Η συμβολή & επιρροή των Crush 40 στο Sonic the Hedgehog

από τον Παναγιώτη Νηφόρο 


1

Το franchise Sonic the Hedgehog ανέκαθεν διέθετε μια ενδιαφέρουσα και αξιοσημείωτη μουσική παρακαταθήκη.

Με αφετηρία προφανώς τα πρώτα μουσικά θέματα εν έτει 1991 στο SEGA Mega Drive, σε σύνθεση Masato Nakamura, μέχρι το αγγλόφωνο τραγούδι της anime σειράς Sonic X,  «Gotta go fast». Ωστόσο, αν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς που ξεχωρίζει αισθητά στο ιστορικό αυτό franchise είναι χωρίς καμία αμφιβολία οι Crush 40.

Ένα συγκρότημα, αποτελούμενο από τον Jun Senoue και τον Johnny Gioeli δημιουργήθηκε για να προσφέρει στον Sonic the Hedgehog έναν χαρακτηριστικό ήχο που έμελλε να σηματοδοτήσει το πέρασμα στον 21ο αιώνα μέσα από το Dreamcast. Η επιτυχία κατέστησε το συγκρότημα προσφιλές με μια πορεία που εγγράφτηκε στη μνήμη και στις καρδιές μιας ολόκληρης γενιάς θαυμαστών της Sonic. Αν και η συνεισφορά τους στο franchise αριθμεί μόνο λίγες συμμετοχές, η απήχησή τους ήταν τεράστια!

 

Ας επιχειρήσουμε μια σύντομη περιήγηση.

Η πρώτη μουσική απόδοση του συνθέτη και μουσικού της SEGA, Jun Senoue, σε παιχνίδι Sonic ήταν για το Sonic the Hedgehog 3 το 1994. Αμέσως μετά, υπέγραψε τον τίτλο για τη Mega Drive έκδοση του Sonic 3D Blast. Ως λάτρης του σκληρού ροκ, ο Senoue αποδείχθηκε ο καταλληλότερος για να επαναπροσδιορίσει τον ήχο του Sonic, καθώς ο χαρακτήρας άρχισε να κινείται τρισδιάστατα. Ο Senoue δημιούργησε το αξέχαστο soundtrack του Sonic Adventure. Το Dreamcast, όντας 128-bit κονσόλα κυριολεκτικά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας την εποχή εκείνη, προσέφερε στους gamers ένα παιχνίδι με πλήρη φωνητική δράση και τραγούδια. Ο συνθέτης επινόησε, λοιπόν, το «Open your Heart», main theme του Sonic Adventure, ένα τραγούδι που άφησε εποχή στα gaming soundtracks.

2

Καθώς ο Senoue ξεκινούσε τη μουσική του καριέρα, ο Johnny Gioeli και ο αδερφός του δημιούργησαν τη δική τους hard rock μπάντα, τους Hardline. Το σχήμα είχε σύντομη πορεία στα μουσικά δρώμενα, αφού ξεκίνησαν το 1991, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album το 1992 και μετά από λίγο διαλύθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κέρδισαν το ενδιαφέρον του Jun Senoue.

“Ο Senoue ήταν θαυμαστής των Hardline από το πρώτο μου άλμπουμ”, δηλώνει ο Gioeli.

Τα φωνητικά του αποδείχτηκαν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το "Open Your Heart" για να γίνει επιτυχία. Είχαν συλλάβει την αίσθηση του νέου στυλ του Sonic που θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των παικτών. Υπήρξε η αρχή άλλωστε της συνεργασίας του Senoue και του Gioeli που θα διαρκέσει δεκαετίες.

Αφού το έκανα”, λέει ο Gioeli, “σύνδεσα τη μουσική με το παιχνίδι και είπα «αυτό δεν διαφέρει από μια ταινία και ένα άλμπουμ soundtrack», οι παίκτες ας απολαμβάνουν τη μουσική, είτε ακούγοντάς μας ως μπάντα είτε μέσα στο ίδιο το παιχνίδι."

 

Λίγο μετά τη δημιουργία του «Open Your Heart», ο Senoue και ο Gioeli δημιουργούν το συγκρότημα Sons of Angels, συνθέτουν επτά από τα δώδεκα κομμάτια του NASCAR Arcade soundtrack, τα οποία κυκλοφόρησαν σε album στην Ιαπωνία με τίτλο "Thrill of the Feel".

Όμως, το δίδυμο Senoue και Gioeli δεν σταματάει εδώ και είναι πιο έτοιμο από ποτέ να συνθέσει ένα θέμα που θα αποδώσει τελικά την ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα του Sonic. Αυτή τη φορά, όμως, ανέλαβε ο Gioeli τους στίχους. Ο ίδιος ισχυρίζεται: “η διαδικασία γραφής είναι αρκετά απλή. Παίρνω ένα σενάριο, τα πρωτότυπα σχέδια των παιχνιδιών… μου εξηγούν τις σκηνές και το ποια συναισθήματα πρέπει να αποδοθούν σε κάθε σκηνή”. Έτσι, του δίνονται τα εργαλεία, ιδέες/εικόνες για την ιστορία του παιχνιδιού και ο συνθέτης καλείται να δημιουργήσει.

Ο Jun είχε συνήθως κάποιες μουσικές ιδέες, μου τις έστελνε και μετά τρελαινόμουν στιχουργικά και μελωδικά”, προσθέτει. Εν τέλει, η τρέλα αυτή οδηγεί στο κομμάτι "Live & Learn" του Sonic Adventure 2, αν και οι δημιουργοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Περαιτέρω προβλήματα προέκυψαν όταν το δίδυμο πληροφορήθηκε ότι το όνομα "Sons of Angels" χρησιμοποιούνταν ήδη από ένα νορβηγικό ροκ συγκρότημα. Αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Crush 40, το οποίο αντιπροσώπευε τόσο την αγάπη του Senoue για το Crush soda όσο και τον στόχο του Gioeli να «καβατζάρει» τα τότε επερχόμενα 40 του.

Το «Live & Learn» έγινε ένα από τα αξιομνημόνευτα και περισσότερο αγαπημένα κομμάτια Sonic της δεκαετίας του 2000 και ενίσχυσε τους Crush 40 στο μουσικό στερέωμα.

3

Με δύο επιτυχίες στο ενεργητικό τους και έναν χαρακτηριστικό ήχο για το Sonic, οι Crush 40 έγιναν οι καλύτεροι μουσικοί των μελλοντικών παιχνιδιών Sonic. Οι συντελεστές υπέγραψαν το ομώνυμο τραγούδι του Sonic Heroes, όπως επίσης και το "What I'm Made Of". Δημιούργησαν τα "I Am… All of Me" και "Never Turn Back" για το Shadow the Hedgehog, ερμήνευσαν διασκευές τραγουδιών στο Sonic '06, στο Sonic and the Secret Rings, στα Sonic Riders, καθώς και τέσσερα πρωτότυπα τραγούδια και μία διασκευή για το Sonic and the Black Knight.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν ώστε η μπάντα να γίνει επιτυχημένη. Σε κάθε παιχνίδι 3D Sonic επέτρεψαν στους παίκτες να απολαύσουν τη μουσική των Crush 40 πέρα από τα ίδια τα παιχνίδια. Οι εκδόσεις GameCube των Sonic Adventure DX και Sonic Adventure 2: Battle γνώρισαν αυτούς τους τίτλους και τη μουσική των Crush 40 σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό. Το συγκρότημα συμμετείχε σε διάφορα compilation albums, με πιο πρόσφατο το «Driving Through Forever» του 2019.

Με λίγα λόγια, ο Gioeli και ο Senoue είχαν δημιουργήσει έναν ήχο που θα συνόδευε για πάντα μια ολόκληρη γενιά θαυμαστών Sonic. Ακόμη και την περίοδο του Sonic που χαρακτηρίζονται από κακές εκδόσεις, όπως το Sonic the Hedgehog του 2006, οι Crush 40 θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια σταθερή πηγή επιτυχιών.

4

Οι ζωντανές εμφανίσεις στα Sonic conventions και φυσικά δύο παραστάσεις Comic Con του Σαν Ντιέγκο το 2016 και το 2017 επέτρεψαν στον Gioeli και τον Senoue να συνειδητοποιήσουν την απήχηση που είχαν στους λάτρεις του σύμπαντος Sonic.

Βρέθηκα με ένα σωρό YouTubers σε ένα φορτηγό”, θυμάται ο Gioeli, “και είπα «γεια σας παιδιά, είμαι ο Johnny από τους Crush 40.» Αρχίζουν τότε να γελάνε, λέγοντας «Ξέρουμε ποιοι είστε». «Πώς με ξέρεις;» και αρχίζουν να αναλύουν πόσο εμβληματική ήταν η μουσική των Crush 40 και το ότι μεγάλωσαν μαζί τους, ότι ήταν μέρος της ζωής τους, της παιδικής τους ηλικίας”.

Οι Crush 40, τελικά, τίμησαν τους αφοσιωμένους ακόλουθούς τους σε ένα από τα λίγα πρωτότυπα τραγούδια που δεν υπήρξαν σε βιντεοπαιχνίδι, το «Sonic Youth». Κομμάτι που ενσωματώνει όλους τους θαυμαστές και αναφέρεται σταθερά σε αυτούς με στίχους που τους χαιρετίζουν. Θαυμαστές που μεγάλωσαν με το συγκεκριμένο σχήμα, μετατρέποντας κυριολεκτικά το συγκρότημα σε ήρωες Sonic.

 

Driving Through Forever

Μετά το Sonic Free Riders του 2010, η συμμετοχή των Crush 40 σε παιχνίδια Sonic ουσιαστικά τελείωσε. Ο Senoue συνέχισε να συμβάλει ως συνθέτης αναλαμβάνοντας άλλους μουσικούς ρόλους για τη SEGA, αλλά η συνεργασία του με τον Gioeli από εκεί και πέρα περιορίστηκε σε κάποιες συλλογές και ζωντανές εμφανίσεις. Αντίθετα, τα παιχνίδια Sonic πειραματίστηκαν πλέον με νέες φωνές, όπως τον Jaret Reddick των Bowling for Soup στο Sonic Unleashed, τον Jean Paul Machlouf των Cash Cash για τα Sonic Colors και Sonic Generations και τον Doug Robb των Hoobastank στο Sonic Forces.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 2019, αφού με την κυκλοφορία του Team Sonic Racing, ανάμεσα στα κομμάτια του, οι Senoue και Gioeli δίνουν το παρόν με ένα νέο τραγούδι που θυμίζει έντονα εποχές Sonic Adventure, και φέρει τον τίτλο «Green Light Ride».

 

Μια ομολογουμένως θριαμβευτική επιστροφή στο franchise που είχε τα φόντα να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή των soundtracks με τους Crush 40.

Όμως ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, το συγκρότημα έχει αφήσει το στίγμα του. Η συλλογική σύμπραξη των Jun Senoue & Johnny Gioeli αποτελεί σημαντικό κομμάτι του franchise και της παιδικής και εφηβικής ηλικίας πολλών θαυμαστών Sonic, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ότι οι Crush 40 συνέβαλαν στη διεύρυνση των μουσικών προτιμήσεων μιας ολόκληρης γενιάς των θαυμαστών της Sonic.

Θα μπορούσαμε αναμφίβολα να πούμε ότι οι Crush 40 καθόρισαν τον σύγχρονο ήχο του Sonic και ότι η μουσική τους θα συνδέεται για πάντα με τον μπλε σκαντζόχοιρο.

 

 

Πηγή: fanbyte.com