Συζήτηση: manga readers vs anime watchers

από τον Kalivo


tg

Ήγγικεν η ώρα, GORadio αναγνώστες. Πρέπει να συζητήσουμε για το αιώνιο, καυτό δίλημμα. Manga ή anime;

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχεις ένα έργο να το πω; Δημιούργημα να το πω; Τέλος πάντων έχεις κάτι που αποτελεί υλικό για κατανάλωση με σκοπό τη διασκέδαση ή/και ψυχαγωγία. Βέβαια, το «κομμάτι» αυτό δεν έρχεται σε μία μόνο βερσιόν. Πρόκειται για ένα έργο που θα το βρεις και σε manga, αλλά και σε anime. Και το ερώτημα είναι το εξής: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο; Υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για να αποφασίσουμε; Είναι κατά γενική ομολογία το ένα καλύτερο από το άλλο;

Θέτω το παρόν ερώτημα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ ένα anime και συχνά πυκνά «βλέπω» σχόλια του στυλ: το manga είναι χίλιες φορές καλύτερο, στο anime κόψανε από δω κι από εκεί content, οπότε χάνεις το immersion. Οι χαρακτήρες έχασαν το βάθος τους, αυτό δεν έγινε έτσι στο manga, και άλλα πολλά συναφή.

Αφού είμαι στην ευχάριστη θέση να γράφω άρθρα στη σελίδα, θέλω να «πω» και εγώ την άποψή μου πάνω στο θέμα. Κατά βάση, το manga προηγείται χρονολογικά του anime. Αυτό σημαίνει πως το anime δεν είναι ουρανοκατέβατο, έχει κάτι «πάνω» στο οποίο οφείλει να βασιστεί. Άρα, αμέσως δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα. Πόση δημιουργική ελευθερία θα πάρει ο σκηνοθέτης; Πόσο μακριά θα ξεφύγει από αυτό που του «έδωσε» ο συγγραφέας για να το μεταφέρει από το χαρτί στην οθόνη; Δεν θα σχολιάσω συγκεκριμένα παραδείγματα όπου υπήρξαν τέτοια ζητήματα μεταξύ anime και manga. Το μόνο που θέλω είναι να εκφράσω τη γνώμη μου επάνω στο θέμα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι το anime πρέπει να ακολουθήσει σε κάποιο βαθμό το manga. Σίγουρα, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, γιατί αλλιώς πράγματι μπορεί να χαλάσει μία ωραία ιστορία. Ωστόσο, βρίσκω ανούσιο να είναι απόλυτη μεταφορά του manga στις οθόνες μας. Μιας και πολύ συχνά βλέπω εικόνες με τις οποίες γίνεται σύγκριση μεταξύ ενός τηλεοπτικού πάνελ και ενός manga «πάνελ» για να αναδείξουν είτε «άσχημες» διαφορές, είτε επιθυμητές ομοιότητες. 

1

Όχι, δεν συμφωνώ πως πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα τα δυο τους. Manga και anime είναι διαφορετικά μέσα και δεν μπορούν να πετύχουν τους σκοπούς τους με τις ίδιες τεχνικές. Θεμελιώδη διαφορά αποτελεί η κίνηση. To manga είναι στατικό, όση ζωή κι αν προσπαθεί να εμφυσήσει ο καλλιτέχνης στις ζωγραφιές του, αυτές παραμένουν ακίνητες. Από την άλλη ένα anime δεν μπορεί παρά να έχει την αίσθηση της κίνησης. Φυσικά, αυτό έχει τις συνέπειές του. Τεχνικές που λειτουργούν στο ένα, δεν λειτουργούν στο άλλο. Έτσι, λοιπόν, πιστεύω πως εφόσον δεν τροποποιείται η ιστορία σε τέτοιο βαθμό που να μην φέρνει σε τίποτα της αρχικής και πρωτότυπης εκδοχής της, ένα anime μπορεί να «απογαλακτοποιηθεί» (wait, hear me out) από τη μητρική φιγούρα του manga που υλοποιεί. Ένα anime μπορεί να έχει «πινελιές» που του δίνουν την υφή που θα ευχαριστήσει τον θεατή. Φτάνει, βέβαια, να είναι πινελιές, διότι υπάρχει κι ένας δημιουργός «από πίσω», ο οποίος πρέπει και εκείνος να ευχαριστηθεί, και κυρίως να μην νιώθει πως καταστρέψανε τη δουλειά του.

Με μία φράση: είναι εντάξει το anime να έχει διαφορές από το manga φτάνει να μην ξεφεύγει. Αλλά άσχετα με το εάν το manga και το anime διαφέρουν, δεν απάντησα στο αρχικό ερώτημα που έθεσα. Είναι το manga καλύτερο από το anime;

Και το θέτω έτσι, διότι φαίνεται (τουλάχιστον αυτό έχω «συναντήσει») να είναι η κυρίαρχη άποψη. Σχεδόν πάντα ένα manga θα είναι καλύτερό από το anime. Με το που τελειώσεις ένα anime θα υπάρξει σίγουρα ένα άτομο που θα σου πει «go read the manga». 

Και έρχομαι πάλι εγώ να κάνω τον κακό της υπόθεσης. Ναι, πάλι διαφωνώ. Δεν πιστεύω ότι το manga είναι γενικά ανώτερο από το αντίστοιχο anime. Και τα δύο τους έχουν να προσφέρουν τα δικά τους «εδέσματα» στον αναγνώστη ή θεατή αντίστοιχα. Και για να μην το γυροφέρνω, εμένα προσωπικά το μέσο της οθόνης, το anime δηλαδή, με ελκύει περισσότερο. Είναι κάτι στο «συνεχές» της εικόνας που μου αρέσει. Είναι το οπτικό αποτέλεσμα που με ευχαριστεί κάπως περισσότερο από το manga. Είναι το σύνολο, ο συνδυασμός εικόνας και ήχου, με τη μουσική και το voice acting που για εμένα δίνει το «πλεονέκτημα» στο anime. Στα μάτια μου το anime «δείχνει» πιο πλήρες και πιο φαντασμαγορικό, και αρκετές φορές είναι ο νικητής στην κόντρα manga vs anime. Σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις και δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέσο που να επικρατεί έναντι του άλλου. Δεν είναι κάποια μάχη, κι ούτε εμείς πρέπει να το αντιμετωπίζουμε έτσι. Βασικά είμαι περισσότερο ενάντια στο «το manga είναι καλύτερο μην δεις το anime» παρά στο «το manga μου άρεσε περισσότερο από το anime». Δηλαδή, θέλω να πω ότι δεν είναι απαγορευτικό σε κάποιον να αρέσει πιο πολύ το manga, απλά μην απαξιώνεις κατευθείαν το anime, γιατί είχε μια διαφορετική σκηνή ή επειδή δεν «έβαλε» όλες τις σκέψεις του αγαπημένου σου χαρακτήρα που είχες διαβάσει στο χαρτί.

Και για να ρίξω λίγο παραπάνω λάδι στη φωτιά. Με αφορμή το πρόσφατο anime Vivy που παρακολούθησα (ναι θα έρθει και review κάποια στιγμή), είδα ένα anime καλύτερο από το manga. Και τολμώ να πω ότι επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση το anime δημιουργήθηκε πρώτο, το manga που ακολούθησε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα downgrade σε σκίτσα στο χαρτί. Εντάξει, προφανώς και υπερβάλλω λίγο για να σας εκνευρίσω εσάς τους manga readers, αλλά το anime ήταν καλύτερο.

Λοιπόν, σας χαιρετώ κάπου εδώ, αφού κατάφερα να σας κάνω να θυμώσετε και να με πάρετε στο κυνήγι για όσα είπα.

Εσείς τι πιστεύετε; Ποιο σας αρέσει κατά βάση περισσότερο, το manga ή το αντίστοιχο anime; Γιατί ελπίζω να σας έπεισα ότι καθολική απάντηση για «το ένα είναι καλύτερο από το άλλο», πολύ απλά, δεν υπάρχει. Manga readers please be merciful.