Ιαπωνία: μια μαγική χώρα

Ένα άρθρο από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη. 

a1070cf2d954d6dd1511623889b0e189

Και ποιος δε θα ήθελα να κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο; Να ταξιδέψει σε μέρη εξωτικά και μαγικά, να γνωρίσει νέους πολιτισμούς και εμπειρίες; Τα ταξίδια, αδιαμφισβήτητα, είναι μία από τις πιο ωφέλιμες επενδύσεις που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του.

Φαντάζομαι πως όλοι –τουλάχιστον, οι περισσότεροι θέλουμε να ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά. Αν κάποιος μας έκανε την ερώτηση ‘’σε ποιο μέρος του κόσμου θα ήθελες να ταξιδέψεις’’, πολλοί θα απαντούσαμε το μακρινό και πανέμορφα μαγικό νησί της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία αποτελεί μία χώρα η οποία συμβολίζει το άγνωστο, συγκεντρώνει το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι λαχταρούν έστω και μία φορά στη ζωή τους να την επισκεφτούν και να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά της. Η Ιαπωνία είναι μία χώρα η οποία βάλλεται από ένα διαρκές μυστήριο, μία χώρα διαφορετικής κουλτούρας και ποιότητας ζωής. Με τα χρόνια, όλο και περισσότεροι λαοί και άνθρωποι ενσωματώνουν στη ζωή τους στοιχεία της κουζίνας και της ζωής των Ιαπώνων, γεγονός που οδήγησε στην αποδοχή του διαφορετικού όπως και στη μαγεία που κρύβεται πίσω από αυτή.

Η Ιαπωνία, αυτό το κράτος της Ασίας το οποίο αποτελείται από σχεδόν 3.000 βραχώδη νησιά και βάλλεται από ηφαίστεια τα οποία δημιουργούν στους κατοίκους τους το φόβο πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγούν, αποτελεί πλέον μία παγκόσμια οικονομική δύναμη και ένα μέρος απίστευτης ομορφιάς.

Δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια είναι η αρχική προέλευση της Ιαπωνίας. Μπορούμε να υποθέσουμε πως ο Ιαπωνικός λαός ξεκίνησε ως ομάδες ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κορέα, την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας. Η συγκέντρωση των ανθρώπων σε ένα μέρος, οδήγησε σταδιακά, στη δημιουργία της Ιαπωνίας ως ένα αυτόνομο Κράτος όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η Ιαπωνία είναι ένα κράτος το οποίο βρίσκεται απέναντι από τις Ανατολικές ακτές της ηπειρωτικής Ασίας. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Τόκιο, ενώ η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Ιαπωνική. Η Ιαπωνία ως επίσημα θρησκεύματα έχει τις διάσημες Ανατολικές θρησκείες (Βουδισμός,  Σιντοϊσμός, Κομφουκιανισμός), ενώ σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, επικρατεί και ο ανιμισμός (ένα θρήσκευμα το οποίο λατρεύει τα πνεύματα των προγόνων). 

japan-place-of-worship-interior-design-temple-shrine-torii-shinto-japanese-style-k-shinto-shrine-541185

Η Ιαπωνία, ένα Κράτος το οποίο είχε ελάχιστους πόρους στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, κατάφερε από αποξενωμένο κράτος ως τα τέλη του περασμένου αιώνα να γίνει μία οικονομική υπερδύναμη.

Η Ιαπωνία, ένα κράτος το οποίο συμμάχησε με τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, σταμάτησε τον πόλεμο το 1945 μετά τη ρήψη της βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ταραγμένη από την έκβαση των ιστορικών γεγονότων, η Ιαπωνία κατάφερε από ένα απομονωμένο και αδύναμο κράτος να εξελιχθεί σε μία διεθνή δύναμη.

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα με μακρά ιστορία, η οποία στηρίχθηκε στην αγάπη των κατοίκων της για την εργασία και στην επένδυση που κάνει η ίδια η χώρα στην οικονομία. Είναι και μία χώρα η οποία αν και είναι σχετικά μικρή συγκριτικά με την Αμερική, τη Ρωσία και την Κίνα, αντιλαμβάνεται το πόσο ψηλά έχει φτάσει ως μία χώρα η οποία συγκεντρώνει δύναμη και γόητρο. Μία χώρα η οποία κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με αφοσίωση, αγάπη για εργασία και σεβασμό στους ανώτερους, η οποία ακόμα και σήμερα διέπεται από άγραφους ηθικούς νόμους και αρχές.

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα με τεράστια και διαχρονική κουλτούρα, απόρροια πολλών και διάφορων θρησκειών, όπως και αντιλήψεων που διαπότισαν εκείνη σε όλη τη μακρά εξέλιξή της ως χώρα. Είναι η χώρα καταγωγής μερικών εκ των διασημότερων και σπουδαιότερων πολεμικών τεχνών (Karate, Judo, Aikido), μία χώρα η οποία εκμεταλλεύτηκε το ανθρώπινο σώμα και τις δυνατότητές του προκειμένου να δημιουργήσει έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του. Είναι παγκοσμίως δημοφιλές το άθλημα του Σούμο, το οποίο συγκεντρώνει την αγάπη των Ιαπώνων και το αμείωτο ενδιαφέρον τους. Το τελετουργικό με το οποίο σερβίρεται το τσάι σε ακριβά και όμορφα διακοσμημένα σερβίτσια, αποδεικνύει περίτρανα την καλαισθησία της χώρας. Είναι μία χώρα με μακρά παράδοση στο θέατρο και την κουλτούρα (είναι διάσημη για το θέατρο νο), όπως και η παρακολούθηση κουκλοθέατρου από μεγάλο μέρος των κατοίκων της χώρας. Μεγάλος μέρος των Ιαπώνων διαβάζει λογοτεχνία, γράφει ποιήματα και δείχνει θερμό ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Μεγάλο μέρος κατοίκων ασχολείται και με την κηπουρική. Οι θρησκευτικοί ναοί της Ιαπωνίας διακρίνονται όχι μόνο για την έντονη θρησκευτική πίστη αλλά και για την καλαισθησία τους.

hero_image_27_1553227874

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα η οποία δίνει έμφαση στην εκπαίδευση του ατόμου και στην επαγγελματική του αποκατάσταση. Ο έφηβος Ιάπωνας ολοκληρώνει το βασικό στάδιο της εκπαίδευσης, αποφασίζει αν θα ακολουθήσει την πανεπιστημιακή κατάρτιση και αργότερα εισέρχεται στο χώρο της εργασίας. Η εργασία στην Ιαπωνία απαιτεί πειθαρχία και τις περισσότερες φορές δεν είναι δίκαια αμειβόμενη. Όμως, υπάρχει μεγάλη περίπτωση αν κάποιος προσπαθεί να ανέβει σε επαγγελματικό επίπεδο, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να γνωρίσει την επαγγελματική αποδοχή. Η αγροτική ζωή και η πόλη είναι αρκετά δύσκολη.  Η Ιαπωνία είναι μία χώρα η οποία είναι διάσημη για την καλλιέργεια του ρυζιού, μία εργασία η οποία απασχολεί μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό.

Το Τόκιο, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, είναι το κέντρο των επιχειρηματικών ενεργειών, όπως και το κέντρο του εμπορίου της χώρας. Μπορούμε να θεωρήσουμε πως το Τόκιο είναι μία πόλη εφάμιλλη της Νέας Υόρκης, τόσο από πληθυσμό όσο και από πληθώρα μαγαζιών που αγγίζουν πολλά και διάφορα αγοραστικά ενδιαφέροντα: μόδα, εστιατόρια, βιβλία, φαγητό, ποτό, διασκέδαση.  Το Τόκιο, σταδιακά εξελίσσεται σε μία μεγάλη οικονομική δύναμη η οποία κεντρίζει όλο και περισσότερο την προσοχή και το θαυμασμό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως το Τόκιο είναι μία τέλεια πόλη χωρίς άσχημες προεκτάσεις και προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης αλλά και της συνολικής χώρας μπορούμε να πούμε πως είναι μη καθαρή ατμόσφαιρα, η αποξένωση των κατοίκων και η έλλειψη πρασίνου. 

jw-5d1448522b66d301045017

Η Ιαπωνία είναι μία χώρα η οποία διέπεται από σεβασμό στην αξία της οικογένειας, δίνει μεγάλη σημασία στην τιμή των προγόνων και στη μνήμη των μελών της οικογένειας οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή. Με την πάροδο των χρόνων όμως, η μεγαλύτερη ελευθεριότητα στις σχέσεις και τις συμβάσεις, οδήγησε σε μεγαλύτερη ανοχή στις διαφορετικές επιλογές των ανθρώπων (γάμος, προγαμιαίες σχέσεις, διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός). 

Η Ιαπωνία είναι μοναδική χώρα με απίστευτη ομορφιά και γοητεία. Αξίζει κάποιος να μαζέψει οικονομίες και να στερηθεί άλλα πράγματα, προκειμένου να την επισκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή του!