K-Tribute: IU, μια soloist φαινόμενο

από τη Νίκη Γεροντάκη


1png

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη γνωστή σε όλους soloist IU, η οποία έκανε και πρόσφατα comeback με τα τραγούδια "Lilac" και "Coin". Το πραγματικό της όνομα είναι Lee Ji Eun, έχει γενέθλια στις 16 Μαΐου 1993 και είναι γεννημένη στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Έκανε το ντεμπούτο της ως τραγουδίστρια στις 18 Σεπτεμβρίου 2008 με το τραγούδι "Lost Child" σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών μέσω της εταιρείας Kakao M, που παλιότερα λεγόταν LOEN Entertainment. Χάρη στην ιδιαίτερη ομορφιά της, τον γλυκύτατο  χαρακτήρα και την αγγελική φωνή της, κατάφερε να γίνει γρήγορα γνωστή και ο κόσμος να την αγαπήσει.

Πέρασε δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια, καθώς εκείνη με τους γονείς της και τον μικρότερο αδερφό της έμεναν όλοι μαζί σε ένα σπίτι με μόνο ένα υπνοδωμάτιο, ενώ οι γονείς τους δούλευαν σκληρά για να προσφέρουν στην οικογένεια τα απαραίτητα. Για έναν χρόνο αναγκάστηκε, λόγω της κατάστασης, εκείνη και ο μικρός της αδερφός να μείνουν μαζί με τη γιαγιά τους και τον ξάδελφο τους, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους. Παρόλες τις δυσκολίες, αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι όταν έλαβε μέρος σε έναν μουσικό διαγωνισμό στο γυμνάσιο και πήρε πολλά θετικά σχόλια για την φωνή της. Έτσι, ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε περισσότερες από 20 ακροάσεις, όμως, πάντα την απέρριπταν, ενώ μάλιστα είχε τύχει να πέσει θύμα απάτης από ψεύτικες εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε και δεν τα παράτησε, ώσπου κατάφερε να γίνει εκπαιδευόμενη σε μια εταιρεία όπου θα έκανε ντεμπούτο σε 5μελή girl group. Ωστόσο ακυρώθηκε το ντεμπούτο τους, καθώς η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια, κατάφερε να γίνει εκπαιδευόμενη στην εταιρεία LOEN Entertainment όπου η εκπαίδευσή της διήρκησε περίπου 10 μήνες και το 2008 έκανε επιτέλους το ντεμπούτο της ως solo καλλιτέχνης. 

Παρόλο που στην αρχή της καριέρα της δυσκολεύτηκε, καθώς το πρώτο της άλμπουμ Lost and Found δεν τα πήγε και τόσο καλά και συχνά λάμβανε αρκετά αρνητικά σχόλια για τις ζωντανές εμφανίσεις της, κάτι που την στενοχωρούσε και την απογοήτευε τότε,  πλέον νιώθει ευγνώμων που πέρασε από αυτό το στάδιο στην καριέρα της αφού έτσι έμαθε να δουλεύει σκληρά και να μην τα παρατάει. Η IU έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο τραγούδι, καθώς διαθέτει φωνή που έχει τις ίδιες ικανότητές με εκείνες ενός σοπράνο και μπορεί να τη μετατρέψει από γλυκιά και χαριτωμένη σε πιο δυναμική. Είναι πολύ γλυκιά, χαριτωμένη, αρκετά διακριτική και χαμηλών τόνων χαρακτήρας, δεν της αρέσουν τα μέρη με πολύ κόσμο και είναι πάντα ευγενική με τους φανς της. Παράλληλα, της αρέσει να συνεισφέρει οικονομικά ή με όποιον άλλον τρόπο μπορεί, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και πρόσφατα, λόγω της πανδημίας, δώρισε χρήματα στην Κορεάτικη Ιατρική Ένωση για τα ιατρικά προστατευτικά ρούχα των νοσοκόμων ώστε να προστατευτούν από τον ιό. 

2jpgpng

Εκτός από το τραγούδι που είναι κάτι που το αγαπάει πολύ, της αρέσει να διαβάζει βιβλία και να γράφει τους στίχους στα τραγούδια της, ενώ έχει ερμηνεύσει πολλά τραγούδια OST σε αρκετά K-Drama. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες για διάφορα προϊόντα όπως κινητά, καλλυντικά, ρούχα και άλλα, γι’ αυτό και φημολογείται ότι είναι από τα πιο ακριβοπληρωμένα idols της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, έχει κερδίσει αρκετά βραβεία ηθοποιίας (θα μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτό) και μουσικής, πάνω από 90 σε αριθμό, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά άτομα που έχουν μεγάλη επιρροή στην Νότια Κορέα.

Το 2011 αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία παράλληλα με την καριέρα της στο τραγούδι. Στην αρχή ήταν αρκετά σκεπτική και επιφυλακτική αν θα τα κατάφερνε και σε αυτό τον χώρο. Το πρώτο K-Drama που έπαιξε ήταν το "Dream High" και έκανε μια κοπέλα που είχε ταλέντο στη μουσική, αλλά ήταν αρκετά ντροπαλή και ανασφαλής με την εμφάνισή της. Μετά από αυτό τον ρόλο, πήρε πολλά θετικά σχόλια και αντιλήφθηκε και η ίδια ότι έχει ταλέντο στην ηθοποιία και έτσι ξεκίνησε να συμμετέχει σε περισσότερα. Άλλα K-Drama που είχε ρόλο ήταν το You Are the Best! (2013), The Producers (2015), Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (2016), My Mister  (2018), Hotel Del Luna (2019) και το Persona (2019), το οποίο μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο Netflix.

Αφού γνωρίσαμε καλύτερα αυτή την ιδιαίτερη soloist με τα πολλά ταλέντα, πάμε να ακούσουμε μερικές από της επιτυχίες της για να την αγαπήσετε μια και καλή!

 

 

Πηγές: en.wikipedia.orgkpop4real.comkprofiles.comkpopmap.com