Ομάδα εθελοντών Alex & Ι.Δ.Ε.Α. - Συμπράττοντας με άρωμα Ιαπωνίας

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Γεια σε όλες και όλους. Πάει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που βγήκε άρθρο στον διαδικτυακό αέρα του Greek Otaku Radio από τη δική μου πένα. Οι υποχρεώσεις μου τη σεζόν που μας πέρασε ήταν εξαιρετικά αυξημένες σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν της τρέχουσας δεκαετίας και φυσικά αναφέρομαι στα χρόνια της COVID-19 που η εν λόγω γρίπη ήταν στα ντουζένια της και ευχόμασταν πραγματικά να μη ξαναγυρίσει…

Η καθημερινότητα μου έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό από εκείνο τον καιρό και επιπροσθέτως πολλαπλασιάστηκαν σε επίσης πολύ μεγάλο βαθμό οι όποιες δραστηριότητες είχα και έχω. Ενδεχομένως να ακούγομαι λιγάκι επαναλαμβανόμενος και ίσως λίγο υπερβολικός με αυτά που γράφω, αφού μάλλον δεν είναι η πρώτη φορά που δικαιολογούμαι (και μπορεί να μην αφορά τους περισσότερους αναγνώστες εδώ, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφραστώ για να μην νομίσει κάποιος ότι εγκατέλειψα το site και την αρθρογραφία. Κάθε άλλο, οπότε η απάντηση είναι όχι). Όσοι με γνωρίζουν καλά, εικάζω πως με καταλαβαίνουν και εννοείται πως όποτε βρίσκω χρόνο πάντα θα συμμετέχω με τον δικό μου τρόπο, με άρθρα μου, όπως συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια.

Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας τώρα μήνα Αύγουστο, στην καρδιά του καλοκαιριού, που οι υποχρεώσεις μου είναι σαφώς λιγότερες, να σας μεταφέρω το ρεπορτάζ μιας δράσης δρόμου της ομάδας εθελοντών Alex, στην οποία και συμπράξαμε με την Ι.Δ.Ε.Α.

Στην ομάδα της Ι.Δ.Ε.Α. πραγματοποιήθηκε ένα project στο οποίο συμμετείχαν 11 νεαρές Ιαπωνέζες και έγιναν διάφορες δραστηριότητες για να βιώσουν ένα Voluntary & Intercultural experience. Μια από αυτές ήταν αυτή η δράση δρόμου που πραγματοποιήθηκε στις 19/3/2023 στην οποία μοιράσαμε φαγητό στους αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά.  

–Σε αυτό το σημείο να ανακοινώσω έγκαιρα ότι το project με τις Ιαπωνέζες θα επαναληφθεί πολύ σύντομα εδώ στην Ελλάδα, μείνετε συντονισμένοι, διαβάζοντας το άρθρο για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με αυτό–

Πριν το ρεπορτάζ, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ομάδα εθελοντών Alex και την Ι.Δ.Ε.Α. 

 

Η Ομάδας Εθελοντών Alex

Η Ομάδας Εθελοντών Alex, ξεκίνησε τις δράσεις της στις 19 Δεκεμβρίου 2015, με την εκδήλωση «Βοηθώντας τους άστεγους στην Αθήνα» στο τότε ΣυνΑθηνά (απέναντι από τη Βαρβάκειο αγορά). Ξεκίνησε αρχικά ως ένα απλό event στο Facebook, το οποίο μετά από ένα μικρό διάστημα έγινε viral και αυτό φάνηκε και στην πράξη, αφού πλήθος κόσμου και κανάλια μαζεύτηκαν τη μέρα εκείνη μετά τις 16:00. Ιθύνων νους της ομάδας η διαχρονική και καλή μου φίλη Παναγιώτα Θεολογίτου. Ο γράφων αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας από την αρχή. Ήμασταν τότε 5 φοιτητές που την στήσαμε, εντελώς μόνοι μας. Το όνομα της ομάδας προέκυψε από ένα φίλο, ο οποίος τον Αύγουστο του 2015 έφυγε από τη ζωή στα 27 του χρόνια, οπότε λίγους μήνες μετά, με αυτό τον τρόπο τον τιμήσαμε, δίνοντας το όνομά του στην ομάδα. Η πρώτη δράση ήταν η αφορμή για να συνεχίσουμε το άοκνο αυτό έργο και εβδομαδιαία σε μόνιμη πλέον βάση, με αποτέλεσμα ο απολογισμός όλων των δράσεων μέχρι σήμερα να μετρά περισσότερες από 300. Σε αυτές περιλαμβάνεται η προσφορά τροφίμων και αγαθών σε άστεγους, οικογένειες, σε αδέσποτα ζώα, δράση αιμοδοσίας, δράση συλλογής καπακιών για αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ να σημειωθεί επιπροσθέτως ότι η ομάδα μας έχει βραβευτεί δύο φορές στο φεστιβάλ εθελοντισμού στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και… συνεχίζουμε μέχρι σήμερα αδιάλειπτα.

 

2

Μια ενδεικτική φωτογραφία της προσέλευσης του κόσμου στην πρώτη μας δράση το 2015 

 

Ι.Δ.Ε.Α. (Ισορροπία – Διασκέδαση – Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη) 

Περνάμε στην Ι.Δ.Ε.Α. (Ισορροπία – Διασκέδαση – Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη). Η Ι.Δ.Ε.Α. είναι μια ΜΚΟ που διαφέρει από τις υπόλοιπες. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, ώστε ο κάθε εθελοντής που προσφέρει να γνωρίζει ότι η προσφορά του έχει πιάσει τόπο 100%. Μια φιλοσοφία που κι εμείς με τη σειρά μας ως ομάδα Alex επικροτούμε και την ακολουθούμε πιστά. Έχουμε συμπράξει, αλλά και συμμετάσχει πολλές φορές σε δράσεις της περίφημης ομάδας του Θεοδόση Τζάνου, ιδρυτή της ομάδας. Η πρώτη δράση της Ι.Δ.Ε.Α. έλαβε χώρα το μακρινό 2007 (υποστήριξη πυρόπληκτων στη Ζαχάρω) και από τότε έχει πραγματοποιήσει πάνω από 500 δράσεις παντός τύπου, όπως για παράδειγμα, μοίρασμα φαγητού σε άστεγους, μαγείρεμα και προσφορά φαγητού σε σχολεία που το έχουν ανάγκη και καθάρισμα παραλίας.

Ας περάσουμε τώρα στη 275η δράση δρόμου που συμμετείχαν οι Ιαπωνέζες. Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι θα έρθουν στην Ελλάδα για το project της Ι.Δ.Ε.Α. και μάλιστα ότι θα συμπράξουμε μαζί τους στη δράση, η πρώτη μου σκέψη, όπως είναι φυσικό, αφού έχω βήμα μέσα από το GORadio ήταν να φτιάξω κάτι για αυτό, να μιλήσω μαζί τους και να αναρτήσω τι μου απάντησαν. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το ρεπορτάζ της συγκεκριμένης δράσης. Ακολουθούν δέκα ενδεικτικές φωτογραφίες και μετά η συνομιλία μου με τις Ιαπωνέζες.

Να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τον εθελοντή Βαγγέλη Φωτεινάκη που τις τράβηξε, αλλά και την Παναγιώτα Θεολογίτου που μου δάνεισε τη φωτογραφική της μηχανή.

 

 

Συνεντεύξεις 

Συνομιλία με την Kiki:

Παναγιώτης: Γεια σου Kiki. Χαίρομαι που σε γνωρίζω.

Kiki: Κι εγώ το ίδιο.

Παναγιώτης: Πες μου τις εντυπώσεις σου από την Ελλάδα μέχρι στιγμής. Είναι η πρώτη σου φορά εδώ;

Kiki: Ναι και όχι. Για τις υπόλοιπες κοπέλες είναι η πρώτη φορά. Για εμένα είναι η δεύτερη. Διάφορα πράγματα μου έχουν κάνει ωραία εντύπωση. Τι να πρωτοπώ. Μου αρέσει το ελληνικό φαγητό, η ελληνική σαλάτα, οι ελιές, διότι εμείς στην Ιαπωνία δεν τα έχουμε και βέβαια ο καιρός!

Παναγιώτης: Θα ήθελα να μου πεις αν βλέπεις anime;

Kiki: Έχω παρακολουθήσει μόνο το Demon Slayer. Δεν είμαι τόσο πολύ των anime, αλλά μόλις είδα το πρώτο επεισόδιο με τράβηξε αμέσως.

Παναγιώτης: Την τελευταία ταινία του Demon Slayer την έχεις δει;

Kiki: Όχι, αλλά έχω δει την πρώτη ταινία. Είχα πάει μάλιστα στο σινεμά να τη δω.

Παναγιώτης: Έχεις αγαπημένο είδος μουσικής; Στην Ιαπωνία υπάρχουν πολλά δημοφιλή είδη, J-Pop, J-Rock, Visual Kei. Ακούς κάτι από αυτά;

Kiki: Ακούω J-Pop. Η αγαπημένη μου καλλιτέχνης είναι η Aimyon. Είναι πολύ διάσημη τραγουδοποιός, γράφει η ίδια όλα της τα τραγούδια. Οπότε ναι, μου αρέσουν όλα της τα κομμάτια.

Παναγιώτης: Θα ήθελα να μου πεις τις εντυπώσεις σου από τη σημερινή δράση δρόμου και επίσης αν στην Ιαπωνία υπάρχει ανάλογη κατάσταση με άστεγους σε αυτό το βαθμό;

Kiki: Ήταν η πρώτη φορά που πρόσφερα φαγητό σε άστεγο. Στην Ιαπωνία και ειδικά στο Tokyo, έχουμε λίγους αστέγους, στα πολύ κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά τους αγνοούμε και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, μας φοβίζουν, όλοι αποφεύγουν να τους πλησιάσουν. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση ήταν ένα πολύ καλό εγχείρημα για όλους μας, να ετοιμάσουμε τη μερίδα, να τη δώσουμε, να συνομιλήσουμε μαζί τους. Ήταν εποικοδομητικά. Οπότε είμαι ευγνώμων που είμαι κοντά σας.
 

Στη συνομιλία προστίθεται και η Mana:

Παναγιώτης: Χαίρομαι που σε γνωρίζω.

Mana: Παρομοίως.

Παναγιώτης: Αληθεύει, εντέλει, ότι οι μαθητές στα σχολεία στην Ιαπωνία καθαρίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας, σωστά;

Mana και Kiki ταυτόχρονα: Ναι, βέβαια.

Παναγιώτης: Στην ιστοσελίδα που αρθρογραφώ είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με αυτό, πριν ένα χρόνο. Είναι μια πολύ ωραία στάση ζωής.

Kiki: Κι εμείς αγνοούσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες και αυτό το καθήκον το είχαμε ως δεδομένο. Οπότε ναι, αυτό είναι στοιχείο της κουλτούρας μας.

Mana: Ναι, φυσικά. Πάντα καθάριζα το σχολείο μου και εγώ και οι φίλοι μου. Πάντοτε με ευχαριστούσε να καθαρίζω τη σχολική μου αίθουσα.

Παναγιώτης: Εσύ Mana παρακολουθείς anime στη καθημερινότητα σου;

Mana: Ναι, το αγαπημένο μου είναι το Haikyuu!!. Τη περίοδο που ήμουν στο σχολείο, οι συμμαθητές μου παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο anime. Το Haikyuu!! είναι πολύ δημοφιλές… το Jojo το γνωρίζεις;

Παναγιώτης: Ναι, φυσικά. Είναι επίσης ένα δημοφιλές anime.

Mana: Ναι, το Jojo αρέσει πολύ σε εμένα και τους φίλους μου. Μου αρέσουν γενικώς τα anime και είμαι χαρούμενη επειδή πήγα στο ιαπωνικό φεστιβάλ anime. Θα ήθελα να ερχόσουν στην Ιαπωνία σε ένα από αυτά. Γνωρίζεις το animate; Είναι ένα κατάστημα για anime και παιχνίδια. Οι Ιάπωνες anime fans πηγαίνουν στο animate. Είναι εξειδικευμένο καθαρά σε αυτή τη κατηγορία ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

Παναγιώτης: Ποιο ήταν το τελευταίο αντικείμενο που αγόρασες από αυτό το κατάστημα;

Mana: Αγόρασα μια μινιατούρα του Satoru Gojo από το Jujutsu Kaisen.

Παναγιώτης: Σούπερ. Η τελευταία ταινία παίχτηκε πρόσφατα και στις ελληνικές αίθουσες.

Mana: Οι φίλοι μου το αγόρασαν. Επίσης τους αρέσουν να φτιάχνουν cake με αγαπημένους anime χαρακτήρες. Τα anime τα παρακολουθούν πολλοί στην Ιαπωνία και οι φίλοι μου επίσης.

Παναγιώτης: Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος μουσικής; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή γκρουπ που θαυμάζεις ιδιαίτερα;

Mana: Μου αρέσουν οι Βack Νumber. Φτιάχνουν ρομαντικά τραγούδια. Είναι J-Rock γκρουπ.

Παναγιώτης: Θα ήθελα τις εντυπώσεις σου από τη σημερινή δράση.

Mana: Οι γονείς μου λένε πάντα να μην μιλάω σε αστέγους. Οπότε αυτό το project μου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Δεν μου είναι εύκολο να εκφράσω με λόγια το τι αισθάνομαι, οπότε αυτό το συναίσθημα δεν είναι ούτε χαρά, ούτε λύπη, ούτε θυμός… δεν μπορώ να εκφραστώ σχετικά με αυτή την εμπειρία. Όμως όταν επιστρέψω στην Ιαπωνία, δεν θα μπορέσω να το επαναλάβω. Σίγουρα μια ιδιαίτερη εμπειρία που θα μεταφέρω στους φίλους μου και στην οικογένειά μου. Αυτό το project νομίζω είναι σημαντικό. Δεν μπορώ να το ξεχάσω.

Παναγιώτης: Ευχαριστώ για τον χρόνο σας Mana και Kiki. Εύχομαι να έχετε πολύ εποικοδομητικό χρόνο με το project εδώ στην Ελλάδα και να περάσετε γενικώς καλά. Α! και μια ακόμη ερώτηση. Στην Ιαπωνία είναι γνωστοί οι ελληνικοί μύθοι και η αρχαία Ελλάδα;

Kiki: Δεν ξέρουμε κάτι περισσότερο από τους ολυμπιακούς αγώνες, αλήθεια είναι… συγγνώμη. Όμως, θα χαρούμε να μάθουμε, ένας λόγος που είμαστε εδώ είναι και αυτός άλλωστε. Θα πάμε στην Ακρόπολη, στα μουσεία...

 

Για λόγους διαφάνειας ας αναφερθεί ότι στην 275η δράση δρόμου μοιράσαμε μαζί με τις Ιαπωνέζες, 100 μερίδες φαγητό. Περισσότερες λεπτομέρειες στο post της σελίδας της ομάδας εθελοντών Alex, στο Facebook.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι οι Ιαπωνέζες θα ξαναεπισκεφτούν την Ελλάδα μέσα στον μήνα για ανάλογα project. Στις 26 Αυγούστου στην COCO-MAT στην Κηφισιά θα πραγματοποιηθεί το Ιαπωνικό και Ελληνικό εργαστήρι υπό την αιγίδα της Ι.Δ.Ε.Α., μια δράση που θα περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει μάλιστα από το πρωί. Πατήστε πάνω στο όνομα της δράσης. Εκεί έχω επισυνάψει το link του event στο Facebook όπου αναγράφεται όλο το πρόγραμμα αναλυτικά και φυσικά όλες οι λεπτομέρειες.

Ελπίζω να σας δω εκεί. 26 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, να έρθετε και εσείς να συνομιλήσετε μαζί με τις φιλοξενούμενες. Μέχρι τότε καλά μπάνια και καλές βουτιές!

13

Βρείτε την Ομάδα Εθελοντών Alex και τις δράσεις της στα social media:

Βρείτε την Ι.Δ.Ε.Α. και τις δράσεις της στα social media: