό, σχεδόν, αφηγητή, ο οποίος ακουγόταν καθαρά και, εκτός από την όμορφη αφήγηση που έκανε χρησιμοποιώντας πολλές φορές ποιητικές εκφράσεις και εικόνες, έβαζε τον θεατή μέσα στην ψυχολογία της ιστορίας.

ΕΙΚΟΝΑ

Βαθμός: 8,0/10

Το animation δεν είναι εξαιρετικό, αλλά είναι πάρα πολύ καλό. Έχω δει καλύτερα σχεδιασμένους χαρακτήρες σε ταινία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν κακά σχεδιασμένοι, αλλά αυτό που τράβηξε την προσοχή μου ήταν ο background σχεδιασμός. Εκτός του ότι τα σκηνικά ήταν πάρα πολύ λεπτομερή, ο σχεδιασμός που χρησιμοποιήθηκε σε πολλά τοπία ήταν μοναδικά εντυπωσιακός. Χαρακτηριστικά, υπάρχει μια σκηνή όπου οι κεντρικοί χαρακτήρες κάθονται στην κορυφή ενός λόφου που, ενώ ο νυχτερινός ουρανός πάνω από το κεφάλι τους είναι βαριά συννεφιασμένος, σε ένα άνοιγμα των σύννεφων φαίνονται καθαρά τα αστέρια και στο βάθος, εκεί όπου υπάρχουν μαύρα σύννεφα, έπεφταν αθόρυβα αστραπές. Το τοπίο αυτό ήταν απίστευτα μαγικό και δεν άργησε να μπει σαν φόντο στην επιφάνεια εργασίας μου.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βαθμός: 6,0/10

Ξέρω ότι σε σύγκριση με όλα αυτά τα θετικά που είπα ο βαθμός μου είναι κάπως χαμηλός. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μου αρέσουν οι συναισθηματικές ιστορίες. Λατρεύω τις μελαγχολικές ιστορίες, αλλά όταν έχουν να κάνουν με λυπητερά συναισθήματα και όχι τόσο πολύ με συναισθήματα αγάπης.

Ένα άλλο ελλάτωμα που αντιμετώπισα με αυτήν την ταινία ήταν ότι έπρεπε να κάνω μια περεταίρω έρευνα για να κατανοήσω απόλυτα κάποιες λεπτομέρειες. Το τελευταίο μέρος κλείνει ομαλά και όμορφα, αλλά προσωπικά εγώ περίμενα λίγο περισσότερα.

Κατά τα άλλα, αυτή η ταινία είναι ένα διαμάντι όπου όλοι οι anime φαν πρέπει να δουν. Όλοι, μα όλοι έχουμε ζήσει σε κάποιον βαθμό τις καταστάσεις που περνάνε οι πρωταγωνιστές, οπότε όλοι θα συμμεριστούν τα συναισθήματα τους και θα δεθούν μαζί τους τουλάχιστον μέχρι κάποιον βαθμό. Ακόμη και να μην σας αρέσουν οι συναισθηματικές ιστορίες, θα σας ικανοποιήσει η απόδοση αυτής της όμορφης ιστορίας. Και γιατί να μην την δείτε; Δεν έχετε να χάσετε κάτι. Είναι μονάχα 1 ώρα...

~Satoshi