Hanakotoba και anime

από τη Φέι Γιάγκ 


Hanakotoba είναι ο τρόπος έκφρασης μέσω των λουλουδιών. Στην ιστορία, οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τα λουλούδια ως μια μορφή απροσδιόριστης επικοινωνίας. Πολλά από αυτά κυριαρχούν στην τέχνη, τα ρούχα, σε νομικά έγγραφα ακόμα και στο εθνικό σύμβολο. Ρίξτε μια ματιά σε μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα της γλώσσας των λουλουδιών στα anime.

Προσοχή θα υπάρξουν μερικά spoilers!

 

Cherry Blossom - Sakura

sakura

Τα άνθη της κερασιάς συμβολίζουν την άνοιξη και ως εκ τούτου νέες αρχές. Οι μαθητές στην Ιαπωνία ξεκινούν τη σχολική χρονιά την άνοιξη, γι 'αυτό τα περισσότερα anime έχουν άνθη κερασιάς στα πρώτα τους επεισόδια. Ομοίως στηρίζει νέα περιπέτεια και νέες αρχές που πρόκειται να έρθουν. Τα άνθη της κερασιάς σχετίζονται, επίσης, στενά με τους πολεμιστές σαμουράι, οι οποίοι δεν έκαναν σχέδια για το μέλλον, αλλά προσπαθούσαν συνεχώς να βελτιωθούν. Τα άνθη κερασιάς απεικονίζουν πόσο γρήγορα μπορεί να περάσει η ζωή. Ανθίζουν υπέροχα, αλλά πέφτουν στο έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως όταν ο Kousei συναντά την Kaori για πρώτη φορά (Your Lie in April). Συνδέεται επίσης με χαρακτήρες που έχουν απαλή καρδιά, πνευματική ομορφιά και καλή εκπαίδευση. Όπως η Sakura Kinomoto από το Cardcaptor Sakura.

 

Red Spider Lily - Higanbana

higanbana

Ο Κόκκινος αραχνοειδής κρίνος συμβολίζει τα τελευταία αντίο ή όταν οι άνθρωποι ακολουθούν ξεχωριστά μονοπάτια. Υπάρχουν στοιχεία λαχτάρας και λύπης. Αυτό μπορείτε να το δείτε καθώς ο Kaneki Ken (Tokyo Ghoul) αναγκάζεται να τα εγκαταλείψει όλα (ο θάνατος στον πρώην του εαυτό). Ο τρόπος για να μπορέσει να ξεπεράσει τον αδύναμο εαυτό του και να γίνει πιο δυνατός, είναι η εγκατάλειψη του παρελθόντος του και η απώλεια της ανθρωπότητας του. Επίσης, στην Ιαπωνία απαγορεύεται να πάρετε τον κόκκινο αραχνοειδή κρίνο και να το φέρετε σπίτι, γιατί υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι θα κάψει το σπίτι όσων το έκαναν.

 

Wisteria - Fuji

fuji

Η βιστερία συμβολίζει την ευγένεια και χρησιμοποιείται επίσης για να καλωσορίσει τους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο λουλούδι μπορείτε να το δείτε στο Demon Slayer. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, η οικογένεια Fuji σώθηκε από τους Demon Slayer Corps. Για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, η οικογένεια σχεδίασε το οικογενειακό τους σύμβολο με το λουλούδι Wisteria, ώστε τα μέλη των Corps να μπορούν να το αναγνωρίζουν ως σπίτι και να μένουν εκεί δωρεάν. Το ίδιο το λουλούδι Wisteria δεν μπορεί να σκοτώσει έναν δαίμονα, αλλά το δηλητήριο από τους σπόρους του λουλουδιού μπορεί. Γι’ αυτό οι Demon Corps τα χρησιμοποιούν ως απωθητικό. Αυτό εμπνέεται επίσης από την πραγματικότητα, καθώς το βιστέρια  περιέχει τοξίνες στα πέταλα και δηλητήρια στους σπόρους. Τέλος, είναι ένα δημοφιλές μοτίβο της άνοιξης, χρησιμοποιείται περισσότερο σε παραδοσιακά ρούχα, όπως kanzashi (αξεσουάρ) και σχέδια για κιμονό.

 

Tsubaki - Camellia

camelia red camelia white

Η Καμέλια ήταν πολύ δημοφιλές λουλούδι στους ευγενείς κατά την περίοδο του Έντο. Ωστόσο, δεν είναι ωραία δώρα για άτομα που είναι άρρωστα ή τραυματισμένα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυτά "αποκεφαλίζονται" όταν μαραίνουν. H κόκκινη καμέλια συμβολίστηκε ως ευγενής θάνατος, γι 'αυτό οι πολεμιστές και οι σαμουράι τη συνδέουν με τον θάνατο. Αν και συμβολίζει επίσης την αγάπη, οι λευκές καμέλιες συμβολίζουν την αναμονή. Αυτό μπορείτε να το δείτε στο Violet Evergarden, καθώς η πριγκίπισσα Charlotte περιβάλλεται από αυτά τα λουλούδια, συμβολίζοντας την αναμονή της να ανέβει στο θρόνο με το ρόλο της μελλοντικής βασίλισσας, αλλά και του γάμου της με τον πρίγκιπα Damian.

 

 

Πηγές:

wikipedia.orgkimetsu-no-yaiba.fandom.comtheculturetrip.comsites.psu.edu