Play the novel: Amnesia

 Ένα review από τη Σοφία Παπαδόγγονα

MV5BMmM0ZjBhZTAtYjRiMS00NWZlLWI0NDgtY2YwNjY0ZGYyNjA3XkEyXkFqcGdeQXVyODY1NDA3MzY@_V1_SY1000_CR0,0,1465,1000_AL_

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για κάτι classic. Ιδιαίτερα διαδεδομένο στο ευρύ κοινό λόγω της μεταφοράς του σε anime, το Amnesia αποτελεί ένα από τα αγαπημένα otome visual novels. Ας σημειώσουμε εισαγωγικά ότι αδικήθηκε από το ομώνυμο anime. Είναι λογικό 12 επεισόδια να μην μπορέσουν να αποδώσουν ένα game με 5 διαφορετικά εξίσου καλογραμμένα routes τη στιγμή που η μέση διάρκεια ολοκλήρωσης του είναι 10-30 ώρες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είχα δει πρώτα το anime, το οποίο με μεγάλη επιείκεια θεώρησα μέτριο, δεν περίμενα και πολλά. Χαίρομαι που οι προσδοκίες μου διαψεύσθηκαν, παρόλο που θα συζητήσω για τις επιφυλάξεις μου παρακάτω.

Plot

 Όπως υποδηλώνει και ο τύπος, η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από την αμνησία της πρωταγωνίστριας. 1η Αυγούστου και ξυπνάμε στο νοσοκομείο με καμία απολύτως ανάμνηση. Το πρώτο πρόσωπο που γνωρίζουμε είναι ο Orion, ένα πνεύμα το οποίο έχει παγιδευτεί μέσα στην πρωταγωνίστρια και ο λόγος που έχασε τις αναμνήσεις της. Με την βοήθεια του Orion ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάκτησης των αναμνήσεων. Δεν θέλω να ξεχνάμε ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα otome, το οποίο συνεπάγεται ότι το ταξίδι επικεντρώνεται στο love story, στον ρομαντισμό κλπ.

Routes

Τα routes είναι 5, όπως ανέφερα, και καλείσαι να επιλέξεις την πρώτη μέρα μεταξύ τεσσάρων. Το πέμπτο route, το οποίο θεωρείται και το true ending, ξεκλειδώνεται αφού ολοκληρώσεις και τα 4 good endings. Παρεμπιπτόντως, τα endings συνολικά αριθμούν πάνω από 20 οπότε θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες και save-loading για να τα ξεκλειδώσετε όλα.

Μια γενική ομόφωνη πρόταση είναι να παίξετε τα routes με την σειρά που σας δίνονται ως επιλογές. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε πιθανές διασταυρώσεις και spoilers. Επιπλέον, με κάθε route αυξάνεται και η «πολυπλοκότητα» του χαρακτήρα. Στην πορεία του παιχνιδιού, όχι μόνο προσπαθείς να ανακτήσεις τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως γνωρίζεις εκ νέου τους χαρακτήρες με τους οποίους ήταν ερωτευμένη η πρωταγωνίστρια.

shin (1)

 

Heart World: Shin

Θα παρατηρήσετε ότι οι χαρακτήρες ακολουθούν το τυποποιημένο. Ο Shin, είναι αυτός ο παιδικός φίλος, με τον οποίο μεγαλώσατε και συνακόλουθα καταλήξατε μαζί. Είναι ψυχρός και απόμακρος προς τον περισσότερο κόσμο, λόγω προσωπικών εμπειριών που τον ανάγκασαν να κλειστεί στον εαυτό του. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για την πρωταγωνίστρια και κάπως έτσι είναι ο αγαπημένος για όλες και όλους τους tsundere fan εκεί έξω.

kent

 

Clover World: Kent

Ο ιδιοφυής χαρακτήρας της σειράς, που σημαίνει ότι η λογική επισκιάζει κάθε περιθώριο για συναισθηματισμούς. Ίσως και αυτό είναι που έκανε το route διασκεδαστικό και να ξεχωρίσει. Στο Kent γίνεται το μόνο ουσιαστικό character development, καθώς όσο γνωρίζει την πρωταγωνίστρια, μαλακώνει, μαθαίνει να χαλαρώνει και αρχίζει να βιώνει τον έρωτα. Ξέρω, ξέρω ακούγεται μελό, αλλά δεν είναι τόσο, αφού οι στιγμές που είναι αγενής και προσβλητικός, χωρίς να το θέλει είναι μακράν περισσότερες.

ikki (1)

 

Spade World: Ikki

Κάποιος να μου εξηγήσει κάποια στιγμή τα fan clubs για κάθε όμορφο χαρακτήρα που κυκλοφορεί. Συμβαίνει όντως και στην πραγματικότητα; Συνεχίζω. Ο Ikki είναι ο ορισμός του playboy. Γλυκόλογα για σένα, για μένα, για εκείνη, για την άλλη. Γλυκόλογα για όλους. Όμως -και το τονίζω- η καρδιά του, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν άνηκε ποτέ σε καμία. Εξωστρεφής και με αυτοπεποίθηση, είναι ένας χαρακτήρας που σε κερδίζει, κι ας σε ενοχλεί το ασταμάτητο φλερτ με όλους.

toma (1)

 

Diamond World: Toma

Τελευταίος και καθόλου καταϊδρωμένος έρχεται ο Toma ο υπερπροστατευτικός. Ο δεύτερος εξωστρεφής χαρακτήρας ο οποίος είναι πάντα θετικός και χαρούμενος, αλλά μπορεί να σοβαρέψει επικίνδυνα όταν χρειαστεί να σταθεί στο πλευρό της πρωταγωνίστριας και να την προστατέψει. Πρόκειται για το αγαπημένο μου route, όχι από μεριάς romance, αλλά ιστορίας. Θεωρώ πως στην ιστορία του δόθηκε το κάτι παραπάνω και πρωτοτύπησε από το καθιερωμένο. 

ukyo (1)

 

Joker World: Ukyo

Τι να πει κανείς γι’ αυτό το παιδί; Έχοντας ολοκληρώσει τα προηγούμενα routes, ο χαρακτήρας αυτός σε έχει ιντριγκάρει πλήρως. Με τον Ukyo θα ξεδιαλύνει και το μυστήριο της αμνησίας. Γενικά, χωρίς να πω πολλά, απλά αγαπάει όσο τίποτα άλλο την πρωταγωνίστρια. Αδιαπραγμάτευτα, το καλύτερο route.

 

Art and Sound

Έχοντας ή μη εμπειρία στα visual novel, είναι λογικό ότι σε ένα παιχνίδι χωρίς gameplay, κάπως πρέπει να ξεχωρίσει. Το βασικότερο κομμάτι είναι το story. Το αμέσως επόμενο είναι το art και το voice acting. Σε αυτόν τον τομέα το Amnesia παίρνει 10 στα 10. Οι χαρακτήρες και οι σκηνές είναι καλοσχεδιασμένοι μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Λάτρεψα το τύπου gothic-punk σχεδιασμό τους. Όσο για τις φωνές, οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο στα Ιαπωνικά, ταίριαζαν στους χαρακτήρες και δεν ήταν ούτε αδιάφορες, ούτε φλατ. 

 

Overall

Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλό visual novel, -ΑΛΛΑ- δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πεπατημένη. Πρόκειται για μια από αυτές τις περιπτώσεις που οι δυνατότητες ήταν τρομερές, αλλά επιλέγεις να το παίξεις safe. Το story στο οποίο σε εισάγει είναι ιδιαίτερο και μυστηριώδες. Η παγίδα των otome όμως πιάνει, επικεντρώνεται στον ρομαντισμό, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του να είναι αρκετά επιφανειακό. Αν είσαι καινούριος στο είδος, βέβαια, δεν σε ενοχλεί καθόλου αφού δεν έχεις προλάβει να δεις όλα αυτά τα κλισέ. Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι αξίζει ένα 7/10, καθώς μου αρέσουν τα πολυάριθμα endings, το artwork είναι καταπληκτικό και από την αρχή έως το τέλος ήταν ένα καλογραμμένο otome.