Μπελ, το DVD και η ελληνική μεταγλώττιση

από τον Kalivo


29587-1b (1)        

Σε περίπτωση που έχετε μείνει πίσω, πλέον η Ελλάδα έχει επανέλθει στις άνιμε (ναι θα το γράψω έτσι, γιατί σήμερα τα ελληνικά έχουν την τιμητική τους) κυκλοφορίες. Δεν μιλάω βέβαια για πρωινά παιδικά, αλλά για επίσημες DVD κυκλοφορίες. Μπορεί να μην έχουμε λοιπόν τηλεοπτική κάλυψη, ωστόσο το εγχείρημα είναι σοβαρό. Ποιος ευθύνεται για όλο αυτό;

Η εταιρία λέγεται digital soul entertainment και η προσπάθειά της να επαναφέρει δειλά-δειλά τα άνιμε στην Ελλάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022, όταν (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «από το πουθενά» μας έφερε την πρώτη σεζόν του My Hero Academia με πλήρη ελληνική μεταγλώττιση. Εξηγούμαι! Λέω από το πουθενά, όχι γιατί δεν είχε ανακοινώσει πρότερα πως κάτι θα κυκλοφορήσει, αλλά γιατί σχεδόν κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει όλο αυτό που γινόταν. Τα άνιμε ξανά στην Ελλάδα, και μάλιστα με κανονικούς μεταγλωττιστές να αναλαμβάνουν ρόλους; Ακουγόταν κάπως παράλογο στα αυτιά των περισσότερων. Κι όμως, τώρα πια περιμένουμε κάθε φορά να ανακοινωθεί η επόμενη κυκλοφορία.

Η εταιρία πέρα από DVD, μάλιστα, πρόσφατα διένειμε στο σινεμά την ταινία «Μπελ», η οποία πλέον διατίθεται και σε DVD που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια μου και θέλω να σας πω δυο πράγματα για αυτό. Φυσικά, δεν πρόκειται για review της ταινίας αυτής καθ’ αυτής. Είναι απλώς μια καλή ευκαιρία να σας πω τη γνώμη μου περί των όσων προσφέρει η digital soul πλέον στην Ελλάδα. 

Την στιγμή που γράφεται το άρθρο έχω αγοράσει όλα όσα έχει να προσφέρει το ηλεκτρονικό κατάστημα της digital. My Hero Academia την συλλεκτική πρώτη σεζόν, τις δύο ταινίες Death Note Relight και την ταινία «Μπελ».

Οφείλω να παρατηρήσω το πρώτο μεγάλο θετικό: και οι τρεις συσκευασίες (τα DVD) ήρθαν σε πολύ καλή κατάσταση. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι για αυτό ευθύνεται η ταχυδρομική, όμως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Ναι, σίγουρα βοήθησε το να μην χειρίζονται τα δέματα σαν να είναι σακιά με πατάτες. Όμως, και το πακετάρισμα του DVD, για το οποίο φαντάζομαι ευθύνεται και η digital, έπαιξε τον ρόλο του, βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο στην «ασφαλή» μεταφορά του μέχρι τον τελικό προορισμό.

Και προχωρώντας στα πιο «ουσιώδη», δηλαδή το ίδιο το DVD, έχω να ομολογήσω πως τα πράγματα είναι αρκετά καλά και εκεί. Το «Μπελ» μπορεί να μην είναι κάποια συλλεκτική ή ειδική έκδοση, όπως η κυκλοφορία του My Hero Academia, παρόλα αυτά, η digital φρόντισε να συμπεριλάβει art. Συγκεκριμένα, δέκα κομμάτια με διάφορα σχέδια από το άνιμε. Και αυτή η κίνηση πρέπει να πω πως δεν μου περνά αδιάφορη, ίσα-ίσα μου αρέσει και την εκτιμώ κιόλας. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως δεν είναι «αναγκασμένοι» να σου προσφέρουν κάτι παραπάνω από την ταινία και τη μεταγλώττιση. Αυτό δείχνει ότι νοιάζεται για αυτό που πουλάει και δεν το βγάζει στην αγορά μόνο και μόνο γιατί έχει «μυριστεί» κάποιο κέρδος. Είναι αυτές οι μικρές προσθήκες, τις οποίες σαν αγοραστής εκτιμώ και θέλω που και που με τις DVD αγορές μου (δεν αγοράζω αγοράζω μόνο από Ελλάδα, οπότε έχουν δει κάμποσα τα μάτια μου). 

Άλλη μία τέτοια πινελιά είναι το κάλυμμα της διαφανούς θήκης του DVD, το οποίο έχει σχέδιο και στις δύο μεριές, μην αφήνοντας το εσωτερικό άδειo. Και, αν θέλει κανείς μπορεί να «παίξει» ανάλογα με τις προτιμήσεις του, γυρνώντας το μέσα έξω. Nice, digital. 

339583140_170425379246536_1203246588961277608_n                      339914771_600843178636778_1532447464935228358_n

 

338949346_533148442334141_7506714477059447057_n (1)

Ήρθε όμως η ώρα για ένα μικρό παράπονο. Ξέρω πως στην Ελλάδα το DVD για την αγορά είναι μονόδρομος. Blu-ray player έχουν ελάχιστα των ελαχίστων σπίτια, και δεν μετράω το playstation, διότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι έχει την δυνατότητα αναπαραγωγής blu-ray δίσκου (ναι, πέρα από τα blu-ray παιχνίδια παίζει και blu-ray ταινίες) ή δεν το έχουν τόσο πολύ στο μυαλό του σαν media player. Αυτό σημαίνει ότι δεν μετριούνται ως υποψήφιοι αγοραστές. 

Επίσης, δεν γνωρίζω κατά πόσο αγοράζουν ταινίες blu-ray, οι οποίες έχουν ομολογουμένως υψηλότερο κόστος (όχι πάντα με την ανάλογη διαφορά στην ποιότητα) και μοιάζουν να είναι κρυμμένες (ενώ υπάρχουν) στην ελληνική αγορά. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν μπορώ να πω ότι εν έτει 2023 δεν θα προτιμούσα να έχω ένα blu-ray έστω σαν επιλογή, όχι αποκλειστικά. Φυσικά, αυτό το παράπονο είναι θέμα προσωπικού γούστου και η αλήθεια είναι πως κατανοώ την επιλογή της digital να στραφεί στα DVD.

Τέλος, για τα περιεχόμενα του DVD δεν θα πω τίποτα. Φρόντισα να είμαι προσεκτικός σε όλο το άρθρο και να μην «δώσω» υλικό που πρέπει να αγοράσεις για να δεις. Σέβομαι την δουλειά που έγινε και έτσι θα συνεχίσω. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το τι περιέχει το DVD, ποιότητα ήχου και εικόνας, ελληνική μεταγλώττιση, ελληνική μετάφραση και λοιπά.

Δεν κρύβω το ότι μου αρέσει πάρα πολύ η επιστροφή των άνιμε στην Ελλάδα. Θέλω να συνεχίσω να στηρίζω με τις αγορές μου, και γιατί όχι με όποιον άλλον τρόπο μπορώ (δυστυχώς ο κινηματογράφος της περιοχής μου δεν είχε το «Μπελ»). Και αν κάτι θέλω να σας μείνει ή να περάσω με αυτό το άρθρο είναι να δείξουμε έμπρακτα, εμείς οι άνιμε φανς, το μεγάλο μπράβο στους εμπλεκομένους, που φαντάζομαι πως όλοι μας λέμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με το θέμα άνιμε και Ελλάδα.

Αυτό ήταν το άρθρο για το «Μπελ» ή μάλλον ας το αναδιατυπώσω. Αυτό ήταν το άρθρο για την κυκλοφορία του «Μπελ» και μια μικρή κουβέντα για την εταιρία με τις πλέον ελληνικές μεταγλωττίσεις των άνιμε για το ευρύ κοινό.

Σε ευχαριστούμε digital!