Η επιρροή του Jackie Chan στον χώρο των Video Games

από τον Παναγιώτη Νηφόρο


2

  

Ο Jackie Chan είναι αναμφισβήτητα ένας άνθρωπος, ο οποίος αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο στο χώρο των πολεμικών τεχνών και του θεάματος. Με μια ιστορία που αγγίζει τον μισό περίπου αιώνα, ρηξικέλευθος, επιδεικνύοντας υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και εκπληκτικών επιδόσεων, συνδυάζοντάς το με την κωμική πτυχή των καταστάσεων πλοκής, ξεχωρίζει και διαφοροποιείται από άλλους ομολόγους του σταρ, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο συγκεκριμένο είδος ταινιών δράσης της 7ης τέχνης. Αυτό προφανώς τον καθιστά μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες. 

Πασίγνωστος, οικείος και συμπαθής φαίνεται να έχει επηρεάσει καθοριστικά το χώρο των ακροβατικών εφέ, των ταινιών δράσης, τις  πολεμικές τέχνες και τα fighting games.

Τόσο οι ταινίες του, όσο και η προσωπικότητά του έχουν αποτελέσει πρότυπο για πολύ κόσμο, ωθώντας πολλά άτομα να επιλέξουν τον κινηματογράφο, τις ταινίες δράσης, τα βιντεοπαιχνίδια ξύλου και φυσικά να γνωρίσουν και να διεισδύσουν στα άδυτα των πολεμικών τεχνών. 

Μαζί με τον προκάτοχό του, Bruce Lee, καλλιέργησαν σε εξαιρετικό βαθμό τις πολεμικές τέχνες και την αντίστοιχη κουλτούρα, ενώ έφεραν τις παραδοσιακές ταινίες δράσης του Hong Kong στη Δύση, καθιστώντας τες γνωστές παγκοσμίως.

Είναι δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα ποιος από τους δύο έχει μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο των πολεμικών τεχνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας θυμηθούμε ότι ο Jackie Chan είχε ξεκινήσει σαν Stuntman σε ταινίες του Bruce Lee. 

3

Jackie Chan και Bruce Lee, η μαγική δυάδα των πολεμικών τεχνών

 

Το τραγικό και απρόσμενο τέλος του Bruce Lee, ο οποίος δυστυχώς "έφυγε" νέος, και η σύγχυση που επέφερε στα στούντιο, οδήγησαν στην επιτακτική αναζήτηση διάδοχης κατάστασης, τον "επόμενο Bruce Lee".  Έτσι δίνεται γρήγορα η ευκαιρία στον ταλαντούχο ανερχόμενο νεαρό, όμως προφανώς ουδείς αναντικατάστατος, να ξεδιπλώσει την τέχνη του… γεννιέται "ο πρώτος Jackie Chan".

Ταινίες όπως το Drunken Master, το Wheels on Meals, το Police Story και το Rumble in the Bronx, χαρακτηρίζονται εντυπωσιακές τόσο για τα ακροβατικά και το κωμικό στοιχείο όσο και για τις, αν μη τι άλλο εντυπωσιακές, σκηνές μάχης, όπου και ο ίδιος ο Jackie κάποια στιγμή τα βρίσκει δύσκολα!

Ο Jackie Chan κατάφερε να διεισδύσει στην Αμερικάνικη αγορά τη δεκαετία του '90, ωστόσο δυσκολευόταν να μάθει τα λόγια του στα Αγγλικά μέχρι την ταινία Rush Hour του 1998. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η εκμάθηση της γλώσσας ήταν σαφώς δυσκολότερη γι’ αυτόν, κάτι που μας εκπλήσσει, αν αναλογιστεί κάποιος το πόσες φορές έχει επιδοθεί σε άκρως επικίνδυνες σκηνές με κίνδυνο ακόμη και την ίδια του τη ζωή. 

Περνώντας στο gaming τοπίο, διαπιστώνουμε ότι ο Jackie Chan (όπως και ο Bruce Lee) ενέπνευσε δημιουργούς παιχνιδιών ώστε να διαμορφώνουν νέους χαρακτήρες και concepts. Αν και σχεδόν κάθε fighting game έχει τουλάχιστον μία αναφορά στο πρόσωπο του Bruce Lee, η αλήθεια είναι ότι συναντάμε λιγότερες αναφορές στον Jackie Chan. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι ο Chan είναι ζωντανό πρόσωπο τη στιγμή που φτιάχνονται τα παιχνίδια. Μολονότι το αφιέρωμα σε πρόσωπα που έχουν χαθεί και σε μια σε παλιά χαμένη θρυλική πολεμική τέχνη είναι αποδεκτό και θεμιτό, όταν αναφέρεται σε πρόσωπα που είναι στη ζωή, ενδεχομένως να υπάρξουν περιστασιακά προβλήματα σε επίπεδο δικαιωμάτων, αφού οι δημιουργοί των παιχνιδιών δράσης θα ήταν σαν να υπέκλεπταν τις δεξιότητες και την τέχνη ενός επαγγελματία, ενός κινηματογραφικού αστέρα, ακόμη και σαν να αναδημιουργούσαν την προσωπικότητά του.  

Παρόλα αυτά, η γνωστή σειρά Tekken συμπεριλαμβάνει στα παιχνίδια της, από το 1995 μέχρι σήμερα, τον χαρακτήρα Lei Wulong, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του Jackie Chan. Ο Lei Wulong είναι χαρακτήρας που θυμίζει νεότερη εκδοχή του, αστυνομικός στο Hong Kong, όπως και οι περισσότεροι ήρωες στις ταινίες του Chan, και μάλιστα το παιχνίδι ενσωματώνει ένα μεθυσμένο στυλ γροθιάς που παραπέμπει στο βασικό πρόσωπο, στον Drunken Master. 

4

Ο Lei Wulong, η μοντέρνα εκδοχή του Jackie Chan σε βιντεοπαιχνίδι

 

Περισσότερα fighting games άντλησαν με διακριτικό τρόπο στοιχεία από την τέχνη του Chan. Ο Shun Di από το Virtua Fighter, ο Brad Wong από το Dead or Alive, ο Bo’ Rai Cho από το Mortal Kombat, και ο Chin Gentsai από το King of Fighters.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από 21 χρόνια στο PlayStation 1, κυκλοφόρησε το Jackie Chan Stuntmaster ένα beat ‘em up platform παιχνίδι, στο οποίο ο Jackie παλεύει με διαφορετικούς εχθρούς, στις γειτονιές της Νέας Υόρκης.

Δύο μήνες πριν κλείσει τα 67 του χρόνια, παραμένει ένας ακαταπόνητος υπηρέτης της τέχνης του που προσπαθεί διαρκώς να βρίσκει νέους τρόπους να εντυπωσιάσει και να ικανοποιήσει το κοινό του. Ο ίδιος και η «παρακαταθήκη» του αποτελούν έμπνευση για μια άλλη φιλοσοφία ζωής, για έναν καλύτερο κόσμο.

 

 

Πηγήsportskeeda.com