IREZUMI: Η τέχνη του τατουάζ

από τη Μυρτώ Κορωνιού


125988802_751901735669861_3246430486368344009_n

Μιας και την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε για τη Yakuza και την ιστορία της, σκέφτηκα αυτή την εβδομάδα να σας πω για την τέχνη του τατουάζ, ή αλλιώς Irezumi, και πώς το τελευταίο συνδέεται με τη Yakuza.

Το τατουάζ για πνευματικούς και διακοσμητικούς σκοπούς στην Ιαπωνία θεωρείται ότι χρονολογείται τουλάχιστον στο Jōmon ή την παλαιολιθική περίοδο (περίπου 10.000 π.Χ.) στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Μερικοί μελετητές έχουν προτείνει ότι τα διακριτικά μοτίβα με κορδόνια που παρατηρούνται στα πρόσωπα και στο σώμα των μορφών της περιόδου αυτής, αντιπροσωπεύουν τατουάζ, αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν γίνεται ομόφωνα αποδεκτός. Υπάρχουν, ωστόσο, ομοιότητες μεταξύ αυτών των σημάνσεων και των παραδόσεων τατουάζ που παρατηρούνται σε άλλες σύγχρονες κουλτούρες. Κατά την επόμενη περίοδο Yayoi (περίπου 300 π.Χ.-300 μ.Χ.), σχέδια τατουάζ παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν από Κινέζους επισκέπτες. Τέτοια σχέδια θεωρήθηκε ότι έχουν πνευματική σημασία, καθώς επίσης λειτουργούν ως σύμβολο κατάστασης.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν έλλειψη παραδόσεων γύρω από τα τατουάζ. Σύμφωνα με τις αρχές του 8ου αιώνα Kojiki (古 事 記, "Records of Ancient Matters" ή "An Account of Ancient Matters"), δεν υπήρχαν παραδόσεις όσον αφορά τα τατουάζ στην αρχαία ιαπωνική ηπειρωτική χώρα, ενώ άτομα που είχαν τατουάζ θεωρούνταν ότι δεν ήταν Ιάπωνες. Στο Nihon Shoki (書 紀 μερικές φορές μεταφράζεται ως The Chronicles of Japan, το δεύτερο παλαιότερο βιβλίο της κλασικής ιαπωνικής ιστορίας) γίνεται μια αναφορά σε χρονικά που οι παραδόσεις γύρω από το τατουάζ περιορίζονταν μόνο στους ανθρώπους Ainu. Ξεκινώντας από την περίοδο Kofun (300–600 μ.Χ.), τα τατουάζ άρχισαν να έχουν αρνητική σημασία. Αντί να χρησιμοποιούνται για σκοπούς τελετουργίας ή κατάστασης, τατουάζ άρχισαν να τοποθετούνται σε εγκληματίες ως τιμωρία.

Εν συνεχεία, μέχρι την περίοδο του Edo (1600-1868), ο ρόλος των τατουάζ στην ιαπωνική κοινωνία κυμάνθηκε. Τα σημάδια με τατουάζ στο σώμα εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται ως τιμωρία, αλλά μικρές τάσεις για διακοσμητικά τατουάζ, μερικά με σχέδια που θα ολοκληρώνονταν μόνο όταν ενώνονταν τα χέρια των εραστών, ήρθαν και πήγαν. Ήταν όμως στην περίοδο του Edo, που τα ιαπωνικά διακοσμητικά τατουάζ άρχισαν να εξελίσσονται στην προηγμένη μορφή τέχνης που είναι γνωστή ως σήμερα.

Η ώθηση για την ανάπτυξη του Irezumi ως τέχνη ήταν η ανάπτυξη της τέχνης εκτύπωσης ξύλου, και η κυκλοφορία του δημοφιλούς κινεζικού μυθιστορήματος Suikoden το 1757 στην Ιαπωνία · αν και το μυθιστόρημα χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν από αυτό, το 1757 σηματοδοτήθηκε ως η κυκλοφορία της πρώτης ιαπωνικής έκδοσης. Το Suikoden, μια ιστορία αντάρτικου θάρρους και ανδρικής γενναιότητας, απεικονίστηκε με πλούσια ξυλόγλυπτα αποτυπώματα που έδειχναν άντρες σε ηρωικές σκηνές, το σώμα τους διακοσμημένο με δράκους και άλλα μυθικά θηρία, λουλούδια, άγριες τίγρεις και θρησκευτικές εικόνες. Το μυθιστόρημα ήταν μια άμεση επιτυχία, δημιουργώντας μια απαίτηση για τον τύπο των τατουάζ που φαίνονται στις εικόνες ξύλου.

Στη σημερινή εποχή, μετά το άνοιγμα των συνόρων της Ιαπωνίας στον υπόλοιπο κόσμο στις αρχές της περιόδου Meiji, η ιαπωνική κυβέρνηση, επιθυμώντας να προστατεύσει την εικόνα της και να κάνει μια καλή πρώτη εντύπωση ενόψει της νέας διεθνούς κατάστασής της, απαγορεύει τα τατουάζ, με το irezumi να αποκτά σύντομα διαστάσεις εγκληματικότητας. Παρ 'όλα αυτά, πολλοί ξένοι, γοητευμένοι από τις μοναδικές δεξιότητες των ιαπωνικών καλλιτεχνών τατουάζ, ταξίδεψαν στην Ιαπωνία με τη ρητή πρόθεση να κάνουν τατουάζ εκεί, και έτσι το παραδοσιακό τατουάζ συνεχίστηκε υπόγεια.

125862612_207225340772973_5720058651584980116_n

Το τατουάζ νομιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής το 1948, αλλά διατηρεί την εικόνα της εγκληματικότητας. Για πολλά χρόνια, τα παραδοσιακά ιαπωνικά τατουάζ συνδέονταν με τη Yakuza, τη διαβόητη μαφία της Ιαπωνίας και πολλές επιχειρήσεις στην Ιαπωνία (όπως δημόσια λουτρά, γυμναστήρια και ιαματικές πηγές) εξακολουθούν να απαγορεύουν τη είσοδο στους πελάτες με τατουάζ. Αν και έχουν αποκτήσει δημοτικότητα στους νέους λόγω της δυτικής επιρροής, τα τατουάζ συνεχίζουν να στιγματίζονται σε όλη την Ιαπωνία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, ακόμη και η εύρεση τατουάζ στην Ιαπωνία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ενώ τοποθετούνται κυρίως σε περιοχές που είναι πολύ φιλικές προς τον τουρισμό ή τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Kunihiro Shimada, τον πρόεδρο του Japan Tattoo Institute, υπάρχουν περίπου 300 καλλιτέχνες των τατουάζ σε ολόκληρη την Ιαπωνία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ακόμη και τρέχουσες πολιτικές επιπτώσεις για τα τατουάζ στην Ιαπωνία. Το 2012, ο τότε δήμαρχος της Osaka, Toru Hashimoto, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να απαλλάξει τις εταιρείες από τους υπαλλήλους τους με τατουάζ, που στόχο είχε είτε να αφαιρέσουν τα τατουάζ τους, εάν βρίσκονται σε προφανές μέρος, είτε να βρουν εργασία αλλού. Αυτή η εκστρατεία έγινε ευρέως αποδεκτή από το κοινό, με πολλές μεγάλες εταιρείες να εκφράζουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο.

Τα σύγχρονα τατουάζ στην Ιαπωνία γίνονται κυρίως με παρόμοιο τρόπο με τα τατουάζ της Δύσης. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό Irezumi, όπου ο σχεδιασμός αφήνεται ως επί το πλείστον στον καλλιτέχνη, οι πελάτες φέρνουν ένα σχέδιο της επιλογής τους ή μπορούν να αποφασίσουν για το τι θα ήθελαν στο κατάστημα. Πολλοί Ιάπωνες καλλιτέχνες έχουν καλή εμπειρία σε πολλά στυλ εκτός από τα παραδοσιακά ιαπωνικά τατουάζ, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών. Τα σύγχρονα τατουάζ γίνονται επίσης μέσω μιας ηλεκτρικής μηχανής τατουάζ, στην οποία το μελάνι μπορεί να εισαχθεί στο μηχάνημα ή το άκρο της βελόνας μπορεί να βυθιστεί σε μελάνι για εφαρμογή. Οι Ιάπωνες καλλιτέχνες αναγνωρίζονται ευρέως για την ποιότητα της δουλειάς τους, παρά τη σχετική δαπάνη των τατουάζ Irezumi, και είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι. 

 

Προτάσεις:

How the Yakuza Made Tattoo Culture Illegal in Japan:

 

Japan's Traditional Tattoos Are Celebrated at This Underground Pilgrimage:

 

 

 

Πηγές:

Burton, Helena. "Oriental Irezumi and Occidental Tattooing in Contemporary Japan

Fellman, Sandi. The Japanese Tattoo. New York: Abbeville Press, 1986.

Mitchell, Jon, "Loved abroad, hated at home: the art of Japanese tattooing", Japan Times, 4 March 2014,

Westlake, Adam (June 29, 2012). "The view of tattoos in Japanese society". Japan Daily Press.