Report: Comicdom CON Athens 2023

από τη Μαίρη Παπαπούλιου 


bbfd

Για μία ακόμα χρονιά, δημιουργοί comics, εικονογράφοι, καταστήματα, εκδοτικές και cosplayers έδωσαν ραντεβού στο μακροβιότερο φεστιβάλ comics της Αθήνας, το Comicdom CON Athens 2023. Η 17η διοργάνωση άλλαξε φέτος σημείο συνάντησης και έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, κρατώντας φυσικά την είσοδο ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες. 

DSC_0137

Η αλλαγή βάσης του Comicdom CON ήταν μια θετική έκπληξη, αφού όλα τα δρώμενα του φεστιβάλ, μαζί με το bazar, βρίσκονταν συγκεντρωμένα σε ένα χώρο χωρίς να καταβάλλεις κάποια προσπάθεια για να ψάξεις αυτό που θες ή να κάνεις κάποια απόσταση. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την αλλαγή, ενώ η τοποθεσία ήταν η καταλληλότερη για την προσέλκυση νέων επισκεπτών. Η λέξη «αδιαχώρητο» ίσως είναι η καλύτερη για να περιγράψει την κίνηση που επικρατούσε τόσο εσωτερικά στο Artists Alley, όσο και εξωτερικά στα περίπτερα. Εντύπωση, μάλιστα, μας προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός οικογενειών που συναντήσαμε κατά τη βόλτα μας στο φεστιβάλ. 

DSC_0053     DSC_0026 (1)

Συνολικά 170 δημιουργοί κόμικς και εικονογράφοι έλαβαν μέρος στο φετινό φεστιβάλ, ίσως το μεγαλύτερο Artists Alley με νέα comics που έχουμε δει σε εγχώριο φεστιβάλ. Επιπλέον, περισσότερα από 30 καταστήματα και εκδοτικές διέθεταν τα προϊόντα τους στον εξωτερικό χώρο της Τεχνόπολης. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις προβολές animation, τα sketch events,τις ομιλίες, τα workshops και masterclasses που προσφέρει δωρεάν κάθε χρόνο το Comicdom CON.

Την τιμητική της είχε η Ιταλία, με τιμώμενο προσκεκλημένο τον Tito Faraci, του οποίου τα έργα έχουν εκδοθεί σε πάνω από είκοσι χώρες και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς Ιταλούς σεναριογράφους comics. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε σε δύο εκθέσεις (Calvino Immaginario - Οι Φανταστικοί Κόσμοι του Italo Calvino και Fumetti dal Mare - Κόμικς από τη Θάλασσα). 

DSC_0036

Η πρώτη ημέρα του Comicdom CON Athens 2023 έκλεισε με τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023. Επιγραμματικά, οι νικητές έχουν ως εξής:

 • Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης: Γιώργος Γανίδης με την αυτοέκδοση Θηρία
 • Βραβείο Κοινού: Athens Dark (εκδόσεις Nerdula) του Ζήση Ρούμπου και του Χρήστου Μαρτίνη
 • Καλύτερη Αυτοέκδοση: Kuro: Bakaneko του Tasmar
 • Καλύτερο Ένθετο: Το Λεξικό της Κρίσης
 • Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ: Μπαμπαδοϊστορίες του Νικόλαου Στεφαδούρου
 • Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αριστοτέλης (εκδόσεις Ίκαρος)
 • Καλύτερο Μεταφρασμένο Κόμικ: Jemma Press, No Pasaran του Vittorio Giardino
 • Καλύτερο Εξώφυλλο: Νίκο Κούρτη, για το εξώφυλλό του στην έκδοση Η Μοναξιά της Αβύσσου
 • Καλύτερο Σχέδιο: Αριστοτέλης (εκδόσεις Ίκαρος) σε σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου
 • Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Η Μοναξιά της Αβύσσου, σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη
 • Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: 1923 (Εκδόσεις Ίκαρος) από Θανάση Πέτρου
 • Καλύτερο Κόμικ: 1923 (Εκδόσεις Ίκαρος) από Θανάση Πέτρου

 

Και ήρθε η στιγμή να σχολιάσουμε το αγαπημένο μας cosplay. Ο νέος χώρος για το Comicdom Cosplay συνοδεύτηκε με μια σημαντική αλλαγή. Φέτος, οι cosplayers διαγωνίστηκαν μόνο στην κατηγορία ατομικού και όχι ομαδικού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μας είχαν ετοιμάσει μια ευχάριστη έκπληξη στο τέλος, με δύο ομάδες να δίνουν τη δική τους παράσταση και να ενθουσιάζουν το κοινό. Ο λόγος για τους Highness Cosplay που θα λέγαμε ότι είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι από το stage του Comicdom Cosplay, και γεμίζουν στην κυριολεξία τη σκηνή με την παρουσία τους, τις υποκριτικές ικανότητες και τα χορευτικά τους. Όπως, επίσης, οι Lady Of Barians και Nyarinde Idhrael, παρόλο που δεν διαγωνίστηκαν, μας χάρισαν τον πιο ρομαντικό χορό που έχουμε δει σε διαγωνισμό, με την εμφάνισή τους ως Sophie και Howl από Howl's Moving Castle. 

DSC_0190 

DSC_0338

Την τρίτη θέση στο ατομικό κέρδισε η Hana ως Lucia Nanami από Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Στέλλα Τέσση με την εμφάνισή της ως Miku, ενώ την πρωτιά κέρδισε η Ελευθερία Μαραβελάκη ως Αμαζόνα Βάρια από Ζήνα με μια δυναμική σκηνική παρουσία και wild dances.

DSC_0043

 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook, στο ακόλουθο link:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=GreekOtakuRadio&set=a.704603188337494

 

 

Επιμέλεια Κειμένου: Μαίρη Παπαπούλιου

Φωτογραφίες: Μαίρη Παπαπούλιου, Εύα Τζε