Pokémon: Οι χειρότερες πράξεις του Paul στο anime

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Η σημερινή μέρα, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, είναι ιδιαίτερα αναμενόμενη για τους απανταχού Pokémon fans, αφού επιστρέφει ο Paul (ή αλλιώς Shinji, όπως αποκαλείται στο Ιαπωνικό dub). Ένας από τους πιο δυνατούς αντιπάλους που αντιμετώπισε ποτέ ο Ash ως εκπαιδευτής, τα τελευταία 25 χρόνια. Εμφανίζεται αρχικά στη γενιά Diamond & Pearl, η οποία προβάλλεται στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ενώ τον Αύγουστο του 2010, ο Ash δίνει την τελευταία μάχη μαζί του στο πρωτάθλημα Sinnoh, σε έναν αγώνα κυριολεκτικά σημείο αναφοράς για το anime, με το Infernape του Ash να επικρατεί απέναντι στο Electivire του Paul. Το επεισόδιο τελειώνει με τον Ash να προκαλεί τον Paul να μονομαχήσουν ξανά κάποια στιγμή... και αυτή η στιγμή είναι σήμερα! 12 χρόνια και 544 επεισόδια μετά, στην καλύτερη φάση που βρίσκεται ποτέ ο Ash Ketchum, αφού είναι προ των πυλών για το Masters 8. Είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους καλύτερους από όλη τη σταδιοδρομία του anime, από το 1997 μέχρι σήμερα, από την παλιά του φίλη από τη σεζόν Best Wishes / Black and White, Iris (σήμερα Unova champion) μέχρι τον Lance (Kanto & Johto champion), τη Cynthia (Sinnoh champion) και τον Leon, νούμερο 1 στην κατάταξη παγκοσμίως, και κύριος στόχος του Ash για να τον νικήσει!

Οπότε μια μάχη με τον Paul θα αποτελέσει σίγουρα ένα δυνατό crash test. Η επιστροφή του έγινε γνωστή μέσα από την τελευταία έκδοση του opening, “1・2・3” στο Pokémon Journeys, στις αρχές του περασμένου Μάρτη, όπου τον βλέπουμε να δίνει το παρόν.

Το opening “1・2・3”. Ο Paul βρίσκεται στο λεπτό 1:11

Είναι γνωστό ότι ο χαρακτήρας του Paul είναι εξαιρετικά σκληρός, ψυχρός και εντελώς διαφορετικός από αυτόν του Ash. Συγκεκριμένα, δίνει έμφαση μόνο στη δύναμη των Pokémon, αγνοώντας τα όποια συναισθήματα. Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, και με αφορμή την επιστροφή του στο σημερινό επεισόδιο υπ’ αριθμόν 114 της σεζόν Journeys (και αντίστοιχα 1.119 της σειράς συνολικά) πάμε να δούμε μερικές από τις χειρότερες πράξεις/ενέργειες του κατά τα άλλα δυνατού εκπαιδευτή και αντίπαλου του Ash. 

 

10. Στο ντεμπούτο του απελευθέρωσε με επιθετικό τρόπο 3 Starly

2

Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια διακρίνουμε τη σκληρότητα του Paul. Στο 3ο επεισόδιο της σεζόν Diamond & Pearl με τίτλο “When Pokémon Worlds Collide”, ο Ash έδωσε την πρώτη του 3-on-3 μάχη μαζί του, με το αποτέλεσμα να φτάνει στην ισοπαλία. Μετά το τέλος της μονομαχίας, ο Paul απελευθέρωσε το Starly του, αφού το έκρινε αδύναμο και άχρηστο για να συνεχίσει μαζί του. Ενώ το ίδιο έκανε και με άλλα δύο πριν από αυτό.

 

9. Έδιωξε το Azumarill μετά την εμφάνιση του απέναντι στον Roark

3

Στις αρχές του Diamond & Pearl στο Sinnoh, ο Ash, η Dawn και ο Brock, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη μάχη του Paul με τον αρχηγό σταδίου της Oreburgh City, τον Roark. Ο Paul φυσικά κέρδισε. Ωστόσο, στη μάχη εναντίον του Geodude του Roark, το Azumarill του εκπαιδευτή έχασε. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Paul έδωσε το Pokémon σε έναν άλλο εκπαιδευτή μετά τη μάχη. Με αυτή την πράξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδραιώθηκε έντονα ο όρος «αντίπαλος» από την πλευρά του Ash για τον Paul, αφού δεν μπορούσε να ανεχτεί τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ίδια τα Pokémon.

 

8. Όταν διέκοψε το σχέδιο του Ash για να σώσει την ομάδα των Gligar, πιάνοντας τον αρχηγό τους

4

Σαφώς η πράξη του να πιάνει κανείς ένα Pokémon φαίνεται λογική, άκακη και αθώα. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, στο επεισόδιο "Riding the Winds of Change", ο Paul έκανε κάτι απαράδεκτο. Έπιασε ένα Gliscor, τον αρχηγό της φυλής των Gligor, την ώρα που καταιγίδα και ισχυροί άνεμοι το είχαν παγιδεύσει στην πόλη και το υπερηχητικό κύμα παρέσυρε και τα υπόλοιπα Gligar. Τα Gligar κόλλησαν γιατί όλα βασίζονται στην ολίσθηση, η οποία χρειάζεται ύψος, χώρο και ευνοϊκούς ανέμους.

Αφού, λοιπόν, το Gliscor και τα Gligar γίνονται δημόσια ενόχληση στην πόλη, ο Ash και οι φίλοι του σκέφτονται ένα σχέδιο για να τα βγάλουν έξω από την πόλη με ασφάλεια. Και σαν να μην έφτανε το ότι η ομάδα πύραυλος ως συνήθως επεδίωκε να χαλάσει τα σχέδια, το κερασάκι στην τούρτα έρχεται όταν ο Paul έπιασε το Gliscor, αποσυντονίζοντας έτσι όλο το group. Φυσικά ο Paul αδιαφόρησε για το σχέδιο του Ash και αποχώρησε.

 

7. Κατά τη διάρκεια της ταπεινωτικής ήττας του από τον Brandon με το Ursaring, το άφησε εκτεθειμένο, παρατώντας το χωρίς να του δώσει εντολές

5

Αν και ο Paul με τις πράξεις του και την άσχημη συμπεριφορά του θεωρήθηκε αντιπαθής ως χαρακτήρας στο anime, ενδιαφέρον αποτελεί στο συγκεκριμένο επεισόδιο το πώς ξεκίνησε η άσχημη και εχθρική αυτή συμπεριφορά του. Η αναζήτηση του Paul για δύναμη προήλθε από την ημέρα που είδε τον αδερφό του, Reggie, να χάνει από τον Brandon για λογαριασμό του Battle Frontier, με τον ίδιο να ορκίζεται να μην κάνει ποτέ τα ίδια λάθη.

Ο Paul βέβαια δεν ήταν τόσο μοχθηρός με τον ίδιο τον αδερφό του όσο με τον Ash για παράδειγμα, μα σεβόταν τον Reggie, δεδομένου ότι είχε πολλά κοινά σημεία με τον Ash. Όταν ο Paul αντιμετώπισε τον Brandon σε μια 6-on-6 μονομαχία στη σεζόν Diamond & Pearl, δεν κατάφερε να νικήσει κανένα από τα Pokémon του “Pyramid King”. Έφτασε ακόμη στο σημείο να αφήσει ανυπεράσπιστο το Ursaring, μη δίνοντάς του καμία εντολή ή να το επιστρέψει στην Pokéball του, με αποτέλεσμα να «εισπράξει» τη χαριστική του βολή από το Regirock του Brandon. 

 

6. Όταν ταπείνωσε και μείωσε τη Maylene μετά τον αγώνα τους

6

Αν και η συγκεκριμένη μάχη δεν προβλήθηκε στο anime, όταν ο Paul νίκησε την αρχηγό σταδίου της Veilstone City, τη Maylene, αναφέρθηκε σε εκείνον και στην επίπτωση που είχε στην εμπιστοσύνη της. Συγκεκριμένα, ο Paul νίκησε εύκολα τη Maylone χωρίς κάποιο Pokémon του να ηττηθεί και αναφέρθηκε σε εκείνη ως τη χειρότερη αρχηγό σταδίου που έχει αντιμετωπίσει!

Αυτά τα λόγια ήταν αρκετά αποθαρρυντικά για την Maylene, αμφισβητώντας τον ίδιο της τον εαυτό και την αλληλεπίδρασή της με τα Pokémon της. Αυτό που χρειάστηκε για να επανέλθει ήταν στήριξη από την Dawn.

 

5. Ο Paul συχνά αποκαλούσε τον Ash και τους φίλους του αδύναμους και αξιολύπητους

7

Ο Paul έδειξε ότι μπορεί να συμπεριφέρεται κανονικά σε συγκεκριμένα άτομα και να τους δείχνει σεβασμό, πράγμα το οποίο εξόργιζε τον Ash και τους φίλους του, γιατί δεν είχαν την ίδια μεταχείριση. Ενώ σίγουρα οφειλόταν στην έλλειψη σεβασμού, την οποία προφανώς θα έπρεπε να έχουν κερδίσει, ο ίδιος ο Paul φαινόταν να απολαμβάνει τον ανταγωνισμό με τον Ash και τους φίλους του.

Ο Paul επέκρινε συνεχώς τον Ash, θεωρώντας τον αδύναμο, προσάπτοντας του ότι συνέχιζε να σπαταλά τον χρόνο του σε αδύναμα Pokémon. Ωστόσο, αργότερα ο Ash χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το Chimchar που ο Paul έδιωξε, με την εξελιγμένη του μορφή, το Infernape ήταν το Pokémon που κέρδισε τη μάχη στο πρωτάθλημα Sinnoh και τον απέκλεισε. 

 

4. Πολύ σπάνια έδινε έπαινο ή ενθάρρυνε τα Pokémon του

8

Η κακομεταχείριση των Pokémon πάντα συγκινούσε το κοινό που τα παρακολουθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτο παράδειγμα το Charmander του Ash (Σήμερα Charizard) που το είχε εγκαταλείψει ο προηγούμενος εκπαιδευτής του, Demian, στη βροχή και σχεδόν είχε αφεθεί να πεθάνει.

Η επίμονη αδιαφορία του Paul για την ευημερία των Pokémon του, τον έκανε ασφαλώς έναν από τους πιο αντιπαθητικούς χαρακτήρες. Αν και το Chimchar ήταν σίγουρα ο κύριος αποδέκτης του θυμού του Paul, ο ίδιος πολύ σπάνια επαίνεσε κάποιο από τα Pokémon του για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε μάχη. Ίσως να έδωσε στο Electivire λίγο παραπάνω εκτίμηση που είναι και το βασικό του Pokémon. 

 

3. Ο Paul κράτησε μια κραυγαλέα περιφρόνηση για τα Pokémon του Ash κατά τη διάρκεια των tag battle αγώνων τους.

9

Στο Hearthome City Tag Battle Competition είδαμε τις χειρότερες πλευρές του Paul. Στον προημιτελικό αγώνα ο Ash και ο Paul αγωνίζονται ενάντια σε ένα Metagross και ένα Zangoose. Ο Paul διέταξε το Chimchar να τα δώσει όλα και να χρησιμοποιήσει την κίνηση Flame Wheel στο Zangoose, την ώρα που γνώριζε ότι την ίδια στιγμή το Turtwig του Ash θα πληγωνόταν, όπως και έγινε.

Αυτή η περίπτωση δεν ήταν η μοναδική, με τον ίδιο τρόπο έδωσε εντολή στο Torterra του να χρησιμοποιήσει Hyper Beam την ώρα που το Staravia του Ash ήταν πανέτοιμο για τον επόμενο γύρο. Ο Paul συχνά επέκρινε τον ίδιο τον Ash, αλλά το να βλάψει σωματικά τα Pokémon του, ακόμη και όταν συμπράττουν, βρίσκονται στην ίδια πλευρά, είναι κάτι που εξόργισε τον Ash.

 

2. Ο Paul έβαλε αρκετά από τα Pokémon του να επιτεθούν στο Chimchar την ίδια στιγμή. Πράγμα εξαιρετικά βασανιστικό.

10

Ο Ash και οι φίλοι του γνώριζαν πολύ καλά ότι ο Paul ήταν σκληρός με τα Pokémon του, προκειμένου να αποσπάσει τη μέγιστη, απόλυτη δύναμη. Ειδικά στο Chimchar. Όταν έπεσαν πάνω στην εκπαίδευση για το Hearthome City Tag Battle Competition, είδαν τον Paul να έχει βγάλει τέσσερα από τα πιο δυνατά Pokémon του να εξαπολύουν κινήσεις στο Chimchar για να το σκληρύνει. Ο Ash και οι υπόλοιποι χρειάστηκαν να επέμβουν για να σταματήσουν τον εκπαιδευτή για να μη γίνει κάτι χειρότερο, με την άμεση θεραπεία να ακολουθείται στο Pokémon Center. 

 

1. Όταν ο Paul απελευθέρωσε το Chimchar, οι ακραίες του μέθοδοι για να ενεργοποιήσουν την κίνηση Blaze απέτυχαν να λειτουργήσουν

11

Η μεταχείριση του Paul στο Chimchar ήταν βίαιη, σκληρή, προσπαθώντας να κάνει το Pokémon του να χρησιμοποιήσει την κίνηση Blaze σε πλήρη ισχύ. Η στιγμή που ο Paul τελικά παρατά το Chimchar είναι αποκαρδιωτική. Αφού τον απογοήτευσε στην εμφάνισή του στο Hearthome City Tag Battle Compatition, παρότι κατάφεραν να προκριθούν στους επόμενους γύρους, ο Paul ελευθερώνει το Chimchar. Ευτυχώς για το ίδιο το Pokémon ο Ash παρενέβη και προσφέρθηκε να το εντάξει στην ομάδα του.

 

Αυτή ήταν η αναδρομή στον χαρακτήρα και τις πράξεις του Paul, στο Pokémon Diamond & Pearl. Σήμερα θα συντονιστούμε όλοι στους ιαπωνικούς δέκτες μας για να δούμε την επιστροφή του στο Pokémon Journeys. Από το preview του νέου επεισοδίου, από κάποια λόγια του φαίνεται να υπάρχει... κάποιο character development στον χαρακτήρα του, ενώ στη μάχη παρουσιάζονται και τα νέα του Pokémon, Garchomp, Metagross και Gyarados. Ας το απολαύσουμε.

 

 

 

Πηγή: cbr.com