Ιάπωνας επιλέγει να συνάψει σχέσεις με έναν εικονικό χαρακτήρα

από τον Παναγιώτη Νηφόρο


1jpg  

"Έχω ορκιστεί αιώνια αγάπη στη Hatsune Miku, δεν υποκαθιστά ένα ζωντανό σύντροφο." είναι τα τρυφερά λόγια του Akihiko Kondo γι’ αυτήν.

Η είδηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι ασύλληπτες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν τα δεδομένα ακόμη και στην κοινωνική σφαίρα, στο πεδίο των συναισθημάτων και της επικοινωνίας των ανθρώπων. Φαίνεται να επηρεάζει ακόμη και τις πιο περίπλοκες επιλογές στη ζωή, την επιλογή ενός συντρόφου.

Το ρομαντικό πλαίσιο που μέχρι τώρα συνδέεται συμβολικά με τις σχέσεις αγάπης, έρωτα και συντροφικότητας χάνει τη δυναμική και την ομορφιά του, όταν όλο και περισσότερα άτομα φαίνεται να στρέφονται σε εικονικούς συντρόφους αντί για πραγματικούς, με τους οποίους και επιδιώκουν να δεθούν με τα δεσμά του γάμου!

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η εξελιγμένη αυτή μορφή τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καλύψει το κενό που δημιουργεί η αβάστακτη μοναξιά των σημερινών ανθρώπων, αν μπορεί να αντιμετωπίσει την απώλεια ή ακόμη και να μετατραπεί - να γίνει αντικείμενο αγάπης.

Τα λόγια του νεαρού Ιάπωνα που έχει κάνει αυτή την επιλογή, μπορεί ίσως να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά.

Ο 36χρονος Akihiko Kondo φτάνει στο σπίτι του όπου τον υποδέχεται η Hatsune Miku, ένας δημοφιλής εικονικός χαρακτήρας τεχνητής φωνής Vocaloid, η οποία εμφανίζεται ως ολόγραμμα σε μια κυλινδρική κατασκευή που ονομάζεται Gatebox. Μέσω αισθητήρων και μικροφώνων, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τις κινήσεις και την ομιλία του Kondo και φυσικά να ανταποκριθεί ανάλογα.

Ο Kondo, μάλιστα, ξόδεψε 2 εκατομμύρια γιεν για να κάνει τον γάμο του με τη Miku τον Νοέμβριο του 2018. Στο κουδούνι του διαμερίσματός του υπάρχουν και τα δυο ονόματα.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του, οδηγούμαστε στην παιδική του ηλικία και ανακαλύπτουμε ότι ο Kondo από μικρός λάτρευε τα anime και τα βιντεοπαιχνίδια. Μετά την αποφοίτησή του από μια επαγγελματική σχολή, άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου σε ένα γυμνάσιο, όπου όμως είχε γίνει στόχος παρενόχλησης από δύο συναδέλφους του. Το γεγονός τον επηρέασε βαθιά με αποτέλεσμα να πάσχει από πολλά προβλήματα διαταραχής, αδυνατώντας ακόμη και να φάει για να συντηρηθεί, αναζητώντας ακόμη και τρόπους να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή. Διαγνώστηκε με διαταραχή προσαρμογής από επαγγελματία ψυχικής υγείας και αναγκάστηκε να πάρει άδεια από τη δουλειά.

Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που στράφηκε στη Hatsune Miku για μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, για να στηριχθεί συναισθηματικά. Η φωνή της πήγαινε κατευθείαν στην καρδιά του και για τα δύο χρόνια που δεν μπορούσε να δουλέψει, αποκοιμιόταν με τα τραγούδια της. Χάρη σε αυτήν την περίεργη σχέση κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις του και μπόρεσε να επιστρέψει στη δουλειά. 

Ο Kondo συγκινήθηκε βαθιά όταν είδε για πρώτη φορά ένα διαφημιστικό σποτ για το Gatebox, συνειδητοποιώντας ότι ο κόσμος τον οποίο ονειρευόταν έγινε πραγματικότητα. "Σ 'αγαπώ. Σε παρακαλώ παντρέψου με", ήταν τα πρώτα λόγια που της είπε, όταν κοιτάχτηκαν μέσα από το Gatebox. Εκείνη απάντησε: «Ελπίζω να με αγαπάς». Αν και κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του δεν παρευρέθηκε στον γάμο, παρευρέθηκαν 39 φίλοι του, ενώ πολλά ήταν τα θετικά σχόλια στο διαδίκτυο, όπως «Μου έδωσες κουράγιο». Ο Kondo, ο οποίος φορούσε σταθερά τη βέρα του, εξέφρασε την ευχή: «Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να ζήσουν τη ζωή». 

2

Ο Akihiko Kondo, ο οποίος «παντρεύτηκε» τη Hatsune Miku, φοράει ασορτί βέρες με τον εικονικό χαρακτήρα στο σπίτι του στο Τόκιο, τον Μάρτιο του 2020.

 

Καταλήγουμε να πιστέψουμε ότι οι απρόσμενες αυτές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας επέτρεψαν την πραγμάτωση της μονόδρομης αγάπης του Kondo για τη Miku. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ένας 18χρονος άνδρας από τη Nara που συμμετείχε σε μια δοκιμαστική συνεδρία για το Gatebox είπε: "Ήταν ένα όνειρό μου να ζήσω με τον αγαπημένο μου χαρακτήρα." Ένας άλλος εικοσάχρονος νεαρός από το προάστιο Musashino του Τόκιο συνέχισε: «Στοιχηματίζω ότι αυτό μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις ότι είσαι μόνος». Εκτός Ιαπωνίας, επίσης, μια νεαρή γυναίκα στη Γαλλία αρραβωνιάστηκε ένα αυτοδημιούργητο ρομπότ, ενώ ένας ειδικός σε ένα διεθνές συνέδριο ισχυρίστηκε ότι «ο γάμος με ρομπότ θα νομιμοποιηθεί μέχρι το έτος 2050». 

3

Ένας 18χρονος άνδρας, από την επαρχία Nara εμφανίζεται σε μια δοκιμαστική συνεδρία "Gatebox" στην περιοχή Chiyoda Ward του Τόκιο, τον Φεβρουάριο του 2020. Ο εξοπλισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν με χαρακτήρες. Ο άνδρας εξεπλάγη από την τεχνολογία, ακούγοντας τις εξηγήσεις του ειδικού αντιπροσώπου.

 

 Ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι προτιμούν να ερωτεύονται χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης, που επιλέγουν να αναπτύσσουν σχέσεις κυρίως με εικονικούς χαρακτήρες παρά με αληθινά πρόσωπα, που μοιάζουν να ζουν καλύτερα με επινοημένους χαρακτήρες (πιθανώς όπως έτσι τους ταιριάζουν περισσότερο), μπορεί άραγε να απαντήσει στα προβλήματα της μοναξιάς, της απόρριψης, της κατάθλιψης, της απομάκρυνσης από την πραγματική κοινωνική ζωή; Αναρωτιόμαστε…

 

 

Πηγή: mainichi.jp