Character Discussion: Miyamura (anime Horimiya)

από τον Kalivo


οι

Παρακολουθώντας την εκπομπή της Εύας στις 10/3/22 (find it on mixcloud here), ξεκίνησε να μιλάει για το Horimiya. Όλως τυχαίως, έχω γράψει πριν κάτι μέρες (δημοσιεύθηκε στις 14/3) review για το εν λόγω anime, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Φαίνεται λοιπόν πως στο κοινό δεν άρεσε η γνώμη μου ότι δεν συμπαθώ τον Miyamura. Ήρθε η ώρα λοιπόν, με πάτημα αυτήν την ευκαιρία, να ξαναπιάσω την «πένα» μου και να πω δυο πράγματα ακόμα για το Horimiya. Βασικά, μόνο για τον Miya αυτή τη φορά. Let’s go then!

Ας αρχίσω με μία απολογία. Don’t get me wrong, ο Miyamura δεν είναι εν γένει ένας κακός χαρακτήρας. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που σίγουρα για κάποιους τον κάνουν αγαπητό. Και μάλιστα, κρίνοντας από τον φανγκερλισμό (ίσως να υπήρξε και λίγος φανμποϊσμός, δεν έχει σημασία), έχει χαρακτηριστικά που σίγουρα τον καθιστούν εμφανίσιμο. Σε γενικές γραμμές είναι ήσυχος, γαλήνιος θα έλεγε κανείς, και αυτό δύσκολα θα έκανε κάποιον να τον δει με στραβό μάτι. ΑΛΛΑ, αυτό δεν ισχύει και για μένα. Και τώρα έρχεται ή ώρα να ξεκινήσω τη γκρίνια.

Γιατί λοιπόν ο Miyamura δεν κατάφερε να με πείσει και να με κάνει να τον εκτιμήσω τουλάχιστον, αν όχι και να τον αγαπήσω; Το πρόβλημά μου με τον χαρακτήρα του Miyamura, το βασικό θέμα μου με την προσωπικότητά του, είναι αυτό ακριβώς: η προσωπικότητά του. 

thumb-1920-411923

Ο Miyamura παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα ντροπαλός και περιθωριοποιημένος στο σχολείο. Θεωρητικά δεν έχει καμία παρέα, πρακτικά όμως, από τα πρώτα επεισόδια, έχει τον Ishikawa και μερικούς βασικούς χαρακτήρες που κάνουν παρέα με την Hori, μιας και αμέσως πιάνει φιλίες μαζί της, έστω κι αν η γνωριμία τους έγινε εκτός σχολείου. Έτσι, στο σχολείο ο Miyamura, ενώ θα έπρεπε να είναι κάπως πιο απομονωμένος, τουλάχιστον για λίγο ακόμα προτού αρχίσει να γνωρίσει τους φίλους της Hori, στην πραγματικότητα είναι λες και δεν υπήρξε ποτέ ο μοναχικός τύπος. Άλλωστε, ο Miyamura πέρα από τη Hori και τον Ishikawa δεν έχει ιδιαίτερη επικοινωνία με τους υπόλοιπους. Μην ξεχνάτε πως βρίσκεται στην ηλικία των 17, δηλαδή πάει τρίτη λυκείου. Άρα δεν μιλάμε για μια νέα αρχή στο λύκειο. Ο Miyamura είναι ο αδιάφορος της τάξης για δύο χρόνια. Πώς λοιπόν όλοι συναναστρέφονται τόσο εύκολα και αβίαστα μαζί του, αφότου γνωρίζει τη Hori; Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στα δικά μου μάτια σχετικά με το «χτίσιμο» του χαρακτήρα του Miyamura. 

a4fb4915aa561f7231a2a4b22c4b6debΓια να μείνω μάλιστα λίγο παραπάνω σε αυτό, ας δώσω λίγα ακόμα παραδείγματα. Ο Miyamura έχει κι έναν ακόμη φίλο που δεν είναι στο σχολείο του. Αναφέρομαι στον συνομήλικό του Kouichi Shindou, ο οποίος είναι ο καλύτερος φίλος του Miyamura από το γυμνάσιο. Ο Shindou στάθηκε ανάμεσα στους εκφοβιστές του Miyamura και τον βοήθησε να μην είναι εντελώς μόνος του. Μάλιστα, ο Shindou βλέπει τον Miyamura με κάποιου είδους θαυμασμό και σεβασμό. Πώς όμως τον αντιμετωπίζει ο Miyamura; Η στάση, λοιπόν, του Miyamura απέναντί του είναι «180 μοίρες» αντίθετη από αυτή που θα περίμενε κανείς! Ο Miyamura συχνά επιτίθεται λεκτικά (ενίοτε και σωματικά, αλλά όχι με πρόθεση να προκαλέσει τραυματισμό στον Shindou) και δεν «δείχνει» να είναι καθόλου χαρούμενος με την παρουσία του Shindou. Αν δεν μου ξέφυγε κάτι, ο Miyamura δεν έχει εκφράσει μπροστά στον Shindou την αγάπη που του έχει, ως τον καλύτερό του φίλο. Αντ’ αυτού παρουσιάζει μία συμπεριφορά που βρίσκεται στο άλλο άκρο. Και θα σκεφτεί κανείς κάπου εδώ, ίσως αυτό να είναι εν μέρει λογικό, μιας και ο Miyamura είναι κλειστός χαρακτήρας. Ωστόσο δεν βγαίνει κανένα νόημα αν μπει στον κόπο κάποιος να αναλογιστεί τις αντιδράσεις του Miyamura όταν αντικρίζει τον Shindou και τον τρόπο που του φέρεται. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο Miyamura έχει μετατραπεί ο ίδιος σε έναν εκφοβιστή απέναντι στον Shindou, αν δεν έλεγε κυριολεκτικά κάθε λίγο και λιγάκι ότι είναι ο καλύτερός του φίλος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται η κουταλιά με τα όλα της στον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς (president of student council) να μας καταδείξει πως ο Miyamura κάθε άλλο παρά ντροπαλός και συνεσταλμένος είναι. Από τη στιγμή που όλα συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν μπορώ εγώ να δω τον Miyamura σαν έναν καλογραμμένο ντροπαλό και μαζεμένο χαρακτήρα. 

Here you have it! Να γιατί, ακόμα πιο αναλυμένα, δεν είναι της αρεσκείας μου ο Miyamura. Προφανώς ο Miyamura δεν είναι και ο χειρότερος χαρακτήρας που έχει υπάρξει ποτέ. Αντιθέτως, είναι ένας μέτριος χαρακτήρας με πολλά σκαμπανεβάσματα και αστάθειες στην συμπεριφορά του. Έστω κι έτσι, τα looks του και η ομορφιά του είναι αρκετή για να παραβλέψει κανείς αυτά τα πάνω-κάτω. Μάλιστα, θα μπορούσε να τα δικαιολογήσει κανείς, λέγοντας ότι ακόμα ψάχνει να βρει τα πατήματά του, έχοντας μόλις βγει από μία δύσκολη γυμνασιακή εμπειρία και κάνοντας τώρα τα μικρά του βήματα προς την αλλαγή.

Φτάσαμε στο τέλος. Θέλω να ευχηθώ στο ζευγάρι Hori-Miya να ευτυχήσει. Μπορεί ο Miyamura να μην με έπεισε, αλλά κέρδισε επάξια τη Hori, οπότε δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.